hirdetés
rajzfilm_gyasz_ck.jpg

Meghalt Dömötör Zoltán olimpiai bajnok vízilabdázó

Az 1964-es tokiói olimpia pólódöntőjének magyar hőse szerdán hunyt el.
MTI - szmo.hu
2019. november 21.


hirdetés

Életének 85. évében szerdán elhunyt Dömötör Zoltán olimpiai és Európa-bajnok vízilabdázó, Eb-aranyérmes úszó - tájékoztatta a család az MTI-t.

Dömötör úszóként kezdte pályafutását, és alig 19 évesen, 1954-ben, Torinóban tagja volt az Európa-bajnokságot nyerő 4x200-as gyorsúszóváltónak. Csak később pártolt át a vízilabdához, ahol úszótudását hasznosítva, ráadásul balkezesként gyorsan a legjobbak sorába emelkedett.

Szepesi György tette már életében halhatatlanná örökbecsű felszólításával:

hirdetés

"Lőj, Dömötör, lőj!..."

-, és ha nem is lőtt, hanem ejtett, az ő íveléses góljával nyert a szovjetek ellen 5-2-re, és lett aranyérmes az 1964-es tokiói olimpián a pólóválogatott. (Az ötödik góllal lett a magyarok gólaránya jobb a jugoszlávokénál.)

A nemzeti együttesben 116 mérkőzésen játszott, a legkiemelkedőbben a már említett tokiói olimpián, amikor az aranyérmet bebiztosító gólját is szerezte. Előtte Rómában, utána pedig Mexikóvárosban volt tagja a bronzéremig jutó magyar együttesnek, miként helyet kapott a Budapesten, 1958-ban, majd Lipcsében, 1962-ben Európa-bajnok válogatottban is.

Az Olimpiai Bajnokok Klubjának 2004-től 2012-ig volt elnöke.

Temetéséről később intézkednek.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
tanarok.jpg

Fekete esernyőkkel tüntettek a pedagógusok Budapesten a gyerekek jövőjéért

Több ezren demonstráltak a Kossuth téren, ahol a tanárok alacsony bére, a túlórák, a munkaterhek miatt is tiltakoztak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 30.


hirdetés

Mint azt megírtuk, a gyerekek jövőjéért tüntettek a tanárok november 30-án Budapesten. Az eseményt a Pedagógusok Szakszervezete több, az oktatás területén érdekképviseletet ellátó szervezet támogatásával szervezte.

A Mérce élő videója a tüntetésről:

hirdetés

A tüntetésről azért döntöttek, mert a szakszervezetnek és a kormánynak a pedagógusok béremeléséről és a munkaterhek csökkentéséről folytatott tárgyalásai a szakszervezet által adott november 22-i határidőig, vagyis a magyar közoktatás napjáig nem vezettek eredményre.

Az esemény részekét szombaton kora délután átadták a Pedagógusok Szakszervezetének követeléseit tartalmazó petíciót az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Innovációs és Technológiai Minisztérium részére Budapesten. A dokumentumot az Emmi részéről Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, az ITM képviseletében pedig Bódis József tudás- és innováció-menedzsmentért felelős államtitkár vette át. Szabó Zsuzsanna, a PSZ elnöke az átadás előtt közölte: a követeléseiket a szombat délután, a Kossuth térre szervezett tüntetésen is ismertetik - írta az MTI.

A tanárok az alacsony bérek, a túlórák, a pedagógusok és diákok munkaterhei, illetve az iskolaérettségi vizsgálatokat és a szakoktatók státuszát érintő változások miatt tiltakoznak,

és egy követeléslistát adtak át a kormánynak.

A tüntetésen PSZ elnöke, Szabó Zsuzsa és a PDSZ elnöke, Szűcs Tamás közösen mondott beszédet. Felszólalt a SZEF és a MASZSZ elnöke, egy diák és egy szülő is.

A felszólalók között volt Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, aki közölte, hogy szolidárisak a tanárokkal. Nem túlterhelt, hanem megbecsült pedagógusokat akarnak látni és azt, hogy ne csak a kiváltságosok juthassanak be egyetemekre, főiskolákra. Azt is megígérte, hogy sztrájk esetén is a tanárok mellett lesznek.

Csóti Csaba, a PSZ-t is tömörítő Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) elnöke szerint tisztességes munkáért tisztességes bér jár, a közszférában is, a pedagógusnak is. Úgy vélte, hogy érdemes összefogni, mert együtt többek vagyunk.

Molnár Áron, vagyis noÁr a Tanulni akarunk című rapszámát adta elő a diákokkal együtt.

A 16 éves Szolga Bálint blogger és diákaktivista, a Független Diákparlament tagja a "poroszos" szemlélet hátrányairól és az alternatív oktatás szükségességéről beszélt - írta az Eduline.

Tóth Margit, a Szülői Hang Közösség képviselője felolvassa követeléseiket:

- tekintsenek a szülőkre partnerként,

- legyen társadalmi párbeszéd és szakértői egyeztetés a változások előtt,

- vonják vissza kötelező hatéves beiskolázást, állítsák vissza az eddigi rugalmasságot,

- csökkentsék a gyerekek túlterheltségét,

hirdetés

- a magolás helyett a készségfejlesztés legyen a fókuszban,

- ismerjék el a tanárhiányt és hozzanak érdemes lépéseket a megoldására,

- legyen beleszólása az érintetteknek a vezetői kinevezésekbe,

- állítsák vissza a magántanulói státuszt.

Szabó Zsuzsanna, a PSZ elnöke a felszólalásában elmondta, hogy a gyerekeink jövője miatt vagyunk itt. "Hittük, hogy a kormány megérti, tárgyalóasztal mellett is megoldást keresni, de nem így történt. Nem adjuk fel mindaddig, amíg nem teljesítik a követeléseinket. Nem csak a pedagógusok bére miatt jöttünk, van itt baj ezen kívül is. Ne hagyjuk, hogy egy hatóság dönthessen az iskolaérettségről. A diákok többet dolgoznak, mint egy felnőtt, csökkentsék az óraszámukat" - mondta. "Sok a felesleges tudás, egyentankönyvekből egyengyerekek tanulnak, ebből csak biztos kudarc következhet" - tette hozzá.

A PSZ elnöke a végén azt kérte, hogy a helyzethez illő fekete esernyők alatt mutassák meg a kormánynak, nem randalírozni jöttek, hanem mert fontos nekik az oktatás. Azt is elmondta, hogy 2016-ban a tüntetést sztrájk követte, és ettől most sem riadnak vissza.

A végén arra kérte az iskolákat, hogy jól látható helyen tegyenek ki egy fekete esernyőt, és ne csukják össze addig, amíg a követeléseiket nem teljesítették.

Az Emmi a tüntetésre reagálva közleményt adott ki, ebben egyebek mellett azt írták, hogy a minisztérium eddig is nyitottan állt a már hónapok óta zajló tárgyalásokhoz, és ezután is nyitott, kész megvizsgálni a további bérigényeket.

A kommünikében a minisztérium azt is írta, hogy a pedagógusok nem a kormány ellen, hanem a még magasabb bérekért tüntetnek, ezért felháborítónak tartják, hogy a szombati rendezvényre az ellenzék és a Soros-hálózat is rátelepedett, és megint csak saját politikai céljaikhoz akarják felhasználni a pedagógusokat - adta hírül az MTI.

A közlemény szerint a pedagógusok voltak az elsők, akik számára életpályaprogram és átfogó béremelési program indult. Emlékeztettek: a pedagógusok bére az elmúlt években átlagosan 50 százalékkal emelkedett, amelynek hatására jövőre már legalább 390 milliárddal többet költünk a pedagógusbérekre, mint 2010-ben. A béremelés jövőre is folytatódik: mintegy 17 ezer kolléga bére a minősítésnek köszönhetően emelkedik, a szakképzésben dolgozó pedagógusok bére pedig júliustól átlagosan 30 százalékkal nő, és már tárgyalja a kormány az iskolaigazgatók béremelésének előterjesztését is.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
bkk-Copy.jpg

A BKK is elítéli a csokievő utassal vitatkozó jegyellenőr viselkedését

A vitáról készült felvétel szerint a jegyellenőr leszállíttatta a 2-es villamosról az utast, aki a csokit evett az utazás alatt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 30.


hirdetés

Egy, a budapesti kettes villamoson készült felvétel után a BKK is közölte, hogy elítéli az utassal vitatkozó jegyellenőrt. A felvételen az látszik, hogy

az ellenőr felszólít egy férfit, hogy ne egyen csokit a villamoson. Ezen az utas felháborodott, mire a rágózó ellenőr közölte, hogy szálljon le, mert nem hagyta abba az édesség evését.

Végül mindketten leszálltak a járműről, az pedig, hogy mi lett a vita vége, nem derült ki a felvételből.

hirdetés

Vélemény?? BKK - Budapesti Közlekedési... - Vicces Videok/Funny video Fans

Vélemény?? BKK - Budapesti Közlekedési Központ ??

Az Index megkereste a BKK-t az üggyel kapcsolatban, a cég pedig pénteken azt közölte, hogy vizsgálódnak.

A közlekedési vállalat szerint a szóváltás előzménye az volt, hogy az utas csak a jegyellenőrt észlelve kezelte le a jegyét, ezt az ellenőr kifogásolta, és ebből indult ki a vita.

"Mindez azonban nem menti fel a jegyellenőr kollégát, valóban nem megfelelően kezelte a szituációt, viselkedése nem felelt meg a BKK Zrt. szolgáltatói elvárásainak"

– írták hozzá.

A cég információja szerint a két vitatkozó a megállóban még rövid ideig folytatta a veszekedést, végül távoztak. A BKK nem tesz feljelentést, és a rendőrséget sem értesítették.

"Munkatársainktól mindig határozott, de udvarias, kulturált munkavégzést várunk el, melyre oktatjuk és ösztönözzük őket. A BKK Zrt. szolgáltatói elvárásainak nem felelt meg a jegyellenőr viselkedése.

Az ellenőrzés és pótdíjazás gyors és problémamentes lebonyolításához azonban szükség van az utasok együttműködésére is"

– írta a BKK az Indexnek.


KÖVESS MINKET:


hirdetés
tanarak.jpg

„Átlagosan 56 órát dolgozunk gyalázatosan alacsony bérért” – több ezren tüntettek a pedagógusok a Kossuth téren

Követelték a béremelés mellett a tanárok, oktatók óraszámának, munkaterheinek csökkentését, a pályakezdő pedagógusok támogatását, a hatéves gyermekek kötelező beiskolázásáról szóló szabályozás, illetve a szakképzési törvény visszavonását.
MTI - szmo.hu
2019. november 30.


hirdetés

Béremelésért és a munkaterhek csökkentéséért tartott demonstrációt a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), több az oktatás területén érdekképviseletet ellátó szakszervezet támogatásával szombaton Budapesten.

A Kossuth Lajos téren, a Parlament előtt összegyűlt tüntetők a többi között követelték a pedagógusok béremelését, a tanárok, oktatók óraszámának, munkaterheinek csökkentését, a pályakezdő pedagógusok támogatását, a hatéves gyermekek kötelező beiskolázásáról szóló szabályozás visszavonását, illetve a szakképzési törvény visszavonását.

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a demonstráción elmondott beszédében hangsúlyozta: amennyiben a kormány nem teljesíti a követeléseiket, januárban országos pedagógussztrájkot tartanak.

hirdetés

A szakszervezeti vezető elmondta: hónapokig küzdöttek, mert bíztak abban, hogy a kormánnyal folytatott tárgyalásaik eredményre vezetnek. Ám, a sikertelenség ellenére sem adhatják fel, mert a gyermekek, vagyis a nemzet jövője a tét - fűzte hozzá.

Közlése szerint, éppen a megalázóan alacsony pedagógusbérek miatt hagyják el sokan a pályát, és ez az oka az egyre inkább feszítő pedagógushiánynak is. A tanárok munkaterheinek jellemzésére elmondta, ma egy pedagógus 40 óra helyett átlagosan 56 órát dolgozik "gyalázatosan alacsony bérért".

Hozzátette: azt is követelik, hogy a kormány tartsa be a törvényi kötelezettségét, egyeztessen a szakszervezetekkel. Ne fordulhasson elő, hogy a kormány társadalmi egyeztetés, szakmai párbeszéd nélkül nyújt be törvénytervezeteket - mondta Szabó Zsuzsa.

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke további akciókat helyezett kilátásba, amennyiben a kormányzat nem teljesíti a követeléseiket.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


hirdetés
l1.jpg

Narválszarvval, poroltóval és puszta kézzel próbálták a civilek lefegyverezni a londoni késelőt

Egy szakács és egy idegenvezető is megpróbálta megállítani a támadót.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 30.


hirdetés

Mint azt megírtuk, terrorcselekményért börtönbüntetését töltő elítélt követett el pénteken London belvárosában késeléses merényletet, amelyben ketten meghaltak és hárman megsebesültek.

Neil Basu, a Scotland Yard terrorelhárítási parancsnokságának vezetője elmondta, hogy Usman Khan néven azonosították az elkövetőt. A 28 éves férfi Staffordshire megyében lakott. "Ez a személy ismert volt a hatóságok előtt, mert 2012-ben terrorbűncselekmény miatt ítélték el" - közölték. Az elkövetőt próbaidőre helyezték szabadlábra, és elektronikus azonosítót is viselt magán.

A támadás a London hídon történt, a brit főváros pénzügyi központjában, a Cityben, a Fishmonger's Hall mellett.

hirdetés

Szombaton egyre több forrás is bemutatott néhány férfit, akik hősiesen, életüket is kockáztatva igyekeztek a támadót lefegyverezni. A Daily Mail összeszedte, amit jelenleg tudni lehet róluk.

Egyikük, egy Lukasz nevű lengyel szakács egy narvál szarvát fogta a terrorista ellen. Egy idegenvezető, Thomas Gray a kést csavarta ki a támadó kezéből. Egy gyilkosságért elítélt, aznap szabadult férfi, James Ford pedig az egyik sebesült segítségére sietett.

Khan azt őt lefegyverzők közül a szakácsot megsebesítette, a kezén szúrta meg, de ez nem akadályozta meg Lukaszt abban, hogy a hosszú szarvval megpróbálja a férfit lefegyverezni. Egy másik férfi eközben egy poroltóval szállt szembe a támadóval.

A 24 éves Gray és kollégája az ebédből érkeztek a helyszínre, ahol az idegenvetőnek végül sikerült az egyik kést elszedni Khan-tól, addig szorította a csuklóját, míg ki nem tudta venni a fegyvert a kezéből.

A gyilkosság miatt elítélt, és pénteken szabadult 42 éves Ford az egyik leszúrt nőnek próbált mindeközben segíteni.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!