hirdetés
Marci-18_colorretouch-event.jpg

Márton András: A Bál az Interneten koncert sokaknak olyan volt, mint a holdraszállás

A súgógép találkozása a Beatlessel és Pilátussal a boncasztalon: röviden így lehetne jellemezni a KFT dobosát. Interjú.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2019. október 04.


hirdetés

Talán az én generációm az utolsó, amelyik még tudja, mit jelentett a rádióból magnókazettára felvenni a zenéket, és hogy próbáltuk kisilabizálni az angol szöveget – az iskolában csak oroszul tanultunk, lényegében a pop slágerekből sajátítottuk el Shakespeare nyelvét. Ez lehet az oka, hogy a Márton András Beatles fordításait tartalmazó Yesterday kötet annyira meghatározó volt számunkra. Persze, nem csak erről kérdeztem Andrást, aki a holnap kezdődő Beatles hétvége egyik sztárvendége.

- Az első, ami eszedbe jut rólad az embereknek nyilván az, hogy a KFT zenekarban dobolsz. Az első emlékezetes pillanat számomra, amikor kisgyerekként KFT rajongó lettem, amikor a Bábu vagy című számot adtátok elő meglehetősen rendhagyó körítéssel.

- Valamikor 81’ nyarán jöhetett az ötlet, akkor tavasszal kezdtünk koncertezni. Már volt egy komplett egész estés műsorunk, amit különböző versekkel, kis jelenetekkel díszítettünk és kifestve léptünk fel. Ebbe nagyon is beleillett a Bábu, amit egyébként a Szkéné Színházban dolgoztunk ki. Arra a bizonyos, 1981-es televíziós Pop és Táncdalfesztiválra a KFT öt dalt adott be anonim módon, amiből négyet kiválasztottak. Volt amit Dolák-Saly Robi énekelt, volt, amit Bódy Magdi, a harmadikat pedig Ács Enikő. Eleinte az sem volt teljesen biztos, hogy mi melyiket fogjuk előadni, variáltunk. Ott, a Szkénében ugrott be ez a bábuszerű mozgás, aminek a kidolgozásában Dékán János pantomimművész segített.

- Ugrok az időben, a másik meghatározó KFT pillanatomra. Én tulajdonképpen Nektek köszönhetően találkoztam először az internettel 1996-ban a Bál az interneten koncerten. Úgy tudom, oroszlánrészed volt abban, hogy ez megvalósulhatott.

- Igen, a zenekarból az én agytekervényeim mozognak ezen a vonalon, a technológiával kapcsolatos ötletek tényleg tőlem származnak. A 80-as évek közepén valamennyire megtanultam a Basic programozói nyelvet és ennek kapcsán ismerkedtem meg Kiss Donáttal, aki profi programozó volt. Szerettem volna elhelyezni a Bál az Operában lemezre – hangsávként rávágni a bakelitre – egy későbbi szóhasználattal már multimédiának nevezett, basic nyelven írt programot, benne játékkal, zenekari információkkal, egyebekkel.

hirdetés

Megterveztem és Donát egy kollégájával megírta a programot. A lemezre csak a kinyomtatott programsorok fotója került végül, mert a Lemezgyárban nem értették, mit is akarok ezzel a zörgő-börgő hangsávval. A technikai újdonságok amúgy is érdekelnek, figyelem, mi az, amit fel tudnánk használni a koncerteken, lemezen, bárhol a zenekar életében. Az internet valóban forradalmi újdonság volt 1996-ban. A mából nézve ez már nem annyira érezhető át. De néhány adatot azért tudok mondani.

Amikor bejegyeztettem a KFT domain nevet, a kft.hu az 540. volt a magyar domainek között,

addig csak vállalatok csináltak ilyet – Matáv, Sztaki, Kfki, ha mondanak valakinek valamit ezek a nevek. Ma már közel 800.000 domain név van itthon. Magyarországon még nem is nagyon tudták akkor az emberek, hogy mi is az az internet. Ezért nem is előzenekart kértem fel a koncertre, hanem Nagyistók Tibort, aki már akkor is a televíziónál dolgozott – most is ott van még –, és ilyen tematikájú műsorokkal foglalkozott. Megkértem, hogy állítson össze egy internetet bemutató programot, töltsünk le hozzá mindenféle anyagokat. Emlékszem, hogy a Számítástechnikai Kutatóintézet szerverei éjszakákon át dolgoztak, hogy egy-egy filmet letöltsenek. Irtózatos nagy adatmennyiség volt, és elképesztően lassú volt a hálózat a mai fogalmakhoz képest. Ezzel kezdődött a műsor. Tibor elmagyarázta, mi a modem, a böngésző ésatöbbi. Két számítógéptermet építettünk fel a régi Sportcsarnokban, ami a Papp László Aréna helyén állt. Összekötöttük a Sportcsarnokot egy dublini egyetemmel, és az egyetem stúdiójából énekelt velünk Hazel O’Connor, aki akkor Európa hírű, újhullámos énekesnő volt. Wahorn András pedig akkor kint élt Los Angelesben, őt arra kértem, hogy mialatt játszunk, a Csendes-óceán partjáról valós időben rajzoljon háttérképet a kivetítőre.

Koncert után többen azzal jöttek oda hozzánk, hogy nekik ez olyan volt, mint a holdraszállás közvetítése.

- Ha belegondolunk, hogy sokszor még ma is mennyi probléma van az internetes kapcsolatokkal, egészen elképesztő, hogy már akkor valósidőben tudtatok együtt zenélni valakivel. Még ma sem egyszerű feladat.

- Ügyes trükkel megoldottuk, hogy szinkronban legyünk.

- Honnan jön a technikai érdeklődés? Van ilyen végzettséged?

- Nincs semmi olyan végzettségem, ami ezt indukálná. Egyszerűen ilyesmire jár az agyam.

Az asszociációs láncaim többségének a végén legtöbb esetben valamilyen technikai dolognál lyukadok ki – pedig nem akarom.

A kilencvenes évek elején láttam egy Guns and Roses videoklipet, amiben egy villanásra feltűnt Axel Rose előtt egy monitorszerűség a színpadon. Elkezdtem gondolkozni, hogy mi az ott. Monitor lenne? De ha monitor, mi lehet rajta? Akármi is van, az hasznos volna, ha ki lehetne írni rá a dalszövegeket. Erről pedig eszembe jutott egy súgógép.

Leírtam, a következő héten megkerestem programozó ismerősöket, és gyakorlatilag egy év alatt kifejlesztettünk egy súgógépet, amiről azt hittem, hogy világtalálmány, de aztán kiderült, hogy már van két cég a világon, amelyik az enyémhez hasonló komplett rendszert gyárt. De Magyarországon újdonságnak számított. Akkor indult Friderikusz első showműsora, úgyhogy vásárolt belőle, majd több tévéstúdió is követte a példáját. Akkoriban kicsit besokalltam a szerteágazó tevékenységeimtől és túladtam rajta. Az ismerősöm, aki átvette, a mai napig rengeteg időt tölt vele, annyian bérlik tőle koncertekre, tévéfelvételekhez, rendezvényekre.

- Azért mégis csak van a technikai mellett egy humán oldalad is, hiszen történelmi újságot is szerkesztettél. A SzemTanúra gondolok.

- A gimnáziumban megbuktattak történelemből és angolból. Ennek elsősorban persze magaviseleti, fegyelmezési okai voltak. Laár Andrással egy osztályba jártunk, és nem voltunk annyira jó gyerekek, mint, amilyennek kellett volna lennünk. Retorziókat helyeztek kilátásba, amiket velem szemben végül alkalmaztak is. Amikor megbuktattak, átvillant rajtam, hogy azért ugye nem vagyok ennyire hülye. Viszont miért ilyen unalmasan tanítják a történelmet? Ezért még akkor, a 70-es évek elején felskicceltem egy könyvtervet, hogy szerintem milyen élvezetes volna a mai napilapok stílusában olvasni történelmi korok eseményeiről. Ez vagy húsz évig ott hevert a papírjaim között. Amikor aztán kidobtam, elmondtam az ötletet az édesapámnak, aki egyébként elektromérnök, és a világ első röntgen automatikáját ő találta föl. Azt mondta, miért nem adom ki én. Elgondolkodtam, megkerestem pár ismerőst, akik segítettek. Így jött létre a SzemTanú – Időutazók Hírlapja című újság, amit én terveztem, főszerkesztettem, és természetesen szakértők, történészek írták, profi újságírók tördelték, szerkesztették. Volt benne slágerlista Mózes korából, amit Batta András zenetörténész írt, volt exkluzív interjú Poncius Pilátussal, annak Lichtmann Tamás a szerzője. Több, mint negyven szerzőnk volt.

Nem vicces cikkek születtek – bár humor volt az újságban – , szakmailag hiteles írások voltak. Ezernél is több iskola fizetett elő rá.

- Tényleg elképesztő, mennyi mindennel foglalkoztál. De a legnagyobb harci tetted mind közül sokunk szemében az a Yesterday és a Boldog Karácsonyt című kötetek, a Beatles illetve John Lennon szövegeinek a fordítása. A Yesterday előszavában Révbíró Tamás úgy fogalmaz, hogy amióta ismer, a Beatles dalok fordításán dolgoztál. A Beatles majdnem mindannyiunk életében fontos volt, mi volt az a plusz, ami téged arra sarkallt, hogy lefordítsd a szövegeiket?

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
unikornis.jpg

Az Unikornis lett a búcsúzó az Álarcos énekesben, mindenki meglepődött

A nyomozók nagyon mellé tippeltek, senki nem találta el, hogy ki rejtőzött a maszk mögött.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 23.


hirdetés

Kénytelen volt búcsúzni a műsortól Unikornis, a nyomozók ugyanis Fagyinak és Szörnyecskének szavaztak meg egy újabb esélyt.

Már hárman vannak, akik lelepleződtek az Álarcos Énekesben! A korábbi műsorokban Panda és Alien búcsúztak, most pedig Unikornis lett a kieső, neki ért véget a verseny.

Most a nyomozók épp az ellenkezőjét gondolták róla, mind azt mondták, hogy profi, szakmabeli énekes van a jelmez alatt, míg a korábbi adásban inkább műkedvelőt sejtettek a maszk mögött.

Az unikornis fehér maszkjában a színpadon a titokzaos énekes a Queen dalát adta elő. Dancsó Péter szerint Vásáry André, Sebestyén Balázs egy opera vagy operett területen játszó énekesre tippelt, Nagy Sanyira, Csobot Adél Pintér Tenyára , Gáspár Laci pedig Kállay-Saunders Andrást sejtette a jelmez mögött.

hirdetés

Lapozz, hogy ki volt a maszk mögött:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
jobaratok-sorozat.jpg

Újra összeáll a Jóbarátok - hamarosan jön egy új rész a sorozatból

A sorozat legendás színészgárdája egyetlen új rész erejéig áll össze ismét. De ez az epizód mégis más lesz, mint korábban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 22.


hirdetés

Hamarosan indul az HBO Max streaming szolgáltatása, a bevezető kampány részeként pedig leforgatnak egy új részt a Jóbarátokból. A sorozat 1994 és 2004 között futott, 15 évvel ezelőtt ért véget. Az utolsó részt 52,5 millióan nézték az Egyesült Államokban, amivel a legnépszerűbb sorozatepizód volt a 2000-es években.

A Jóbarátok legendás színészgárdája egyetlen rész erejéig áll újra össze - írja a BBC. Tehát,

a sorozat hat főszereplője, Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry és David Schwimmer mindannyian benne lesznek az új epizódban.

Bár az összes eredeti szereplő jelen lesz, azért mégsem lesz minden a megszokottak szerint. Az előzetes találgatások alapján ugyanis a legújabb rész egy forgatókönyv nélküli, improvizatív jellegű újraegyesülés lesz. Amikor elindul majd a WarnerMedia új szolgáltatása, az új rész és a korábbi 236 epizód elérhető lesz a rendszerben minden előfizető számára.

A hírt először a főszereplők jelentették meg a közösségi oldalaikon. Mindannyian ugyanazt a fotót és szöveget tették közzé.

hirdetés

"Megtörténik."

- írja a képhez Jennifer Aniston is.

Lapozz Matt LeBlanc trollkodásáért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
alarcos-enekes-2.jpg

Kit rejt az álarc: néhány sztár igazi megszállottja lett az Álarcos énekesnek!

A Robot előadása közben Vajtó Lajosnak folyton csörgött a telefonja: rengeteg üzenete érkezett.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 23.


hirdetés

Két hete új lázban ég Magyarország - és így aztán a magyar celebvilág is - hangott el a Fókusz különkiadásában. Mindenkit az izgat, kiket rejthetnek az Álarcos énekes különleges maszkjai. A Robot előadása közben Vajtó Lajosnak folyton csörgött a telefonja: rengeteg üzenete érkezett, közelebbi ismerősei pedig fel is hívták, hogy megtudják: ő táncikál-e a maszkban. És bizony ez a mozgás a nyomozókban és a műsorvezetőben, Istenes Bencében is felkeltette a gyanút.


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
1-19.jpg

A 10 kedvenc Jóbarátok-jelenetünk, és közben jöttünk rá, hogy van még legalább ugyanennyi

Ugye, megvan, amikor Ross négyszeresen szoláriumozta le az egyik felét, vagy amikor Rachel kitörte egy fogát egy pasi miatt?
Szajki-Vörös Adél, fotó: YouTube - szmo.hu
2020. február 24.


hirdetés

Nem véletlen, hogy nemcsak a kilencvenes években tévézők, hanem a mai streamingelő-tévéző közönség is odavan minden idők  egyik legnépszerűbb és legsikeresebb sitcomjáért, melynek pusztán záróepizódját 52 millióan nézték Amerikában. A méltán kultikussá vált sorozat legmókásabb jeleneteiből válogattunk.

1. Amikor Joey franciául tanul

A széria finoman szólva is legkevésbé intelligens, de nagyon szerethető figurája, Joey az egyik epizódban egy szerep kedvéért franciául tanulna. Phoebe úgy dönt, megtanítja. Hát nem sikerül. Bár Joey azt hiszi, igen.

2. Amikor Ross megpróbálja felvinni a kanapét az emeletre

Az épp egyedülálló Ross kanapét vásárol, hátha majd az jobban csábítja a csajokat, ám a lépcsőházban kiderül, hogy a bútor nem fér el a kanyarban. Ross ezt másképp gondolja.

hirdetés

3. Amikor Ross lebarnul

Hiába, David Schwimmer a helyzetkomikumok királya volt a sorozatban. Egy barnítószalonban próbálkozott ebben a jelenetben, de a végeredmény tragikus lett.

4. Amikor nem jön a baba

Ez egy jelenetsor, de nagyon szeretjük, mert szuperül felépítették dramaturgiailag az írók, milyen feszültség van egy anyában, ha nem akkor szül, amikorra ki v írva. Ross és Rachel gyermeke végül egy majdnem szex miatt indul el a külvilág felé.

5. Amikor Chandler lepisilte Monicát

Egy medúzacsípés miatt. A jelenet báját és külön humorát az adja, hogy a szereplők úgy adják elő a történetet utólag, mintha egy brutális trauma érte volna őket, amire sosem akarnának visszaemlékezni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!