hirdetés
1-9.jpg

„Meghalt, de itt van – örökre megváltozott a barátnőm személyisége egy agyrázkódástól”

A történet elbeszélője szerint az ilyen helyzeteket is el kellene gyászolni – de erre nincs bevett szokás a kultúránkban.
fotók: Pxhere, Pixabay - szmo.hu
2019. május 03.


hirdetés

A The Guardian cikke drámai történetet mesél el egy írónőről és a barátnőjéről, aki egy közlekedési balesetben súlyos agysérülést szenvedett. Az írás szerzője nem árulja el a saját nevét és a lányét sem, akit az írásban Gabrielle-nek nevez.

Gabrielle egy januári napon telefonált a párjának, hogy jöjjön gyorsan, balesetet szenvedett. Az írónő elmondása szerint innentől, mint a krízishelyzetekben általában "megállt a film, csak képek voltak."

Emlékszik a megrongálódott autóra, a véres-hajas ablaküvegre és a lány kezére, ami a hordágyról lelógva erősen szorította az övét.

Gabrielle-t a kórházban ellátták, összevarrták a fejét, és az orvos tájékoztatta a szerzőt, hogy a barátnője súlyos agyrázkódást szenvedett.

Ezután az írónő otthon ápolta kedvesét, aki az első éjjelen olyan mélyen aludt, "mint egy beteg állat, vagy gyermek."

hirdetés

A következő napon brutálisak voltak a pár számára, Gabrielle ugyanis erős fejfájástól szenvedett és minden erős inger - legyen az vizuális vagy hanghatás - csak még rosszabb hatással volt az állapotára. Egy héttel később elmentek bevásárolni, de a lány a sok ingertől kimerült és rosszul lett, ami az üzletben érte.

Ekkorra lett egyértelmű, hogy Gabrielle fizikailag ugyan egyértelműen gyógyulófélben volt, de az agya nem megfelelően működött.

Korábban egyszerű feladatok váltak nehézzé a számára, ami miatt dühkitörései voltak, sírt és a párját hibáztatta. A memóriája rosszul működött - volt, hogy többször is fel kellett neki olvasni egy-egy oldalt egy regényből, mert nem emlékezett rá. Az időérzéke is eltűnt, éjszakánként felriadt és szorongva, dühösen reagált arra, hogy nem érezte, vajon mennyi idő telhetett el a lefekvése óta. Tíz perc vagy tíz óra - nem érezte a különbséget.

"Nem tudtuk, mi történik Gabrielle-lel, csak abban voltunk biztosak, hogy nem ilyen volt a baleset előtt - írja a nő. - "Csak később, kutatást végezve értettük meg a változás mechanizmusát. Az agyrázkódás ugyanis alapvetően az agy sérülése. Képzelj el egy befőttes üveget, ami tele van sűrű folyadékkal s van benne egy barack. Ha erőszakosan rázzuk az üveget, a barack több sérülést is szenved. Ha kivennénk az üvegből, látható lenne a sok apró seb, s a nyomódások körüli területen is látható lenne a hatás."

Ha később megkóstoljuk a barackot, az ütődések helyén nem olyan finom a húsa - a szerző ehhez hasonlítja az agyrázkódást is. Az agyban lévő neuronok már nem úgy működnek, mint korábban, s ez a károsodás rendszerint visszafordíthatatlan.

Ugyanakkor a Gabrielle-t a sürgősségin, majd a későbbi vizsgálaton az orvosok megnyugtatták, hogy nem súlyos az agyrázkódása. Ám Paul van Donkelaar, a British Columbia Egyetem agysérülési pszichés hatásokkal foglalkozó professzora szerint a sérülés súlyossága nem feltétlenül jelzi előre, hogy az adott személyre miként hat a baleset.

"Súlyosan kimerültem - írja a szerző. - Otthonról dolgoztam egy kis hetilap szerkesztőjeként. Gyakran kimásztam az ágyból, miután Gabrielle elaludt, hogy dolgozzak. Folyamatosan "ügyeletben" voltam, vagy az újság, vagy Gabrielle miatt."

Az írónő ma már tudja, hogy segítséget kellett volna kérnie. Sem az orvosok, sem az ismerősök nem hittek a lánynak, mert többnyire teljesen fókuszált volt és normálisnak tűnt.

"Úgy éreztem, amíg hiszek benne, jobban kell lennie. Elkezdtem keményen inni. Annyit fogytam, hogy elkezdett kimaradozni a menstruációm. Gyakran gondoltam rá, hogy elhagyom - egy alkalommal össze is pakoltam és elindultam. Aztán amikor a városhatárhoz értem, visszafordultam.

A szerző ezután hat hónappal később három hétre elutazott sátrazni. Gabrielle nem akarta, hogy elmenjen, de ő úgy érezte, magával is törődnie kell újra.

"Nem telt el két hét az elutazásom óta, amikor Gabrielle megcsalt"

- írja.

A szerző hiába próbált érzelmeket kicsiholni a lányból beszélgetésük során. Gabrielle azt ismételgette, hogy ez nem volt megcsalás, nem csinált semmi rosszat - s közben dührohamokat kapott. Azt hajtogatta, hogy semmivel nem tartozik a társának, s hogy a másik biztosan nem szereti.

"Félig igaza volt. Nem tartozott nekem semmivel. De jobban szerettem őt, mint a saját egészségemet és boldogságomat."

A szerző annyira megbántva érezte magát, hogy elmondása szerint ekkor még nem fedezte fel az ismerős mintázatot, amivel pedig a baleset óta többször találkozott: ha Gabrielle valami érzelmileg vagy kognitívan nehéz dologgal találkozott - lefagyott.

"Szerintem egyszerűen nem értette meg, hogy rosszat tett - nem volt képes összerendezni a lineáris eseményeket és azt, hogy a tettei miként hatottak rám. Nem tudta feldolgozni az én reakciómat sem. Valószínűleg épp annyira volt összezavarodott, megbántott és frusztrált, mint én."

A cikk írója ezután súlyos depresszióba zuhant, és két évébe telt megérteni, hogy nem a megcsalás miatti fájdalmat élte csak át - hanem a másik elvesztése miatti gyászt is.

"Valaki, ahogy sejtettem: meghalt. Arra számítottam, hogy a munkámért cserébe visszakapom a barátnőmet, de tévedtem. Rettenetes teher lehetett a számára - az új énje számára, hogy együtt kellett élnie az elvárásokkal. "A nő, akit ismertem és szerettem, meghalt. Abban a pillanatban távozott, amikor felelőtlen döntéssel jelzés nélkül fordult be a kanyarban, amikor a feje átütötte az üveget és a neuronjai elkezdtek elpusztulni."

A szerző szerint a kultúránkban nincs helye az ilyen fajta gyásznak. "Ezzel a gyásszal egyedül álltam. Gabrielle még mindig ott volt - csak nem az volt, akit szerettem. Ő elment, és már soha nem tér vissza."


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
woman-wearing-beige-dress-shirt-using-laptop-computer-3277932-1.jpg

5 meseszép balkonnövény a muskátlin túl

Nincs szükséged kertre vagy nagy teraszra ahhoz, hogy a nyári virágok sokaságát csodálhasd és frissítő illatát szagolhasd otthonodban.
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2020. április 25.


hirdetés

Elég egy-két nagyobb cserép, néhány virágzó vagy leveleivel díszítő balkonnövény, és már létre is hozhatod különleges, színekben gazdag kis világodat pici erkélyeden vagy párkányodon. Nagyon kedveljük a muskátlit, de az az érzésünk, hogy az utóbbi évtizedekben minden mást kiszorított a balkonvirágok piacáról. Pedig bőven van miből válogatni, bebizonyítjuk, sőt, gondozási kisokossal is szolgálunk a versenytársakhoz.

Ha a lenti ötleteinken kívül szeretnél még Otthoni tippekről olvasni, látogass el a Provident blogjára!

Mézvirág

A mézvirág nevét onnan kapta, hogy szirmai a mézhez hasonló illatot árasztanak, ami első hallásra nagyon jól hangzik, de a pillangókat és a méheket is csábítja, aminek nem mindenki örül. A növény a napos helyeket kedveli, sőt, még a tűző napot is elviseli, ám ebben az esetben fokozott öntözést kíván, hiszen amúgy is jó vízellátású talajban érzi jól magát. A lobéliához hasonlóan a mézvirág egy nagy, bozontos futó növény, ami néhány hónap alatt szinte az egész balkont képes elárasztani virágaival, de ezt is érdemes egy-két alkalommal visszavágni a nyáron, nehogy megritkuljanak.

Futó petúnia

hirdetés

Petúniát csak akkor válasszatok, ha megadjátok neki a kellő törődést, másképp néhány hét után ledobja a szirmait és nehezen tudjátok majd ismét virágzásra bírni. A futó petúnia a napos, meleg helyeket kedveli, ahol elég napsütés éri, de nincs kitéve az égető fénynek, sem a szélnek. Reggel, illetve este is vizet kíván, és nem is akármilyet, a legjobban az összegyűjtött esővizet szereti, amihez heti kétszer érdemes tápoldatot keverni, máskülönben nem fog virágozni. Mivel a hajtások könnyen megnyúlnak, hetente-kéthetente visszavágást igényel, ami azért is praktikus, mert ezzel fokozható a növény bokrosodása.

Büdöske

A büdöskének is csúfolt bársonyvirág nem annyira illatos, mint a mézvirág, cserébe a szúnyogok nem kedvelik – már csak ezért is érdemes néhány tővel ültetni. Emellett érdemes fejben tartani, mennyire igénytelen növény: szinte bármilyen fényviszonyok között és bármilyen talajban jól érzi magát, amit minden esetben színes virágokkal hálál meg. Ez azt jelenti, hogy elég minden második, harmadik nap locsolni, illetve hetente egyszer tápoldatot adni neki, hogy egy kis kényeztetést is kapjon.

Fukszia

Árnyékos, hűvös erkélyek… Végre egy virág, ami kifejezetten ilyen körülmények között érzi jól magát, az erős napsugárzásban akár egyetlen hét alatt is teljesen kiéghet. A fukszia szereti, ha a földje folyamatosan nedves, de nem pangó, ezért ha nem is locsoljátok minden nap, muszáj esténként leellenőrizni. A fukszia nagyon sok tápanyagot használ fel a virágzásához, ezért a tápoldatozása elengedhetetlen, hetente egyszer fontos pótolni az elhasznált anyagokat, ásványi sókat. A balkon aranyával ellentétben nála manuálisan kell eltávolítani a szirmokat, különben nem hoz újabb hajtásokat.

Nebáncsvirág

Nevével ellentétben a nebáncsvirág vagy más néven pistike egy jóformán kiirthatatlan virágfajta. Jól érzi magát árnyékos és napos helyen is, sőt, ha van ideje hozzászokni a környezetéhez, akkor a tűző napon is megmarad. Ami a vízigényét illeti, fontos, hogy mindig nedves legyen a földje, de ne tocsogjon a víztől. Ha félárnyékos helyre ültetitek, akkor elég minden másnap ellenőrizni a talaját, azonban ha napra teszitek, akkor érdemes akár minden este, naplemente után megöntözni.

További Otthoni Tippekért látogass el a Provident blogjára!

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
tk3s_swns_toy_boy_04.jpg

Bejelölte a tízszeres nagymamát a 26 éves fiú a Facebookon, ma boldog házasságban élnek

A 62 éves angol nő sosem hitte volna, hogy valaha ilyen fiatal férje lesz.
Fotó: Isabell Dibble / SWNS /Northfoto - szmo.hu
2020. május 26.


hirdetés

Bár a tízszeres nagymama először összekeverte valakivel a 26 éves fiút, egy évvel később összeházasodtak, és most boldog házasságban élnek a nagy korkülönbség ellenére - írja a Metro.

Bayram Boussada tavaly májusban jelölte be Facebookon a 62 éves Isabell Dibble-t. A nő éppen akkor utazott haza Tunéziából, és a reptéren egy pincér randevút kért tőle. Nemet mondott, mivel túl fiatalnak gondolta. Hazarepülve Angliába azzal szembesült, hogy ismerősnek jelölte egy férfi, aki szintén tunéziai, és még a keresztneve is megegyezett a pincérével. Ismét arra jutott, hogy túl fiatal, így nem kért a jelölésből.

Később azonban feldobta a férfi profilját a közösségi oldal a lehetséges ismerősök közt, és akkor a nő elgondolkodott.

Miért ne beszélgethetnének attól, mert fiatal?

Ezen morfondírozva ezúttal a nő jelölte be a fiút, és rá is írt, reptéri találkozójukra hivatkozva. Ekkor derült ki azonban, hogy bár sok az egyezés, sosem találkoztak még, összekeverte a pincérrel. Ez azonban végül nem vetett gátat a szimpátiának, hamarosan már az egész napot végigbeszélgették, és éjjelekbe nyúlóan telefonáltak.

hirdetés

Októberben Bayram meghívta a nőt magához Tunéziába.

Innentől kezdve felgyorsultak a dolgok: az első randiból az lett, hogy egy hétig nála maradt, megismerkedett a fiú szüleivel, a végén pedig Bayram a szülők jelenlétében, gyertyák között térdelt le Isabell elé, és kérte, menjen hozzá feleségül.

Esküvőjük három hónappal később volt Tunéziában, ahová a nő brit rokonai nem mentek el.

"A családomat kicsit sokkolta a dolog, és arra kértek, legyek óvatos, amely érthető"

- mondja a nő.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
fekete-ozvegy-pokcsipes-kisfiuk-pokember.jpg

Mérges pókkal maratta meg magát három kisfiú Bolíviában, remélve, hogy Pókemberré változzanak

A fiúk úgy gondolták, hogy a pókcsípés után nekik is olyan szuperképességeik lehetnek, mint a Marvel képregényhősének.
A címkép illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. május 26.


hirdetés

Egy fekete özveggyel maratta meg magát három kisfiú Bolíviában - számolt be a LadBible. A nyolc, tíz és tizenkét éves testvérpár az édesanyjukkal közösen vigyáztak a család birkáira Chayantában. A fiúk akkor vették észre a mérges pókot, amikor az anyjuk elment tűzifát gyűjteni.

A gyerekek pedig azt gondolták, hogyha a pók megcsípné őket, akkor nekik is olyan szuperképességeik lehetnek, mint a Marvel képregényhősének, Pókembernek.

A fekete özvegy viszont csak ritkán támad emberre. A fiúk ezért nekiálltak bottal piszkálni az állatot, ami végül mindhármukat megcsípte.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
anya-lanya-egyutt-zuhanyzik.jpg

Mindennap együtt zuhanyzik 19 éves lányával az 55 éves anya

Az amerikai nő nem ért egyet azokkal a véleményekkel, hogy ez furcsa lenne.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 25.


hirdetés

A floridai Jensen Beachen élő Mary lánya, Brittani ötéves volt, mikor elkezdtek együtt zuhanyozni. Ebben a hírben valószínűleg nem sok izgalmas lenne, ha nem tennénk hozzá, hogy ez így megy már 14 éve. Vagyis

a most 55 éves nő még mindig saját maga mosdatja (egyébként szellemileg-testileg teljesen egészséges) 19 éves lányát

- írja a LadBible című brit bulvárlap.

A TLC tévécsatorna sMothered című műsora olyan szülő-gyerek kapcsolatokat mutat be, amelyek valamilyen szempontból szorosabbak az átlagnál. Mary és Brittani mindenképpen beleillik ebbe a képbe.

Az édesanya is tudja, hogy sokak szerint furcsa a kapcsolatuk lányával, de ő ezzel nem ért egyet. Annak idején azért kezdték az együtt zuhanyzást, mert a kislány csak úgy nyugodott meg, ha anyukája is vele volt. Mint mondja, ez nem volt tudatos, ennek így kellett történnie.

hirdetés

A családfő, Frank elmondása szerint szeretné, ha a család hölgytagjai leszoknának az együtt mosdásról. Azonban Mary és Brittani is azt mondják, ez nem a közeljövőben fog bekövetkezni. Ahogy a lány fogalmaz, az anyja belehalna a szomorúságba, ha ő egyszer elhagyná.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!