hirdetés
mm4.jpeg

Marilyn: ahogy eddig még nem láthattad

Az életrajzi ihletésű, ámbár fiktív regényben a díva felkeresi a jónevű pszichológust, hogy segítsen neki, mentse meg őt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2014. február 18.


hirdetés

Talán nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, Marilyn Monroe egyike a világ legismertebb színésznőinek. Kinek ne lenne ismerős a szőke haj, az ábrándos búzavirágkék szempár, az oly’ jellegzetes szépségpötty, vagy a talán még híresebb hófehér szoknya, melyet fellibbent a metró szele.

Szinte megszámlálhatatlan könyv, képzőművészeti alkotás és film – sőt sorozat – íródott az életéről, karrierjéről, végtelen vonzerejéről és arról a különös bájról, ami sugárzott belőle. Az utóbbi években az is egyre népszerűbbé vált, hogy megpróbálták Marilyn Monroe emberi, törékeny oldalát bemutatni, mindazt, aki ő valójában volt a ragyogó szexszimbólum mögött.

A díványon: Marilyn Monroe azonban még ennél is többet ad az olvasóknak. Dr. Alma H. Bond amerikai írónő és pszichológus 37 éven keresztül folytatott magánpraxist New Yorkban. Darcey Dale pszichoanalitikus bőrébe bújva azt az oldalát tárja fel Marilyn Monroe-nak, amelyet eddig még nem láthattunk. Az életrajzi ihletésű, ámbár fiktív regényben a díva felkeresi a jónevű pszichológust, hogy segítsen neki, mentse meg őt. Dr. Darcey Dale-t egyszerre vonzza és rémiszti meg a feladat, hogy páciensei közé fogadja a köztudottan labilis színésznőt, ám végül úgy gondolja, meg kell próbálnia segíteni neki.

MM_5386

hirdetés

A könyv 1959 februárjától egy éven keresztül vezet minket végig az üléseken, ahol Marilyn személyesen meséli el gyerekkorát, szerelmeit, vágyait és félelmeit. Ezután egészen haláláig levélben tartja a kapcsolatot az analitikussal. Az üléseken hol szórakoztatóan, hol meghatóan tárul fel a világ egyik legragyogóbb színésznőjének sorsa.

A könyv által az olvasók végre megismerhetik a valódi Norma Jeane Mortensont, az elhagyott gyermeket, aki sosem ismerte az apját, akinek az anyja neurotikus volt, és aki a róla kialakított képpel ellentétben nagyon intelligens volt. A könyv minden sorából kiolvasható Marilyn kétségbeesett vágyódása a szeretet, az elfogadás és az elismerés iránt, ugyanakkor jókora adag pikáns humorral is fűszerezettek a hosszabb-rövidebb beszélgetések.

Részletek a könyvből:„Az egyik kritikus azt írta, hogy nem egyszerűen az egyik szexszimbólum vagyok a többi között, hanem én vagyok a szexszimbólum, aki olyan szexepillel rendelkezik, amit kifejezetten én fejlesztettem tökélyre. Na, az ilyen kritikákat szeretem én hallani! Azt mondták, folyton riszáltam a fenekemet a filmben. Nem tudom, miről beszélnek. Valahogy csak muszáj járnom. Soha életemben nem riszáltam a fenekemet, de folyton azt hallom, hogy direkt csinálom.

Én meg mindig megkérdezem, mire gondolnak. Tíz hónaposan kezdtem járni, és azóta sem tanította senki, hogyan járjak. Lefogadom, hogy egyetlen lány sem képes fenékriszálás nélkül végigmenni magas sarkúban a macskakövön! Erről jut eszembe, hogy gyakran vádolnak meg még valamivel. Az egyik macskaszemű színésznő (szerintem maga pontosan tudja, kire gondolok) azt nyilatkozta egyszer, hogy szivacsbetétet teszek a melltartómba. Erre én azt feleltem, hogy »Aki jobban ismer, az jobban tudja«”.

mmkorai1

mmkorai2

Korai fotók Marilynről

„Egyszer elhatároztam, hogy meglepem Arthurt egy csokoládétortával. Az utolsó pillanatban az a remek ötletem támadt, hogy inkább narancsos-csokoládés tortát sütök, ezért lereszeltem néhány narancs héját, és azt is belekevertem a cukormázba. Később néztem, hogyan eszi Arthur a tortát, vagy talán helyesebb lenne azt mondanom, hogyan próbálja megenni a tortát. Különös ábrázattal grimaszolt, mert képtelen volt kinyitni a száját. Úgy tűnik, a cukormáz megzselésedett, és összeragasztotta a két fogsorát. Megígértem neki, hogy »Arthur, soha, de soha nem fogok neked még egyszer tortát sütni!« Hát nem is sütöttem.

Máskor Arthur arra lépett be a házba, hogy a házi készítésű tésztát a székek háttámlájára hajtva szárítom egy hajszárítóval. Valami miatt csak nem akart olyan íze lenni, mint a Frank Sinatra Villa Capri éttermében felszolgált spagettinek. Mit gondol, doktornő? Váltsak pályát, legyek inkább szakács? – mosolygott rám az ülés végén.”

mm1

mm3

„Marilyn következő ülése meglehetősen különösen zajlott. Nem Marilyn miatt, hanem miattam. Furcsa vágyódás fogott el, amit sosem éreztem még, egyetlen páciensem jelenlétében sem. Erős késztetést éreztem arra, hogy megöleljem Marilynt és megvigasztaljam. Az analitikusokból általában a páciensek tettei váltanak ki erős érzelmeket. A szakzsargonban ezt a reakciót nevezzük „viszontáttételnek”. Alaposan szemügyre vettem Marilynt.

Sírt, és könyörögve szólt hozzám:

– Maga miért nem ölel meg soha, mint régen Ana néni? Milyen h-h-hitvány nőszemély maga! Nem értem, miért fukarkodik ennyire az érzéseivel! Belehalna, ha pár percig megölelne egy lányt?

Két kezét maga köré fonta, a fejét hátravetette, mellkasát előrenyomta, átható kék tekintetét pedig rám függesztette. Tudtam, hogy könyörög, hogy szeressem. Eluralkodott rajtam az egyik legerősebb érzés, amelyet valaha is ismertem. Mi ennek a nőnek a titka? – tűnődtem magamban. – Mi ez a különös erő, amivel el tudja érni, hogy az egész világ neki udvaroljon? Itt vagyok én, egy száz százalékig heteroszexuális nő, de ez… ez a gyermeki nő áraszt magából valamit, ami miatt majd megveszek, hogy megölelhessem. Úgy érzem, mintha Marilyn némán esdekelne: »Ha megvigasztalna, akkor minden problémám megszűnne.«”

mm2

A leghíresebb fotója

„A Fox sajtóosztálya elhatározta, hogy készít reklámcélokra egy fotósorozatot rólam a Lexington sugárúton levő Trans-Lux mozi közelében. Mellesleg Joe-val épp abba a moziba jártunk, amikor nagyritkán elmentünk filmet nézni. Végül ez a fényképsorozat lett a leghíresebb sorozat rólam, sőt valószínűleg az összes színésznőről együttvéve. Nagyon meleg volt, és az volt a feladatom, hogy álljak a metrószellőző fölé lehűteni magamat. Biztosan látta a képeket.

– Mindenki látta – bólintottam.

– Akkor azt is tudja, hogy a filmben van egy hasonló jelenet, és amikor a metró elhalad a szellőző alatt, akkora szél kerekedik, hogy egész magasra libbenti a szoknyámat, annyira, hogy még a fehér bugyim is kilátszik. Igazából akkor nem járt ott a metró, szélgépet használtak a fotózás és a forgatás alatt. Na, ezektől a képektől és ettől a jelenettől Joe teljesen kiakadt! Sajnos a bugyim átlátszóbb volt, mint gondoltam.”

mmutolso

Ez pedig egyike az utolsó fotóinak

A szerzőről:A New York-ban élő Dr. Alma H. ​​Bond 37 éves pszichoterapeutai pályafutást tudhat maga mögött. Húsz könyvet írt, többnyire ismert emberekről. Írói karrierje rendkívül sikeres, magyarul még nem jelentek meg művei. Hosszú ideig lakott New Yorkban, majd majdnem 12 évig Florida déli részén, jelenleg pedig a Pennsylvania állambeli Carlisle-ban él.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
zongora.jpg

Liszt Ferenc szépunokájának olyan a keze és úgy is zongorázik, mint világhíres szépapja

Michael Andreas Häringer csodagyerekként nyolc évesen már komponált is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 20.


hirdetés

Michael Andreas Häringer játékát sokan csodálják máris, közösségi oldalának közel egymillió követője van. A fiatal zongorista már nyolc évesen komponált és csodagyerekként ismerték.

A fiúnak még a keze is olyan, és úgy is zongorázik, mint világhíres szépapja Liszt Ferenc.

A Michael Barcelonában született, de családja német származású. Szüleinek semmi köze nem volt a zenéhez, így nagyon meglepődtek, mikor kiderült, hogy a gyerekük ekkora tehetség.

Az ifjú zongorista elmondta, hogy már 2-3 évesen is sokat énekelt, majd egy olyan iskolába került, ahol volt gyerekkórus. Ott látta meg, hogyan zongoráznak a tanárok, és onnantól kezdve ő is zenélni szeretett volna. Hamar kiderült, hogy mennyire kitűnően zongorázik. Nyolc évesen már a barcelonai konzervatórium hallgatója lett és hat év helyett négy év múlva el is végezte az iskolát. Azóta számos fellépése volt, de Magyarországon még nem adott koncertet.

Bár kedvence a klasszikus zene, ám a moderneket is szereti, és szívesen komponál ilyeneket is. A zongora mellett hegedül, táncol és klipeket is készít.

hirdetés

Egy brazil tévé készített vele egy interjút, ekkor tudta meg, hogy rokoni szálak fűzik a legendás magyar zenészhez. Liszt ugyanis egy nála jóval fiatalabb tanítványába lett szerelmes, és ebből a kapcsolatból született gyerek volt Michael egyik őse.

A szépunokát nagyon érdekli Liszt munkássága, rengeteget olvas róla, és érdeklődik utána.

VIDEÓ: Az RTL Fókusz beszámolója

Liszt Ferenc - II. Magyar rapszódia

Billie Eilish - James Bond No Time To Die

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Billie-Eilish.jpg

Rekordot döntött az új James Bond-film főcímdala

Billie Eilish - No Time to Die című dala az Adele által énekelt Skyfall főcímdalt is lekőrözte.
MTI - szmo.hu
2020. február 21.


hirdetés

Minden más James Bond-főcímdalnál többet adtak el az első egy hétben Nagy-Britanniában Billie Eilish No Time To Die (Nincs idő meghalni) című számából, a legújabb Bond-film címadó dalából, amely a 007-es kaland- és akciófilmek főcímdalai közül másodikként került a brit slágerlista élére.

Az amerikai alternatív popénekes által előadott főcímdalt 90 ezer eladott lemeznek megfelelő mennyiségben vásárolták meg a brit rajongók különféle formában, benne 10,6 millió alkalommal streamelve. A Skyfall főcímdalát Adele előadásában 84 ezer lemeznek megfelelő mennyiségben adták el az első héten 2012 októberében, az egyetlen másik olyan 007-es főcímdal pedig, amely a brit sikerlista élére került, 70 ezer lemez-egyenértékben kelt el 2015-ben. Ez a Spectre - A Fantom visszatér Writing's On The Wall című főcímdala volt Sam Smith előadásában.

Billie Eilish tehetségét február elején négy Grammy-díjjal ismerte el az amerikai lemezakadémia, a Brit Awards keddi londoni gáláján pedig a legjobb nemzetközi női előadó díját vehette át az énekesnő.

A 18 éves Eilish a legfiatalabb énekes, aki a James Bond-filmek 57 éves történetében címadó dalt ad elő.

hirdetés

A dalt Billie írta testvérével Finneas O'Connell-lel, akivel tavaly adta ki When We All Fall Asleep, Where Do We Go? című első albumát, amelyet két Grammy-díjra jelöltek.

A legújabb, Daniel Craig főszereplésével forgatott Bond-filmet április 8-án mutatják be a hazai mozik 007 Nincs idő meghalni címmel.

Billie Eilish - No Time To Die

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
jobaratok-sorozat.jpg

Újra összeáll a Jóbarátok - hamarosan jön egy új rész a sorozatból

A sorozat legendás színészgárdája egyetlen új rész erejéig áll össze ismét. De ez az epizód mégis más lesz, mint korábban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 22.


hirdetés

Hamarosan indul az HBO Max streaming szolgáltatása, a bevezető kampány részeként pedig leforgatnak egy új részt a Jóbarátokból. A sorozat 1994 és 2004 között futott, 15 évvel ezelőtt ért véget. Az utolsó részt 52,5 millióan nézték az Egyesült Államokban, amivel a legnépszerűbb sorozatepizód volt a 2000-es években.

A Jóbarátok legendás színészgárdája egyetlen rész erejéig áll újra össze - írja a BBC. Tehát,

a sorozat hat főszereplője, Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry és David Schwimmer mindannyian benne lesznek az új epizódban.

Bár az összes eredeti szereplő jelen lesz, azért mégsem lesz minden a megszokottak szerint. Az előzetes találgatások alapján ugyanis a legújabb rész egy forgatókönyv nélküli, improvizatív jellegű újraegyesülés lesz. Amikor elindul majd a WarnerMedia új szolgáltatása, az új rész és a korábbi 236 epizód elérhető lesz a rendszerben minden előfizető számára.

A hírt először a főszereplők jelentették meg a közösségi oldalaikon. Mindannyian ugyanazt a fotót és szöveget tették közzé.

hirdetés

"Megtörténik."

- írja a képhez Jennifer Aniston is.

Lapozz Matt LeBlanc trollkodásáért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
hutlen.jpg

Klippremier: Az EDDA legendás dalát dolgozta fel a Superstereo

A hűtlen című dal feldolgozása elég menőre sikerült.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 20.


hirdetés

Az EDDA legendás dalát a „A hűtlen”-t mindenki ismeri, és aki nem, az most garantáltan örökre megjegyzi. A „Bent a neved” és az „Utolsó szelfi” című slágerek szerzőpárosa, a Superstereo feat. Dé formáció újraértelmezték a rock himnuszt, és egy modern, elektronikus feldolgozást készítettek belőle. A „Hűtlen” modern kiadása a bulizók kedvencévé válhat, hiszen Pataky Attila jól ismert sorait énekelhetik táncolós, pörgős zenére.

„Mindkettőnknek régóta nagy kedvence volt az EDDA ikonikus szerzeménye, ezért átformáltuk a stílusunkra. Szeretnénk, hogy a fiatalabb generáció is annyira megszeresse a dalt, mint mi”

– mondta Superstereo, azaz Laskai Viktor.

Pataky Attila örömmel járult hozzá, hogy új köntösben népszerűsítsék az EDDA-dalt.

Az énekes-producer duónak rengeteg jól megjegyezhető sláger fűződik a nevéhez, amelyeket rádiók és zenecsatornák egyaránt játszanak. „7 lépés” című klipjüket egymillióan, a „Bent a neved” című megahitet 20 millióan látták a Youtube-on, „Vakvilág”, „Hajnal” és „Hotelszoba” című alkotásaik is egyre népszerűbbek a közönség körében.

hirdetés

VIDEÓ: SuperStereo feat. Dé - Hűtlen

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!