hirdetés
1-9.jpg

„Meghalt, de itt van – örökre megváltozott a barátnőm személyisége egy agyrázkódástól”

A történet elbeszélője szerint az ilyen helyzeteket is el kellene gyászolni – de erre nincs bevett szokás a kultúránkban.
fotók: Pxhere, Pixabay - szmo.hu
2019. május 03.


hirdetés

A The Guardian cikke drámai történetet mesél el egy írónőről és a barátnőjéről, aki egy közlekedési balesetben súlyos agysérülést szenvedett. Az írás szerzője nem árulja el a saját nevét és a lányét sem, akit az írásban Gabrielle-nek nevez.

Gabrielle egy januári napon telefonált a párjának, hogy jöjjön gyorsan, balesetet szenvedett. Az írónő elmondása szerint innentől, mint a krízishelyzetekben általában "megállt a film, csak képek voltak."

Emlékszik a megrongálódott autóra, a véres-hajas ablaküvegre és a lány kezére, ami a hordágyról lelógva erősen szorította az övét.

Gabrielle-t a kórházban ellátták, összevarrták a fejét, és az orvos tájékoztatta a szerzőt, hogy a barátnője súlyos agyrázkódást szenvedett.

Ezután az írónő otthon ápolta kedvesét, aki az első éjjelen olyan mélyen aludt, "mint egy beteg állat, vagy gyermek."

A következő napon brutálisak voltak a pár számára, Gabrielle ugyanis erős fejfájástól szenvedett és minden erős inger - legyen az vizuális vagy hanghatás - csak még rosszabb hatással volt az állapotára. Egy héttel később elmentek bevásárolni, de a lány a sok ingertől kimerült és rosszul lett, ami az üzletben érte.

Ekkorra lett egyértelmű, hogy Gabrielle fizikailag ugyan egyértelműen gyógyulófélben volt, de az agya nem megfelelően működött.

Korábban egyszerű feladatok váltak nehézzé a számára, ami miatt dühkitörései voltak, sírt és a párját hibáztatta. A memóriája rosszul működött - volt, hogy többször is fel kellett neki olvasni egy-egy oldalt egy regényből, mert nem emlékezett rá. Az időérzéke is eltűnt, éjszakánként felriadt és szorongva, dühösen reagált arra, hogy nem érezte, vajon mennyi idő telhetett el a lefekvése óta. Tíz perc vagy tíz óra - nem érezte a különbséget.

"Nem tudtuk, mi történik Gabrielle-lel, csak abban voltunk biztosak, hogy nem ilyen volt a baleset előtt - írja a nő. - "Csak később, kutatást végezve értettük meg a változás mechanizmusát. Az agyrázkódás ugyanis alapvetően az agy sérülése. Képzelj el egy befőttes üveget, ami tele van sűrű folyadékkal s van benne egy barack. Ha erőszakosan rázzuk az üveget, a barack több sérülést is szenved. Ha kivennénk az üvegből, látható lenne a sok apró seb, s a nyomódások körüli területen is látható lenne a hatás."

Ha később megkóstoljuk a barackot, az ütődések helyén nem olyan finom a húsa - a szerző ehhez hasonlítja az agyrázkódást is. Az agyban lévő neuronok már nem úgy működnek, mint korábban, s ez a károsodás rendszerint visszafordíthatatlan.

Ugyanakkor a Gabrielle-t a sürgősségin, majd a későbbi vizsgálaton az orvosok megnyugtatták, hogy nem súlyos az agyrázkódása. Ám Paul van Donkelaar, a British Columbia Egyetem agysérülési pszichés hatásokkal foglalkozó professzora szerint a sérülés súlyossága nem feltétlenül jelzi előre, hogy az adott személyre miként hat a baleset.

"Súlyosan kimerültem - írja a szerző. - Otthonról dolgoztam egy kis hetilap szerkesztőjeként. Gyakran kimásztam az ágyból, miután Gabrielle elaludt, hogy dolgozzak. Folyamatosan "ügyeletben" voltam, vagy az újság, vagy Gabrielle miatt."

Az írónő ma már tudja, hogy segítséget kellett volna kérnie. Sem az orvosok, sem az ismerősök nem hittek a lánynak, mert többnyire teljesen fókuszált volt és normálisnak tűnt.

"Úgy éreztem, amíg hiszek benne, jobban kell lennie. Elkezdtem keményen inni. Annyit fogytam, hogy elkezdett kimaradozni a menstruációm. Gyakran gondoltam rá, hogy elhagyom - egy alkalommal össze is pakoltam és elindultam. Aztán amikor a városhatárhoz értem, visszafordultam.

A szerző ezután hat hónappal később három hétre elutazott sátrazni. Gabrielle nem akarta, hogy elmenjen, de ő úgy érezte, magával is törődnie kell újra.

"Nem telt el két hét az elutazásom óta, amikor Gabrielle megcsalt"

- írja.

A szerző hiába próbált érzelmeket kicsiholni a lányból beszélgetésük során. Gabrielle azt ismételgette, hogy ez nem volt megcsalás, nem csinált semmi rosszat - s közben dührohamokat kapott. Azt hajtogatta, hogy semmivel nem tartozik a társának, s hogy a másik biztosan nem szereti.

"Félig igaza volt. Nem tartozott nekem semmivel. De jobban szerettem őt, mint a saját egészségemet és boldogságomat."

A szerző annyira megbántva érezte magát, hogy elmondása szerint ekkor még nem fedezte fel az ismerős mintázatot, amivel pedig a baleset óta többször találkozott: ha Gabrielle valami érzelmileg vagy kognitívan nehéz dologgal találkozott - lefagyott.

"Szerintem egyszerűen nem értette meg, hogy rosszat tett - nem volt képes összerendezni a lineáris eseményeket és azt, hogy a tettei miként hatottak rám. Nem tudta feldolgozni az én reakciómat sem. Valószínűleg épp annyira volt összezavarodott, megbántott és frusztrált, mint én."

A cikk írója ezután súlyos depresszióba zuhant, és két évébe telt megérteni, hogy nem a megcsalás miatti fájdalmat élte csak át - hanem a másik elvesztése miatti gyászt is.

"Valaki, ahogy sejtettem: meghalt. Arra számítottam, hogy a munkámért cserébe visszakapom a barátnőmet, de tévedtem. Rettenetes teher lehetett a számára - az új énje számára, hogy együtt kellett élnie az elvárásokkal. "A nő, akit ismertem és szerettem, meghalt. Abban a pillanatban távozott, amikor felelőtlen döntéssel jelzés nélkül fordult be a kanyarban, amikor a feje átütötte az üveget és a neuronjai elkezdtek elpusztulni."

A szerző szerint a kultúránkban nincs helye az ilyen fajta gyásznak. "Ezzel a gyásszal egyedül álltam. Gabrielle még mindig ott volt - csak nem az volt, akit szerettem. Ő elment, és már soha nem tér vissza."


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
eskü_vé-1000x638.jpg

Nagyon világos ruhában ment esküvőre egy magyar influenszer, a külföldi kommentelők is nekiestek

A magyar lány kitart amellett, hogy ő bézs színű, nem fehér ruhát vett fel, ami szerinte nem bűn. Már az angol bulvársajtó is vele foglalkozik.
Fotó: Illusztráció (Unsplash) - szmo.hu
2019. október 15.A brit Mirror bulvárlap arról számol be, hogy egy Reddit-es fórumon, ami "esküvői szégyenek" név alatt fut, egy magyar influenszer fotójától hangos, amit az Instagramra töltött fel.

A lány ugyanis egy fehérre nagyon hasonlító színű ruhában fényképezkedett a barátnője esküvőjén a menyasszonnyal, amiért az internet népe szétszedte a lányt.

A Noémiként megnevezett lányt megszólaltatta a brit lap:

"Az egész dolog igazából nevetséges. A ruhám BÉZS, nem fehér. A weboldal konkrétan barnának hozza a ruhámat, és bár van fehér verziója is, én nem azt vettem meg."

A fórumon kommentelőket azonban nem hatotta meg az influenszer érvelése, elég nekik, hogy "törtfehérnek tűnik" a ruha a képen, amivel a dressz viselése szerintük máris helytelenné válik.

A magyar Instagram-influenszer követői azonban a lány védelmére keltek.

"Ne törődj az irigy beszólásokkal! Akinek nem tetszel, az ne nézze a képeidet !"

"Szerintem se kell ezen vitázni, minden esküvőn van valaki amúgy is, aki túl világos ruhában vagy pirosban jelenik meg, neki az tetszik, és ha nem fehér, nagy baj nem lehet!"

"Komolyan egy ilyen vidám kép alatt egy ruha színe a téma? Remélem a vendégeknek és a párnak is jól telt a nap, és ismeretlenül is sok boldogságot kívánok nekik!"


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x

hirdetés
fly.png

„Ez itt egy pisis pelenka.” „Mozog egyáltalán a gép?” - egy stewardess mondta el a legfurább kéréseket a repülőn

És igen, teljesen komolyan gondolták.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 13.Alapszabály a repülőn, hogy a hívógombot nyomogatni tényleges ok nélkül nem illik. Apróságokért nem szép ugrasztani a személyzetet, és főleg nem akkor, amikor nekik is ülve kell maradniuk.

Vannak, akik mégis megteszik, néhányan közülük ráadásul fura okokkal. Ezekről szóló beszámolókból készítette el összeállítását az Insider, akiknek egy légiutas-kísérő mondta el, mik voltak a legérdekesebb okok, amik miatt valaki megnyomta a hívógombot.

Shawn Kathleen volt stewardess videót készített "Hagyd abba a hívógomb nyomkodását"-címmel, amiben kedvenceit szedte össze.

"Bárcsak az egész kitalált lenne, de sajnos nem az" - mondta Kathleen az Insider-nek hozzátéve, hogy a gomb leginkább veszélyhelyzetekre és segítségkérésre van kitalálva.

Lapozz a kérdésekért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
0_Naomi-Pacheco-1.jpg

Sértőnek találta a nők testsúlyát firtató kérdést a 10 éves kislány, nem volt hajlandó válaszolni

Tanára megértő volt, és szülei is büszkék rá.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 13.Ha matematikából nem is, de empátiából és érzékenységből mindenképpen jelest érdemel az a kislány, nem válaszolt egy matekpéldában szereplő kérdésre, amiben nők súlyáról volt szó. Szerinte ugyanis ilyen dolgokat nem illik firtatni - írja a Mirror.

A lapban megjelent történet szerint miután a 10 éves Rhythm Pacheco befejezte a házi feladatát, édesanyja átnézte fiatal lánya munkáját, és felfedezett abban egy üzenetet, amelyet a tanárnak írt a nebuló.

A feladat azt kérte, hogy a diák hasonlítsa össze három nő súlyát és határozza meg, hogy „mennyivel nehezebb” Isabelle, mint Sue.

Lapozz, hogy mit írt a kislány:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
snapshot-6.jpg

Felkavaró részletek a sármos sorozatgyilkosról – Ted Bundy volt barátnője és lánya megszólalt

Női szemszögből mutatja be minden idők egyik legszörnyűbb sorozatgyilkosa történetét az Amazon sorozata.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 17.A film főszereplője Elisabeth Kendall, aki együtt élt az 1970-es években Ted Bundyval, és lánya, Molly, aki még csecsemő volt, amikor anyja találkozott a gyilkossal, aki egy ideig apaként nevelte őt.

Kendall, aki még kapcsolatuk idején ráterelte a gyanút Bundyra, hogy ő állhat egy sor ember eltűnése mögött, 1981-ben könyvet jelentetett meg, amelyben közös életükről írt. Azóta teljes hallgatásba burkolózott az ügyről - idézte fel az Independent

Most az Amazon-filmben mind Elisabeth, mind Molly újabb felkavaró részletekkel szolgál Bundyról többek között arról, hogy milyen vonzerőt gyakorolt a nőkre. Látható lesz számos, eddig még soha be nem mutatott archív fotó is.

A sorozatot várhatóan jövőre mutatják be, bevallottan azzal a céllal, hogy a Bundy-sztoriban erősítsék a nők hangját. A dokuszériában megszólalnak azok is, akik szintén Bundy célpontjaik voltak, de túlélték támadását. Egyúttal kiadják Elisabeth Kendall könyvének bővített változatát is.

Ted Bundy, akit 30 éve, 1989. januárjában végeztek ki, és akiről az Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány című film szól 1974 és 1978 között legalább 30 fiatal nőt ölt meg hét amerikai államban, de elképzelhető, hogy áldozatainak száma ennél is magasabb.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!