hirdetés
horvathadam.jpg

Meghalt Horváth Ádám, a Szomszédok rendezője

A Kossuth-díjas rendező 89 éves korában, hosszan tartó betegség után hunyt el.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 19.


hirdetés

Hosszan tartó betegség után szerdán meghalt Horváth Ádám rendező, a Magyar Televízió volt elnöke - tájékoztatta családja az MTI-t.

A Kossuth-, Erkel Ferenc- és Balázs Béla-díjas rendezőt 89 éves korában érte a halál.

1930. június 4-én született Budapesten. Dédapja Vészi József, a Pester Lloyd főszerkesztője, nagyapja Molnár Ferenc író, apja Horváth Zoltán, a Népszava főszerkesztője volt, anyja második férje, Sárközi György író után Sárközi Mártaként vált ismertté. (Az ebből a házasságból származó féltestvére Sárközi Mátyás Londonban élő író.) A család élete tele van irodalomtörténeti érdekességekkel, szülei kiterjedt baráti köre szintén az értelmiség színe-javából került ki.

Gyermekévei a Molnár Ferenc által rájuk hagyott villában teltek, de hatévesen egy esztendőt súlyos beszédhibája miatt a siketnémák és vakok intézetében töltött. 1944-ben a Gestapo lefoglalta a villát, Ádámot Erdei Ferenc tanyájára menekítették. A háború után öccsével együtt három évet töltött Sztehlo Gábor "gyermekköztársaságában", a Gaudiopoliszban, ahol ő volt a kultuszminiszter. Sárközi György halála után anyjuk vitte tovább a Válasz folyóiratot, ami felemésztette a villát, így egy zugligeti szoba-konyhás házban kötöttek ki, amely egyszerre volt irodalmi szalon és menedékhely sokak számára. Apját belekeverték a Rajk-perbe, csak 1956-ban szabadult.

1948-tól a Gödöllői Agrártudományi Egyetem hallgatója volt, de mert fellázadt az oktatás szelleme miatt, egy év múlva kirúgták. 1952-ben sorkatonaként került Forrai Miklós segítségével a Honvéd Együttesbe, leszerelése után is itt maradt, később az együttes karvezetője lett. 1956-ban a forradalom kitörése idején kínai turnén voltak, s hazafelé megtagadtak egy moszkvai fellépést, ezért az együttes nagy részét, így őt is, elküldték.

Horváth Ádám 1957-ben került a Magyar Televízióhoz külsősként, előbb Apáthi Imre asszisztense volt, majd a televízió munkatársa, 1959-től pedig rendező. Munka mellett Máriássy Félix tanítványaként elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, ahol 1965-ben kapott diplomát. 1967-től a Magyar Televízió művészeti főosztályának vezető rendezője lett, 1967-ben BBC-, 1968-ban RAI-ösztöndíjas volt, ugyanebben az évben kezdett tanítani a főiskolán televíziós rendezést.

1963-ban ő készítette az első televíziós portréfilmet Székely Mihályról, és ő volt az első színes adás rendezője is 1969. április 5-én.

1983-tól a Magyar Televízió főrendezője és egyetemi tanár, 1990-ben a tévé elnökségének tagja, 1994-95-ben az MTV elnöke volt. 1993-tól a főiskolán a szerkesztő-műsorvezető-riporter szak vezetője, 1994-től nyolc évig rektorhelyettes, 2005-től emeritus professzor volt.

A több mint negyven televíziós év alatt háromezernél is több műsort rendezett, és szinte minden műfajban dolgozott.

Talán a legismertebb és legnépszerűbb munkája az első magyar teleregény, a Szomszédok, amelynél először hat adásra kérték fel, végül háromszázharminckét rész készült 1999-ig, majd a 2004-ben indult sokban hasonló új sorozata, az Életképek. Főbb rendezései közé tartozik még a Háry János, a Psalmus Hungaricus, A fából faragott királyfi, Verdi Rigolettója. Nevéhez fűződik számtalan komolyzenei műsor és koncert, valamint 1989. június 16-án Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének televíziós rendezése.

Munkásságáért 1970-ben Balázs Béla-, 1985-ben Erkel Ferenc-díjat kapott. 1978-ban érdemes művész, 1990-ben kiváló művész lett, rendezői életművéért 1991-ben megkapta a tévékritikusok díját. 2002-ben a XIII. kerület díszpolgárává, 2004-ben a Magyar Televízió örökös tagjává választották. 2007-ben Kossuth-díjjal tüntették ki több évtizedes nagysikerű rendezői munkássága elismeréseként.

Fotó: MTI/MTVA Fotóarchívum/Zih Zsolt


KÖVESS MINKET:
hirdetés
nap.jpg

Pokoli napok jönnek: Európában többfelé 40 fokos hőség lesz a jövő héten

Meglepő, de tőlünk északabbra is tombolni fog a korán érkező kánikula.
MTI - szmo.hu
2019. június 20.A jövő héten néhány napon keresztül nagy forróság várható Nyugat- és Közép-Európa egyes országaiban - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön.

Főként Spanyolországot és Franciaországot, valamint Németországot és Lengyelország egyes részeit érintheti a tikkasztó hőség.

Az érintett tájakon többfelé 35 fok fölé vagy akár 40 fok köré is felmelegedhet a levegő napközben. Az előrejelzés szerint a német fővárosban, Berlinben csütörtökön és pénteken van esély 40 fok körüli maximum-hőmérsékletre. A jelenlegi kilátások szerint ekkor tetőzhet a kánikula.

A jövő héten Magyarországon is erősödik a nappali felmelegedés,

de ilyen mértékű hőség azért nem lesz, többnyire 35 fok alatt maradnak a csúcsértékek.

Összességében viszont - általában 28-34 fokos maximumokkal - meleg, keddtől egyre inkább száraz időre lehet készülni - közölte a meteorológiai szolgálat.


KÖVESS MINKET:hirdetés
villam-1.jpg

Égzengés, felhőszakadás miatt már narancs fokozatú a figyelmeztetés az ország nagy részén

A Dunakanyar környékét már elkapta a felhőszakadás, kidőlt fákhoz, elárasztott épületekhez riasztották a tűzoltókat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 20.Megint több települést árasztott el a lezúduló nagy mennyiségű eső. Csütörtök este Budapest és környékét érte el egy hatalmas villámlással, dörgéssel kísért felhőszakadás. A Katasztrófavédelem közleménye szerint

"a szentendrei, a gödöllői, a váci és a fővárosi hivatásos, valamint a pilisvörösvári és a pilisborosjenői önkéntes tűzoltókat is megdolgoztatja a vihar".

Szentendréről, Visegrádról, Gödről, Pilisvörösvárról, Erdőkertesről és Ürömről is kaptak riasztást Budapest és Pest megye tűzoltói, a kidőlt fák eltávolítása és a vízszivattyúzás ad munkát nekik.

A 11-es főút Visegrád és Dömös közötti szakaszán egy tízméteres fa dőlt az úttestre, az ürömi Tücsök utcában pedig mintegy negyven centiméter magasan áll a víz a hirtelen lezúdult nagy mennyiségű eső miatt - írták.

Ám nem csillapodik a viharos idő. A Met.hu veszélyjelzése szerint

a következő órákban az egész országban számítani kell további esőre, záporra, zivatarra, viharos szélre, villámlásra, jégesőre és nagy mennyiségű csapadékra is.

Emiatt a Balaton vonalától nyugatra sárga, míg keletre - az ország nagyobbik részére - narancs figyelmeztetést adtak ki.

A helyzet pénteken sem javul sokat, az egész országra sárga figyelmeztetés lesz érvényben a zivatarok miatt.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
sommaroy-idotlen-sziget-norvegia-1000x667.jpg

A világ első időmentes zónája akar lenni egy norvég sziget

Nyáron hónapokon át nem nyugszik le a nap, így a helyiek nem látják értelmét annak, hogy mérjék a pontos időt.
MTI, Nyitókép: Flickr - szmo.hu
2019. június 20.A világ első időmentes zónája lenne egy norvég sziget,

ahol nyáron hónapokon át nem nyugszik le a nap, így a helyiek nem látják értelmét annak, hogy mérjék a pontos időt

– írja az MTI

A Sommaröy/Sommarøy (Nyár-sziget) olyan hely, ahol május 18. és július 26. között nem megy le a nap. 350-en élnek itt, és egyre többet beszélnek arról, hogy náluk az óra inkább időt rabol, mintsem ajándékoz, ezért petícióban kérték az oslói parlamenttől az "idő eltörlését" a szigeten.

Mivel a Tromsőhöz közeli szigeten nyaranta egész nap világos van, nincs nagy jelentősége a pontos időnek, nincs túl sok értelme délutáni focizásról, vacsoraidőről vagy esti tévézésről beszélni – mondta a dpa német hírügynökségnek félig-meddig viccesen Kjell Ove Hveding, az időmentes zónává nyilvánítás kezdeményezője.

Hveding szerint

Sommaröy szigetén nincsenek időbeni korlátok, a gyerekek akár az éjszaka kellős közepén is focizhatnak a grundon, a felnőttek pedig akár éjfélkor is lefesthetik a spalettáikat.

Az éjféli nap fölöslegessé teszi nálunk az óra használatát – mondta.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
india-viz-hiany-szarazsag.jpg

Kamionokkal szállítják a vizet India egyik legnagyobb városába, olyan nagy a hiány

A sosem látott szárazság és hőség miatt már vizük sincs az embereknek a nagyvárosokban. Csak 3-4 naponta érkezik szállítmány, azt is szigorúan porciózzák.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 20.Több millió ember maradhat víz nélkül Indiában, mivel az ország hatodik legnagyobb városának vízkészlete már a kritikus szinten áll - írja a CNN.

Nemrég írtunk arról, hogy a világ egyik legnépesebb országa sosem látott szárazsággal küzd. Már január óta tart az eddig még sosem tapasztalt aszály, ráadásul ott a május és a június a legmelegebb hónap. Ezért

a fővárosban, Delhiben eddig 48 fok volt a júniusi csúcshőmérséklet, míg Churuvárosában 50,8 fokot mértek, ezzel a település hivatalosan is a Föld legforróbb, lakott pontjává vált.

Apoorva Jayachandran on Twitter

All left of the #Chemberumbakkam Reservoir, one of Chennai's largest water source. Less than 1 million cubic sq.ft of water left of the 3654 Million cubic sq.ft of water yet politicians say there's not a problem. What more proof do you want ?? #WaterCrisisinChennai #WaterScarcity

A szárazság miatt vízhiány is van, emiatt az emberek mindennapi élete is egyre nehezebbé vált. A földek hónapok óta nem kaptak vizet, ezért a növénytermesztés egy része gyakorlatilag leállt, mert minden elszáradt. A baromfi- és egyéb háztáji állatállomány nagy része szomjan pusztult. Családok ezreit telepítették ki, falvak százai ürültek ki szinte teljesen.

A még lakott településekre tartályautókban hordják a vizet, de az csak az ivásra, és a napi étel megfőzésére elég. Még a vécé lehúzása és a rövid zuhany is luxusnak számít.

A vízhiánnyal már nem csak a kisebb falvak, de a nagyvárosok is küzdenek. Csennai, India hatodik legnagyobb városa a helyi aktivisták szerint már szinte teljesen száraz. Mivel nem tudnak elegendő esővizet és talajvizet gyűjteni az aszály miatt, Tamilnádu állam kormánya már nem tudja biztosítani az ivóvizet a lakosoknak. Emiatt arra kényszerülnek, hogy kamionokkal szállítsák a víztartályokat a szomszédos településekről.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x