hirdetés
beyond-budapest-seta-streetart-mysecretbudapest-11.jpg

Még sokkal, de sokkal színesebb lehetne Budapest több falfestménnyel és „falfirkával”

A Beyond Budapest sétáján néhány óra alatt képet kapsz róla, mi minden fér bele a street artba, és hogyan alakította át Erzsébetváros arculatát.
My Secret Budapest - szmo.hu
2020. július 21.


hirdetés

Néha érdemes felhagyni a megszokott rutinnal, hátrébb lépni, nézőpontot váltani és úgy szemlélni a környezetünket. Felemelni a fejünket, odakapni a tekintetünket, ha valami szokatlant észlelünk. Jóval többet látni annál, mint amúgy egy dolgos napon tennénk.

Egy-egy napon turistaként járjuk Budapestet és a felfedező szemével nézzük. Én legalábbis évek óta erre biztatom az ismerőseimet és a követőimet. És örülök, ha más is ezt teszi.

Ez volt a célja a Beyond Budapest street art sétájának is: egy új perspektívából láttatni a várost, és átfogó képet adni arról, hogy mi is az utcai művészet és mi minden fér bele.

Nem véletlenül kezdtük a sétát a Deák térnél. Kilenc évig díszítette a Gerlóczy utcai tűzoltóság tűzfalát Victor Vasarely egyik alkotása. A város első tűzfalfestményét valószínűleg sokan ismerték, tavaly lemeszelték. Erre a Színes Város szerint azért volt szükség, mert "a Vasarely alját telegraffitizték". Tervben is volt az új kép, végül idén júliusban jelent meg "A kovász is lehet híd című alkotás", amit az az Én Budapestem - BVA Budapesti Városarculati Nonprofit megrendelésére a Színes Város Csoport készített el Hitka Viktória képzőművész tervei alapján.

Ennél a helyszínnél a túravezetővel közösen próbáltuk megfejteni, mi is az a street art és milyen formában jelenhet meg.

hirdetés

Ebben a jellegzetesen városi (és gyakran nagyvárosi) művészeti ágba rengeteg kifejezési forma fér bele: a tagek, a gerillaszobrok felállítása, a graffitik, a stickerek használata, plakátok, idézetek felfújása, stencilek, freskónak is beillő, esztétikus műalkotások és vegyes műfajú, montázstechnikával előállított "fricskák". Az állítás és a tagadás is. A csak a pillanatnak szánt művek és a hosszú ideig látható munkák.

Részletesen nem merülnék bele az elemzésbe, ezt a sétán megkapod. Inkább a benyomásaim rögzítésére törekedtem, és arra, hogy szemléltessem, mi mindent jelenthet a street art.

A Beyond Budapest sétájából az viszont kiderült, hogy sok más nagyváros nálunk jóval előrébb jár, a street art régebbi hagyományokkal bír, és emiatt gazdagabb eszköztárral rendelkezik. Mi még az elején tartunk, és Budapest gyakran szürke falait és komor tűzfalait sokkal, de sokkal több festmény díszíthetné. Nem mindegy ugyanis, milyen vizuális környezetben élünk - amit látunk, ami mellett elmegyünk, az mind hatást gyakorol ránk.

Az alábbi fotón látható, Ángel Sanz Briz spanyol diplomata emlékére festett alkotás például gyönyörűen és esztétikusan alakítja nem csak a Dob utca, hanem a Károly körút arculatát is, a története pedig értékekkel gazdagítja az egész várost.

Sanz Briz több mint 5000 magyar zsidó életét mentette meg a Holokauszt idején. 2016-ban a Spanyol Nagykövetség egy falfestmény felavatásával tisztelgett az emléke előtt.

A már eltűnt festményekről is volt szó a sétán, amelyekért ugyan vérzik a szívünk, de be kell látnunk, pontosan ez a street art egyik lényege: hogy mulandó és nincsen kőbe vésve...hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
keziarena-1.jpg

Megjelentek a látványtervek: ilyen lesz a Népligetnél épülő kézilabdacsarnok

A 20 ezres befogadóképességű arénát jövőre adják át.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 29.


hirdetés

"Most még csak képek, jövőre valóság – íme Európa legnagyobb kézilabda arénájának látványterve" – ezzel a kommentárral tette közzé Facebook-oldalán Kocsis Máté, a Kézilabda Szövetség elnöke az alábbi fotókat.

A csarnok 20 022 fő befogadására alkalmas és a 2022-es férfi kézilabda Eb-re készül.

"A Magyar Kézilabda Szövetség büszke rá, hogy a sportág világszínvonalú otthont kap, de nem csak a kézilabda szurkolói örülhetnek, ugyanis az aréna nagy koncertek, rendezvények, kiállítások helyszíne is lesz, mindemellett pedig az összes létező teremsportág számára is megfelelő szabványokkal rendelkezik, ide értve például a kosár- és röplabdát, a jégkorongot, teniszt, és korcsolyát, de még bizonyos lovas és motoros versenyeket is"

– írja Kocsis.

A Portfolio cikkéből kiderül, hogy a mintegy 78 milliárd forintba kerülő csarnokot a Market Építő Zrt. építi.

hirdetés

A pontos helyszín a népligeti buszpályaudvar mögötti terület, a Gyáli út és az Üllői út között. A fejlesztést a kormány már korábban nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánította.

Íme a látványtervek:

További látványtervekért lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
lanchid_pixabay.jpg

Lezárják a Lánchidat szombat éjjel

Este fél nyolctól nem lehet a hídra hajtani.
Fotó: Pixabay/Rudy and Peter Skitterians - szmo.hu
2020. augusztus 01.


hirdetés

Állagmegóvási munkák és egy futóverseny miatt szombat éjjel lezárják a Lánchidat - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel.

A közlemény szerint a hidat nem lehet használni szombaton 19.30-tól vasárnap hajnalig.

A korlátozás miatt változik a 16-os, a 105-ös, a 916-os és a 990-es buszjárat közlekedése - tették hozzá.

Az 1849-ben átadott budapesti híd egyre rosszabb állapotban van. A teljeskörű felújítása jövő tavasszal kezdődhet meg:

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
bringasav.jpg

Már fel is festették a legújabb biciklisávot Budapesten

A fejlesztéssel az egybefüggő nagykörúti sáv eléri a Petőfi-hidat, így a híd járdáin keresztül csatlakozik a Budán már meglévő hálózathoz.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 29.


hirdetés

Új kerékpáros sávot festettek fel Budapesten, a jelek szerda reggelre készültek el. A BKK a közösségi oldalán osztotta meg a hírt:

"Aki reggel végigtekert vagy végighajtott a Ferenc körúton, már biztosan látta, aki pedig nem, annak mutatjuk: a Budapest Közút munkatársai az éjjel nem pihentek, hanem felfestették a körút Üllői út felé vezető oldalán is az új bringasávot.

A fejlesztéssel az egybefüggő nagykörúti sáv eléri a Petőfi-hidat, így a híd járdáin keresztül csatlakozik a Budán már meglévő hálózathoz. A Ferenc körúton nem csökkent az autók számára biztosított 2 x 2 sáv. A parkolóhelyek egy része is megmarad, a megszűnő várakozóhelyek pótlására pedig a Közraktár utcában létesítenek új parkolósávot".

A honlapjukon a fejlesztésről azt írják: "Budapest egyik legfontosabb útvonalán, a Nagykörúton még április végén létesült ideiglenes kerékpársáv az Üllői út és a Váci út közötti 3 kilométeres szakaszon. A nagykörúti kerékpársáv forgalma mindössze néhány nap alatt elérte a több mint egy évtizede meglévő – a biciklivel közlekedők számára már jól ismert és gyakran használt – Múzeum körúti biciklisáv forgalmát. A friss adatok szerint naponta legalább négyezerszer haladnak rajta kerékpárral, ezzel a Nagykörút Budapest egyik legforgalmasabb kerékpáros útvonalává vált.

A biciklisáv mostani meghosszabbításával még többen választhatják ezen az útvonalon autó helyett a kerékpárt, így az autóval közlekedők is jobban tudnak haladni, a nagykörút belső szakaszai pedig csendesebbé, élhetőbbé válhatnak az ott lakók, az üzletekben vásárlók és a vendéglátóhelyek számára".

hirdetés

Még több információ a Ferenc körúti bringasávról ITT


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
virag3.jpg

Így néz ki madártávlatból a virágba borult Budapest, látványos videót készített a Főkert

A legszebb helyeket mutatják meg, szuper kikapcsolódást ígér a színpompás látvány.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 29.


hirdetés

Kedden egy képes beszámolóból megtudhattuk, hogy hamarosan jogszabályi tiltás lép érvénybe a glifozát nevű gyomirtó szerrel kapcsolatban Európa-szerte. Ezt a szert széles körben alkalmazták a főváros zöldfelületein is, ugyanakkor a méhekre gyakorolt negatív hatását több tanulmány is kimutatta.

Ám most egy már meglévő, de környezetbarát módszert próbálnak ki Budapesten.

Ennek lényege, hogy forró vízzel főzi meg a burkolatból kinőtt növényt, lehatol a lágyszárúak gyökérzónájáig, sterilizálja a magvakat, elpusztítja az avarban megbúvó kártevők lárváit. Hogy ez a forró víz hatékony legyen, ezért növényi olaj, szőlőcukor és keményítő, valamint víz keverékéből habosítják a 95 fokos gőzt, amely az így szigetelt védőburok alatt 2 mp helyett 18 mp-ig marad ennyire forró, s már képes megfőzni a szöveteket. A habosított keverék a minősítése szerint biokertészetekben is használható.

Jelenleg a Városháza I. udvarának macskakövei között kinőtt gyomokon kísérletképpen próbálja ki a Főkert a módszert.

A gyomirtás mellett a virágok ültetésével is igyekeznek szebbé varázsolni a fővárost. A kertészeti cég most

hirdetés

egy látványos videót készített Budapest legszebb virágos helyeiről.

Ráadásul csupa olyan nézőpontból, ahonnan mi nem nagyon láthatjuk. Madártávlatból egészen mást mutatnak a színes virágágyások.

VIDEÓ: A virágzó Budapestért - Főkert

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!