hirdetés

Még a Dorian pusztítása sem győzött meg mindenkit a klímaváltozásról Floridában

Floridában korábban sem voltak ritkák a hurrikánok, a helyiek szinte hozzászoktak az extrém természeti jelenséghez. Arról azonban megoszlanak a vélemények, hogy miért lettek gyakoribbak és pusztítóbbak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 05.


hirdetés

A Guardian hurrikánövezetben élőket szólaltatott meg.

A 63 éves Doreen Auciello egy 1967-es lakókocsiba él, amit 8000 dollárért vett, és ez minden vagyona. Ha ez megsemmisül, földönfutóvá válik, mert egy ilyen otthonra nem kötnek biztosítást. Most Daytona Beach-be jött, hogy közel legyen a húgához és abba a hitbe ringatja magát, hogy Florida maga a paradicsom.

„Florida olyan, mint az álmok földje. Amíg nem jön egy nagyobb hurrikán, nem is tudjuk, hogy valójában milyen itt” – mondja Doreen, aki elfogadja, hogy klímaválságban élünk. „Minden évben egyre rosszabbak lesznek ezek a viharok. Senki sem veszi őket igazán komolyan, és lehet, hogy már túl késő, nem lehet a károkat visszafordítani”.

És ez az álom még mindig tartja magát: annak ellenére, hogy a média tele van azokkal a hírekkel, amelyek az állam viharok általi sebezhetőségéről szólnak, becslések szerint naponta több mint 900 ember költözik Floridába.

A daytonai lakos Stacy Givens úgy véli, hogy Isten próbál hozzánk szólni, fel akarja rázni a világot. Ő nem az ember okozta klímaváltozást látja az egyre gyakoribb óriási hurrikánokban, hanem valami isteni terv részét.

hirdetés

Vannak helyiek, akik úgy döntöttek, hogy nem hagyják el otthonaikat. „A hurrikánok olyanok, amilyenek, jönnek, akár itt vagyok, akár nem” – mondja az 52 éves Jim Bordain, aki egy hurrikán elvonulása után mindig kimegy a tengerpartra, hogy keressen a vihar által partra sodort különleges kagylókat.

Ő a klímatudomány mögött összeesküvést sejt: „Azok a szervezetek, amelyek uralkodni akarnak az embereken, megpróbálják a globális felmelegedést még jobban sulykolni, hogy diktálhassanak az üzleti életben” – mondja Bordain.

A 41 éves James Bagwell, aki 2011 óta él Daytona Beachben, házfelújításokból él. Van egy kis félretett pénze vészhelyzetre, de öt napnál hosszabb időre aligha lenne elegendő. A rendkívüli időjárást az életciklus részének tekinti. „Ez a természet. Gondoljunk a dinoszauruszokra, őket is kisöpörte valami. Lehet, hogy közel az idő, amikor az embereket is kisöpri valami és elindul egy újabb evolúció” – elmélkedik Bagwell.

Az amerikai nemzeti óceán- és atmoszféra-hivatal (Noaa) szerint minden idők tíz legerősebb Atlanti-óceáni viharából öt az elmúlt 10 évben csapott le. Ennek ellenére sok floridai polgár ma is zavarban van, ha a hurrikánok eredete kerül szóba.

Az államban jelentős politikai hagyománya van a klímaváltozás tagadásának. A csúcspontját Rick Scott kormányzó idején érte el, ő állítólag a belső hivatalos kommunikációból kitiltotta a „klímaváltozás” kifejezést. Marco Rubio floridai szenátor korábban a klímaváltozásra felszólító tudományos cikkeket „pánikkeltőnek” nevezte, de most már elismeri, hogy a klímaváltozás „valós probléma”.

A politikusoknak és elődeiknek köszönhetően az állam még mindig több energiát nyer szénből és földgázból, mint megújuló forrásokból. De az állam nemrégiben megválasztott republikánus kormányzója, Ron DeSantis először nevezett ki olyan tisztviselőt, akinek feladata felkészíteni Floridát a klímaváltozás környezeti, fizikai és gazdasági hatásaira, különösen a tengerszint emelkedésére.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
sanghaj_koronavirus_metro.png

Kínában élő magyarok beszéltek a koronavírusról

A Fókusznak azt mondták, nem félnek, és egyelőre káoszt sem tapasztalnak az országban, de az óvintézkedések magas szintjét a mindennapokban is érzik.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 25.


hirdetés

Kínában élő magyarok beszéltek a koronavírusról a Fókusznak.

A Hszianban élő Petra azt mondta, hogy eddig is sokan viseltek egészségügyi maszkokat a városokban, de most szinte kivétel nélkül mindenkin látni. A hatóságok másik tanácsa, hogy lehetőleg mindenki maradjon otthon, ne sokat utazzanak az emberek. Hozzátette: már nem csak a reptereken, hanem közintézményekben, például iskolákban is mérik az emberek lázát, és fertőtlenítenek.

A Csuhajban élő Balázs arról beszél, hogy hongkongi ismerősei lemondtak vele egy találkozót, mert nem mertek átutazni a szigetről.

Mesélt olyan esetről is, hogy egy Vuhanban élő rokont nem akart fogadni családja a koronavírus miatt.

hirdetés

Az RTL Klub riportjában többen is megszólalnak, akik azért nem találkozhatnak családtagjaikkal, mert a tipikusan utazásos ünnep, a holdújév ellenére sem mertek útnak indulni.

A Magyarországon élő Vang Qi Jang otthoni ismerőseire hivatkozva elmondta:

szerintük ez a vírus, és a kialakult helyzet most komolyabb, mint a 17 évvel ezelőtti SARS-járvány idején volt.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
normafa_mervai-onos-eso.jpg

Vasárnapra beterítheti a jég az ország egy részét - több megyére is riasztást adtak ki

A hét utolsó napján már 9 megyében is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben az ónos eső miatt.
Címkép: Mervai Márk - szmo.hu
2020. január 25.


hirdetés

"Szombat késő délutántól - jelentős bizonytalanság mellett -

a Dunántúl délnyugati tájain néhány tized miliméter ónos eső is valószínű.

Vasárnapra virradóra a csapadékzóna északkelet felé helyeződik, így szombat késő estétől már akár a főváros térségében, majd vasárnap már északkeleten is kialakulhat vékony jégréteg" - írja honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az ónos eső veszélye miatt szombatra Baranya, Bács-Kiskun, Somogy és Zala megyére, vasárnapra Budapestre, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Később pedig

hirdetés

szombatra az ország délnyugati részére már elsőfokú riasztás adtak ki az ónos eső miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnap többnyire erősen felhős vagy borult, párás, néhol ködös idő lesz. Helyenként - legkisebb eséllyel a Dunántúl északi felén - fordulhat elő csapadék. Az északi határszélen kisebb havazásra, az Alföldön és a Dél-Dunántúlon esőre, a kettő közötti területen ónos esőre lehet szórványosan számítani, de összességében nem lesz jelentős a csapadék mennyisége. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -6, -1 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +5 fok között valószínű.


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
szent-margit-korhaz.jpg

Körlevélben búcsúzik a Szent Margit Kórház menesztett igazgatója

Dr. Badacsonyi Szabolcsot indoklás nélkül mentette fel Kásler Miklós.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 25.


hirdetés

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter pénteken indoklás nélkül felmentette tisztségéből dr. Badacsonyi Szabolcsot, a Szent Margit Kórház főigazgatóját.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményben tudatta a hírt, melyben azt is írják, hogy "a biztonságos betegellátás, a zavartalan és törvényes működés érdekében a fenntartó, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ javaslatára" intézkedett a miniszter.

Az Indexhez most eljutott egy körlevél, amelyben a menesztett orvos búcsúzik munkatársaitól. Dr. Badacsonyi Szabolcs ebben arról ír, hogy szomorúan, de büszkén köszön el minden kollégájától.

"Szomorú vagyok, hiszen ezer szál köt ehhez az intézményhez a főigazgatói munkámon túl is, így azután nehéz szívvel veszem tudomásul ezt a munkáltatói döntést. Büszkeséggel tölt el ugyanakkor, hogy ennyi kiváló emberrel dolgozhattam együtt az elmúlt 12 évben, és azt hiszem, joggal lehetünk büszkék valamennyien a közösen elért fantasztikus eredményekre"

hirdetés

- írja levelében dr. Badacsonyi Szabolcs, aki azt is hozzáteszi, hogy a több mint 7 éves főigazgatói tevékenysége során lelkiismeretesen és a legjobb tudása szerint igyekezett vezetni az intézményt, ugyanakkor biztosan hozott jó és rossz döntéseket is, de mindig a kórház érdekében cselekedett.

"Az elmúlt hetekben számos igaztalan és méltatlan támadás ért engem és vezetőtársaimat, amelyekre nekünk nem volt módunk reagálni. Úgy gondolom, ezek az emberek cselekedeteikkel saját magukat minősítették, és a józan többség helyettünk is elítéli őket azért, amit tettek ellenünk és a kórház ellen"

- idézi a lap a menesztett főigazgató leveléből, melyet dr. Badacsonyi Szabolcsot azzal zár, hogy megköszöni a sok segítséget és támogatást a kórház dolgozóinak és sok sikert kíván az új vezetőnek.

Az ügyben megszólalt a III. kerület polgármestere is. Kiss László szerint a miniszter nem tájékoztatta döntéséről Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatát, és szerinte a lépésnek kizárólag politikai, és nem szakmai oka van.

"Pótcselekvés, amivel leplezni akarják az országos egészségügyi ellátás folyamatos ellehetetlenülését. Teljesen figyelmen kívül hagyták a III. kerületiek érdekeit"

- írta közleményében a polgármester.

December közepén mi is megírtuk, hogy hét sebészorvos is távozott a Szent Margit Kórházból, miután nyugdíjazták az osztályvezető főorvost. Imreh Domonkos október 23-án elérte az öregségi nyugdíjkorhatárt, ezért a főigazgató a 2019. december 31-ig szóló vezetői megbízatását visszavonta. Ezt követően mondott fel további hét orvos.


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
koronavirus-kina-halalos-aldozat.jpg

Négy magyar ragadt Vuhanban, ahonnan a koronavírus terjedni kezdett

A külügyminisztérium arra figyelmeztet, hogy senki ne utazzon a kínai Hubei tartományba.
MTI - szmo.hu
2020. január 25.


hirdetés

Jelenleg senkinek nem ajánlott a kínai Hubei tartományba utazni, mert a hatóságok a koronavírus miatt teljesen lezárták, így nem lehet elhagyni sem - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szombaton az MTI-vel.

Menczer Tamás közleménye szerint

Vuhan városában négy magyar állampolgár lakik munkavállalóként szállodában, egy magyar férfi pedig a lezárt tartomány más városában tartózkodik. Mindannyian jól vannak, a minisztérium folyamatosan kapcsolatban áll velük

- írta.

Hozzátette, hogy Magyarország pekingi nagykövetsége a kínai külügyminisztérium konzuli részlegével is kapcsolatban van. Őket arra kérték, hogy ha a kínai külügyminisztériumban van információ további magyarok jelenlétéről a lezárt tartományban, adjanak róla tájékoztatást.

hirdetés

A minisztérium minden információt figyel azzal kapcsolatban, hogy a tartományt mikor lehet elhagyni

- hangsúlyozta az államtitkár.

Menczer Tamás a közleményben kitért arra is, hogy a szakemberek a vírus terjedése ellen a gyakori kézmosást, a higiénés szabályok betartását javasolják. Jelenleg több ország egyidejűleg dolgozik a vírus génszekvenciájának a visszafejtésén és a vakcina kifejlesztésén - jelezte.

A Kínából érkező csomagok esetében nincs szükség óvintézkedésre, fertőtlenítésre, mert azok nem fertőznek

- fűzte hozzá.

A minisztérium a Kínába utazókat arra kéri, hogy kellő körültekintéssel járjanak el, és regisztráljanak konzuli védelemért a Konzuli Szolgálat honlapján.

A magyar hatóságok folyamatosan figyelik az Egészségügyi Világszervezet ajánlásait és az európai gyakorlatot, az óvintézkedésekkel kapcsolatos döntéseket ezeknek megfelelően hozzák meg - olvasható a közleményben.

Kínában szombatra már 41-re emelkedett a koronavírus áldozatainak száma, a fertőzötteké pedig közel 1300-ra.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!