hirdetés
1-29.jpg

Marvel Kapitány: Színes-szagos, lapos

Nagy volt a nyomás, de sajnos gyémánt nem lett belőle.
Balázs Mihály, fotók: Instagram, YouTube - szmo.hu
2019. március 07.


hirdetés

Nagyon nehéz helyzetből indult a Marvel Kapitány. Előtte már láthattuk A Hangya és Darázst, mely szinte semmit nem tett hozzá igazán a Marvel univerzumhoz. Ide érkezett Brie Larson, mint Marvel Kapitány, hogy megmutassa milyen is az igazi, kemény, női szuperhős.

Főszereplőnk egy amnéziás szuperkatona, aki megpróbálja bizonyítani a feljebbvalóinak, hogy igenis ő a legjobb és megérdemli a helyét a csapatban. Egy sikertelen akció és rengeteg bonyodalom után a végére Brie Larson azt sem tudja, ki az igazi ellenség. Egy kitalálható, kissé klisés eredettörténet veszi kezdetét a Marvel Kapitányban, hogy aztán jól odacsapjon majd Thanosznak a Végjátékban.

"I have this power, but I don't know where it came from." #CaptainMarvel

20.6k Likes, 293 Comments - Marvel Studios' Captain Marvel (@captainmarvelofficial) on Instagram: ""I have this power, but I don't know where it came from." #CaptainMarvel"

A film első felvonása nem a Földön játszódik, hanem a Galaxis őrzőihez hasonlóan a világűr különböző bolygóin. Ezek az idegen helyszínek színesíteni tudnák a történetet, de hiába - a film eleje erősen lapos, már-már unalmas. Színes-szagos-látványos, de nem maradandó, és ez sajnos majdnem az egész filmre elmondható.

hirdetés

Színészi szempontból papíron sokkal erősebbnek kéne lennie a Marvel kapitánynak, mint amit végül létrehozni sikerült. Brie Larson Oscar-díjas színésznő, mégsem éreztem átütőnek a karakterét, sokszor elveszik a környezetében, mintha nem igazán találná meg a helyét a szerepében. Néha Űrlordot látjuk: viccelődik és szórakoztató, néha meg Amerika Kapitány eltökéltségével küzd és szenved, de mégis valahogy a két szék között a padlóra huppant. Ben Mendelsohn ismét egy főgonosz bőrébe bújik, ahogy azt tőle megszokhattuk, viszont így maszkban még sosem láthattuk, és talán jobban teljesít, mint nélküle. Mendelsohn Talosa bekerülhet azok közé a Marvel gonoszok közé, akiknek van motivációja, érthetőek a céljai, logikusan viselkedik és még szimpátiát is érzünk irányába. Nem gondoltam volna, hogy ilyen jól fog sikerülni a Skrull fővezér. Ami mindenképpen hatalmas pozitívum: Samuel L. Jacksont az egész film alatt CGI által megfiatalított verzióban látjuk, mely egyáltalán nem feltűnő. Van olyan jó mint, a Galaxis őrzői 2-ben látható Kurt Russel megfiatalítása, csak épp sokkal több vászonidővel. Aztán ott van még Goose, a macska, aki nem jelentős szereplője a filmnek, mégis néhol ellopja show-t.

❤️ #GooseTheCat #CaptainMarvel

15.5k Likes, 139 Comments - Marvel Studios' Captain Marvel (@captainmarvelofficial) on Instagram: "❤️ #GooseTheCat #CaptainMarvel"

A történet a ’90-es években játszódik. Az alkotók megpróbálnak ennek az időszaknak a nosztalgikus érzésére építeni, de ez annyira nem sikerült, mint szerették volna. Jómagam a’ 90-es évek gyermeke vagyok, de egyáltalán nem hatott rám. Egy-két zene mondjuk szólt a háttérben, a klasszikus akciófilmek autói és stílusjegyei köszönnek vissza, de igazán erőtlenül.

A „buddy cop” filmek dinamikája a két főszereplő között jól működik. Az írók talán azért helyezték a történetet a kilencvenes évekre, mert még azt az időszakot nem érintette igazán Marvel-film. Azon nézők, akik nagy Marvel-univerzum rajongók, felfedezhetnek néhány logikai buktatót a történetben, és kontinuitási hibákra bukkanhatnak: hogy hívhatják „így” ezt a dolgot, ha ezt csak az Iron Man 2-ben nevezik el „így” - vagy MIÉRT nem hívták hamarabb Marvel Kapitányt, például New York ostromakor, vagy Ultron pusztításakor és hasonlók – de nem akarok spoilerezni.

Az elmúlt, körülbelül egy évtizedben a Hollywood meghatározó produkciói a szuperhős-filmek voltak, azonban csak kevés női szuperhős kapott eddig reflektorfényt. Akarva akaratlanul is, de elkerülhetetlen az összehasonlítás a DC női szuperhősével és egyik legjobban sikerült filmjével, a Wonder Womannel. A DC filmje sokkal szórakoztatóbb, látványosabb és koherensebb történetet mesélt el, mint a Marvel Kapitány. Gal Gadot emlékezetes Wonder Womant teremtett, ellenben Brie Larson nem igazán találja a szerepét, valahogy gyenge, erőltetett, mintha nem adtak volna neki irányt a rendezők. Sajnos még az említett Hangya és Darázs címszereplőjét, Evangeline Lilly szuperhősét is sokkal erősebb női karakternek érzem, mint Marvel Kapitányt. S míg a Wonder Woman a harmadik felvonására teljesen szétesik, addig a Marvel Kapitány legjobb pillanatai a harmadik felvonásában történnek, felpörögnek az események: jönnek az űrcsaták, a pusztítás. A katarzis pillanatában kicsit elkezdtem félteni Thanost, mert annyira erősnek tűnik Marvel Kapitány, hogy talán nem is lenne szükség a Bosszúállókra, egyedül lenyomja majd.

Higher. Further. Faster. Get tickets to Marvel Studios' #CaptainMarvel, in theaters March 8: [link in bio]

9,822 Likes, 80 Comments - Marvel Studios' Captain Marvel (@captainmarvelofficial) on Instagram: "Higher. Further. Faster. Get tickets to Marvel Studios' #CaptainMarvel, in theaters March 8: [link..."

Hiába a remek színészek, a moziélményt, úgy érzem, a rendezőpáros kicsit elrontja. A harcjelenetek a katarzison kívül annyira nem jól koreografáltak, nem elég átláthatók, valahogy nem tartották elég szoros kézben a gyeplőt. Mondjuk, mentségükre legyen szólva, az Anna Boden, Ryan Fleck rendezőpárosnak ez volt az első nagy blockbustere, eddig kisebb szerzői filmeket vagy sorozatokat rendeztek. Nem teljesen értem miért éppen rájuk bízták ezt a projektet.

Ha el kell helyeznünk a Marvel-filmek között: a Marvel kapitány látványos popcornmozi, jobbnak érzem, mint az első két Thor-filmet, de nem annyira szórakoztató, mint egy Galaxis őrzői. Talán emiatt a film miatt még jobban várjuk majd a Végjátékot, amikor végre megmutathatja Marvel Kapitány, mit is tud egy jobb forgatókönyvből kihozni, kompetens rendezőkkel a kamerák mögött. Apró spoiler, ami megmelengeti az összes képregényrajongó szívét: a Marvel logót erre a filmre kicserélte a Disney, és Stan Leenek dedikálták azt, beleszőve a rövid, az elmúlt 20 filmben játszott szerepeit. Köszönöm én is, Stan: Jó utat és Excelsior!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
campus-fesztival16.jpeg

Debrecenben is lesznek 500 főnél nagyobb koncertek, Majka is fellép

A Nagyerdei Stadionba szervezik a bulikat, kizárólag ülőhelyekkel.
Fotó: Rockstar Photographers - szmo.hu
2020. augusztus 03.


hirdetés

Bár a kormány döntése értelmében továbbra sem lehet 500 fősnél nagyobb koncerteket és fesztiválokat tartani, egyre több rendezvény próbál alternatív megoldást találni a helyzetre.

A Campus Fesztivál szervezői bejelentették, hogy lesznek 500 fős koncertek a Nagyerdei Víztoronyban, augusztus 19-22. között pedig négy ültetett, 500 fősnél nagyobb koncertet is tartanak a Nagyerdei Stadionban.

Az eddigi tervek szerint augusztus 19-én Majka és Curtis és a Follow The Flow, augusztus 20-án Rúzsa Magdolna és Horváth Tamás, augusztus 21-én a Kowalsky meg a Vega és a Szabó Balázs Bandája, augusztus 22-én pedig a Bagossy Brothers Company és a Punnany Massif lép majd fel a Nagyerdei Stadionban.

Mint arról beszámoltunk, a kormány úgy határozott, hogy augusztus 15. után sem engedélyezik az 500 fő feletti koncertek és fesztiválok megtartását a koronavírus-járvány miatt.

Ennek ellenére voltak, akik már találtak kiskapukat, hiszen például az Apostol 50 koncertet is megtartják majd a Papp László Budapest Sportarénában. A jegyértékesítést végző Broadway Jegyiroda azzal indokolta azt, hogy létszámkorlátozás nélkül, zárt térben megtarthatják az eseményt, hogy ez olyan rendezvénynek minősül, amely ültetett nézőtérrel rendelkezik.

hirdetés

Úgy tűnik, több zenész is ültetett koncerttel próbálja majd menteni a menthetőt, például Majka is elárulta, hogy neki is lesz ilyen koncertje.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
sziget-fesztival-obudai-sziget-dronvideo.jpg

Videó: ilyen most a Sziget Fesztivál helyszíne a bulizók nélkül

Ma kezdődött volna a hétnapos fesztivál, amely idén a koronavírus-járvány miatt meghiúsult. A szervezők a magasból rögzített felvételeken mutatják meg a most csendes Óbudai-szigetet.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 05.


hirdetés

27 év után idén először marad el a Sziget Fesztivál, amit a koronavírus-járvány miatt nem lehetett megrendezni, ahogy a többi hazai zenei fesztivált sem.

Már áprilisban eldőlt, hogy a Szigetnek lőttek idén, miután a kormány a veszélyhelyzet idején arról döntött, hogy augusztus 15-ig nem lehet tömegrendezvényeket tartani (ezt július végén augusztus 15. utánra is kiterjesztették, így a nyár végére elhalasztott, illetve akkorra tervezett fesztiválokat sem fogják megrendezni). Kádár Tamás, a Sziget főszervezője akkor azt mondta, "a mostani helyzetre nincs történelmi tapasztalat", a koronavírus "nagyon komoly anyagi károkat okoz a teljes fesztiválpiacon, és ezáltal az országnak is, rengeteg munkahely és cég sodródik veszélybe".

Ha nem lenne a járvány, ma, augusztus 5-én kezdődött volna idén a Sziget, amelyen többek között olyan világsztárok léptek volna fel, mint Dua Lipa, a Kings of Leon, Major Lazer, Khalid, Lewis Capaldi, Mark Ronson vagy A$AP Rocky.

Ma azonban nem lepik el a K-hidat a fesztiválozók, az Óbudai-sziget most csendes marad. A Sziget szervezői látványos felvételeken mutatták meg, milyen most a fesztivál helyszíne a színpadok, a sátrak és természetesen a bulizók tömege nélkül.

A videó végén azt üzenik, a Sziget visszavárja a fesztiválozókat, "találkozunk 2021-ben".

hirdetés

A glance at the island right now ?

Check out The Island of Freedom right now in all her natural beauty! We can't wait to see you back here in 2021. ? ❤️ #szigettogether


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
apostol.jpg

Mégsem lesz idén Apostol-koncert az Arénában

„Fájó szívvel” mondták le augusztus végére tervezett koncertjüket, de tartottak tőle, hogy sokan nem mennének el.
Fotó: Apostol együttes/Facebook - szmo.hu
2020. augusztus 04.


hirdetés

Korábban mi is írtunk róla, hogy sokak megrökönyödésére augusztus 28-ra, vagyis bőven az 500 fő feletti koncertek tilalmának idejére hirdették meg az Apostol együttes 50. születésnapját megünneplő koncertet a Budapest Arénában.

Most a zenekar két tagja videóüzenetben közölte:

„hosszú huzavona után, keserves kínok között” megszülve úgy döntöttek, a koncertet egy későbbi időpontra halasztják.

Ahogy fogalmaznak, kaptak olyan információkat, hogy az augusztusi időpontban sokan nem mernének elmenni az eseményre, így azt 2021. március 7-én tartják meg a Papp László Budapest Sportarénában. A megváltott jegyek természetesen az új időpontban is érvényesek.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
zeneszek-raktarkoncert.jpg

Demjén Ferencre, Balázs Fecóra és a Tankcsapdára is számít a raktárkoncerteken a kormány

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő több részletet is elárult arról, hogyan támogatja a kormány a zeneipart.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2020. augusztus 05.


hirdetés

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Facebook-posztjában arról beszél, hogy tudják, milyen nehéz helyzetbe kerültek az előadóművészek és a velük dolgozó háttérmunkások.

Ezért

a kormány „több mint 5 milliárd forinttal támogatja legalább 150 raktárkoncert létrejöttét (ezt hívták egy hete "garázskoncerteknek" - a szerk.), ahol a hazai könnyűzenei élet szereplői profi technika és saját stábjuk segítségével játszhatják el dalaikat.”

A kormányszóvivő hozzáteszi, hogy a produkciók technikai hátteréről a Magyar Turisztikai Ügynökség koordinálásával az Antenna Hungária Zrt. gondoskodik. A koncerteket várhatóan szeptemberben teszik elérhetővé.

Szentkirályi beszélt a várható fellépőkről is:

hirdetés

Tóth Gabit és Tóth Verát, Demjén Ferencet, a Tankcsapda együttest és Balázs Fecót külön nevesítette, hozzátéve, hogy a többi, nagy fesztiválokon fellépő nevekről a legnagyobb fellépések szervezőivel egyeztetnek.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!