hirdetés
ferenc-papa-romania-megerkezett-csiksomlyo-mise-2-1000x667.jpg

Megérkezett Ferenc pápa Romániába – az államfő várta a reptéren

Június elsején tart misét Csíksomlyón. Történelmi esemény, mivel most először látogat pápa Erdélybe.
MTI, Fotó: MTI/Baranyi Ildikó - szmo.hu
2019. május 31.


hirdetés

Megkezdte pénteken háromnapos pasztorális és ökumenikus jellegű apostoli látogatását Romániában Ferenc pápa.

A katolikus egyház feje helyi idő szerint 11 óra (magyar idő szerint 10) óra után néhány perccel érkezett meg Romániába.

Ferenc pápát Klaus Iohannis román államfő és felesége Carmen Iohannis, valamint a katolikus püspöki kar várta a bukaresti nemzetközi repülőtéren.

Innen indult a látogatás első színhelyére, a bukaresti elnöki hivatalba, ahol katonai tiszteletadással fogadták.

Ferenc pápa először a román világi vezetőkkel találkozik, majd a többségében ortodox vallású Románia patriarkátusánál tesz ökomenikus látogatást, és Daniel pátriárkával együtt az épülő Nemzet Megváltása román ortodox katedrálist is felkeresi.

Ezután délután kezdődik Ferenc pápa "járjunk együtt" mottóval megszervezett pásztori útja Romániában,

amelynek első állomásán a bukaresti római katolikus Szent József székesegyházban pontifikál szentmisét.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
hajofoto2-1000x667.jpg

Térképen láthatjuk, hol találták meg a dunai hajóbaleset áldozatait

Jól látható, hogy milyen messzire elsodorta a víz a holttesteket a baleset helyszínétől.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 30.Közzétett egy térképet a rendőrség a police.hu oldalon arról, a Duna mely részein találták meg a szerda este történt dunai hajókatasztrófa eddigi halálos áldozatait.

A hatóságok rendelkezésére álló utaslista alapján a Hableány nevű hajón 33 utas és kétfős személyzet tartózkodott. Hét embert közvetlenül a balesetet követően sikerült kimenteni a vízből, hét áldozat holttestét megtalálták a mentésben résztvevők. A hatóságok jelenleg 21 személyt eltűntként keresnek a Duna teljes Lánchíd alatti magyar szakaszán.

Az eddigi áldozatokat a Duna különböző pontjain emelték ki a vízből. Jól látható, hogy milyen messzire elsodorta a víz a holttesteket a baleset helyszínétől.

Az alábbi térképen pontosan megjelölték a megtalálási helyeket és a kiemelések időpontját.


KÖVESS MINKET:hirdetés
hajobaleset-duna-mentes-mti-foto-cimkep-1000x719.jpg

Lemerült egy a búvár a Dunába - a hajóroncsban lehetnek a holttestek

Már egy úszódaru is a helyszínen van, amely a hajóroncs kiemelésére alkalmas szerkezet.
Fotók: MTI/Kovács Tamás - szmo.hu
2019. május 30.Csütörtök este folytatták a szerda esti dunai hajóbaleset további halálos áldozatainak felkutatását és az elsüllyedt Hableány roncsának vizsgálatát a Margit hídnál.

Egy búvár lemerült a Dunába, de rendőrségi hajók is köröznek a víz felszínén. Már egy úszódaru is a helyszínen van, amely a hajóroncs kiemelésére alkalmas szerkezet.

Bagyó Sándor, A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke a Fókuszban elmondta, túlélőket már nem keresnek, csak eltűnt személyeket, illetve a holttestüket, ennyi idő után ugyanis gyakorlatilag már nincs esély arra, hogy életben előkerülnének még túlélők.

A holttestek viszont a hajóroncsban lehetnek, ezért addig nem is emelhetik ki azt a vízből.

Czakó László búvár az M1 aktuális csatornának csütörtök este azt mondta, nagyon kockázatos a merülés. A körülmények miatt annyira veszélyes a művelet, hogy csak olyanok mehetnek le, akiknek nagy a tapasztalatuk.

A vízügy a baleset miatt harmadfokú készültségnek megfelelő figyelőszolgálatot rendelt el, éjjel-nappal fokozott számban figyelik a folyót, és négy hajóval is kint vannak a vízen.

Az MTI fotósának helyszíni képei:


KÖVESS MINKET:
hirdetés
hajofoto7-1000x667.jpg

„Könnyek közt néztük, ahogy a fejek eltűnnek a vízben” - ezt mondták a dunai hajótragédia túlélői

Többen is elmondták, hogy sikerült túlélniük a katasztrófát, és mit éltek át a mentés közben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 30.Megszólaltak a dunai hajókatasztrófa túlélői. A Chosun című újságban megjelent idézeteket az Index szemlézte.

Az egyik túlélő azt nyilatkozta, húszan voltak a Hableány fedélzetén, amikor a hajó nekiütközött a Viking nevű szállodahajónak, tízen pedig az alsó kabinokban.

A 31 éves Jung-mo azt is elmondta, hogy látta közeledni a Vikinget, de elképzelni sem tudta, hogy egymásnak fognak ütközni.

A 32 éves Yoon azt mondta,

a Hableány egyből felborult és elsüllyedt. A fedélzetről a vízbe estek az utasok, a kabinokban lévők viszont valószínűleg már nem tudtak elég gyorsan kijönni.

Jeong úgy tudott megmenekülni, hogy talált egy mentőövet és minden erejével próbálta elérni, mert tudta, hogy ezen múlik az élete. A rajta lévő zsinórt Yoon felé dobta, így mindkettejüket a felszínen tartotta a karika. Azt mondták, könnyek közt nézték, ahogy a többi ember feje eltűnik a vízben, felbukkan, majd újra elmerül.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
hajo-hatter.jpg

Zacher Gábor a hajóbalesetről: Ismeretlen terepen, alig látva valamit kellett volna kimenekülniük 7 másodperc alatt

A dél-koreai külügyminisztérium közlése szerint a Hableány utasai nem viseltek mentőmellényt, amikor bekövetkezett a baleset.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 30.Mi is beszámoltunk róla, hogy szerda este egy városnéző hajó, a Hableány és a Viking nevű szállodahajó ütközött a Parlamentnél. Mindkettő észak felé, a sodrással szemben haladt. A Margit hídhoz érve a Hableány egyelőre ismeretlen okokból a szállodahajó elé fordult, ez vezetett a balesethez, amiről videó is készült.

A mentési munkálatokról készítettünk helyszíni videót és fotókat. Az áldozatokra virágokkal emlékeznek a dél-koreai nagykövetségnél és a Dunánál.

Az eddigi adatok szerint a Hableány utasai közül legalább 7 ember meghalt, heten megsérültek, 21 utast pedig még mindig keresnek. Az eltűntek között van a két magyar személyzeti dolgozó is. Összesen 35-en voltak a fedélzeten, szinte kivétel nélkül dél-koreai turisták,

a legfiatalabb köztük egy 6 éves kislány.

Javarészt családosan utaztak.

Egy szemtanú beszámolója alapján a szerencsétlenség bekövetkeztekor egy másik hajón azonnal mindenki leállt és próbált segíteni.

"Egy kollégám a szemem előtt húzott ki két idősebb hölgyet, egy másik pedig öt embert"

- nyilatkozta egy hajóskapitány.

Egy másik szemtanú azt mondta, a Hableány a helyén haladt, és bár a szállodahajónak középen kellett volna haladnia, ehelyett a jobb oldali hajópillér mellett ment, és figyelmen kívül hagyott jelzéseket.

A dél-koreai külügyminisztérium közlése szerint

a Hableány utasai nem viseltek mentőmellényt, amikor bekövetkezett a baleset,

erről a Magyarországon tartózkodó dél-koreai diplomaták értesítették Szöult.

Zacher Gábor toxikológus szerint kiszámíthatatlan, milyen sérüléseket szenvedtek az áldozatok. A kihűlés komoly fenyegetést jelent, ugyanis a Duna 10-15 fokos lehetett, amikor a baleset történt.

Lapozz, ha Zacher Gábor véleményére vagy kíváncsi:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x