hirdetés
azaki2
Meghódítaná a világot egy új magyar társasjáték
Az AZAKI gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt különleges élményt nyújt, ráadásul a készségeket is fejleszti.
Láng Dávid - szmo.hu
2015. november 07.


hirdetés

Már tart a közösségi finanszírozási kampánya annak a különleges családi társasjátéknak, amelyet egy nyolcfős magyar csapat dolgozott ki. Az AZAKI célja, hogy a manapság szinte egyeduralkodó digitális világból kiszakítva szórakoztasson, és észrevétlenül fejlessze a család minden tagjának képességeit.

Az alapötlet Szilágyi Andrea pedagógus-játéktervezőtől származik. Olyan játékot szeretett volna létrehozni, amiben tudástól és tulajdonságoktól függetlenül minden résztvevőnek aktív szerepe van, a győzelemhez elengedhetetlen az egymásra figyelés, és hasonló élményt nyújt, mint egy közös kirándulás.

azakitabla

A játéktábla

Az AZAKI képi világát Schmal Róza képzőművész álmodta meg. A társas minden elemét, a játéktáblát és a kártyákat is saját kezűleg festette, majd digitalizálta. Megérte az aprólékos munka: a végeredmény magáért beszél, csodaszép lett.

A fejlesztő pedagógusokkal és diákokkal is tesztelt AZAKI nemcsak egy különleges mesevilágba repíti a játékosait, de észrevétlenül segíti a rugalmas gondolkodást, fejleszti többek között a megfigyelőképességet, memóriát, szókincset és a test koordinációját is.

azaki4

Bár külső megjelenésében és alapsztorijában leginkább gyerekeknek szól, a játék igazi különlegessége az, hogy szabadon alakítható. Személyre, családra, korra szabható, így ugyanúgy lehet könnyed szórakozás a kisebbeknek és egy összetettebb, taktikai játék a nagyobbaknak. Mi is játszottunk vele, és tényleg remekül szórakoztunk.

A játék menete

A kerettörténet szerint az óriáskerék gazdája, Panda Papa nagy gondban van: egy hirtelen széllökés kisodorta kezéből a kisfia, Panda Bandi születésnapi zsúrjára előkészített Lufikat. Ezért a vidámparkban lófráló gyerekekhez fordul, hogy segítsenek lehalászni a lufikat.

Egy lufi megszerzéséhez két feltételnek kell teljesülnie: két kockával való dobás után a közelébe kell férkőzni (minden kosárból három lufi érhető el), és teljesíteni kell az Azaki Feltételt.

azaki3

A feltételek nagyon sokfélék lehetnek: vannak gyorsaságra vagy ügyességre épülők (például "Az, akinek a papírrepülője a legmesszebbre száll", "Az, aki előbb megnevetteti a másikat", "Az, aki először érinti meg a mellette ülőt"), mindennapos dolgokra rákérdezők ("Az, aki a héten járt színházban"), de teljes képtelenségek is ("Az, aki utazott már felhőn"). Utóbbi esetben az nyeri a lufit, aki először mondja ki hangosan, hogy "Azaki".

Persze az előre legyártott kártyák mellett bárki szabadon adhat hozzá további feltételeket is a játékhoz, a résztvevők életkorától, tudásától és érdeklődési körétől függően. Ettől lesz akár felnőttek számára is élvezhető.

azaki5

A feltételkártyák mellett vannak akciókártyák is, amelyekkel például elnémíthattok egy másik játékost (így ha a lufi megszerzéséhez beszélni kell, abból a körből kimarad), vagy a feltétel teljesítése esetén az adott kosár közelében lévő összes lufit megszerzitek, nem csak egyet. A játékot az nyeri, akinek végén a legtöbb lufija van.

A részletes szabályokért KATT IDE (pdf fájl)

A játék közösségi finanszírozása november 3-án indult el a Kickstarter oldalon. Az Azaki otthon kinyomtatható, pdf-es verzióját 10 euróért kaphatjátok meg, a normál, keménytáblás-dobozos változat ára pedig 25 eurónál kezdődik. Van lehetőségetek társasjátékot adományozni a Bátor Tábor számára is.

A harmincnapos kampány, ha sikerrel zárul, az első ezerötszáz darab társasjáték gyártását és a támogatókhoz való eljuttatását finanszírozza majd. Az alkotók Magyarország mellett a nemzetközi terjeszkedésre is nagy hangsúlyt fektetnek, bemutatkozó anyagaikat mind elkészítették angol nyelven is. Ki tudja, lehet hogy ez lesz az új magyar sikersztori - mi mindenesetre szurkolunk neki.

Bővebb infókat a hivatalos honlapon találtok.

Ha tetszik a játék, oszd meg ezt a cikket!


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Máté Bence békás fotója nyert a World Press Photo természetfotó kategóriájában
A világhírű magyar fotós az erdélyi Kovászna megyében készítette díjnyertes képét.
MTI - szmo.hu
2019. április 12.Máté Bence Túlélési ösztön című békás fotója nyert az év sajtófotóit elismerő World Press Photo-díj természetfotó kategóriájában - jelentették be csütörtökön Amszterdamban.

A magyar természetfotós fényképén levágott lábú békák láthatók, amint a felszín felé törekednek, miután visszadobták őket a békapetékkel teli vízbe. A fotó tavaly áprilisban készült az erdélyi Kovászna megyében és arra hívja fel a figyelmet, hogy tavasszal szerte a világon sok, párzásra összegyűlt béka lábát vágják le étkezési célra gyakran úgy, hogy az állat még él.

A díjnyertes fotót IDE KATTINTVA nézheted meg.

Az amerikai John Moore nyerte az év sajtófotója fődíját, képe egy síró hondurasi kislányt ábrázol Mexikó és az Egyesült Államok határán. A Getty Images ügynökség fotósa akkor készítette a felvételt, amikor a kétéves gyerek menedékkérő édesanyját letartóztatták az amerikai határőrök a texasi McAllenben. A fődíj 10 ezer eurós (3,2 millió forintos) pénzjutalommal jár.

Az év sajtófotóját IDE KATTINTVA nézheted meg.

Idén új díjkategóriával gazdagodott a mezőny: az elismerés az év fotóriportjának jár, nyertese a svéd-holland Pieter Ten Hoopen lett, aki latin-amerikai migránsok konvoját ábrázolta 2018 októberében-novemberében.

A képriportot IDE KATTINTVA nézheted meg.

Ha kíváncsi vagy Máté Bence többi lenyűgöző természetfotójára, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
Ennek a fiatal amerikai nőnek köszönhetjük az első fekete lyukról készült fotót
Egy 29 éves amerikai számítógép-tudós hölgy munkája áll e szenzáció mögött.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 11.Katie Bouman vezette annak a komputer-programnak a kifejlesztését, amely által lehetővé vált ez az áttörés. A rendkívüli felvételen, amely szerdán került nyilvánosságra, egy, a Földtől 55 millió fényévre lévő por- és gázudvar látható.

Bouman még akkor is hihetetlennek tartotta ennek a tervnek a megvalósulását, amikor a képet letöltötte laptopjára, majd ezt a jelenetet feltette Facebook-oldalára – írja a BBC.

Katie a fotóhoz szükséges algoritmuson három évvel ezelőtt kezdett dolgozik, amikor végzős diák volt a massachusetts-i technológiai intézetben (MIT). Ezt követően ő vezette a projektet, amelyben részt vett a MIT számítógép-tudományi és mesterséges intelligencia-laboratóriuma, a Harvard-Smithsonian asztrofizikai központ, valamint a MIT Haystack Obszervatóriuma.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Sztojka Edina diplomás ápolónő lett az év hétköznapi roma hőse
Ő kapta a legtöbb szavazatot interneten, így övé lett az idei Aranypánt-díj.
Fotó: Képernyőkép a Gyula Televízió felvételéből - szmo.hu
2019. április 11.Megvan az idei Aranypánt-díj nyertese.

Sztojka Edina ápolónő nyerte, ő kapta a legtöbb szavazatot az internetes voksoláson.

Mint arról mi is írtunk, a Roma Sajtóközpont idén is kereste, ki lesz a hétköznapok roma hőse, április 8-ig lehetett szavazni a jelöltekre.

Az idei 10 jelölt is olyan személyiség volt, akire büszkék a társai, akinek a munkáját megbecsülik, aki elismerésre méltóan végzi el a feladatait. A 10 jelölt a következő volt: Balog József, Kocsis Krisztián, Nagy Gusztáv, Rontó Renáta, Sztojka Edina, Salné Balogh Erzsébet, Puporka Elemér, Oláh József, Sőregi Tibor és Papp Róbert, akivel 2016-ban beszélgettünk.

Sztojka Edina a gyulai kórház hospice-osztályán 21 évesen kezdett el dolgozni segédápolóként - ma már diplomás ápolóként látja el feladatát. "Nővérke, maga a lelkével ápol" – ezt mondta neki egyszer egy idős asszony az osztályon.

A folytatásért kérjük, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Magyar pisztáciafagyi lett Rómában a legjobb
A Gelato Festival Europa zsűrije szerint Fazekas Ádám cukrász fagylaltja vitte a prímet az új generációs kategóriában.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 15.Nemzetközi versenyen nyert első díjat magyar fagyi: a római Gelato Festival Europa zsűrije Fazekas Ádám cukrászt díjazta

pisztáciafagylaltjáért, az új generációs fagylaltok kategóriájában.

A győztes édességet a budapesti Fazekas Cukrászdában lehet megkóstolni, ahol a természetben megtalálható alapanyagokból készülnek a fagyik, főzött technológiával. Nem véletlen, hogy a római döntőt megelőző magyarországi versenyen Fazekas Ádám nemcsak kategóriájában lett első, de abszolút győztesként is vitte a prímet.

Rómában egy holland és egy svéd cukrászt megelőzve került a dobogó tetejére.

Isteni fagyis képekért lapozz:

háttérszínnel kiemelt szöveg

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x