hirdetés
meghalt-egy-ujszulott-toketerebes.jpg

Meghalt egy újszülött egy szlovákiai kórházban, a család a nővéreket hibáztatja

Szerintük nem figyelték a baba létfunkcióit. A kórház ezt cáfolja.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 26.


hirdetés

Hétfőn éjszaka életét vesztette egy ötnapos kisfiú a felvidéki, tőketerebesi kórházban, az édesanya az egészségügyi dolgozókat hibáztatja - írja a parameter.sk.

Iveta, az édesanya a TV JOJ-nak azt mondta, hogy hajnali 4 órakor épp szoptatni akarta gyermekét.

Amikor a gyereket felvették, észrevették, hogy a baba sárga és nem lélegzik.

Az egészségügyi dolgozók perceken keresztül próbálták újraéleszteni a gyermeket, de nem jártak sikerrel. Az orvosok szerint a gyerek szájában tej volt, ami arra utal, hogy feljött a hányása.

A kicsi idő előtt született ugyan, de a lap szerint nem volt szükség arra, hogy inkubátorba helyezzék. Juraj Bazár, a kórház igazgatója azt mondta, boncolást végeznek el a gyereken.

hirdetés

A család a kórház személyzetét okolja a kisfiú haláláért, állításuk szerint a csecsemő létfunkcióit egyáltalán nem figyelték. A kórház igazgatója ezt cáfolja, elmondása szerint a közelben lévő nővérek azonnal foglalkozni kezdtek a gyerekkel. Az édesanya és családja a rendőrséghez fordult - írja a lap.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
pcr.jpg

Minden tizedik levett minta pozitív koronavírusra

Igaz, keddre visszaesett a tesztelések száma is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 22.


hirdetés

Meghalt 8 koronavírusos beteg az elmúlt egy napban, a regisztrált fertőzöttek száma 633-mal nőtt. Ez kevesebb, mint az elmúlt napokban, viszont jóval kevesebb tesztet is végeztek, miközben már minden tizedik levett minta pozitív - számol be az RTL Klub Híradója.

Jelenleg 14 ezer aktív fertőzött van az országban. Azonban

míg az elmúlt napokban tízezernél is több tesztet csináltak, keddre mindössze 6010-et. Ezek közül minden tizedik pozitív.

A Híradó beszámol arról is, amit korábban mi is megírtunk: több szolgáltató jelzi, hogy nem végzi el a teszteket, mert a 19 500 forintos hatósági áron egyszerűen nem éri meg nekik.

hirdetés

Az RTL Klub teljes riportja:


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés

Szívszorító: két jegesmedve egy szemeteszsákkal játszik, egy harmadik meg egy műanyagdarabot rágcsál

Úgy eszi a műanyagot a jegesmedve, mintha csak egy halat tépne szét.
Fotók: Northfoto/mediadrumworld.com/@wikstrom_photography/JensWikström - szmo.hu
2020. szeptember 22.


hirdetés

Megrázó fotókat készített éhező jegesmedvékről az Északi-sarkvidéken egy svéd fotós, írja a Daily Mail.

A szívszorító fényképeken két jegesmedvebocs egy műanyag szemeteszsákkal játszik huzavonát, míg egy éhező társuk jobb híján egy műanyagdarabot rágcsál.

A képek rávilágítanak a műanyag-szennyezés egyre növekvő mértékére, mivel a nagyjából 180 kilogrammot nyomó jegesmedve

rágcsálás közben le is nyelte a keze ügyébe akadó műanyag egyes darabjait.

Jens Wikström negyedórán keresztül figyelte mintegy 30 méteres távolságból a medvecsaládot. A fotós szerint borzasztó volt látni, hogy végig a műanyaggal játszottak az állatok, miközben

hirdetés

éhező társuk úgy fogyasztotta el a mesterséges anyagot, mintha az egy teljesen normális étkezés része lenne.

Wikström szerint nemcsak a kifejlett medve, hanem játék közben a bocsok is ettek a műanyagból.

A mikroműanyagok nemcsak direkt, hanem indirekt úton is eljuthatnak a jegesmedvék szervezetébe. A hatalmas ragadozók elsőszámú táplálékául szolgáló halakban és fókákban ugyanis már kimutatható a szennyező anyagok jelenléte, ami a tengervízből ivódik a testükbe.

A jegesmedvék egyelőre a klímaváltozás és a műanyagszennyezés ellenére is jól boldogulnak a norvégiai Svalbard közelében, ahol a fotók is készültek. Bár valószínűleg nemsokára még közelebb merészkednek majd az emberlakta falvakhoz, mivel egyre kevesebb táplálékhoz jutnak jelenlegi élőhelyükön.

Wikström beszámolója szerint már korábban is látott műanyagot falatozó állatokat, de azok inkább kíváncsi sarki rókák voltak. Mindenesetre reméli, hogy a fotók hatására az emberek kétszer is meggondolják, mielőtt eldobnak egy zacskót vagy cigarettacsikket, mert sosem lehet tudni, hol köt ki végül a szemét.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés

A világ leggazdagabb 1 százaléka kétszer annyi széndioxid-kibocsátásért felelős, mint a legszegényebb 50 százalék

Ilyen tempóban esélyünk sincs betartani a 2015-ös párizsi klímaegyezményben foglaltakat.
képünk illusztráció, fotó: Unsplash/Daniel Eledut - szmo.hu
2020. szeptember 22.


hirdetés

Az elmúlt 30 évben a bolygó leggazdagabb 1 százaléka kétszer annyi széndioxid-kibocsátásért felelős, mint a világ teljes népességének szegényebbik fele, írja a Phys.org.

Az Oxfam új kutatása szerint 1990 és 2015 között az a 64 millió ember, akik

a Föld legtehetősebb embereinek számítanak, a teljes széndioxid-kibocsátás 15 százalékáért felelős. Eközben a világ szegényebbik fele, vagyis közel 3,1 milliárd ember csak 7 százaléknyi kibocsátásért okolható.

A kutatás szerint a leggazdagabb nemzeteknek sürgősen át kell alakítaniuk, valamint meg kell tisztítaniuk infrastruktúrájukat és gazdaságukat, ha valóban el akarjuk érni a 2015-ös párizsi klímaegyezményben kitűzött célokat.

hirdetés

Ellenkező esetben egyedül ezek a nemzetek kimerítik a teljes széndioxid-felhasználási költségvetési keretet anélkül, hogy a többi országnak bármennyi jutna.

Végeredményben ez pedig azt jelentheti, hogy a Föld nagy részéhez képest egyébként is jólétben élők tovább növelik a fogyasztásukat, miközben mindennek a levét a legszegényebbek és a kialakuló helyzetért legkevésbé felelősök ihatják meg.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
koronavirus-korhaz-fertozottek-mti-balogh-zoltan.jpg

Már több mint 20 ezren megfertőződtek a koronavírussal Magyarországon a járvány kezdete óta

951 új fertőzöttet azonosítottak az elmúlt 24 órában, így már több mint 15 ezer aktív beteg van, újabb nyolc halálos áldozattal pedig már 700 fölé nőtt az elhunytak száma.
Fotó: MTI/Balogh Zoltán - szmo.hu
2020. szeptember 23.


hirdetés

951 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 20 450 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma - közölték a koronavirus.gov.hu oldalon szerdán reggel.

Elhunyt 8 krónikus beteg, így az elhunytak száma 702 főre emelkedett, 4644-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 15 104 fő.

Az aktív fertőzöttek 39%-a, az elhunytak 56%-a, a gyógyultak 40%-a budapesti. 558 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 35-en vannak lélegeztetőgépen.

A kormányzati tájékoztató honlapon emlékeztetnek, hogy

hirdetés

kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárló központok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.

Azt kérik, a közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Mint írják, kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérjük, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért.

Az operatív törzs jelenleg 22 óvodában és 6 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 202 osztálynál és 7 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt

- olvasható az oldalon.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!