hirdetés
azaki2.jpg

Meghódítaná a világot egy új magyar társasjáték

Az AZAKI gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt különleges élményt nyújt, ráadásul a készségeket is fejleszti.
Láng Dávid - szmo.hu
2015. november 07.


hirdetés

Már tart a közösségi finanszírozási kampánya annak a különleges családi társasjátéknak, amelyet egy nyolcfős magyar csapat dolgozott ki. Az AZAKI célja, hogy a manapság szinte egyeduralkodó digitális világból kiszakítva szórakoztasson, és észrevétlenül fejlessze a család minden tagjának képességeit.

Az alapötlet Szilágyi Andrea pedagógus-játéktervezőtől származik. Olyan játékot szeretett volna létrehozni, amiben tudástól és tulajdonságoktól függetlenül minden résztvevőnek aktív szerepe van, a győzelemhez elengedhetetlen az egymásra figyelés, és hasonló élményt nyújt, mint egy közös kirándulás.

azakitabla

A játéktábla

Az AZAKI képi világát Schmal Róza képzőművész álmodta meg. A társas minden elemét, a játéktáblát és a kártyákat is saját kezűleg festette, majd digitalizálta. Megérte az aprólékos munka: a végeredmény magáért beszél, csodaszép lett.

A fejlesztő pedagógusokkal és diákokkal is tesztelt AZAKI nemcsak egy különleges mesevilágba repíti a játékosait, de észrevétlenül segíti a rugalmas gondolkodást, fejleszti többek között a megfigyelőképességet, memóriát, szókincset és a test koordinációját is.

azaki4

Bár külső megjelenésében és alapsztorijában leginkább gyerekeknek szól, a játék igazi különlegessége az, hogy szabadon alakítható. Személyre, családra, korra szabható, így ugyanúgy lehet könnyed szórakozás a kisebbeknek és egy összetettebb, taktikai játék a nagyobbaknak. Mi is játszottunk vele, és tényleg remekül szórakoztunk.

A játék menete

A kerettörténet szerint az óriáskerék gazdája, Panda Papa nagy gondban van: egy hirtelen széllökés kisodorta kezéből a kisfia, Panda Bandi születésnapi zsúrjára előkészített Lufikat. Ezért a vidámparkban lófráló gyerekekhez fordul, hogy segítsenek lehalászni a lufikat.

Egy lufi megszerzéséhez két feltételnek kell teljesülnie: két kockával való dobás után a közelébe kell férkőzni (minden kosárból három lufi érhető el), és teljesíteni kell az Azaki Feltételt.

azaki3

A feltételek nagyon sokfélék lehetnek: vannak gyorsaságra vagy ügyességre épülők (például "Az, akinek a papírrepülője a legmesszebbre száll", "Az, aki előbb megnevetteti a másikat", "Az, aki először érinti meg a mellette ülőt"), mindennapos dolgokra rákérdezők ("Az, aki a héten járt színházban"), de teljes képtelenségek is ("Az, aki utazott már felhőn"). Utóbbi esetben az nyeri a lufit, aki először mondja ki hangosan, hogy "Azaki".

Persze az előre legyártott kártyák mellett bárki szabadon adhat hozzá további feltételeket is a játékhoz, a résztvevők életkorától, tudásától és érdeklődési körétől függően. Ettől lesz akár felnőttek számára is élvezhető.

azaki5

A feltételkártyák mellett vannak akciókártyák is, amelyekkel például elnémíthattok egy másik játékost (így ha a lufi megszerzéséhez beszélni kell, abból a körből kimarad), vagy a feltétel teljesítése esetén az adott kosár közelében lévő összes lufit megszerzitek, nem csak egyet. A játékot az nyeri, akinek végén a legtöbb lufija van.

A részletes szabályokért KATT IDE (pdf fájl)

A játék közösségi finanszírozása november 3-án indult el a Kickstarter oldalon. Az Azaki otthon kinyomtatható, pdf-es verzióját 10 euróért kaphatjátok meg, a normál, keménytáblás-dobozos változat ára pedig 25 eurónál kezdődik. Van lehetőségetek társasjátékot adományozni a Bátor Tábor számára is.

A harmincnapos kampány, ha sikerrel zárul, az első ezerötszáz darab társasjáték gyártását és a támogatókhoz való eljuttatását finanszírozza majd. Az alkotók Magyarország mellett a nemzetközi terjeszkedésre is nagy hangsúlyt fektetnek, bemutatkozó anyagaikat mind elkészítették angol nyelven is. Ki tudja, lehet hogy ez lesz az új magyar sikersztori - mi mindenesetre szurkolunk neki.

Bővebb infókat a hivatalos honlapon találtok.

Ha tetszik a játék, oszd meg ezt a cikket!


KÖVESS MINKET:

hirdetés
fiatal.jpg

Ez a 13 éves találhatta fel a hasnyálmirigyrák kezelésének legbiztonságosabb módját

A fiatal diák egy rangos díjat is elnyert ötletével.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 14.A hasnyálmirigyrák túlélési mutatói rendkívül alacsonyak - körülbelül 9%-os akkor, ha öt évet veszünk alapul, és körülbelül 1%-os 10 év távlatában. A helyzet az elmúlt 40 évben nem is javult jelentősen.

Ám a 13 éves Rishab Jain elhatározta, hogy megváltoztatja ezeket a statisztikákat AI-alapú eszközével, a PCDLS Net-tel, amely javítja a hasnyálmirigy állapotának nyomon követését a sugárkezelés során. Jain ötletével megnyerte a 2018-as Discovery Education 3M Young Scientist Challenge-t, úgy, hogy akkor még a középiskolát sem kezdte el.

A szakértők szerint a fiatal egy biztonságosabb módszert alkotott meg a hasnyálmirigyrák kezelésére.

A fiatal a Business Insider-nek elmondta: az egész 2017 nyarán kezdődött, amikor meglátogatta a bátyját Bostonban, és ott megtudta, hogy milyen kutatások zajlanak. Megismerte a meglepően rossz statisztikákat a hasnyálmirigyrákról.

"Ezek után létrehoztam egy mesterséges intelligencia alapú PCDLS Net-eszközt, ami segíti a hasnyálmirigy állapotának követését a sugárkezelések során - mondta a fiatal.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
duotogni1.jpg

Állva tapsolt az America's Got Talent zsűrije egy magyar lánynak és párjának

Csak a tehetségkutató miatt utaztak Los Angelesbe, és úgy tűnik, megérte.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 17.A zsűri és a közönség is álló tapssal jutalmazta a magyar Antal Loretta és olasz partnere, Daniel Togni produkcióját az America's Got Talent válogatóján – írta meg a Blikk. A Duo Togni névre hallgató akrobata kettős valósággal elkápráztatott mindenkit.

A lány a lapnak azt mesélte, csak a tehetségkutató miatt utaztak Los Angelesbe, ahol az első körös meghallgatás zajlott.

"Nagyon izgatottak voltunk. Bár próbáltunk higgadtak maradni, amikor a színpadra léptünk, megláttuk Simon Cowellt, az America's Got Talent megalapítóját, és egy kissé bepánikoltunk"

– emlékezett vissza Antal Loretta, aki hat évvel ezelőtt ismerte meg Danielt a Fővárosi Nagycirkuszban. 2015 óta dolgoznak együtt, a színpad mellett a magánéletben is egy párt alkotnak.

A lányt egy artista ismerőse hívta el évekkel ezelőtt az egyik fellépésére, ami elsőre lenyűgözte. Ezután felvételizett a Baross Imre artistaképzőbe, ahol adtak neki egy esélyt, bár semmi alapja nem volt egy spárgát leszámítva.

A Duo Togni több méteres magasságban hajt végre hajmeresztő mutatványokat. Bár a válogatóról Loretta még csak nagyon szűkszavúan beszélhetett, hiszen egyelőre nem került adásba az egész, annyi biztos, hogy ez is rendkívül látványos volt. Az egyik jelenetben például párja a hajánál fogva lógatja őt.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
dinnyes_okolicsanyi-2-1.jpg

Gyerekként egy nagy vár megépítéséről álmodott, felnőttként létrehozta a világon egyedülálló Várparkot

Alekszi Zoltán makettjei kétszer is Guinness Rekorderek lettek, idén pedig még egy Árpád-kori tematikájú skanzent is készített.
Szöveg és képek: Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2019. július 17.Szinte minden kisgyerek imád várat építeni - homokból, fakockából, bármiből, ami a keze ügyébe esik. De akad olyan gyerek, aki ezt a szenvedélyét egészen felnőtt koráig magával viszi... Egy nagy várról álmodik... és a végén létrehoz valami nagyot, de egészen más módon.

A Velencei-tó déli partján különleges csemegéket kínál Dinnyés. A leghíresebb látványossága - egy kisgyerek megvalósult álma - a Várpark, ahol a történelmi Magyarországon állt középkori várakat nézheted meg – piciben. Bár makettek, de mégsem a hagyományos módon.

Érdekességük, hogy anyaghűek, és elhelyezkedésük is olyan, mint annak idején a valóságban lehetett. A "vármentő" parkban olyan építmények láthatók, amelyek ma már nem léteznek, vagy csak nagyon romos állapotban. A makettek kőből, fából, téglából épültek fel, és minden apró részlet kidolgozott az ablakpárkánytól a kapuzsanérig.

A park jelenleg 38 vár-makettet mutat be, és ezzel 2018-ban

megkapta a Guinness Rekordoknak járó elismerést,

mint a világ legnagyobb, vármaketteket bemutató kiállítása. A tulajdonos, Alekszi Zoltán a második oklevelet a Szeretlek Magyarországnak mutatta be először.

Zoltán, a Várpark megálmodója elmesélte nekünk, hogy 2012 óta foglalkozik a különleges gyűjteménnyel. Alapos kutatómunka után készültek el az eredeti vár építőanyagaihoz hasonló anyagokból épített várak. Az építmények mellett haladó sétányon emlékoszlopok idézik meg a magyar történelem nagy alakjait, a magyar királyokat, Árpád-kori és erdélyi fejedelmeket.

A „várkapitány” lelkesen mesél a kezdetekről is.

Gyerekként már azt találta ki, hogy egy nagy várat épít majd. Aztán mikor felnőtt, a várról nem mondott le, de rájött, hogy inkább vármentő parkot csinálna, ahol egyedülálló módon mutathatja be a középkori magyar várakat.

Az eddig elkészült maketteket mind saját maga rakta össze. Annyit elárult, hogy sokszor saját kárán jött rá a megfelelő technikára, volt, hogy leomlott a fal, amit rakott, de nem adta fel, és ma már tökéletes várfalakat tud csinálni kőből, fából.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
maklari-kotelugro-csapat.eb-europa-bajnoksag-norvegia-2.jpg

Lenyűgözte a világot a maklári kötélugró csapat - arannyal és ezüsttel tértek haza

Hatalmas sikert arattak.
Fotó: Maklári Bosch Kötélugró Klub - szmo.hu
2019. július 14.Tarolt egy magyar csapat a kötélugrók világbajnokságán, Norvégiában.

Mint arról a heol.hu beszámolt,

aranyérmekkel és ezüstérmekkel jöttek haza a Maklári Bosch Kötélugró Klub versenyzői.

A nemrég lezajlott World Jump Rope-on a Demó Versenyben például, ahol tizenhárom versenyző öt percen keresztül zajló összehangolt munkájára volt szükség, ezüstéremmel jutalmazták a csapat teljesítményét

A megmérettetésen 26 ország majdnem 1000 versenyzője vett részt. A maklári csapat fiatal versenyzői, Bozsik Regina, Zelei Dorottya, Zelei Diána és Hanuszik Lilla, páros duplakötélben hibátlan gyakorlatot mutattak be, ez első helyet ért.

"A 4×30 másodperces csapat gyorsasági számban Hanuszik Éva, Bánhegyi Hanna, Bánhegyi Flóra, Tatár Laura első helyen végeztek. A 2×60 másodperces duplaköteles gyorsasági számban Kurtán Adél, Hanuszik Éva, Bánhegyi Hanna, Bánhegyi Flóra aranyérmet vehettek át. Ugyancsak a legjobb volt a Kovács Réka, Bánhegyi Hanna és Bánhegyi Flóra alkotta hármas a 3×40 másodperces duplakötél számban. Ezüstérmet szerzett Bánhegyi Hanna és Tatár Laura a 2×30 másodperces duplázásban. Mind a négy gyorsasági számmal a legjobbak között a Grand Fináléban újra versenyezhettek, amely végén a 4×30 másodperc gyorsaságiban győztesként a magyar himnuszt hallhatták ismét" - írja a lap.

Az egyéni számokban Zelei Diána a juniorok között ezüstöt szerzett szabadon választott gyakorlatával. Ugyancsak ezüstérmet vehetett át Bánhegyi Hanna a 30 másodperces és 3 perces gyorsasági számokért is.

Hanuszik Éva egy másik korcsoportban szerzett ezüstérmet gyorsasági eredményével, akit ugyanebben Bánhegyi Flóra követett a harmadik helyen.

Bánhegyi Flóra összetett bajnok lett - az összes korcsoport eredményeit figyelembe véve ő volt a legjobb.

A fotókért és videókért kérjük, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x