hirdetés
Levente_Riz_2.jpg

Meghalt Riz Levente, a XVII. kerület polgármestere

44 éves volt. 2006 óta volt polgármester és a Fővárosi Közgyűlés tagja.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 19.


hirdetés

A főpolgármester azt írta:

"Mély fájdalommal értesültem polgármester barátom, kollégám és képviselőtársam haláláról"

Riz Levente 2006 óta volt a kerület polgármestere, Tarlós, mint egyik legközelebbi munkatársáról azt írta:

"Közös munkánk során tapasztaltam, hogy minden törekvése, minden kerületéért és a fővárosért tett intézkedése Budapest érdekeit szolgálta."

Budapest Főváros Önkormányzata saját halottjának tekinti Riz Leventét.

"Őszinte részvétemet nyilvánítom családjának"- írta Tarlós István.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
4th_block_of_the_Chernobyl_Nuclear_Power_Plant.jpg

Turistalátványosság lesz a csernobili 4. reaktor vezérlőterme

Hamarosan megnyitják a nagyközönség előtt minden idők legsúlyosabb atomkatasztrófájának kiindulási színhelyét.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 03.Az ukrán kormány úgy döntött, hogy 33 évvel a csernobili nukleáris szerencsétlenség után megnyitják az atomerőmű kapuit, hogy a katasztrófa sújtotta zónát még inkább turista-baráttá tegyék.

Az ezzel kapcsolatos törekvéseket már júliusban bejelentette Volodimir Zelenszkij elnök. Új gyalogos és vízi utakat hoznak létre a megközelítéséhez, javítják a mobiltelefon-térerőt, és feloldják a filmezési tilalmat – emlékeztet a Guardian

Láthatóvá válik a 4. reaktor vezérlőterme, ahol először újságíróknak rendeztek bejárást.

Itt zárták el a mérnökök a reaktor hűtőszivattyúit egy biztonsági gyakorlat keretében 1986 áprilisában. Ez vezetett az április 26-i robbanáshoz, amelynek 28 közvetlen halálos áldozata volt, megfertőzte a környéket, és a levegőbe került nagy mennyiségű radioaktív anyag hosszú távú egészség- és természetkárosító hatása még ma is felmérhetetlen.

Eddig a katasztrófa-turisták csak kívülről láthatták a csernobili erőművet, ezen kívül bejárhatták Pripjaty kísértet-városát, amelynek 50 ezer lakosát a robbanás után kitelepítették.

Lapozz a videóért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
grizzly-medve-pixa-1000x667.jpg

Csontsovány medvecsaládról készült fotók figyelmeztetnek a klímaváltozás egyik legnagyobb veszélyére

A szomorú képek újabb bizonyítékai annak, hogy az állatok a nem megfelelő életkörülmények miatt sokkal gyorsabban elpusztulhatnak, mint korábban.
Címkép: illusztráció (NeedPix) - szmo.hu
2019. október 03.Szívszorító képek készültek egy Nyugat-Kanadában élő medvecsaládról. Rolf Hicker kanadai fotós szeptember végén osztotta meg néhány fotót egy nőstény grizzly medvéről és két bocsáról, amelyek Brit-Kolumbiában, a Knight-tengeröböl területén élnek, és szemmel láthatóan nincsenek jó bőrben.

Security Check Required

null

Úgy tűnik,

a csontsovány állatok az újabb áldozatai a klímaváltozásnak, amelynek hatásai miatt a nyár folyamán nem jutottak elegendő élelemhez. Ez pedig igencsak aggasztó, mivel a téli álom időszakára felhalmozandó zsírtartalék nélkül nem biztos, hogy túlélik a telet.

Sajnos ez nem egyedi eset. Jake Smith, a Mamalilikulla First Nation medvefigyelő szervezet vezető természetőre szerint egyre rosszabb a medvék helyzete. A szervezetnél

évek óta szemmel tartják az állatokat, és azt látják, a lazacpopulációk drasztikus csökkenése miatt nincs elegendő élelem a grizzlyk számára.

Brit-Kolumbiában az elmúlt pár évben ugyanis egyre kevesebb lazac volt, annyira, hogy a parti térség halászai szerint ez volt 50 éve a legrosszabb halászszezon, és már a kormány segítségét is kérték.

Egy augusztusi jelentés szerint

Kanadában kétszer gyorsabban melegszik a klíma, mint a globális átlag, ami komoly hatással van a lazacok életkörülményeire. A hőhullámok, az egyre gyakoribb áradások és az aszályok hatalmas stresszt okoznak a halaknak, így folyamatosan csökken a számuk.

A grizzlyk számára pedig a lazac a legfőbb táplálék, így ha kevesebb van belőlük, a ragadozók is kevesebbet tudnak enni. Ez már odáig fajult, hogy a medvék szemmel láthatóan lesoványodtak.

"Drasztikus változást figyeltünk meg rajtuk néhány hónapon belül. A medvék veszélyben vannak"

- hívja fel a figyelmet Jake Smith természetőr.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló Facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
parizs-keseles-rendorseg-1000x639.jpg

4 kollégáját késelte halálra egy rendőrségi dolgozó Párizsban, míg végül lelőtték

Egy rendőrségi dolgozó támadhatott kollégáira a hírek szerint. Az öt megkéselt áldozatából egy maradt csak életben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 03.Halálos késelés történt csütörtökön kora délután Párizs belvárosában. Egy férfi késsel támadt a rendőrökre nem messze a Notre-Dame-tól, a támadás során négy ember meghalt - számolt be róla a Reuters.

A francia rendőrszakszervezet szerint

a támadó a párizsi rendőrség egyik irodai dolgozója volt.

Egyelőre nem tudni, miért esett neki a kollégáinak, akik közül egyikük végül lelőtte őt.

A Le Parisien francia lap azt írja,

egy 45 éves férfi rántott kést, aki már 20 éve dolgozott a rendőrségen. Egy rendőrségi forrás szerint személyes okokból támadhatott a kollégáira. Közülük ötöt késelt meg, négyen bele is haltak a legfrissebb hírek szerint.

Egy szemtanú azt nyilatkozta, hogy

hallott egy lövést fél egy körül, a körülötte álló rendőrök pedig mind elővették a fegyverüket. Mint mondta, súlyosnak tűnt a helyzet, mert úgy látta, több rendőr is könnyezett.

A környéket és a legközelebbi metróállomást is lezárták biztonsági okokból, több mentő- és tűzoltóautó is a helyszínre érkezett. Christophe Castaner belügyminiszter, és Éduard Philippe miniszterelnök is ott van már, Emmanuel Macron francia elnök pedig szintén elindult. Együttérzését és támogatását fejezte ki a rendőrség felé.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
poloskainvazio-mezeipoloska-poloskairtas.jpg

A poloskainvázió java csak ezután jön – az őszi hideg beköszönte tovább fokozza a helyzetet

Az ázsiai márványpoloska potyautasként érkezett Észak-Amerikába és Európába.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 04.Az ázsiai márványospoloska a Távol-Kelet trópusi, szubtrópusi területein honos rovar, azonban nemzetközi szállítmányokon és turisták holmijaiban utazva megvetette a lábát hazánkban is.

Magyarországon 2013-ban észlelték először, Budapesten, azóta pedig egyre növekvő invázióval fenyeget.

Mivel itt természetes "szabályozói", ellenségei nincsenek a fajnak, ezért nagyon gyors szaporodásra képes.

Az őszi hideg beköszöntével pedig a poloskák védett zugok felé veszik az irányt, tehát naponta több tucatnyi rovar is megpróbálhat bejutni az emberek otthonaiba - figyelmeztet a 24.hu.

"A szerda, csütörtök folyamán érkezett, tartósnak ígérkező lehűlés következtében a behúzódás minden bizonnyal fokozódni fog az előttünk álló időszakban"

- mondta el a lapnak Kóbor Péter biológust, a Magyar Természettudományi Múzeum Szipókás rovarok gyűjteményének kurátora.

Az invázió megfékezésére egyelőre gyakorlatilag semmit nem lehet tenni.

Azonban folynak kutatások a márványospoloskára szakosodott parazitoid élőlények esetleges bevetésére, ilyen lehet az úgynevezett szamurájdarázs, viszont körültekintőnek kell lenni, nehogy visszafelé süljön el a "fegyver" és újabb veszélyes, inváziós faj szabaduljon el.

A "büdösbogár" elnevezést azért aggatták rájuk, mivel védekezésül bűzös váladékot bocsátanak ki, azonban ez az elnevezés valójában téves, mivel rendszertanilag a félfedélszárnyúak, és nem a bogarak rendjébe tartoznak.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x