hirdetés
citadella3.jpg

Mátyás király vára, nemzeti panteon, fürdő, sőt pálmaliget is lehetne ma a Citadella helyén

Erre mind születtek tervek – de vagy a pénz, vagy a értelem közbeszólt.
Forrás: Budapest romantikája blog, címkép: Fortepan/Klösz György - szmo.hu
2018. augusztus 26.


hirdetés

Budapest egy csodás város, tele szívvel és rejtett titkokkal. Vajon milyen lehetett ez a gyönyörű város a XIX. és a XX. században? Elsősorban romantikus...

Ha volt az aranykori Budának – később Budapestnek – olyan épülete, melyet a helyi lakosok a vereséggel, a terrorral és a szégyennel azonosítottak, akkor az kétségkívül a Gellért-hegyen félelmetesen magasodó Citadella volt. Bár neve olaszul fellegvárat jelent, a Citadella soha nem szolgálta a város erősségét, 1852-es építésekor egyetlen cél vezérelte Haynau tábornokot: az elrémítés.

A vár ágyúit már a kezdetektől a szabadságharc óta megbízhatatlan Pest felé irányozták, hogy ezzel is elejét vegyék minden újabb zendülési kísérletnek. Bár a fellegvár az 1867-es kiegyezéssel hadászati szempontból feleslegessé vált, létezése önmagában sértette a magyarok hazafias érzelmeit.

Citadella, 1918. Fotó: Fortepan

A Citadellát el kell bontani

Nagyjából ekkor születtek meg az első tervek arra, hogy miként lehetne a városképből és az emberek emlékezetéből egyaránt kitörölni ezt az építményt, és az elképzelések mind úgy kezdődtek, hogy a Citadellát el kell bontani. Hogy ezek után mi történjen, arról már közel sem volt ekkora egyetértés.

hirdetés

1. terv

Az első és talán legkézenfekvőbb ötlet szerint a rosszemlékű vár helyén az eredetivel megegyező vagy nagyon hasonló csillagvizsgálót kellett volna felépíteni. Ugyanis a Citadella területén állt korábban a Csillagda (Uraniae), ahová a magyar csapatok behúzódtak az osztrák fegyverek elől a szabadságharc ütközeteiben. Maga az épület az osztrák ágyútűztől annyira megsérült, hogy menthetetlenné vált, és végül össze is omlott.

Fotó: Fortepan

2. terv

A másik tervet eredetileg Széchenyi Istvánnak tulajdonították és többen is újra felelevenítették az évtizedek során. E szerint a leginkább az lett volna a helyes, ha a szégyen helyét a dicsőség vette volna át, és a gyűlölt épület helyén egy nemzeti Panteon magasodott volna. A magvalósításhoz talán Pejakovics Lázár műépítő járt a legközelebb, aki terveket és költségvetést is készített a kegyhelyhez a század fordulóján. Elképzelései szerint az épületcsoport kőben és ércben örökítette volna meg az ország történetét.

Látható lett volna itt Árpád és az őt követő valamennyi fejedelem és király, az ősi hét nemzetség vezetői, sőt a régi nemesi családok képviselői is. A mérnök ezt egy templomszerű zárt és nyitott folyosókból, valamint galériákból álló épületben tervezte elhelyezni, melyhez két oldalpavilon csatlakozott volna a honfoglalás és a szabadságharc szoborcsoportjaival.

Fotó: Fortepan/magyar Bálint

A kétségtelenül monumentális építmény pedig megközelítőleg 20-30 millió forintba került volna (összehasonlításként az Operaház annak idején 2 millió forintból készült el). A panteon terve végül a XX. század első évtizedének derekán végérvényesen lekerült az asztalról.

Ki a katonákkal!

Terv persze készült megszámlálhatatlan mennyiségben ezen kívül is, ráadásul az ötletek sora akkor indult csak meg igazán, amikor az osztrák hadsereg a Citadella területét vissza adta a fővárosnak, és az utolsó katonák is elhagyták a terrorvárat. Ugyanis a kiegyezés után még több, mint 30 évig, egészen pontosan 1899-ig állomásoztak katonák a falak között, de ők valószínűleg már inkább csak az épületet védték, mivel eddigre a vár minden hadászati jelentőségét végleg elveszítette.

Persze ha valóban így volt, akkor felesleges volt az aggodalom, hiszen a fővárosnak nem lett volna pénze az épületegyüttes elbontására, és 1899 után is csak tessék-lássék munkálatokat kezdeményeztek itt. A homokkőből épült bástya elbontása és a fal áttörése csak arra volt elegendő, hogy a Citadella militáns jellegét eltüntessék. Valószínűleg a pénzhiány lehetett az oka annak is, hogy a rengeteg nagyszabású tervből végül egyik sem valósulhatott meg.

Fotó: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára

Ötletbörze a Citadella hasznosítására

Pedig az évek folyamán terveztek ide fürdőt, Mátyás király várát (képzelhetjük hogyan nézne ki ma a város a két szomszédos hegy tetején két királyi várral), színházat és Szent-Gellért bazilikát is.

A legnagyvonalúbb elképzelést azonban egy magán konzorcium adta be a fővárosi illetékeseknek. Ők a hegy teljes tetejét bérbevették volna a várostól és egy hatalmas szálló- és mulatótelepet hoztak volna itt létre. A vár belsejében oszlopcsarnokokat hoztak volna létre, melyek exkluzív szórakozóhelyeként funkcionáltak volna, míg kívülről szállodákat, elegáns villákat és pálmaligeteket(!) alakítottak volna ki. Ma már nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez esetben nem is a pénzhiány, hanem a józan ész döntött és ezért nem szüretelhetünk ma (persze a klímán kívül) datolyát az ország egyik világörökség helyszínén.

Citadella, 1935. Fotó: Fortepan

Voltak azonban olyanok, akik – a nemzeti büszkeség megnyugvásán kívül is – profitáltak az osztrák hadsereg 1899-es kivonulásával. A Gellért-hegyen már abban az időben is szép számmal épültek magánvillák, melyeket csodálatos, buja kertek öveztek.

Azonban aki itt akart építkezni, annak egy olyan szerződést kellett kötnie a várossal, melyben szerepelt egy eléggé fura záradék is. Az építtetők ugyanis kötelezték magukat, hogy háborús szükségből, a király felszólítására ingatlanjaikat és a hozzájuk tartozó kertet kötelesek haladéktalanul elbontani. A hadászatban jártas osztrákok ugyanis attól féltek, hogy a (polgár)háborús ellenség ezek takarásában könnyedén megközelítheti a fellegvárat. Ez a záradék végül az osztrák kivonulás után törlésre került a szerződésekből.

Ha szereted a romantikát, a múltat és Budapestet, neked írják a Budapest romantikája blogot.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
bkk-Copy.jpg

„Az utasok igényeinek is megfelelve” több lesz az ellenőr a BKK járatain

A cég szerint több panaszt kaptak, hogy még mindig vannak olyanok, akik nem tartják be a járvány miatti egészségügyi előírásokat, ezért szigorítanak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 29.


hirdetés

Jövő keddtől teljes létszámmal végzik a fővárosi tömegközlekedési járatokon a jegyellenőrzést - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-vel.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések között a jegyellenőrök beosztását is módosították, de május eleje óta csaknem teljes létszámmal dolgoznak.

"Az utasok döntő többsége becsületesen betartja az utazási szabályokat. Emellett azonban sajnos vannak, akik megpróbálnak visszaélni a járvány miatt megváltozott körülményekkel"

- írta a BKK.

A közlekedési társaság szerint az elmúlt hetekben többször fordultak az utasok panasszal a BKK-hoz, mert még mindig vannak olyanok, akik az utazásuk során nem tartják be a járvány miatt bevezetett alapvető egészségügyi előírásokat, például a maszkviselést, és az ideiglenes szabályokat.

hirdetés

Ezért a BKK elrendelte, hogy a jegyellenőrök munkájuk során kiemelten figyeljenek a másfél méteres védőtávolságra az utasok és saját egészségük megőrzése érdekében - áll a közleményben.

A BKK a honlapján azt írta, hogy:

Április elején a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósággal együttműködve a BKK erősítette a felügyeletet azokon a járatokon, ahol a visszajelzések alapján rendszeresen felbukkantak a szabályokat be nem tartó utasok.

A május elején kezdődő érettségi időszakkal visszaállt a tanítási időszakban érvényes menetrend, ezzel az ellenőrzések is gyakoribbá váltak,

június 2-ától pedig már teljes kapacitással jelen lesznek az ellenőrök a járműveken.

Felhívásuk végén pedig arra kérték az utasokat, "hogy támogassák a jegyellenőrök tevékenységét, hiszen közös érdekünk, hogy a járatok rendezettek legyenek. A járvány idején a megszokottakhoz képest is legyenek türelmesebbek kollégáinkkal, akiknek gyakran kell konfliktusoksat vállalniuk és intézkedniük az utazási szabályok betartatása, illetve az önök biztonsága, nyugodt utazása érdekében".


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
lakas.jpg

Ismét bevezetik a lakásrezsi-támogatást a fővárosban

Karácsony Gergely döntött arról is, hogy közös megegyezéssel megszünteti a Pesti úti idősotthon vezetőjének közalkalmazotti jogviszonyát. Az intézményvezető megrázó levélben kérte felmentését.
MTI - szmo.hu
2020. május 28.


hirdetés

A budapesti lakásrezsi-támogatás újbóli bevezetéséről döntött a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörében eljárva Karácsony Gergely főpolgármester. A rendelet megalkotásáról szóló döntést csütörtökön tették közzé a Budapest.hu oldalon.

A Fővárosi Közgyűlés az idei költségvetésében a leginkább rászoruló budapesti háztartások közüzemi kiadásainak támogatására 200 millió forintot különített el.

A lakásrezsi-támogatás folyósítása a közüzemi havi számlákban történő jóváírással történik, várhatóan szeptembertől. A jogosultak köre a védendő fogyasztói státuszra jogosultak körével egyezik meg. A jogosultság feltétele a védendő gáz- vagy áramfogyasztói nyilvántartásba vétel vagy annak kezdeményezése.

A támogatás a távfűtési fogyasztók esetében a távfűtési, egyéb esetben a víz-, csatorna- és szemétszállítási díjat csökkenti havi 2000 forinttal. A nem távhőfogyasztók esetében a díjkompenzáció 2000 forintos összege a következőképpen áll össze: a vízdíj és a csatornadíj 750-750 forinttal, a szemétdíj 500 forinttal csökken. A támogatásra egy lakásban egy ember jogosult.

A jogosult háztartások hozzáférését a lakásrezsi- támogatáshoz a HÁLÓZAT - A Díjfizetőkért és Díjhátralékosokért Alapítvány végzi együttműködve a Díjbeszedő Holding Zrt.-vel.

hirdetés

A javaslat szerint a támogatás becsült igénybevétele a támogatás első hónapjaiban valószínűleg alatta marad majd a 20 ezer háztartásnak.

Karácsony Gergely a közgyűlés feladat- és hatáskörében eljárva döntött arról is, hogy a fővárosi önkormányzat fenntartásában működő Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeinek munkavállalói közül négyszázan átlagosan 100 ezer forintos egyszeri jutalomban részesülnek a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetben végzett munkájuk elismeréséért. A célra 47 millió forintot biztosítanak.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
palatinus-strand-nyitas-cimkep.jpg

A rossz idő ellenére is voltak strandolók a Palatinus fürdőben a nyitás első napján

Fotósunk a népszerű budapesti strandon járt, ahol a sötét viharfelhők sem tántorították el a bátrakat a csobbanástól.
Fotók: Lampert Benedek - szmo.hu
2020. május 30.


hirdetés

Jövő héttől a naptár szerint már nyár van, ám az időjárás egyelőre még egyáltalán nem hasonlít az évszakra jellemző napsütésre és melegre.

A strandok és fürdők viszont így is megnyitottak országszerte, miután a kormány engedélyezte ezt egy rendeletben - ez is része volt a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozások lazításának.

Budapesten a Palatinus, a Paskál, a Pesterzsébeti, a Csillaghegyi és a Római strand is megnyitott szombaton. Fotósunk a Palatinus fürdőben járt, ahol a hűvösebb időjárás ellenére is akadtak strandolók.

A képek alapján a sötét viharfelhők sem tántorították el a bátrakat a csobbanástól.

hirdetés

Még több képért lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
100066607_2846700925455574_8391559527295614976_o.jpg

Óriási kerthelyiséggé alakul a Budapest Park

Csütörtökön nyit a ParkKert.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 26.


hirdetés

Bár koncerteket még nem tarthatnak, mégsem maradunk augusztusig Budapest Park nélkül. Május 28-án, 16 órától ugyanis megnyílik a ParkKert, azaz a hatalmas kerthelyiséggé változtatott Park. A tánctereket így most asztalok és székek töltik meg az egyelőre június 6-ig csak tesztüzemként működő ParkKertben. A hatalmas tér miatt a távolságtartás adott, emellett rendszeres fertőtlenítést ígérnek.

Ezzel a Budapest Park ad majd otthont a város egyik legnagyobb kerthelyiségének.

A nyitást hirdető Facebook-eseményben a szervezők kitérnek a leggyakrabban feltett kérdésekre is, ezekből összeszedtük mi is a legfontosabb infókat:

- a belépés ingyenes lesz,

- egyelőre nem lehet asztalt foglalni, de dolgoznak rajta, hogy hamarosan ez változzon,

- enni is tudtok majd a ParkKertben: kinyit a PizzaMe, a Burger Bár és a hotdog árus is,

hirdetés

- lesz ruhatár és biciklitároló is,

- és viheted magaddal a kutyádat is, de kérik, hogy legyen pórázon és a biztonság kedvéért készülj szájkosárral is.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!