Még mindig a Duster a legolcsóbb szabadidő-autó
3 millió forint alatt hozható el a legolcsóbb Duster, de az összkerekes csúcsváltozat sem kerül többe 5,3 millió forintnál.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. június 27.


Már nem számít újdonságnak, hogy a Dacia népszerű a közép-kelet-európai piacon. Bezzeg, ha 10-12 évvel ezelőtt valaki azt mondja nekem, hogy a Dacia hamarosan feltámad poraiból, s rövid időn belül hasonlóan népszerű autó lesz Európában és Magyarországon, mint a kilencvenes évek elején volt, biztos vagyok benne, hogy kedves, ámde lenéző mosollyal a számon, finoman megveregettem volna a vállát. Azonban a Logan, Sandero és leginkább a Duster értékesítések jól láthatóak hazánk útjain, rengeteg Dacia szaladgál az utakon. Ahogy hangsúlyoztam, ezek közül továbbra is a Duster a legnépszerűbb, amely 2010-ben, tehát nyolc évvel ezelőtt jelent meg a márka kínálatában, ami által egy olyan szegmensbe lépett a márka, amelyben korábban nem szerepelt.A típus fogadtatása kedvező volt, főleg annak köszönhetően, hogy a Logan már megalapozta a Dacia jó megítélését. A Duster a Logan alapjaira épült, s népszerűségét a szabadidő-autók előretörésének köszönhette. A szegmens igencsak kedvelt a vásárlók körében, azonban olyan kedvező árú autó, mint a Duster nem volt korábban a kategóriában, tehát sok vásárlónak nyitotta meg ezt az osztályt.

2013-ban jött a ráncfelvarrás, majd idén megérkezett az új modell, amely külsőre feljebb próbálta pozícionálni a modellt. Változott a front és a hátsó rész, s megjelent több műanyag kiegészítő a gépen, amik inkább a divatosságon finomítanak szemben a funkcionalitással. A módosítások egyébként inkább egy újabb faceliftet idéznek, alig változott a kocsi vonalvezetése, egy picit mégis sikerült a minőség irányába lépni. Bár azért olykor felfedezni egy-két hibát: például az ajtó nem takar rá a küszöbre, így saras terep után garantált, hogy koszosak leszünk. De szintén jópofának hat, hogy a XXI. században bowdennel kell a fényszóró magasságot állítani.

[caption id="attachment_1104170" align="alignnone" width="1000"] Kulccsal a zsebünkben a kocsihoz lépve azonnal érzékel minket a Dacia, s automatikusan nyílnak az ajtók, ami szinte egyedülálló megoldás (kiszálláskor is hasonló a történet: távozáskor automatikusan bezár), az SUV kivitel miatt kényelmesen szállunk be az autóba. A beltérbe ülve jellegzetes Daciás újautó illat, najó, inkább szag csapja meg az embert, ami szinte beleég a mindennapos használat során a sofőrbe. Néha zavaró, olykor, ha már megszoktuk elviselhető.[/caption]

A minimális külső módosításokkal párhuzamosan belül is történt pár apróbb változtatás, például új lett az analóg műszerfal rajzolata, s immáron felárért digitális klímát is rendelhetünk. A középkonzol tetejére 7 colos érintőképernyős navit is kérhetünk. Az anyaghasználatban a műanyag dominál, az összeillesztések olykor hagynak kívánnivalót maguk után, de azért elviselhető az összkép, ha helyén kezeljük a kocsit. A helykínálat viszont jó, pozitívum, hogy magasan ülünk a fedélzeten, a csomagtartó 467 literes, amiben egy négyfős család holmijai - kád és babaágy nélkül - könnyedén elférnek.

Az új Duster esetében egy 114 lóerős benzin- és egy 90, illetve egy 109 lóerős dízelmotor közül választhatunk. A tesztautónkban az erősebbik motor volt kapható, amely rendelhető elsőkerék-, illetve összkerék-hajtással. Előbbihez kérhetünk automata váltót is, utóbbi kizárólag kézi tengelykapcsolóval konfigurálható. Nálunk ez a modell járt, amely érezhetően terepre optimalizált, az első fokozat például olyan rövid, hogy gyorsításkor harmincnál már hármast kell kapcsolni. Olyan gyakran kellett kuplungolni, hogy kifejezetten zavaró volt. Pár órás használat után át is álltam arra, hogy kettesből indultam, így már használhatóbbá vált az autó, s minden egy fokozattal feljebb történt, például kettes helyett mindig hármast kellett kapcsolni derékszögű kanyaroknál. Furcsa volt megszokni, nem is igazán sikerült, ráadásul a váltó is hosszú, bizonytalan úton járt, így nem voltunk igazán jóban az egy hét során.

Aszfaltútról letérve jó benyomást tett ránk a Duster, a szabadidő-autós érzetet a formán túl a négykerék-hajtás adja, amely szükség szerint kapcsolható. Ha az útviszonyok nem igénylik, haladhatunk kizárólag az első kerekek meghajtásával, de szükség esetén aktiválhatjuk az összkerekes üzemmódot is, amely legfeljebb 50 százalékban a hátsó kerekekre terheli a hajtást. Ha az automata fokozatot választjuk, a hajtásrendszer az útfelülethez mérten maga dönt arról, hogy melyik módot használja. Az emelt hasmagasság egyébként képessé teszi az autót arra, hogy könnyebb terepen járjunk vele, azonban húzósabb terepviszonyok közé nem érdemes a Dusterrel menni. A kocsi rugózása egyébként kellemesen lágy, a hazai útviszonyok egyáltalán nem jelentenek gondot a kocsinak.

Mint arra már korábban utaltam, kevés olyan autó található ebben a szegmensben, amely hasonló ár-érték arányt hoz a Dacia Dusterhez képest. Kompromisszumot persze kell kötni sok szempontból, de a kocsi 2,99 millióról indul, ennyiért semelyik márka nem kínál szabadidő-autót. A csúcs felszereltségű tesztautónk ára 5,25 millió volt, de ez is messze alulmúlja a teljes autós kínálatot, bár hozzáteszem, hogy ez azért már egy-két magasabb minőségű, használt SUV árát súrolja. Kérdéses, hogy ki, mi mellett dönt, s ki, milyen áldozatot hoz egy új autóért.

Adatok

Hengerűrtartalom:  1461 cm3

Teljesítmény: 109 Le (80 kw)/4000

Nyomaték: 260 Nm/1750

Széndioxid kibocsátás: 115 g/km

Gyorsulás 0-100 km/h: 11,8 s

Végsebesség: 171 km/h

Tesztfogyasztás:  8,2 l/100 km

A modell alapára: 2.999.000 Ft

Tesztautó ára: 5.249.000 Ft


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x