hirdetés
benke-laszlo-laci-bacsi-1000x643.jpg

Meghalt Benke László mesterszakács

70 éves volt a Laci bácsiként emlegett szakács.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 07.


hirdetés

70 éves korában elhunyt Benke László, többszörös világbajnok magyar mesterszakács és mestercukrász – írja az atv.hu.

A Laci bácsiként emlegetett szakács évek óta különféle betegségekkel küzdött. Áprilisban ismét kórházba kellett mennie, mert rosszullétek gyötörték.

1966-ban a Szabadság Szállóban hidegkonyhafőnök, ezután a Tihanyi Motel, majd a Gundel Étterem séfhelyetteseként munkálkodott. 1971-ben a Sylvanus Szálló konyhafőnöke. 1972-ben Párizsban a Magyar Ház séfjeként dolgozott, majd hazatérése után, 1974-től a Gundel Károly Vendéglátóipari SzK és SzKI tanára volt 18 évig, ahol "Kiváló pedagógus" kormánykitüntetéssel ismerték el. 1979-ben újra tanulni kezdett, aminek eredménye lett a mesterszakácsi, 1980-ban pedig a mestercukrászi vizsgája.

1980-ban a Vendéglátó Főiskola áruforgalmi szakán végzett. 1981-ben Hollandiában dolgozott. 1988-ban a frankfurti szakácsolimpián a regionális csapat vezetőjeként megnyerte a nemzetek nagydíját. 1992-ben Mátyás Király Éttermet üzemeltette, melyet a "Legjobb Étterem" címmel tüntettek ki – olvasható a Wikipédia oldalán. 1996-ban megkapta a Magyar Gasztronómiai Szövetség életműdíját. 1998-ban a "Chaîne des Rôtisseurs" lovagja. 2000-ben szakácskönyvet adott ki, ezen kívül több szakácskönyv szerzője is - olvasható a Wikipédia-oldalán.

A Laci bácsi konyhája YouTube-csatornán pont pénteken este jelent meg a legújabb videó.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
margit-hid-virag-mecses-mervai-mark5.jpg

„Csak remélem, hogy nem szenvedett” - 81 éves édesanyja és öccse gyászolja az elhunyt matrózt

Megszólaltak a dunai hajótragédiában meghalt magyar hajós családtagjai. Egyelőre még nem dőlt el, hogyan vesznek végső búcsút a matróztól.
Fotó: Mervai Márk - szmo.hu
2019. június 07.Bár tudta, hogy egy ilyen balesetet nem lehet túlélni, mégis, az utolsó pillanatig nem akarta elhinni, hogy meghalt a testvére - ezt mondta öccse a magyar matrózról, aki a dunai hajókatasztrófában veszítette életét.

A múlt hét szerdán történt balesetben hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Azóta további tizenkét áldozat, köztük a Hableány matrózának holttestét találták meg és azonosították. Az ő testét a Szabadság híd közelében emelték ki a Dunából.

Az elhunyt férfi édesanyja korábban már nyilatkozott a tragédia kapcsán, ám akkor még nem került elő fia holtteste. Akkor azt mondta:

"Ne kérdezze, hogy fel lehet-e ezt dolgozni, erre nincsenek szavak..."

Fiáról azt mondta, "aranyos, kedves ember volt, sohasem pa­naszkodott rá senki, mindenki szerette". Imádta a vizet, sokat evezett a Tiszán is. Korábban katonatiszt volt, de a hajózás volt a mindene.

Azt is elmondta, hogy a tragédia előtti nap volt a férfi születésnapja, akkor telefonon beszéltek egymással. Mivel azonban sok munkája volt, az édesanyja nem akarta zavarni.

"Nem sejtettem, hogy akkor hallom őt utoljára, hogy soha többet nem beszélhetek vele. Csak remélem, hogy nem szenvedett. Még csak egy fotóm sem maradt róla, de az arcát tisztán látom magam előtt. Úgy szeretnék rá emlékezni, amilyennek egy hete, a születésnapján hallottam őt. Boldog és felszabadult volt, mint akinek semmi gondja sincs…"

- mondta a 81 éves asszony a Lokálnak.

Most megszólalt az elhunyt matróz testvére is, akit szintén nagyon megtört a tragédia.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
daru-Copy.jpg

Videón, ahogy átúszott a Clark Ádám úszódaru az Árpád híd alatt

A Hableány kiemeléséhez szükséges szerkezet a Népszigetnél várta, hogy a Duna vízállása lecsökkenjen.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 07.Hosszas várakozás után péntek délután átúszhatott a Clark Ádám úszódaru az Árpád híd alatt. A 200 tonna kiemelésére képes szerkezet a Népszigetnél várta, hogy a Duna magas vízállása csökkenjen, és elindulhasson a Duna-hidak alatt a Hableány tragédiájának helyszínére.

A rendőrség a daru áthaladásának idejére lezárta az Árpád és a Margit hidat. A daru végül úgy jutott át, hogy a legfelső pontja és a híd alja között egy méternyi távolság volt - írta az Index.

VIDEÓ: A daru útjáról


KÖVESS MINKET:
hirdetés
sziberia_globalis_felmelegedes.png

Szibéria nagy része lakhatóvá „melegedhet” a klímaváltozás miatt - milliókat költöztethetnek át oda

A terület orosz kutatói szerint a tartós jég birodalmának akár a negyede is felolvadhat, télen 9 fokos nappalok is lehetnek. Ez pedig egy átlagember számára teljesen élhető.
Independent - szmo.hu
2019. június 07.A Krasznojarszki Szövetségi Kutatóintézet (Krasznojarszk Szibéria harmadik legnagyobb városa) kutatócsoportja az Environmental Research Letters című tudományos folyóiratban publikálta tanulmányát. A tudósok jóslata döbbenetes, ám ezúttal némi reménysugarat is jelent a klímaváltozás sötét jövőképétől rettegő emberiség számára - legutóbb egy ausztrál kutatócsoport jelentette ki, hogy számításaik szerint 2050-re véget ér a mai ismert emberi civilizáció a Földön.

Az orosz tudósok jó híre az, hogy a globális felmelegedés a következő évtizedekben Szibéria tartósan jégbe fagyott, tehát eddig lakhatatlan területeinek mintegy egynegyedét teszi emberi életre alkalmassá.

Észak-Kazahsztántól a Bering tengerig terjed az a hatalmas terület, amelyen úgynevezett permafroszt ("állandóan fagyott") talaj van. Tudományos értelemben ez olyan talajt jelent, amely legalább két éven keresztül fagyott állapotban van. Jelenleg a Föld szárazföldjeinek körülbelül 20 százalékán van kisebb vagy nagyobb mélységig tartósan fagyott állapotban a talaj.

Dr Elena Parfenova, a kutatócsoport vezetője szerint azonban a szibériai permafroszt területek közel negyede olvadhat fel a következő évtizedekben. Egy téli napon akár 9 fokig is emelkedhet a hőmérséklet, de a 3-4 fokos csúcshőmérsékletek is gyakoriak lesznek.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
francia-mentohajo-baleset-1000x580.jpg

Felborult egy francia mentőhajó az Atlanti-óceánon, többen meghaltak

Négyen élték túl a balesetet, ők úszva érték el a partot. A hét önkéntes mentőből hárman meghaltak, és egyelőre sem a halászcsónak, sem utasai nem kerültek elő.
MTI - szmo.hu
2019. június 07.Felborult egy francia mentőhajó az Atlanti-óceánon, Sables d'Olonne-nál pénteken, miközben egy halászcsónak felé tartott, amely a viharos időben bajba került. A hét önkéntes mentőből hárman meghaltak, és egyelőre sem a halászcsónak, sem utasai nem kerültek elő.

A mentőhajó mintegy 800 méterre a parttól borult fel. A négy túlélő úszva érte el a partot. A baleset után mintegy 60 tűzoltó és több helikopter kereste az esetleges túlélőket.

SNSM BANDOL on Twitter

En pleine #TempêteMiguel, une vedette des @SauveteursenMer #SNSM se retourne aux Sables d'Olonne en allant porter secours à un bateau de pêche en difficulté qui avait activé sa balise de détresse. Il y avait 7 sauveteurs à bord, 3 sont décédés ??

A tengeri mentők francia szövetségének csaknem 8 ezer önkéntese ingyen végez tengeri mentést.

A francia hatóságok szerint 1946 óta nem történt ilyen súlyos tengeri baleset a francia partok mentén.

Le Parisien on Twitter

Le bateau de la SNSM, qui comptait 7 personnes à bord, a chaviré à 800 m des côtes des Sables d'Olonne. Il y a quelques heures, la SNSM appelait justement à la vigilance en raison de la #tempêteMiguel https://t.co/ZUBodxQ1oC

Franciaország nyugati és középső részén tíz megyében rendelt el riasztást a francia meteorológiai szolgálat a Miguel névre keresztel viharral érkező óránkénti 110-120 kilométeres sebességű széllökések és az eső miatt.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x