hirdetés
daru2.jpg

Megérkezett a Clark Ádám úszódaru a Margit hídhoz

A hatalmas szerkezettel fogják kiemelni az elsüllyedt Hableányt.
MTI, fotó: Máthé Zoltán - szmo.hu
2019. június 07.


hirdetés

Megérkezett a Clark Ádám úszódaru a dunai hajóbaleset mentéséhez - közölte a rendőrség péntek délután.

A hajódaruval fogják kiemelni a hídnál hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajót.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt írta: 14 óra 40 perckor újra megindult a forgalom az Árpád és a Margit hídon.

A műszaki egyetem mérnökeinek számítása alapján négy, drótkötélheveder kell a szerencsétlenül járt Hableány hajó kiemeléshez - jelentette be a Terrorelhárítási Központ (TEK) társadalmi kapcsolatokért felelős osztályának vezetője.

Jasenszky Nándor a margitszigeti sajtótájékoztatón közölte, hogy

a kiemelés akár szombaton vagy vasárnap megkezdődhet, de az is lehet, hogy a jövő hétig húzódik a művelet.

A Clark Ádám úszódaru rögtön munkába áll, amint a búvárok átvezetik a hevedereket a hajó alatt.

Egy hevedert a hajó elején, kettőt középen a gépház alatt, ahol a legnagyobb a veszélye annak, hogy a hajó kettétörik, egyet pedig a tat alatt vezetnek át. Egy-egy heveder hat 32 milliméter átmérőjű drótkötélből áll össze, az elején és a végén pedig úgynevezett vezetőköteleket csatolnak hozzá; ezek együttes hossza eléri a 100 métert - mondta.

VIDEÓ: Megérkezett a Hableány roncsához az óriásdaru

A Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet.

Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Azóta további tizenkét áldozat, köztük a Hableány matrózának holttestét találták meg és azonosították.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
ferenc-papa-wikipedia-1000x687.png

Ferenc pápa megváltoztatta a Miatyánk szövegét, rengetegen felháborodtak

Bibliai szakértők és jó néhány hívő szerint sem volt joga ehhez az egyházfőnek. Vannak, akik már a lemondását követelik.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 06.Hivatalosan is új szöveget kapott az Úr imádsága, méghozzá Ferenc pápának köszönhetően, ez azonban hatalmas felháborást váltott ki a hívők körében - írja a CBN News.

Az egyházfő már korábban is említette, hogy szerinte az ima "ne vigy minket a kísértésbe" sora nem helyes megfogalmazás, mert ez azt sugallja, hogy Isten kísértésbe viszi az embereket, ami ellenkezik az elveivel.

"Az Úr nem tesz ilyet a gyermekeivel, ehelyett segít minél hamarabb talpra állni. A Sátán az, aki kísértésbe visz minket, ez az ő reszortja" - véli a pápa.

Ezért hivatalosan május 22-én vezette be az általa kezdeményezett változtatást. A Miatyánk szóban forgó sora tehát ezentúl így szól: "ne engedd, hogy kísértésbe essünk."

A CBN szerint már korábban is szóba került a "ne vigy minket" kifejezés helyettesítése valamilyen jobb verzióra, ezért tizenhat éven keresztül tanulmányozták a lehetőségeket. Bibliai kutatók szerint a "ne hagyj el minket, ha kísértésbe esünk" lett volna a legjobb megfogalmazás.

Az átírt szöveg azonban hatalmas felháborodást keltett a bibliai szakértők és a hívők körében.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
margit-hid-virag-mecses-mervai-mark6.jpg

Megtalálták a hajótragédia első magyar áldozatát - a Szabadság hídnál emelték ki a Dunából

A rendőrség megerősítette, hogy a folyóban talált holttest a Hableány magyar legénységéhez tartozott.
MTI, fotó: Mervai Márk - szmo.hu
2019. június 06.Azonosították a múlt heti dunai hajóbaleset két, a vízből csütörtökön kiemelt halálos áldozatát, egyikük dél-koreai, másikuk magyar - közölte a rendőrség este a police.hu honlapon.

A délelőtt Érd térségében kiemelt áldozat egy dél-koreai nő, a hajó egyik utasa volt. A Szabadság híd környékén este kiemelt férfi magyar, ő a hajó legénységéhez tartozott.

A kutatásban részt vevők továbbra is keresnek még 8 dél-koreai utast és a hajó magyar legénységéből egy embert a Duna teljes déli szakaszán.

A Hableány sétahajó május 29-én este süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sygin szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
hableany-roncs-buvarok-mti-mathe-zoltan-1000x667.jpg

Bezárják a Dunába süllyedt Hableány hajó ablakait, hogy ne essenek ki belőle az áldozatok

Már készülnek a folyó mélyén fekvő roncs kiemelésére.
MTI, fotó: MTI/Máthé Zoltán - szmo.hu
2019. június 06.Már zajlik a Hableány kiemelésének előkészítése a Terrorelhárítási Központ (TEK) koordinálásával - jelentette be Jasenszky Nándor, a TEK társadalmi kapcsolatokért felelős osztályának vezetője.

Mint mondta,

a búvárok azokat az emelési pontokat alakítják ki a hajó alatt, amelyeken keresztül a Clark Ádám úszódarura akarják rögzíteni a roncsot. Mire ezzel végeznek, várhatóan az úszódaru is a helyszínre érkezik, és megindulhat a Hableány kiemelése.

Szerdán és csütörtökön a kiemelés műszaki elkészítése zajlott: olyan füleket és rögzítési pontokat alakítottak ki a búvárok a hajótesten, amelyek segítségével drótkötelekkel egy pontonhoz lehetett rögzíteni a roncsot.

A tervek szerint a kiemelés után egy uszályra teszik a hajótestet.

Az osztályvezető elmondta, hogy a vízállás újra emelkedik, a sodrás változatlanul nagy, a látótávolság pedig nulla, így továbbra is rendkívül nehéz körülmények között dolgoznak a búvárok. Beszámolt arról is, hogy egy hatalmas uszadékfa akadt el a területen, ami néhány órára megakasztotta a munkát.

Azt is elmondta, hogy elvetették azt az ötletet, hogy hálót feszítsenek ki a hajótest köré, mert ez veszélyeztetné a búvárok testi épségét.

Ugyanakkor dolgoznak a hajó nyílásainak lezárásán, hogy ne kerüljön ki a hajótestből semmi a kiemelés közben.

A Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sygin szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, tizenegyet keresnek még, a többieknek csak a holttestük került elő.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
budapest-halalos-hajobaleset-duna-hableany-viking-3-1000x667.jpg

Adatokat törölt telefonjáról a Viking Sigyn kapitánya a hajóbaleset után

Az ügyészség erre hivatkozva szeretné elérni, hogy óvadékkal se kerülhessen szabadlábra.
MTI - szmo.hu
2019. június 06.A Viking Sigyn szállodahajó kapitánya a dunai hajóbaleset után adatokat törölt a telefonjáról - közölte a Fővárosi Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.

A nyomozási bíró június elsején egy hónapra elrendelte az ukrán férfi letartóztatását. A bíróság emellett megállapította, hogy a hajóskapitány 15 millió forint óvadék letétele esetén Budapest területén bűnügyi felügyeletbe kerül, nyomkövető eszköz alkalmazása mellett. Az óvadék megengedése ellen az ügyészség fellebbezéssel élt. Azt már korábban megírtuk, hogy az ukrán férfi hajlandó lenne kifizetni a 15 millió forintot.

Miután kiderült, hogy a hajóskapitány adatokat törölt a telefonjáról a hajóbaleset után, az ügyben eljáró Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség az óvadékról szóló bírósági határozat fellebbezése indokolásának kiegészítésében, a bíróságot még csütörtökön tájékoztatja, és

a letartóztatás indokaként a bizonyítás megnehezítésének vagy meghiúsításának megakadályozására is hivatkozik.

Azt is megerősítették, hogy áprilisban Hollandiában is okozott balesetet az ukrán férfi. A Fővárosi Főügyészség az Eurojust magyar nemzeti tagján keresztül szerezte be azt a hivatalos információt, hogy

az április 1-jén balesetet okozó hajó kapitánya és a jelen ügyben gyanúsított kapitány ugyanaz a személy, őt Hollandiában is gyanúsítottként vonták felelősségre.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x