hirdetés
1-9.jpg

„Meghalt, de itt van – örökre megváltozott a barátnőm személyisége egy agyrázkódástól”

A történet elbeszélője szerint az ilyen helyzeteket is el kellene gyászolni – de erre nincs bevett szokás a kultúránkban.
fotók: Pxhere, Pixabay - szmo.hu
2019. május 03.


hirdetés

A The Guardian cikke drámai történetet mesél el egy írónőről és a barátnőjéről, aki egy közlekedési balesetben súlyos agysérülést szenvedett. Az írás szerzője nem árulja el a saját nevét és a lányét sem, akit az írásban Gabrielle-nek nevez.

Gabrielle egy januári napon telefonált a párjának, hogy jöjjön gyorsan, balesetet szenvedett. Az írónő elmondása szerint innentől, mint a krízishelyzetekben általában "megállt a film, csak képek voltak."

Emlékszik a megrongálódott autóra, a véres-hajas ablaküvegre és a lány kezére, ami a hordágyról lelógva erősen szorította az övét.

Gabrielle-t a kórházban ellátták, összevarrták a fejét, és az orvos tájékoztatta a szerzőt, hogy a barátnője súlyos agyrázkódást szenvedett.

Ezután az írónő otthon ápolta kedvesét, aki az első éjjelen olyan mélyen aludt, "mint egy beteg állat, vagy gyermek."

A következő napon brutálisak voltak a pár számára, Gabrielle ugyanis erős fejfájástól szenvedett és minden erős inger - legyen az vizuális vagy hanghatás - csak még rosszabb hatással volt az állapotára. Egy héttel később elmentek bevásárolni, de a lány a sok ingertől kimerült és rosszul lett, ami az üzletben érte.

Ekkorra lett egyértelmű, hogy Gabrielle fizikailag ugyan egyértelműen gyógyulófélben volt, de az agya nem megfelelően működött.

Korábban egyszerű feladatok váltak nehézzé a számára, ami miatt dühkitörései voltak, sírt és a párját hibáztatta. A memóriája rosszul működött - volt, hogy többször is fel kellett neki olvasni egy-egy oldalt egy regényből, mert nem emlékezett rá. Az időérzéke is eltűnt, éjszakánként felriadt és szorongva, dühösen reagált arra, hogy nem érezte, vajon mennyi idő telhetett el a lefekvése óta. Tíz perc vagy tíz óra - nem érezte a különbséget.

"Nem tudtuk, mi történik Gabrielle-lel, csak abban voltunk biztosak, hogy nem ilyen volt a baleset előtt - írja a nő. - "Csak később, kutatást végezve értettük meg a változás mechanizmusát. Az agyrázkódás ugyanis alapvetően az agy sérülése. Képzelj el egy befőttes üveget, ami tele van sűrű folyadékkal s van benne egy barack. Ha erőszakosan rázzuk az üveget, a barack több sérülést is szenved. Ha kivennénk az üvegből, látható lenne a sok apró seb, s a nyomódások körüli területen is látható lenne a hatás."

Ha később megkóstoljuk a barackot, az ütődések helyén nem olyan finom a húsa - a szerző ehhez hasonlítja az agyrázkódást is. Az agyban lévő neuronok már nem úgy működnek, mint korábban, s ez a károsodás rendszerint visszafordíthatatlan.

Ugyanakkor a Gabrielle-t a sürgősségin, majd a későbbi vizsgálaton az orvosok megnyugtatták, hogy nem súlyos az agyrázkódása. Ám Paul van Donkelaar, a British Columbia Egyetem agysérülési pszichés hatásokkal foglalkozó professzora szerint a sérülés súlyossága nem feltétlenül jelzi előre, hogy az adott személyre miként hat a baleset.

"Súlyosan kimerültem - írja a szerző. - Otthonról dolgoztam egy kis hetilap szerkesztőjeként. Gyakran kimásztam az ágyból, miután Gabrielle elaludt, hogy dolgozzak. Folyamatosan "ügyeletben" voltam, vagy az újság, vagy Gabrielle miatt."

Az írónő ma már tudja, hogy segítséget kellett volna kérnie. Sem az orvosok, sem az ismerősök nem hittek a lánynak, mert többnyire teljesen fókuszált volt és normálisnak tűnt.

"Úgy éreztem, amíg hiszek benne, jobban kell lennie. Elkezdtem keményen inni. Annyit fogytam, hogy elkezdett kimaradozni a menstruációm. Gyakran gondoltam rá, hogy elhagyom - egy alkalommal össze is pakoltam és elindultam. Aztán amikor a városhatárhoz értem, visszafordultam.

A szerző ezután hat hónappal később három hétre elutazott sátrazni. Gabrielle nem akarta, hogy elmenjen, de ő úgy érezte, magával is törődnie kell újra.

"Nem telt el két hét az elutazásom óta, amikor Gabrielle megcsalt"

- írja.

A szerző hiába próbált érzelmeket kicsiholni a lányból beszélgetésük során. Gabrielle azt ismételgette, hogy ez nem volt megcsalás, nem csinált semmi rosszat - s közben dührohamokat kapott. Azt hajtogatta, hogy semmivel nem tartozik a társának, s hogy a másik biztosan nem szereti.

"Félig igaza volt. Nem tartozott nekem semmivel. De jobban szerettem őt, mint a saját egészségemet és boldogságomat."

A szerző annyira megbántva érezte magát, hogy elmondása szerint ekkor még nem fedezte fel az ismerős mintázatot, amivel pedig a baleset óta többször találkozott: ha Gabrielle valami érzelmileg vagy kognitívan nehéz dologgal találkozott - lefagyott.

"Szerintem egyszerűen nem értette meg, hogy rosszat tett - nem volt képes összerendezni a lineáris eseményeket és azt, hogy a tettei miként hatottak rám. Nem tudta feldolgozni az én reakciómat sem. Valószínűleg épp annyira volt összezavarodott, megbántott és frusztrált, mint én."

A cikk írója ezután súlyos depresszióba zuhant, és két évébe telt megérteni, hogy nem a megcsalás miatti fájdalmat élte csak át - hanem a másik elvesztése miatti gyászt is.

"Valaki, ahogy sejtettem: meghalt. Arra számítottam, hogy a munkámért cserébe visszakapom a barátnőmet, de tévedtem. Rettenetes teher lehetett a számára - az új énje számára, hogy együtt kellett élnie az elvárásokkal. "A nő, akit ismertem és szerettem, meghalt. Abban a pillanatban távozott, amikor felelőtlen döntéssel jelzés nélkül fordult be a kanyarban, amikor a feje átütötte az üveget és a neuronjai elkezdtek elpusztulni."

A szerző szerint a kultúránkban nincs helye az ilyen fajta gyásznak. "Ezzel a gyásszal egyedül álltam. Gabrielle még mindig ott volt - csak nem az volt, akit szerettem. Ő elment, és már soha nem tér vissza."


KÖVESS MINKET:

hirdetés
instant-karma-szabalytalan-gyalogos.jpg

Elég gyorsan pofán vágta az élet a szabálytalan gyalogost - szó szerint

Még ő nézte sokat mondóan az autó sofőrjét, mialatt átment előtte az úttesten. Hamar utolérte a karma.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 15.Néha az élet/sors/karma elégtételt szolgáltat azért, ha valaki durva vagy nem megfelelően viselkedik. Vagy ha balesetveszélyes helyzetet okoz.

Néha elég gyorsan.

Korábban már beszámoltunk ilyen esetekről, többek közt arról, amikor egy turista bunkó volt egy állattal, de megfizetett érte.

Most egy olyan szabálytalan gyalogos járt pórul, aki

még sokat mondóan nézte is az autó sofőrjét, mialatt átment előtte az úttesten.

A "végzet" hamar utolérte.

Bad driving,Driving fails -learn how to drive #21

Make or find animated gifs like Bad driving,Driving fails -learn how to drive #21 on gifs.com

VIDEÓ: Ez pedig egy összeállítás:

Via: 24.hu


KÖVESS MINKET:hirdetés
5d794ab76f24eb0d68179902-750-552.jpg

Volt néhány instaceleb, akik szerint a 2001-es terrortámadásokra való emlékezés jó lehet egy kis reklámra

Volt köztük, aki szerint ez az egész a bajtársiasságról szól.
Kép: Instagram - szmo.hu
2019. szeptember 15.2001.szeptember 11-én az al-Kaida terrorszervezet összehangolt öngyilkos merényletsorozatot hajtott végre az Egyesült Államok ellen. Néhány instagrammer idén úgy gondolta, ennyi év távlatából a dátum és a megemlékezés akár egy kis reklámra is alkalmas lehet.

Az Insider tudósításából kiderül: az érintett instacelebek tulajdonképpen megemlékeztek a tragédiáról saját felületeiken, ám a szomorú visszaemlékezésekbe elrejtettek egy kis reklámot #911-megjelölés mellett.

A népszerű Whitney Rife Becker, Ally Noriega, Katy Harrell és Lays Brenha például a LiketoKnow.It startup-ot reklámozták, miközben szomorú posztot tettek közzé a terrortámadás emlékére. A lap mellettük számos celebet talált, akik a #911-megjelölés alatt helyi szoláriumokat, ékszergyártókat, vagy alkatrész-kereskedéseket népszerűsítettek.

Így nézett ki egy-egy rejtett reklám:

Egyikük, Sara Quiriconi a lapnak úgy magyarázkodott, hogy elmondta:

az egész egy jó lehetőség a visszaemlékezésre és arra, hogy az ember kifejezze együttérzését és némi tiszteletet.

Azt nem tudni, hogy pontosan hogyan függ ez össze azzal, hogy posztjában aznap egy utazással foglalkozó blogot és szállodát és a jóga-vállalkozást is megjelölt. Egy későbbi e-mailben úgy fogalmazott, hogy amiképpen egy tragédia, úgy az utazás is "egyesíti, összehozza az embereket". Válaszában azt is kiemeli, hogy az egész a "bajtársiasságról" szól.

A kommentelői már nem voltak ennyire megértőek és bajtársiasak. Egyikük azt írja: a nő úgy emlékszik a tragédia napjára, hogy nem felejti el saját magát népszerűsíteni, egy másik szerint egyszerűen hihetetlen, hogy egy ilyen posztból nem lehet kihagyni a márkák címkézését.

Nem mindenki ennyire szigorú: néhányak szerint a nő végső soron szép gondolatokkal emlékszik a tragédiára, és ez a legfontosabb.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Some days, you’ll never forget. These are TWO of those days ?? #neverforget #911 #newyorkcity ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ We all remember where we were on that day. Emotions and Impact leave a forever memory in our minds. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ I remember I was getting furniture and accessories for my dorm room, one after another happened. The tragedy deepening, the fear increasing. Nothing memorable to what I was doing, shopping for a Twin XL comfortable and a hot plate. But, the emotion that poured over from hearing the events on the radio are was imprinted that moment into my brain for a lifetime. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Similar to a cancer diagnosis, you never forget, but you get stronger (to survivors) and thrive on. You learn from, strengthen, grow, and RISE — together, always better. Or "JUNTOS es la palabra clave" as mi amor @r90d.tv likes to share. ? ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ It's true, in tragedy, together is stronger than ONE. The same goes for joyous times too! The emotion builds, the world can unite, and former boundaries are forgotten in a human need to connect, sharing love. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Throwback to some New York City pics, from the @clubquartershotel World Trade Center, along with some recap #worldtradecenter pics in the carousel. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ YOU ?? Do you share a moment in time memory like one of these examples? ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ? Sharing more tonight in the LIVE FREE TV LIVE (linked in bio) 7p over on Facebook. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #ilovenyc #911memorial #wellneswednesday #wellnesswarrior #yogapose #travelyogi #wellnessleader #fitnessforlife #travelwell #welltravelled #wellnessretreat #wellnesswarrior #transformativetravel ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #transformationaltravel #experiencemore #travellife #healthytraveler #healthytraveling #healthytraveltips #healthytravelers #healthytravels #travelhealthy #traveltips #fitnesstravel #thinkdifferent

Sara Quiriconi (@livefreewarrior) által megosztott bejegyzés,


KÖVESS MINKET:
hirdetés
lottonyertes-rak-tulelo-oregon.jpg

Kétszer is legyőzte a rákot, majd lottómilliomos lett - szerencsés fickónak tartja magát

Egy útmenti kávézóban vette a szelvényt az oregoni férfi, amivel több mint egymilliárd forintnak megfelelő összeget nyert.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 15.Érdekes történetről számolt be a Miami Herald nevű lap. Azt írják,

olyan férfi vitte el a 4,6 millió dolláros, vagyis több mint egymilliárd forintos főnyereményt, aki kétszeres rák-túlélő.

Az oregoni Stu MacDonald szeptember 7-én nyert a lottón.

Kisebb amerikai oldalak azt írják, hogy az oregoni állami lottózó is megerősítette, a hírt. Állítólag egy útmenti kávézóban vásárolta meg útközben a szelvényt a férfi, a nyereményt pedig készpénzben kérte.

"Nagyon szerencsés fickó vagyok"

- mondta Stu MacDonald a Miami Herald szerint. A férfi úgy véli, ez csodálatos.

Az Oregon Live szerint

a férfi felesége, Claudia minden alkalommal azzal biztatta a férjét, amikor lottószelvényt vásárolt, hogy szerezze meg a nyertes szelvény, de ez alkalommal elfelejtette mondani neki.

Via: 24.hu


KÖVESS MINKET:
hirdetés
69978957_2517425471848187_550385078136471552_n.jpg

Előrehozták a karácsonyt a súlyos beteg kisfiú szülei, mert ez a kedvenc ünnepe

Az apróságot egyik barátja is meglátogatta a különleges bulin.
Kép: Facebook - szmo.hu
2019. szeptember 15.Már 52 ezer dollár gyűlt össze annak a kisfiúnak a GoFundMe-oldalán, akinél 2017. szeptember 23-án diagnosztizálták a negyedik stádiumú neuroblastómát. A kis Lincoln a szimpatikus idegrendszer rosszindulatú daganatával küzd hosszú ideje.

Régóta kap különféle kezeléseket, ám egyelőre nem sikerült meggyógyulnia.

A család most úgy döntött: előrehozzák neki a karácsonyi ünnepeket, és szeptemberben ünnepelnek.

Lincoln közösségi oldalán azt is bemutatták, hogyan zajlott a rendhagyó karácsonyi buli, amit az apróság is nagyon élvezett.

"Még mindig itt van velünk... Még mindig elmondja minden órában, hogy szeret minket" - kezdik szülei a posztot, amiben leírják, hogy a kisfiú egyik barátja is meglátogatta őket a különleges napon, amire forró csokival, pillecukorral és karácsonyfával készültek. Kiemelik, hogy gyermekük nincs jól, de örülnek, hogy velük van, és mivel a karácsony a kedvenc ünnepe, ezért döntöttek úgy, hogy szeptemberben is megtartják.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x