hirdetés
concert-768722_1920.jpg

Megfejtették a popzene titkát: ezért érezzük jól magunkat tőle

Tudósok jártak utána a kérdésnek.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2019. november 08.


hirdetés

Ha valaha is gondolkodtál már azon, hogy vajon egy-egy sláger vagy dallam miért is tölt el akkora boldogsággal akár első hallásra, egy friss kutatás konklúziója érdekes lehet számodra.

A kérdést vizsgáló kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a bizonytalanság és a meglepetés megfelelő kombinációja adja a hallgatóknak a legnagyobb örömöt.

A csütörtökön a Current Biology folyóiratban közzétett tanulmány részeként 745 popdal 80 000 akkordját elemezték ki.

hirdetés

A kísérletben felhasznált dalok között volt James Taylor 'Country Roads' c. slágere, a UB40 'Red, Red Wine' c. dala és a The Beatles 'Ob-La-Di, Ob-La-Da' c. száma is.

A számokat az USA Billboard Hot 100 toplistájáról választották, valamennyi 1958 és 1991 között született - számolt be a CNN.

A német, norvég, dán és brit kutatók számszerűsítették az ezekben megtalálható akkordok bizonytalanságát és meglepetésszerűségét, majd 39 felnőtt önkéntest kértek arra, hogy értékeljék, hogy mennyire tartják élvezetesnek az egyes akkordok sorozatait.

Minden dalt megfosztottak az eredeti dallamától és dalszövegétől, így csak az akkordmenetek maradtak és az eredményeket nem befolyásolta az, hogy a hallgató milyen előzetes emlékeket, asszociációkat társít a számhoz.

Két dolgot állapítottak meg: egyrészt a résztvevők nagyobb élvezetet leltek abban, ha viszonylag biztosak lehettek benne, hogy mi fog történni, majd hirtelen meglepte őket egy váratlan akkordmenet.

Ugyanakkor ugyanennyi résztvevő találta kellemesnek, amikor nem volt biztos abban, hogy mi következik, majd a rákövetkező akkordok ismerősnek bizonyultak.

"Elbűvölő, hogy az emberek micsoda élvezetben részesülnek csak azáltal, hogy egy zenében a hangok miként rendeződnek"

- mondta Vincent Cheung, a németországi Max Planck Humán Kognitív és Agytudományi Intézet vezető kutatója.

"Általában azokat a dalokat találjuk kellemesnek, amelyek eltalálják az egyensúlyt aközött, hogy tudjuk, mi fog történni és meglepődünk valamitől, amire nem számítottunk. Az, ha megértjük, hogy hogyan aktiválja a zene az agyi jutalmazó központot megmagyarázhatja, hogy miért segít a zenehallgatás olyankor, amikor szomorúak vagyunk."

Cheung szerinta zene élvezete a várakozáshoz kapcsolódik.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
no-szomoru-maganyos-pexels-1000x667.jpg

Alkoholista apját és drogfüggő barátját segítette halálukig, majd kiderült, hogy ő is szenvedélybeteg

A nő is megdöbbent, amikor egy pszichiáter megmondta neki, hogy legalább annyira szüksége lenne a segítségre, mint azoknak, akiket támogat. Fogalma sem volt arról, hogy ő is egyfajta függőségben szenvedett mindvégig.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 07.


hirdetés

A jó cselekedetek is eljuthatnak egy olyan stádiumba, amikor már szenvedélybetegséggé fajulnak.

Történetünk hősnője, Nicola Vivian akkor szembesült ezzel, amikor drogfüggő barátja érdekében telefonált egy rehabilitációs klinikára, ahová néhány évvel korábban bevitte alkoholista apját. Néhány percnyi beszélgetés után a klinika pszichiátere azt a számára vérlázító véleményt közölte, hogy

neki legalább annyira szüksége lenne a segítségre, mint a barátjának, mert ő legalább annyira szenvedélybeteg, mint akin segíteni szeretne

- írja a Daily Mail

hirdetés

Nicola addig azt hitte, hogy az addikció csak káros anyagokra vonatkozhat. A pszichiáter viszont úgy látta, hogy ő egyfajta „társfüggő”, aki nem tud elszakadni barátja és apja életének támogató szerepétől. Azok a személyiségi jegyek, amiket ő büszkén vállalt – az erős probléma-megoldó képesség, a végtelen türelem – a szakembernek azt sugallta, hogy a hölgy ugyanolyan beteg, mint védencei.

„Képtelen voltam elhinni, amit hallottam. Ez nem függőség, hanem szeretet. Aztán a következő napokban elkezdtem visszagondolni azokra az időkre, amikor halálos nyugalommal vonszoltam haza a kocsmákból részeg apámat, és később mindig enyhítettem az események leírásán, amikor megkérdezte tőlem, milyen volt, hogy ne hozzam őt zavarba”

– meséli Nicola, aki hasonló élményeket élt át barátjával, Willel.

Sokszor szinte fuldoklott a frusztrációtól, hogy nem tud egyszerre mindkettőre vigyázni és meg volt győződve arról, hogy ez a szeretet legnagyobb bizonyítéka. „Aztán kezdtem rájönni arra, hogy cselekedeteim mégsem voltak annyira nemesek, hanem inkább feleslegesek.”

Saját példáján jött rá arra, hogy attól, hogy ő soha nem ivott és soha nem drogozott, egy kapcsolaton belüli problémát sajátjaként élhet meg. Úgy érezte, hogy ő az erős, felelősségteljes ember, aki mindig önzetlenül helyrehozza a másik ballépéseit. Ha pedig valaki úgy érzi, hogy nélkülözhetetlenné vált a másik számára, az már az ő társfüggőségének a jele.

Ahogy Nicola visszaidézte gyerekkorát, kiderült, hogy nála ez az egész hároméves korában kezdődött, amikor apja elhagyta a családot. Ő akkor úgy gondolta, hogy az apja már nem szereti, mert ő nem volt elég jó hozzá. Innentől kezdve mindent megtett azért, hogy ismét érezze az apja szeretetét. Mintadiák lett, mindenben tökéletességre törekedett, miközben apja, a volt katonatiszt, egyre depressziósabb lett és egyre többet ivott.

„Boldoggá akartam tenni őt, bízott benne, hogy szeretetével le tudja szoktatni az italról. Innentől kezdve az én kapcsolati modellem a végtelen megbocsátáson, a rendíthetetlen támogatáson alapult és nem törődtem azzal, amit én akartam vagy amire szükségem volt.”

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
gyerekbantalmazas1.jpg

Nem a verés a legdurvább bántalmazás – van, ami sokkal nagyobb károkat okoz a gyerekekben

Gyakori az a tévhit, hogy a gyerekkori traumáknak azonnali, jól látható hatása van. Az esetek jelentős részében a következmények közvetetten és jópár évvel később jelennek meg.
F. B. Eszter írása a 7köznapi pszichológia blogon, Képek: Unsplash, Pexels - szmo.hu
2019. november 03.


hirdetés

Leendő és végzett pszichológusok hozták létre a 7köznapi pszichológia blogot, mert a pszichológia mindenki életének része és mindenkire tartozik.

A kérdés az, hogy a bántalmazást elszenvedő miként tud együtt élni a magában hordozott trauma élményével, és miként alakul a személyiség szerveződése a traumát követően. Képes lesz-e a jövőben adaptív módon működni, vagy egész életében visszaüt a negatív hatás okozta személyiségváltozás? Talál-e olyan kapcsolatok, amely gyógyítják a korábbi sebeket vagy hasonló társat keres felnőtt életében?

Azokban a családokban, ahol mindennapos a bántalmazás, a gyerek stresszrendszere állandó készenléti állapotban. Lényegében arról van szó, hogy a folyamatosan jeleket keres arra, hogy mi fog történni a következő percben. Folyamatosan azt fürkészi, hogy számíthat-e újbóli verésre vagy megalázásra. Ilyen környezetben a gyerekkort állandó stressz és negatív érzelmek jellemzik. Az 5 év alatti korosztály legveszélyeztetettebb, de általánosságban elmondható, hogy a bántalmazásnak kitett gyerekek nagyjából 40%-nál klinikai súlyosságú érzelmi és viselkedéses zavarok alakulnak ki.

Gyerekbántalmazásról akkor beszélünk, ha valaki egy gyereknek testi vagy lelki sérülést okoz, vagy annak szemtanúja, de nem akadályozza meg, miközben módja lenne rá.

Sokaknak a fizikai bántalmazás sokkal jobban megragadható kategória, miközben az érzelmi bántalmazás is ugyanolyan vagy súlyosabb károkat okoz.

Érzelmi bántalmazás:

* amikor a felnőtt visszaél a gyerek érzelmeivel, az súlyosan és tartósan negatív hatást gyakorol a gyerek fejlődésére

* amikor egy gyerekben a felnőtt azt az érzést kelti, hogy értéktelen, nem szerethető vagy nem kívánt tagja a családjának, közösségének.

* ha a gyerekkel szemben olyan elvárásokat támaszt a felnőtt, amelyeket életkorából vagy képességeiből fakadóan nem képes teljesíteni, és ezt állandóan a szemére veti.

* ha egy gyerek állandó félelemben és szorongásban kényszerül tölteni a gyerekkorát, például, ha szülei egymást bántalmazzák és ennek szemtanúja

* ha gondatlanságból a gyerek folyamatosan erőszakos tartalomnak van kitéve.

* a parentifikáció az érzelmi bántalmazás egy fajtája, amikor a gyerek kerül a feladatait vagy szerepét ellátni képtelen szülő szerepébe, és így ahelyett, hogy az életkorának megfelelő érzelmi terhelésnek és feladatoknak lenne kitéve, a felnőtt világ terheit kénytelen elviselni. Ez akkor sincs rendben, ha a környezet egyébként dicsérettel jutalmazza a gyerek nagyobb mértékű feladatvállalását.

Elhanyagolás

Szintén nehezen megragadható kategória az elhanyagolás, annak passzív természete miatt, miközben pont ez a passzivitás okozza a legnagyobb károkat. A elhanyagoló szülő ugyan látszólag "aktív módon" nem bántja a gyermekét, de közben egyáltalán nem figyel oda a gyerek érzelmi, pszichés és fizikai szükségleteire. Amikor egy gyerek nehézségei sosem találnak otthon hallgató fülekre és vigaszra, vagy amikor nem kapja meg tartósan az életkorának megfelelő ellátást, mind kimerítik az elhanyagolás kategóriáját. A kutatások azt mutatják, hogy

az elhanyagolásnak vannak egyébként a legsúlyosabb következményei a gyermekre nézve, mert itt a gyerekek a teljes közönyt élik meg a szülő részéről,

ellentétben az aktív bántalmazással, ahol a gyerekek úgy érezhetik, hogy „legalább foglalkozik velük a szülő”.

A szociális tanulás azt a folyamatot jelenti, amely során a gyermek elsajátítja a környezetében jellemző viselkedési mintákat.

Ott, ahol mindennapos az agresszió, gyakori, hogy a gyerekek azt tanulják meg, hogy ez a konfliktus rendezésének, a feszültség kiadásának megfelelő módja. Így alakul ki az a helyzet, hogy az otthon bántalmazott gyermek az óvodában, iskolában agresszívan viselkedik a társaival, ami végső soron kirekesztettséghez és további érzelmi nehézségekhez vezethet.

Ez az agresszió gyakran annak a következménye, hogy az agresszív környezetben felnövő gyerekek mások semleges vagy akaratlan cselekedeteit is negatív szándékúnak és akaratlagosnak élik meg, erre pedig agresszióval reagálnak.

Hogy segít a tudomány?

Az epigenetika az elmúlt néhány évtizedben teret nyerő tudomány, amely azzal foglalkozik, hogy a környezet hatása miként idéz elő maradandó genetikai változásokat. A környezeti hatások természetesen lehetnek pozitív és negatív előjelűek, de a mentális betegségek kialakulásáért negatív környezeti események által beindított epigenetikus folyamatok (is) felelősek. Ilyen káros környezeti események lehetnek az elégtelen anyai gondoskodás, az érzelmi, fizikai, szexuális abúzus, a súlyos traumának való kitettség vagy bármi olyan, ami súlyosan és tartósan meghaladja az egyén megküzdési képességeit.

A bántalmazás tehát közvetlen és közvetett módon is hat a gyerekek mentális egészségére: a családon, a szülőségen, a modellhatáson, a genetikán, a gyerek megváltozott viselkedésének más környezetben megjelenő következményein keresztül is hatást gyakorol.

Ha érdekel a pszichológia közérthető nyelven, ne hagyd ki a 7köznapi pszichológia blogot!

KÖVESS MINKET:

hirdetés
apple.jpg

Ingyenhitellel kínálja az iPhone 11-et az Apple

A kedvező ajánlatot a hitelkártyájával rendelkezők vehetik igénybe mostantól az Egyesült Államokban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 03.


hirdetés

Bár van kereslet az Apple iPhone 11-es mobiljára, de a cég most újabb kedvező feltételekkel próbál még több vevőt szerezni magának.

A lehetőség most az Egyesült Államokban érhető el azok számára, akik rendelkeznek Apple Card hitelkártyával. Mostantól ők 24 hónapos, kamatmentes részletre vehetik meg az új készüléket a cégtől.

Bár a piacon más mobilforgalmazók is kínálnak hasonló konstrukciókat, ez a forma azonban az Apple-nek tud nagyobb profitot biztosítani, és a már meglévő ügyfeleikre is hatással lehet, ha a még kedvezőbb vásárlási lehetőségnek köszönhetően gyakrabban cserélnek okostelefont.

Ez azért is fontos szempont a cégnek, mert a korábbi kétéves csereidőszak helyett ma már inkább három vagy még több év után vesznek új készüléket a fogyasztók.

hirdetés

Emellett járulékos hasznon az is, hogy az ingyen hitelért cserébe az Apple Cardot is sokan bevállalják, még akkor is, ha egyébként nem akartak volna ilyen hitelkártyát maguknak - írta meg az Origo.

Fotó: illusztráció


KÖVESS MINKET:

hirdetés
peter-plashkin-F3lBkL_y9KY-unsplash.jpg

Black Friday: a legnagyobb akciók és a legjobb ajánlatok - készülnek a kereskedők

Az Emag, az Extreme Digital, a Media Markt és a többi szereplő is durva ajánlatokkal készül idén. Tippek a vásárláshoz.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 08.


hirdetés

Bár hivatalosan idén november 29-re esik, az eMAG-gal egyesülő Extreme Digital már november 15-én megtartja az akciós napot, amelyen ígéretük szerint összesen 1 milliárd forint kedvezményt adnak a vásárlóknak.

Arra számítanak, hogy a szokásos slágertermékek, vagyis a tévék, mobilok és notebookok mellett idén a különböző okoseszközök iránt is megnő a kereslet, és nagyon népszerű lehet az elektromos roller.

Emellett a napi fogyasztási és szépségápolási cikkek, valamint a lakberendezési termékek körében is növekedést várnak. Az akciós dolgokat 5-85%-os kedvezménnyel vásárolhatjátok majd meg, de kizárólag a webshopon keresztül.

hirdetés

Az akciós termékekből maximum öt darabot vehettek majd meg. Ha gyorsan szeretnétek átvenni a megvásárolt akciós termékeket, kérjetek bolti átvételt, mert így 5 napon belül garantáltan hozzáférhettek a termékhez, míg a csomagok estén 2-7 napon belüli kiszállítást vállal az Extreme Digital.

Ha az akciós termékekről korán szeretnétek értesülni, iratkozzatok fel a cég hírlevelére, amivel most 1 millió Ft értékű Samsung 8K QLED TV-t is nyerhettek.

Az Extreme Digital az e-kereskedelem hazai és nemzetközi erősödését figyelembe véve az idei Black Friday forgalmában a tavalyihoz képest további 25-30%-os növekedést vár idén.

A Media Markt még csak a hírlevél feliratkozását indította el. Egyelőre még a dátum sincs kinn.

A Mall.hu még hamarabb, már november elejétől elindította a vásárlási akcióit. A Black Friday Maratonon minden hatodik órában új akciót hirdetnek meg. Az egyes kedvezmények különböző ideig tartanak, két naptól akár pár hétig vagy a készlet erejéig. Jelenleg sok a négy napos akció, így érdemes újra és újra körülnézni.

A jelenlegi kínálatból:

20-40% kedvezménnyel árulnak hűtőszekrényeket, HD tévéket, női táskákat vagy éppen téli sporteszközöket.

Az átvételi pontokon meghosszabbított nyitvatartási idővel várnak benneteket. Hétköznap 10:00-19:00 óra között, szombaton pedig 10:00-16:00 óra között ingyenesen vehetitek át a megrendelt termékeket.

Ha csomagküldő szolgálattal szállíttatnátok, akkor kisméretű csomag esetében ennek az ára országosan 990 forint. A szállítási idő 2-6 nap. Érdemes azonban folyamatosan figyelni a Mall.hu Black Friday Maraton oldalát, mert a vásárlási kedvezmények mellett különböző szállítási akciókat is meghirdetnek.

A Vodafone Black Friday akciója keretében 30 százalékos készülékkedvezményt ígér 2 éves RED előfizetés esetén.

A Telekom "Ne várj a Black Friday"-re szlogennel indított akciót, amit Cyber Novembernek hív. Az oldalon 22-44 ezer forintos kedvezménnyel lehet mobilokat, okosórákat és laptopokat venni.

Készül a Telenor, de ők egyelőre nem árultak el sokat az oldalukon, hírlevélre persze ott is feliratkozhattok.

Aki külföldi webáruházból rendelne, annak is összegyűjtöttünk pár infót. Az Amazon november 22-én tartja akcióit, több napon át. A Kindle olvasót például 45 dollárral olcsóbban adják majd. De az Apple már most akcióba kezdett a webáruházban, az iPhone XS 256 GB-os verziója 46%-kal olcsóbb, mint máskor, most 700 dollárba kerül.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!