hirdetés

Maró szagú, türkizkék folyadék került a Dunába Újpestnél

A furcsa anyagot az Index olvasója vette észre, aki arról számolt be, hogy soha nem látott még hasonlót élővízben.
Forrás: Index - szmo.hu
2019. november 22.


hirdetés

Türkizkék, maró szagú anyag folyik a Dunába - számolt be az Index. A portál egyik olvasója hétfőn reggel 8 óra után a Marina part környékén evezett, amikor észrevette, hogy a Duna vize "büdös, maró szagú, türkizkék folyadékká változott". A férfi félt beleevezni a furcsa anyagba, mert félt, hogy ráfröccsen.

"Ilyet, vagy hasonlót én még élővízben sosem láttam. Nagyon durva szennyezés volt, és bár hozzászoktam a Dunán sok mindenhez, de ez kiverte a biztosítékot"

hirdetés

- idézi az Index.

A férfi ezután hívta a 112-es telefonszámot és bejelentette a látottakat, majd fél órával később vissza is ment a helyszínre, de azt mondja, ekkor már jóval kisebb foltban lehetett látni a furcsa anyagot a vízben. Nemsokkal később a katasztrófavédelem emberei és vízi rendőrök is megérkeztek, akik a férfi szerint a hajójukból is látták a part menti kékre színezett vizet.

A portál olvasója szerint a folyadék nem szennyvíz és nem is olaj volt, de elképzelhetőnek tartja, hogy a közeli építkezésről kerülhetett a Dunába.

Az Index kereste az üggyel kapcsolatban a katasztrófavédelmet, ahonnan azt a választ kapták, hogy a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vízügyi hatósági szakemberei és a Fővárosi Csatornázási Művek szemlét tartottak Duna Marina-parti részén, miután lakossági bejelentés érkezett.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint veszélyes anyag határérték feletti szennyezését nem mutattak ki, a Fővárosi Csatornázási Művek szakemberei pedig mitát vettek a vízből, ezek elemzése még folyamatban van.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
photo-1551881813-67abd3cab229.jpg

Ne hagyd ki: vasárnap naplementekor egyszerre láthatod az égen a Jupitert és a Vénuszt

Idén ugyan másodjára figyelhetjük meg ezt a jelenséget, de átlagosan csak évente egyszer fordul elő.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 23.


hirdetés

Az ég két legfényesebb bolygója – a Vénusz és a Jupiter – november 24-én naplementekor közelebb húzódnak egymáshoz és egyszerre lesznek láthatóak az égen.

A jelenség során a Jupiter a földről szemlélve 1,4 fokkal délre halad majd el a Vénusz mellett – írja az EarthSky.

Érdemes lesz egy fényszennyezés-mentes övezetet keresni, ahol tisztán látszik a horizont a lemenő nap szürkületében, ugyanis ekkor lesz megfigyelhető a két bolygó összekapcsolódása.

hirdetés

Vasárnap négy órakor várható a naplemente, ezt követően körülbelül egy-másfél óra múlva vehető majd ki tisztán a két bolygó. Először a Vénusz jelenik majd meg az égen nagyjából 30 perccel a naplemente után, majd ezt követi a Vénusz, aminek felbukkanására további 15 percet kell majd várnunk.

A jelenség szabad szemmel is jól látható lesz, amennyiben nem zavarják felhők a tiszta kilátást, de az igazán szemet gyönyörködtető látványért érdemes egy távcsővel vadászni a bolygókra.

Az utolsó Vénusz-Jupiter találkozás tíz hónappal ezelőtt volt tapasztalható, január 22-én, a következő pedig 2021. február 11-én jelenik majd meg az égen. Ebből is látszik, hogy ez nem egy túl gyakori jelenség.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
twitter-panyi.jpg

Antiszemita plakátok jelentek meg az utcán két indexes újságíróról

A plakátokra már az izraeli nagykövetség is reagált.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 24.


hirdetés

Az Index újságíróit ábrázoló antiszemita poszterek jelentek meg Budapesten - írja a Mérce. Mindez egyébként egy fotóról derült ki, amelyet Panyi Szabolcs, a Direkt36 újságírója posztolt ki a Twitteren. Egyelőre nem tudni, kik helyezték el a plakátokat.

A posztereken Miklósi Gábor és Dezső András látható és egy izraeli zászló, valamint egy „Mi is a határon túlról jöttünk!” felirat. A posztert ellátták címkékkel is: "konstans rinyálás", "látens magyarellenesség", "hazaárulás".

hirdetés

Miklósi Gábor ellen már korábban több cikket írtak szélsőjobboldali orgánumok és a kormánymédia is. Miklósi a Puskás Aréna megnyitóján nem állt fel, amikor felvidéki magyar gyerekek énekelték el az Ismerős Arcok Nélküled című számát, és erről cikket is írt. Az Origo „Az Index alkalmazottja tudatosan megalázta az éneklő felvidéki magyar gyerekeket” címmel, a Tények pedig „Külhoniakat gyaláz az Index” címmel írt az esetről. Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke sajtótájékoztatón azt mondta, hogy feljelentést tesznek az Index ellen „videó, publicisztika és karikatúra miatt”, szerintük közösség elleni uszításról van szó.

Panyi tweetjére reagált ma Izrael budapesti nagykövetsége is:

„Mélységesen elítéljük ezt a posztert, amelyen antiszemita és Izrael-ellenes szimbólumok és rágalmak láthatóak. Nincs helye rasszizmusnak, uszításnak és gyűlöletnek semmilyen párbeszédben. Teljesen biztosak vagyunk abban, hogy a magyar hatóságok el fogják távolítani az ilyen posztereket” - írták.


KÖVESS MINKET:


hirdetés
tesla_cybertruck_elonmusk.png

Már 146 ezren megrendelték a Tesla mégsem törhetetlen üvegű kocsiját

A Tesla Cybertruck előrendelése mindössze 100 dollárba, azaz 30 ezer forintba kerül.
Fotó: YouTube/The Verge - szmo.hu
2019. november 24.


hirdetés

A hét autóipari, majd később pénzügyi bukása lett a Tesla csütörtöki bemutatója, ami utólag lehet, hogy mégis jól sült el. Elon Musk cége bemutatta meglehetősen futurisztikus vonalvezetésű, ráadásul előzetesen törhetetlennek beharangozott üveggel felszerelt pickupját, melynek premierjén azonnal sikerült betörni az ablakot egy vasgolyóval.

hirdetés

A meglehetősen kínos eset után a Tesla részvényei hat százalékot estek, ezzel Musk mintegy 768 millió dollárt (233 milliárd forint) bukott a pénteki tőzsdezárásig. A cégvezető tweetje szerint a világot bejáró üveges malőr egyáltalán nem zavarta a vásárlókat, és két nap alatt már 146 ezer előrendelést adtak le a Cybertruckra:

Musk posztjából az is kiderül, hogy a többség (42%) a két villanymotoros verzióra csapott le, valamivel kevesebben (41%) fizettek be a három villanymotorral szerelt típusra, míg egyelőre a legkevésbé az egy elektromos motorral készülő pickup mozgatta meg az embereket.

Az autó ára motorok számától függően 12, 15 és 21 millió forinttól indul. A kocsit egyébként már 100 dollárért (30 ezer forint) elő lehet rendelni, ami épp a tizede a Model 3 letéti díjának.

A Tesla vezére tegnap feltöltött a Twittere egy olyan videót is, amin a tesztek során látszik, hogy nem tudják betörni a kocsi ablakát:

Az internetezők közben komolyabb mémáradatot zúdítottak a közösségi platformokra a csütörtöki Tesla-baki után.


KÖVESS MINKET:


hirdetés
vonat.jpg

Két vonat gyorsul, a többi járat lassul a Szeged-Budapest vonalon

A MÁV elnök-vezérigazgatója szerint 'izgalmas próbálkozás' az új menetrend, és majd kiderül, hogy a változás megfelel-e az utasoknak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 23.


hirdetés

Két vonat gyorsabb közlekedése miatt a járatok többsége lassabban jár majd Szeged és Budapest között, a december közepétől érvényes új menetrend szerint. A Közlekedő Tömeg Egyesület és a Magyar Közlekedési Klub szerint ezzel szétverik a már bevált közlekedést a szegedi vonalon, így az utasok többsége lassabban juthat célba.

Pongrácz Gergely a Magyar Közlekedési Klub munkatársa szerint: "Lesz napi kettő darab olyan vonat, ami nem áll meg a Nyugati és Szeged között. Ezzel gyorsítani szeretnék ezt a vonalat. Ez a két vonat ténylegesen gyorsabban is fog leérni, de cserébe mivel ez egy egyvágányú pálya Ceglédtől lefele, ezért az ottani vonatok, amik jönnek szembe, félre kell, hogy álljanak".

Ezért ezek a járatok lassabban közlekednek majd, mint eddig.

hirdetés

A két Inter City 18 perccel lesz gyorsabb, az összes többi vonat viszont 11-12 perccel lassabb. A járatok 80 százaléka tehát hosszabb menetidővel közlekedik majd.

A civilek szerint nem csak a menetidővel, hanem a vonat csatlakozásokkal is gond lesz a szegedi vonalon. Szerintük Cegléden, Kecskeméten és Kiskunfélegyházán nem érik majd el az utasok a csatlakozást, és 50 percet kell majd várniuk az átszállásra.

A MÁV elnök-vezérigazgatója szerint idővel kiderül majd, hogy az illetékes minisztériummal közösen készített új menetrend tetszik-e majd az utasoknak.

Homolya Róbert elnök-vezérigazgató szerint Nyugat-Európában sem állnak meg két nagyváros között a vonatok, ahol a menetidő fontos és az, hogy két desztináció között biztosítsék a szolgáltatást.

Úgy gondolja, hogy ez egy jó próba és meg kell nézni, hogy a jövőben ez az utasoknak a tetszését elnyeri-e és a piaci szempontból lesz-e elég utas ezen a járaton. Szerinte ez egy izgalmas próbálkozás. Az új menetrenddel több vonalon is jobb szolgáltatást tudnak nyújtani - véli. Pécsre és Zalaegerszegre csaknem negyed- és fél órával rövidebb lesz majd az út, a váci és esztergomi vonalon is bővült a vasúttársaság kínálata.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!