hirdetés
iskola-tanterem-pixabay.jpg

Meghalt egy koronavírusos tanár Budapesten – ő a negyedik pedagógus, aki a járvány áldozata lett

Egy újlipótvárosi iskola tanára volt. A szakszervezet azonnali lépéseket követel.
Címkép: illusztráció (Wokandapix/Pixabay) - szmo.hu
2020. október 27.


hirdetés

Koronavírusban halt meg egy XIII. kerületi általános iskola tanára - erősítette meg a Pedagógusok Szakszervezete a hvg.hu értesülését.

A portál azt írja,

az újlipótvárosi iskola 52 éves tanára krónikus beteg is volt. Az egyik osztálya még az őszi szünet előtt karanténba került koronavírusos megbetegedés miatt.

Ő már a negyedik pedagógus Magyarországon, aki a járvány áldozata lett.

hirdetés

FRISSÍTÉS: a PSZ közleményt adott ki a témában.

Ebben azt követelik, hogy a kormány azonnal hozza nyilvánosságra, mit tesz a krónikus beteg tanárok, oktatásban dolgozók védelmében az őszi iskolai szünet után, a koronavírus-járvány egyre erősödő második hullámában.

Másik követelésük pedig az, hogy a kormány azonnal hozza nyilvánosságra, milyen fertőzöttségi-halálozási adatok után hajlandó végre bevezetni szigorításokat az oktatási intézményekben.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
Rudy_Giuliani_29299015971-1000x667.jpg

Trump ügyvédje ismét kínos helyzetbe hozta magát: többször is szellentett egy meghallgatáson

Ezúttal nem a hajfesték folyt az arcáról, hanem a bélműködésén nem tudott uralkodni Rudy Giuliani.
Fotó: Gage Skidmore/Wikipedia - szmo.hu
2020. december 05.


hirdetés

Rudy Giuliani az utóbbi időben a választási csalásokkal kapcsolatos pereskedésekben van benne nyakig, ezúttal is Michiganben vett részt egy meghallgatáson, ahol az ülés alatt többször is jól hallhatóan szellentett - írja a Ladbible.

A videót elsőként a Huffington Post riportere, Ryan J. Reily töltötte fel, és nagyon hamar elterjedt a mikroblogon.

A videóhoz mellékelt szövegben felhívja a figyelmet a Guiliani mellett ülő nő arckifejezésére.

Az újságíró azt is leírta: megpróbált egyeztetni az ominózus szellentésről magával Giulianival, ám a 76 éves férfi tiltotta őt Whatsappon.

Giulianiról legutóbb akkor osztottak meg több ezren furcsa videókat, amikor az egyik sajtótájékoztatója közepén sötét folyadék - vélhetően hajfestékkel keveredett az izzadtsága) kezdett folyni az arcán.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
bolt.jpg

„Teljesen feleslegesen hergelik vele az embereket” – Egyre nő a feszültség az idősek vásárlási idősávja miatt

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete szerint újra kellene gondolni a védett idősávot december 11. után, olvasóink többsége szerint viszont egyszerűen el kell törölni.
Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay - szmo.hu
2020. december 05.


hirdetés

Mint azt megírtuk, a koronavírus-járvány miatt bevezetett, az idősek számára délelőtt fenntartott kétórás vásárlási idősáv újragondolását javasolja a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete december 11. után, mivel arra számítanak, hogy az ünnep előtti rohamban több feszültséget szül majd a mindennapos korlátozás.

A szakszervezet elnöke szerint decemberben délelőttönként egyébként is erősebb a forgalom, és szerepet játszik az is, hogy a szokásosnál sokkal hamarabb zárnak a boltok, nem lenne jó, ha a generációk között újabb vitákat szülne a korlátozás.

Cikkünk után rengeteg komment érkezett. A legtöbb hozzászóló szerint semmi értelme a délelőtt fenntartott két órának:

"Semmi értelme! Csak annyi, hogy sikerült összeugrasztani a 65 év felettiekkel. De hát ez volt a cél!"

hirdetés

"Nem kell! Amelyik idős ember nagyon fél, úgyis megtalálja azt a napszakot, amikor kevesen mennek vásárolni, mert dolgoznak. Én is nyugdíjas vagyok, a járvány előtt se szerettünk tömegnyomorban vásárolni."

"Még mindig azt mondom: az időseknek nincs vásárlási idősávja. Ők jogszabály szerint bármikor mehetnek. A 65-nél fiatalabbaknak van mínusz 2 óra. És a szombati 8-10 egy agyrém."

"Teljesen feleslegesen hergelik vele az embereket. A 65 év felettiek továbbra is egész nap shoppingolnak. 11 után is tele vannak velük az üzletek. Saját tapasztalat, hogy ebédidőben leugranak egy tálca sörért, és más fontos dologért. Így 11 után és 9 előtt hatalmas a tömeg mindenhol. Én meg logisztikázhatok a munka mellett össze vissza."

"Szombatonként is várnak az emberek a 10 órára, az üzletek pedig üresen kongnak! Senkinek nem jó! 11 órakor a pénztárnál előttem és utánam is nyugdíjasok álltak, a kijáratig pedig alig lehetett elszlalomozni a blokkjaikat nézegető idősek miatt."

"Semmi értelme, este 19 órakor még úgy kell őket kizavarni a boltból! Kereskedelemben dolgozom, napok óta olyan tömeg van a boltokban, bevásárlóközpontokban, hogy ennek az időkorlátnak semmi értelme! Egymás nyakába lihegnek, hatalmas sorokban!"

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
mti-ep-ules-scaled.jpg

40 millióval távozhat Szájer az Európai Parlamentből, 16 év után ennyi juttatás jár neki is

Minden év után kap egyhavi fizetésnek megfelelő összeget. Nem automatikus, hanem jeleznie kell az igényét rá, akkor viszont elbírálás nélkül megkapja.
Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq - szmo.hu
2020. december 05.


hirdetés

A Blikk megtudta: az EP szabályai kimondják, hogy minden távozó képviselő jogosult úgynevezett „mandátum végével járó juttatásra”. Ez minden, a parlamentben töltött év után plusz egy havi fizetéssel jár, ez Szájer esetében nem kevesebb, mint 40 millió forint.

– A juttatás minden képviselőnek jár, függetlenül attól, milyen okból ért véget a képviselői megbízatás – közölte a Blikk-kel Sanne De Ryck, az EP sajtóreferense.

A képviselők a pénzt nem automatikusan kapják, hanem jelezniük kell az igényüket, legkésőbb a mandátum lejárta után 3 hónappal. A juttatást külön elbírálás nélkül megkapják – mondta el a sajtóreferens.

Az EP-képviselők nettó fizetése 6962 euró, ami jelenleg 2,4 millió forintot ér. A Parlament 323 eurós, 114 ezer forintos napidíjat is fizet a képviselőknek a hotelszámlák, étkezések és minden más felmerülő kiadás fedezésérére.

hirdetés

Emellett részesülnek általános költségtérítésben is, amelynek havi összege 2020-ban 4563 euró, vagyis 1,6 millió forint: ezt többek között irodabérlésre, telefon- és postadíjakra, reprezentációs költségekre, számítógépekre és telefonokra, konferenciák és kiállítások szervezésére költhették.

Kapnak továbbá utazási költségtérítést is, valamint mandátumuk lejártával átmeneti juttatásban is részesülnek annyi hónapon át, ahány évig képviselők voltak. Szájer József 16 évig volt hivatalban, tehát még 16 hónapig részesült volna a juttatásban, ha 2024-ig képviselő marad.

Ám, mivel nem lejárt a mandátuma, hanem lemondott róla, így ezt az összesen 38 millió forint körüli összeget is elveszíthette.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
teszt_-Copy.jpg

Féltik a megélhetésüket a pedagógusok, ezért jelentkeznek kevesen az önkéntes tesztelésre

Többen is megmutatták, hogy milyen kevés pénzt kaptak, miután pozitív teszt miatt karanténba kényszerültek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. december 05.


hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, országos önkéntes tesztelésen vehettek részt a pedagógusok, ám az előzetes várakozásokhoz képest jóval kevesebben kérték a koronavírus-gyorsteszt elvégzését.

Az adatok szerint egyre többen betegednek meg az oktatási intézményekben, de jópáran mégsem merik bevállalni a tesztelést. Attól félnek, hogy ha pozitív lesz az eredményük, akkor táppénzre kell menniük. A betegség idejére azonban eddig nem kapták meg a pedagógusok a beígért 100 százalékos összeget.

Az ATV Híradónak több tanár is azt panaszolta, hogy a karanténjuk idejére jóval kisebb fizetést kaptak.

A pedagógusok közül többen is megmutatták a fizetésükről kapott értesítőjüket, melyről azt mondják, hogy ez "alamizsna".

hirdetés

"Nagyon sokan jelezték vissza nekünk pedagógusok, hogy nem kívánnak a mostani tesztelésben részt venni, azért, mert tartanak attól, hogy azáltal, hogy kiesnek a munkából, nem csak a helyettesítéssel van problémám, hanem a 100 százalékos táppénzt sem tudják elintézni. Márpedig 50-60-70-80 ezer forintból nem lehet megoldani a karácsonyt.

Jelen pillanatban olyan táppénzeket kapnak a kollégák, amit az imént említettem is, erről küldik sorban az SMS-ekről szóló képernyőképeket" - mondta el Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője.

Kásler Miklós miniszter egy - a pedagógusoknak címzett levelében - azt írja, hogy ha az NNK főosztálya elismeri a betegséget munkaköri megbetegedésnek, abban az esetben a korábbi táppénz és a 100 százalékos összeg közötti különbséget utólagosan fogják a pedagógusnak jóváírni.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!