Meghalt egy nő a Honvédkórházban, rengeteget várt az ultrahang-vizsgálatra
A kórház szerint ugyanakkor haláleset semmilyen összefüggésben nincs a betegen végzett radiológiai vizsgálatokkal, a páciensnek olyan betegsége volt, amit rendkívül nehéz felismerni és gyógyítani.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. december 06.


Meghalt egy beteg a Honvédkórházban - ezt írja Dr. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő egy levélre hivatkozva, amit neki küldtek. A szakértő Facebook-oldalán tette közzé a levél tartalmát és az ezzel kapcsolatos gondolatait.

A levél szerint egyik hétvégén egy nő sürgősségi ellátásról kérdezte az ismerőseit, mivel az édesanyja nagyon rosszul volt, "az ájulás szélén, folyamatos görcsökkel, 200-as vérnyomással". Azt is írta, hogy reggel óta mennek egyik kórházból a másikba, de nem sikerült még elvégezni a szükséges vizsgálatokat.

Végül a levél szerint a Honvédkórház sürgősségi osztályára vitték a rosszulléttel küzdő nőt. Onnan a levélíró állítása szerint azzal küldték át a Podmaniczky utcai telephelyre, hogy aznap az az ügyeletes; ott két óra folyosón fekvés után sorra került volna, de közölték, hogy nincs radiológus, ezért ultrahangvizsgálatra vissza kell szállítani a Róbert Károly körútra. Az átszállítás és újabb több órányi várakozás után a központi telephelyen elvégezték a betegen az ultrahang-vizsgálatot, a diagnózis alapján vasárnap felvették a sebészeti osztályra, hogy megműtsék, de nem érte meg a műtétet: hétfő hajnalra meghalt.

A nő lánya szerint, ha időben szakszerűen ellátják az édesanyját, a vizsgálatok gyorsabban készülnek el, és előbb kerül a műtőbe, megmenthető lett volna.

Dr. Kunetz Zsombor a posztjában az esetről a következőket írja: "Sajnos a betegnek olyan betegsége volt, amit rendkívül nehéz felismerni, és még a fejlett egészségügyi ellátórendszerekben is ennek a betegségnek nagyon magas a halálozása. Rövid idő alatt az érintett bélszakasz elhal. De itt kivételesen nem arról volt szó, hogy a kórházból a beteget elküldték volna.

A vizsgálatokat elkezdték. Sajnos azonban a Honvéd Kórházban - mint többször is írtam már - úgy van sebészeti ügyelet az egykori MÁV Kórházi telephelyén, hogy nincsenek a minimumfeltételek ott biztosítva, ugyanis ott nincs radiológus, aki azonnal elvégezhette volna a vizsgálatot.

Ezért a beteget át kell szállítani a Róbert Károly körúti Honvéd Kórházba, majd vissza az ellátásra."

A most megírt és Kunetz Zsombor által közzétett eset kapcsán levelet írtunk a Honvédkórház és a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályának. A következő választ kaptuk:

"A hvg.hu cikkében egy, a közösségi médiában megjelent bejegyzésre hivatkozik, de abból is csak bizonyos, negatív tartalmú részleteket emelt ki.

A közelmúltban, a Honvédkórházban a szakmai ellátásban résztvevők részére is sajnálatosan bekövetkezett haláleset semmilyen összefüggésben nincs a betegen végzett radiológiai vizsgálatokkal és az sem fedi a valóságot, hogy a beteg szakemberhiány miatt hunyt el.

Gyógykezelése és ellátása a szakmai szabályok szerint történt. Mindazonáltal a páciensnek olyan betegsége volt, amelyet az orvostudomány jelenlegi állása szerint rendkívül nehéz felismerni, így gyógyítani is.

A hvg.hu újságírója a közösségi portálon közzétett bejegyzést sem olvasta el alaposan, vagy ha mégis, azt szándékosan elferdítette. Azt állítja, hogy a beteg, már a műtétet sem élte meg. Ezzel szemben az igazság az, hogy a páciens a műtétet követő napon vesztette életét."


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x