hirdetés
varfolde.jpg

Meg kell ismételni a választást Várföldén a tömeges lakcímbejelentés miatt

A települési névjegyzék szerint 239 szavazásra jogosult polgár járulhatott az urnákhoz, közülük 223-an voksoltak, 93,31 százalékos volt a részvételi arány.
MTI - szmo.hu
2019. november 03.


hirdetés

A Pécsi Ítélőtábla döntése szerint november 10-én meg kell ismételni a polgármester- és képviselőválasztást a Zala megyei Várföldén, ahol

az önkormányzati választást megelőzően, rövid idő alatt, több mint 50 százalékkal növekedett a bejelentkezettek száma.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint két független polgármester- és tíz független képviselőjelölt mérette meg magát október 13-án. Az eddig is a települést vezető Szörcsökné Horváth Mária 114 szavazatot, kihívója, Tóth Árpád 107 voksot kapott. A képviselőjelöltek között az első és a hatodik legtöbb voksot begyűjtő között is csupán 17 szavazatkülönbség adódott.

A települési névjegyzék szerint 239 szavazásra jogosult polgár járulhatott az urnákhoz, közülük 223-an voksoltak, 93,31 százalékos volt a részvételi arány.

Az eredmény ellen a helyi, majd a Zala megyei választási bizottsághoz benyújtott - ott elutasított - jogorvoslati kérelem szerint a választás eredményét befolyásolhatta, hogy Várföldén szeptember 1-jén még csak 157 szavazópolgár szerepelt a nyilvántartásban, október 13-ra pedig már 239-re növekedett a számuk. Néhány hét alatt 82 új lakcímbejelentést regisztráltak a településen, ahol így több mint 50 százalékkal növekedett a szavazópolgárok száma.

A Pécsi Ítélőtábla honlapján található, október végén meghozott jogerős végzés szerint

november 10-én meg kell ismételni Várföldén a polgármester- és képviselőválasztást, mert alapos a gyanú, hogy a "választási eredmények szervezett befolyásolása iránti szándék" valósult meg a nagyarányú lakcímbejelentések révén.

A választás rendje elleni bűncselekmény miatt rendőrségi eljárás is indult.

A táblabíróság szerint már a helyi választási irodának is észlelnie kellett volna a bejelentkezettek számának hirtelen növekedését. A megyei választási bizottság eljárása pedig jogsértő volt, amiért a jogorvoslati kérelmet benyújtóktól várta el a lakcímbejelentésekkel kapcsolatos bizonyítást, miközben ezt magának a bizottságnak kellett volna ellenőriznie a számára teljes körűen elérhető adatokból.

Az ítélőtábla szerint a szavazópolgárok létszámának több mint 50 százalékos emelkedése, a polgármester- és a képviselőjelöltek közötti alacsony szavazatkülönbség a nagyon magas részvételi aránnyal együtt megalapozza a jogsértés gyanúját, mindezeknek "a választási eredmények befolyásolásának szándékán kívül nincs egyéb észszerű magyarázata".

Fotó: illusztráció, forrása: Google-Maps


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
gyor.jpg

Rendőrök nyomoznak a győri választási bizottság titokzatos ülése miatt

Közokirat-hamisítás bűntett gyanúja miatt indult az eljárás, egy ellenzéki képviselő beadványa nyomán, miután az általa beadott ügy tárgyalására nem engedték be.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 03.Rendőrségi nyomozás indult a győri választások kapcsán. Egy szeptember 20-i határozat miatt

közokirat-hamisítás bűntett gyanúja miatt vizsgálódnak

- írta meg a 24.hu. A lap információja szerint Juhász István (MSZP) tett feljelentést szeptemberben és az ügyet ezt követően adták át a megyei rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályának.

Juhász szeptember 20-án szeretett volna bejutni a Helyi Választási Bizottság ülésére, mert ott az ő beadványát tárgyalták. Ám a városházára a portás nem engedte be azzal az indokkal, hogy őt erre utasították.

Egy másik kapun sem jutott be, mert azt belülről zárták be. Végül egy párttársával az utcán várták meg az ülés végét.

Az épületből a bizottság tagjai végül nem jöttek ki, csak Csörgits Lajos aljegyző és az önkormányzat jogi osztályának egyik munkatársa. Tőlük kérték, hogy mutassák meg az aláírt jegyzőkönyvet, de azt a jegyző megtagadta.

Végül a önkormányzathoz tartozó internetes honlapon jelent meg egy hivatalosnak látszó határozat. Eszerint elutasították az ellenzék kifogását, mely az akkori (még Fideszes) polgármester, Borkai Zsolt kampány-eseményét kifogásolták.

Borkai ugyanis szeptember 17-én egy általános iskolában mondott beszédet a gyerekek előtt és felavatta a már fél éve elkészült futópályát.

Csörgits Lajos aljegyző később az önkormányzati választás lebonyolításáért is felelt. A választások után derült ki, hogy eltűntek azok a dobozok, melyekben a polgármestert választó szavazólapok voltak. A 96 helyre úgy mentek ki a dobozok, hogy az aljukra volt ragasztva az üres szavazólapok átvételi listája. Ám a szavazás végén ezek a dobozok eltűntek, és helyettük új Ikeás dobozokban küldték be a szavazólapokat. Így az újraszámláláskor nem volt olyan hivatalos dokumentum, amellyel igazolni lehetett volna, hogy egy-egy választókerületbe hány szavazólapot vittek ki, ill. annak megfelelő számú lap került-e vissza.

Litresits András és Czeglédy Csaba győri ellenzéki képviselők az Alkotmánybírósághoz fordultak, mert szerintük ez a változtatás visszaélésre adhatott lehetőséget. A panaszukban azt is felvetették, hogy

az aljegyző ellehetetlenítette a korrekt újraszámlálás lehetőségét,

mivel több választási iratot a hivatalos - 2020. január 13. - határidő helyett már 2019 októberében megsemmisített.

A lap megjegyzi, hogy a Borkai-botrányt kirobbantó Az ördög ügyvédje blog is megemlítette Csörgits aljegyzőt, mint a Borkai-hivatal végrehajtóját.

Fotó: illusztráció, forrása: Wikipédia


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x

hirdetés
viharos_budapest.jpg

Hatalmas vihar csapott le - ketten meghaltak, 400 ezren áram nélkül maradtak Kanadában

A kelet-kanadai Quebec tartományt sújtó vihar már két áldozatot követelt, és 400 ezer ember áram nélkül hagyott.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 03.A vihar nagy mennyiségű esővel érkezett - írja az MTI. A lehullott csapadékmennyiség sok helyen 50-70 milimétert is elérte, de akadtak területek, ahol a 100-at is megütötte.

A hirtelen érkező heves vihar következményeképpen Quebec tartományban 30 utat lezártak, továbbá becslések szerint 2500 fa és 250 elektromos pózna dőlhetett ki. Ennek következtében 400 ezren maradtak áram nélkül, és ketten meghaltak az esőzés során. A helyi szolgáltatok minden erejüket bevetve dolgoznak a hálózat helyreállításán.

A helyi erőkön túl amerikai egységek is segítik a javításokat, Detroitból is érkeztek szakemberek a helyreállítások idejére. Francois Legault, kanadai miniszterelnök szerint a hétvégén minden család ismét áramhoz juthat, azonban akadhatnak olyanok, akiknek még néhány napot várniuk kell.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
csalad-babavaro.jpg

Már több száz milliárd forintot toltak ki a bankok babaváró hitelként

Csak az OTP 151 milliárd forintot helyezett ki ilyen címen. A legtöbben a maximális, tízmilliós összeget igénylik.
MTI - szmo.hu
2019. november 03.Továbbra is jelentős az érdeklődés a babaváró hitelek iránt, az MTI által megkérdezett bankok már több száz milliárd forint államilag támogatott babaváró kölcsönt folyósítottak.

Az MTI megkeresésére közölték: az OTP Banknál idén július elsejétől október 28-ig az összes folyósítás elérte a 151 milliárd forintot, több mint 22 000-re nőtt az igénylések száma, és mintegy 16 000 hitelt már folyósított a bank. Az átlagos kölcsönösszeg 9,5 millió forintra rúgott.

Kitértek arra:

az OTP-hez Budapest és környékéről, valamint Északkelet-Magyarországról érkezik a legtöbb igénylés.

Ha minden dokumentum rendben van, akkor néhány munkanapon belül az ügyfél számláján lehet a babaváró kölcsön - tudatta az OTP Bank.

Az Erste Banknál október 23-ig mintegy hatezer házaspár nyújtott be igénylést az államilag támogatott babaváró hitelre. A folyósított kölcsönök több mint 49 milliárd forintot tesznek ki. Az ügyfelek összesen 56 milliárd forint államilag támogatott kölcsönt igényeltek, 37 százalékát Budapesten, 63 százalékát vidéki városokban, tízből kilenc ügyfél a maximális összeget, 10 millió forintot.

Az Erste tájékoztatása alapján a házaspárok felkészültségét jelzi, hogy a hiteligénylések mindössze 3 százalékát kellett elutasítani, jellemzően azért, mert az igénylők jövedelme nem felelt meg a felelős hitelezésről szóló jogszabályi követelményeknek.

Az Erste Banknál szeptember végéig folyósított babaváró hitelek 83 százalékát szabadfelhasználású kölcsönként vették fel az ügyfelek, míg 17 százalékot meglévő hitel kiváltására igényeltek. "Az Erste Bankban arra számítunk, hogy a babaváró hitel iránt érdeklődők száma később is magas marad, az év végéig összesen 60-70 milliárd forint államilag támogatott kölcsön folyósítását várjuk" - mondta Harmati László, a bank lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese.

Lapozz a többi bankért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
idosebb-erdo-klimavaltozas-eghajlatvaltozas.jpg

Fakitermelők lőttek le egy brazil erdővédő őslakost

Egy őslakos belehalt, egy pedig megsérült a fakitermelőkkel folytatott lövöldözésbe.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 03.A brazíliai Arariboia rezervátumban fakitermelők két őslakost, Paulo Paulino Guajajarát lelőtték, társát megsebesítették. Az Erdők Őrzői nevű társulásnak voltak tagjai, akik az illegális fakitermelés ellen harcoltak. A rendőrség közleménye szerint egy illegális fakivágó is meghalt a lövöldözésben - írja a BBC.

Az amazonasi esőerdő védői ellen elkövetett erőszak egyre fokozódó probléma a területen Az Survival International nevű szervezet szerint ez nem az első gyilkossági ügy, korábban már három erdővédő halt bele az ügybe, amit képviselt.

Az APIB, az őslakosokat képviselő érdekszervezet szerint a támadások oka Jair Bolsonaro elnök gyűlöletkeltő retorikája.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!