hirdetés
msz8a.jpg

11 dolog, amit a Margitszigeten láthatsz vagy csinálhatsz, ha szeretnél egy napra turista lenni

Élet a klasszikus pokrócos pikniken és a strandoláson túl.
MySecretBudapest - szmo.hu
2018. június 13.


hirdetés

Mostanában elég sokat járok a Margitszigetre, részben rendezvényekre, részben csak úgy, sétálni. Az utóbbi hetekben egyre több iskolai csoportba botlottam ott, és rögtön ki lehetett szúrni, kik azok, akik részben a maguk szórakoztatására, részben iskolai feladat miatt előre készültek a sétára, figyeltek és beszéltek a többieknek arról, amit ott láttak.

Mivel ez a hely számomra megunhatatlan, és mindig találok egy olyan szegletet, amit érdemes alaposabban szemügyre venni, eldöntöttem, hogy egyfajta programajánlót írok nektek, ha valami mást is csinálnátok a Margitszigeten azon kívül, hogy kivisztek egy pokrócot és végigfekszetek rajta.

Nyáron amúgy is az egyik legtutibb az, ha oda mentek a városban, ahol sok a fa és van víz…

Margaret Island/Isola di Margherita/Margitsziget #mysecretbudapest #mybudapest #budapest #pest #budapeste #bestcity #isola #island #citypark #park #ruins #medieval #parco #rovine #budapestgram #mik #magyarig #magyarinsta #hiddengem #hiddentreasure #magyarinstakozosseg #hungary #magyarország #ungheria #europa #europe

18 Likes, 1 Comments - MySecretBudapest (@mysecretbudapest) on Instagram: "Margaret Island/Isola di Margherita/Margitsziget #mysecretbudapest #mybudapest #budapest #pest..."

hirdetés

1. Nézd meg a megújult Holdudvart

A 2017-es vizes vébére újították fel. József főherceg felkérésére Ybl Miklós tervezte annak idején a mára már elpusztult Margit fürdővel és a Nagyszállóval együtt és a Casinót, vagyis a Nagyvendéglőt. 1869-ben nyitott meg, később fedett teraszt is kilakítottak. Az épület 1917-1935 között étteremként, kávéházként és tejcsarnokként is funkcionált, és csak 1937-ben nyitották meg újra, Casino néven. A sok átalakítás és a háborús károk következtében a szinte felismerhetetlenné vált. Különböző szórakozóhelyek működtek itt, és már a 2000-es évek közepén igény volt a felújítására. Most részben rendezvényhelyszínnek használják, de be lehet ülni ide ebédelni is. Egyszer egy évben engedd magadnak ezt a luxust.

2. Próbáld ki a futópályát

Budapesten egyik legszebb, futásra is alkalmas terep kétségkívül a Margitsziget. Pár éve újult meg, nagyszerű terep, gyönyörű panoráma – sajnos a gyalogosoknak még most is szólni kell néha, mert nem értik, hogy nem nekik készült.

3. Bátran mássz a Centenáriumi Emlékmű belsejébe

Hosszú évek óta járok ki a szigetre, de eddig csupán néhány alkalommal láttam, hogy valaki bemerészkedett volna a furcsa, kúpcsigára emlékeztető izébe, hogy lássa, mi van belül. Pedig ez is Budapest provokatív szobrainak egyike, pont, mint a nulla kilométerkő, megállít, megdöbbent, gondolkodásra serkent.

A Centenáriumi emlékmű a Margithíd felőli oldlaon, a zenélő szökőkút közelében áll – Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 100. évfordulójára készült. A különlegessége az, hogy kívülről ugyan simának látszik, ám belül tele van ábrákkal. Mit láthatsz? A egyesítés, vagyis 1873 óta eltelt 100 év egy-egy fontosabb történelmi eseményét, a koronát, feliratokat, különféle szimbólumokat, például a háború jelképeit, valamint a szocializmus jelképeit, jelszavait. (Ne feledjük, hogy 1972-ben készült.)

4. Este szervezz randit a zenélő szökőkúthoz

Többször is felújították már az 1962-ben létesített szökőkutat – akkor még élő zene szólt itt. Utoljára 2013-ra tették rendbe, a környezetével együtt, megújult a zenei repertoár is, és most már gyakorlatilag egész nap hallgathatjátok a zenét, 11-től 21 óráig óránként van egy blokk. Az idei műsort itt találjátok, a Főkert honlapján.

http://www.fokert.hu/indul-a-margitszigeti-zenelo-szokokut-uj-zenei-programja/

5. Menj el a Vadasparkba, felnőttként is remek móka

Amikor tavaly itt jártam, egyedül, anélkül, hogy lógott volna rólam egy gyerek, aki nyafog, hogy miért nem mászhat be a lovakhoz/pávához/bármihez, hatalmas élmény volt. Arra figyelhettem, amire akartam, közelről nézhettem, ahogyan a gólya a fiókáit a tűző naptól védi. Állt rendületlenül, szárnyával takarta a kicsinyeit, árnyékot vetett rájuk. Megcsodálhattam a pávát, aki amint elővettem a gépet, igyekezett olyan testtartást felvenni, hogy lehetőleg minél kevésbé látványos és minél trébb képeket készítsek róla… És összejött neki!

When the peacock of The Pet Zoo on The Margaret Island had a bad day. *** Amikor a margitszigeti vadaspark pávájának rossz napja volt. #peacock #indifferent #badday #mysecretbudapest #budapest #mik #magyarinsta #közömbös #vagy #sértődött #magyarorszag #hungary #moments

9 Likes, 1 Comments - MySecretBudapest (@mysecretbudapest) on Instagram: "When the peacock of The Pet Zoo on The Margaret Island had a bad day. *** Amikor a margitszigeti..."

6. Keresd meg a legendás platánt,

menő fotókat és szelfiket készíthetsz itt. A gyerekek évtizedek óta imádnak hintázni rajta. Legyél kreatív, találd meg egyedül, annyit segítek, hogy a Margit-romok és a Szent Mihály kápolna között található.

7. Tedd próbára magad a szobrokkal

Egész napos elfoglaltság és elképesztően nagy munka, ha megpróbálod úgy végigjárni a szigetet, hogy az összes ott lévő szobrot megtalld, és kipipálhasd a listádról. Egészen eldugott helyeken vagy növényekkel körülölelve is találhatsz szobrokat.

8. Ha már úgyis voltál a Szent Mihály kápolna közelében a platán miatt, járd körbe!

Alapvetően nem vagyok a már rommá vált épületek újbóli felépítésének híve, ugyanis azt vallom, hogy úgy korhű, és úgy emlékeztethet bennünket a mulandóságra, ha a romok nagyjából úgy maradnak, ahogyan találtuk őket. Rómában sem egészítették ki am Colosseumot, és nem építették újra a helyszínen a orum Romanum összes épületét sem, hanem csak virtuális rekonstrukciókat készítettek a netre a technológia segítségével.

Ez a kicsiny templom valahogy mégis a kivételek közé tartozik. Lux Kálmán, a a Margitszigeti feltárásokat vezető régész ugyanis a források szerint az itt álló rom hűen rekonstruált mását építtette fel. Ha belülről is látni akarjátok, minden hónap első vasárnapján tartanak itt misét délután 16 órakor, és rendszeresen miséznek a sziget egykori lakója, Szent Margit emlékére is.

"A margitszigeti ásatásokat egy természeti esemény indította el. 1914 őszén a szélvihar egy évszázados diófát csavart ki tövestől a helyéből a domonkos apácák kolostorának közelében. A kidőlt fa felmeredő gyökerei egy harangot fontak át. Fővárosi Közmunkák Tanácsa 1923-ban ásatást rendelt el, ennek során Zielinsky Szilárd feltárta a templom és a hozzá csatlakozó épület alapfalait. Az ásatásokat, majd a templom rekonstrukcióját Lux Kálmán építőművész tervei alapján, Báthory és Klenovits építészmérnökök közreműködésével, Fodor Sándor vezetésével és ellenőrzésével, 1930-31-ben fejezték be"

9. Keresd meg azt a helyet, ahol Arany János üldögélt és írt!

A legenda szerint itt, a Margitszigeti tölgyfák alatt született A tölgyek alatt című költemény.

10. Kóborolj a romok körül, és próbáld magad elé képzelni, milyen lehetett itt az élet!

Nagyon szeretem a ferences-romokat és a Margit-romokat is, utóbbiról nemrég írtam részletesebben. Olyan hangulatot árasztanak ezek a helyek, amely számomra megnyugtató és egyben inspiráló is. Imádom csak úgy végighúzni a kezemet az ódon köveken.

11. Pihenj, lazíts a Japánkertben!

Fantasztikus hely, nem lehet vele betelni. Ha valahol szeretnék olvasgatni, mindig nehezen döntöm el, hogy Csikász Imre ülő leányakalot ábrázoló szobránál, vagy a tó másik oldalán, a vízesés közelében üljek le. Rendszerint körbejárom a sziklakertet is, és csak azután döntöm el, hol töltsek el pár órát a kedvenc könyvemmel…

Girls. Ragazze. Lányok. #mysecretbudapest #budapest #budapest_hungary #margitsziget #japanesegarden #japanesegardens #gardens #mutiholvagy #art #artnoveau #jugendstil #stileliberty #arte #mik #magyarig #giardino #parco #moments #citywalk #instaday #insta_budapest #europa #europe #hiddengem #hiddengems #hidden #secretgarden #hiddensecrets #bestcity

37 Likes, 2 Comments - MySecretBudapest (@mysecretbudapest) on Instagram: "Girls. Ragazze. Lányok. #mysecretbudapest #budapest #budapest_hungary #margitsziget..."

Te mit tennél a saját margitszigeti listádra?


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
trianon-100-megallas-budapest.jpg

Így állt meg 1 percre az élet Trianon 100. évfordulóján

Videón a pillanat, amikor megállnak a buszok és a villamosok a Széll Kálmán téren.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 04.


hirdetés

Június 4-én 16:30-kor 1 percre megálltak a metrók, buszok, villamosok Budapesten a trianoni békediktátum 100 éves évfordulójára emlékezve. Karácsony Gergely főpolgármester korábban a budapestieket is arra kérte, hogy egy percre mindannyian álljanak meg.

A leállásról videót is készítettünk, amelyben látszik, ahogy az egyébként buszoktól, villamosoktól és járókelőktől nyüzsgő Széll Kálmán téren egy percre megállnak a járművek. Az emberek egy része is megállt és a hangszórókat hallgatták.

Budapest főpolgármestere azt is elrendelte, hogy a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulóján a Lánchíd a nemzeti színekkel legyen kivilágítva. Június 4-én este, a közvilágítással egy időben indul a díszkivilágítás a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. kivitelezésében.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
bkk-Copy.jpg

Nagy vitát váltott ki a BKK szavazása: maradjon-e a gyerekek hangosbemondása a villamoson?

Egész júniusban meghagynák, de a kommentelők közül sokan felháborodtak az ötleten.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 01.


hirdetés

Mint arról mi is beszámoltunk, a BKK gyereknap alkalmából meglepetéssel kedveskedett a családoknak. Az online programok mellett számos fővárosi járaton várták ünnepi hangbemondással nemcsak a kicsiket, de a felnőtteket is. A nagykörúti 4-6-os villamoson gyerekek mondták be a megállókat, és szinte a teljes hálózaton ismert mesék főhőseinek szinkronhangja köszöntötte az utazókat.

Az akció sikeres volt, az utasok szerették a gyereknapi hangokat. Ezen felbuzdulva a BKK szavazást indított a Facebook-oldalán. Ebben azt írták:

"Gyermeknapon mindig hatalmas népszerűségnek örvend, amikor gyerekek mondják be a megállókat. Idén sem volt ez másként. Sokan kértétek, ezért megfontoltuk, a döntést azonban most rátok bízzuk:

szeretnétek, ha június végéig maradna a 4-6-os villamoson a gyerekhangos megállóbemondás? A szavazatokat kedd reggelig várjuk! Hajrá!"

hirdetés

Még te is voksolhatsz ITT

Bár a jelenlegi állás szerint jóval többen szeretnék a gyerekhangokat megtartani (most épp 61-39 százalékban), mégis sokan felháborodtak az ötleten.

A több száz komment között volt, aki azt írta, hogy pár napig még vicces, de utána már inkább irritáló a kicsik hangja, ezért kéri vissza a korábbi, megszokott bemondást. Van, aki szerint eddig is idegesítő volt a gyerekbemondás. Sőt olyan vélemény is volt, hogy "Ezek után akármikor is kell Budapesten villamosoznom, ezt a két villamost ha tudom, elkerülöm vagy csak fejhallgatóban fogok rajtuk utazni. Rettentő módon irritáló a kis gyerek hang főleg mikor selypít meg ki se tudja mondani rendesen a megállót".

"Felőlem maradhat de akkor kérem vissza a bérletem árát mert mióta ez megy inkább gyalog megyek mert ráz a hideg tőle" - írta egy másik hozzászóló. "Nem elég, hogy sokszor visító gyerekek vannak a tömegközlekedési eszközön akik nem képesek viselkedni, még a megállókat is gyerekhang mondja be. Szerintem sokan lesznek, akik inkább leteszik a jogsit. A megálló bemondása igenis fontos, hogy hallja és jól értse az ember hiszen ez az értelme, mindennek meg van a helye. Aki meg gyerekhangokat akar hallgatni, menjen a játszótérre."

Egy ilyen téma is komoly indulatokat tud kavarni. Többen szóvá tették, hogy a véleményekkel nincs baj, de a stílussal igen.

Ugyanakkor akadtak olyanok is, akik szerették a gyereknapi meglepetést: "Szerintem übercuki, és júniusban egy hónapig szívesen hallgatnám". És volt, aki pár napig kedvelte, de voltak érvei arra, hogy miért ne maradjon: "Pár napig tök aranyos és kedves gesztus, de hónap végéig szerintem felesleges megtartani. Kevésbé érthetőek a megállónevek, és azokra is gondolni kell, akik nem mindennap ezen a vonalon utaznak, nekik fontos, hogy jól érthető legyen".

A BKK számtalan esetben szólt hozzá, vagy válaszolt a kommentelőknek. Többek között: "A gyerekek idegesítők? Nagyon sajnáljuk, ha így érzel irántuk". Volt akinek így válaszolt: "És a 4-6-oson azt hallod, hogy a megállókat neveletlen gyerekek rohangálva sikítozzák be? Szerintünk aranyosan bemondják a megállókat. Kérjük, gondolj vissza a saját gyerekkorodra, és utána általánosíts. Köszönjük!" Arra pedig, hogy miért tartották jó ötletnek, ezt írták: "Például, hogy egy kicsit színesebb, vidámabb és szeretet-teljesebb hely legyen a világ". A legtöbb esetben azt javasolták, hogy a hozzászólok a szavazásnál a megfelelő gombot nyomják meg, így érvényesíthetik a véleményüket.

A stílusról szólva pedig így vélekednek: "nem a kommentelők ellen zajlik hadjárat, hanem az ellen a jelenség ellen, amilyen stílusban megnyilvánulnak, akik általánosítva jószágnak, idegesítőnek nevezik a gyerekeket. Ennek mi nem szeretnénk terepet adni, mert nagyon riasztó jelenség" - írták többek között.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
patkany.jpg

Újra megjelentek a patkányok Budapest több kerületében

Két polgármester is felhívást tett közzé.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 03.


hirdetés

Megint elszaporodtak a patkányok Budapesten. Erről több kerület polgármestere is a közösségi oldalán írt. Terézváros és Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere is felhívást tett közzé.

Soproni Tamás (Terézváros) írása szerint:

"Az elmúlt időszakban többen is jelezték, hogy patkányt láttak a kerületben. Nagyon fontos, hogy minden ilyen esetről az információ oda jusson, ahová kell, akiknek ilyen esetben 48 órán belül intézkedni szükséges.

2018. július 23-tól az RNBH Konzorcium végzi Budapest Főváros Önkormányzata megbízásából a Főváros patkánymentes állapotának fenntartása vonatkozó irtási munkákat. Amennyiben a lakókörnyezetedben ilyen rágcsálókat látsz, vagy azok jelenlétére utaló jeleket észlelsz, mindenképpen tégy bejelentést.

A bejelentés 3 módja:

hirdetés

Telefonon: 06-70-364-6531 munkanapokon 8-16 óra között.

E-mailen: [email protected]

Weben: https://www.rnbh.hu/panaszbejelento/

A bejelentésben mindenképpen meg kell jelölni az észlelés pontos helyét (irányítószám, utca, házszám), rövid leírást a látottakról (pl. élő patkány a pincében), valamint meg kell adni egy elérhetőséget, lehetőleg egy telefonszámot, amelyen az irtást végző vállalkozó eléri a bejelentőt."

Szaniszló Sándor (Pestszentlőrinc-Pestszentimre) vezetője is hasonló felhívást tett közzé.

Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Kép-203.jpg

Ha nem akarsz tömegben nyomorogni a Normafánál, állj meg félúton a Kis-Sváb-hegyen

Ugyanúgy kikapcsol, csak kisebb. Távolról még hallod Buda hangjait és egy tanösvényen is végigmehetsz. Mindez pár megállónyira a Széll Kálmán tértől, vagy egy nagyobb sétára Városmajortól.
Malinovszki András; fotó: Novák Lívia - szmo.hu
2020. június 02.


hirdetés

Egészen biztosan kevesebben ismerik a XII. kerület egyik ékkövének számító Kis-Sváb-hegyet, mint akár "nagytestvérét", a jelző nélkülit vagy épp az örök kedvenc Normafát. Még úgy is igaz lehet ez, ha az idősebb generáció kedvéért hozzáteszem, hogy amiről beszélünk, azonos a régen Martinovics-hegynek hívott természeti területtel.

Mielőtt azonban röviden bemutatnám, egy egészen kurta nyelvi kitérőt kell tennünk. Nem véletlenül írtam kötőjelekkel a bemutatandó sétálóhelyet. Beszélhetnék a Kissvábhegyről is, így, egyben: akkor azonban Budapest 12. kerületének egyik városrészét járnánk be, a hozzátartozó utcákkal, házakkal együtt. Én azonban a Budai-hegység egyik magaslatáról szeretnék beszélni, aminek beépítetlen része természetvédelmi terület.

A Kis-Sváb-hegy olyan, mintha a természet épp csak egy picit emelkedne ki a városból, hogy megmutassa, itt van, és nem is akármilyen értékeket rejt. Meglepően közel vagyunk a Buda egyik központjának számító Széll Kálmán térhez vagy épp a szintén közkedvelt Városmajorhoz.

Ha ez utóbbi helyről vagy épp a Szent János Kórháztól feltekintünk, láthatjuk is a 258 méter magasra emelkedő kis hegyet. De jómagam találkoztam olyan emberrel is, aki a Hármashatár-hegyről átnézve szúrta ki az egyedi területet.

hirdetés

A Kis-Sváb-hegy ugyan szabadon látogatható, de 1991 óta fővárosi védettség alatt álló természetvédelmi terület.

Megközelíteni legegyszerűbben a 21-es vagy a 212-es busz Pethényi úti megállójától vagy a 39-es Goldmark Károly utcai végállomásától lehet, pár perces sétával. De 30-40 perces kaptatás után a Városmajorból is elérhető, ugyanakkor parkolni sem lehetetlen a közvetlen környezetében. A Budai-hegység legkeletebbi szárnyának számít: északi oldaláról remek kilátás nyílik a budai II. és III. kerület és Pest nagy részére. Nem csoda, hogy Buda török elleni visszavételekor innen is lőttek ágyúval a vár felé.

Sőt, egyes információk szerint eredetileg ezt a területet hívták Svábhegynek (az itt állomásozó sváb származású katonák után), ami aztán a tovább terjedt a szomszédos területekre – főhősünk ekkor kapta meg a „kis” előtagot. Az 1950 és 1991 közötti időszak kivételével azóta is így hívták. A szocializmus bő negyven évében a magyar jakobinus mozgalom vezetője után Martinovics-hegyre keresztelték, mára azonban erre egyre kevesebbeknek áll a szája.

A Kis-Sváb-hegy tényleg minden igényét kielégíti a kirándulóknak, akik könnyed kikapcsolódásra vágynak, nem akarnak túlzsúfolt, „tömegtúrahelyre” menni, ugyanakkor egyedülálló természeti értékeket nézegetnének – esetleg egy kicsit piknikeznének is egy fákkal körülölelt nagy réten a város felett.

A Kis-Sváb-hegy legrégebbi emléke (egy kőkoporsó) a római korból származik, és még a XVII.-XVIII. században is használták szőlőpréskádként. Jelenleg az Aquincumi Múzeumban őrzik. A terület mindig kiemelt természeti jelentőséggel bírt, oldalában pedig (a Budai-hegység nagy részéhez hasonlóan) egészen az 1880-as években pusztító filoxérajárványig szőlőt termesztettek.

Hadászati feladatokra nem a török elleni harc idejében használták utoljára: a városrésznek jelentős szerep jutott Buda 1849. május 16-a és 20-a közötti visszafoglalási kísérletében is.

Itt állították fel azt a hat darab 12 fontos löveget, amellyel az Esztergomi-rondellát és a szomszédos nyugati várfalat lőtték – írja kutatásában Balázs Attila, a Hegyvidék helytörténésze. Majd 1936-ban a légvédelmi tüzérség alakított ki lőállást, aminek bunkerszerű építménye ma is látható a nyugati oldalon.

A hatvanas és hetvenes években komoly indián élet zajlott az erre tökéletesen alkalmasnak bizonyuló Kis-Sváb-hegyen: Harmat István 'Villanószem' (1930-1982) fotóriporter vezetésével megalakult a Napkirály törzs, ami Harmat korai haláláig aktívan működött, a környék fiataljainak nagy örömére.

A Kis-Sváb-hegy ma is aktív közösséget tudhat magáénak: a kissvábhegyi kutyások és más lakosok összetartó baráti társasága az év minden szakában birtokba veszi a hegyet, így

a kirándulóhely elsősorban azok számára ajánlott, akiket nem zavar a szabadon játszó, ugyanakkor fegyelmezett ebek társasága. Vagy éppen azoknak, akik négylábú kedvencüket szabadon futtatnák a „kis-” és „nagykörön”, vagy épp a fentebb már említett „fennsíkon”.

A környéken élők alapították meg 1990-ben a Kissvábhegyi Egyesületet is.

Ha azonban a természet érintetlen csodái miatt terveznénk kis-sváb-hegyi túrát, a hegyen körbefutó tanösvényt érdemes megcsodálnunk, ami egyike a 41 budapesti tanösvénynek.

A 6,7 hektáros területen elsősorban Kalmár László természetbarát 1973-as kezdeményezésének köszönhetően építési tilalmat rendeltek el, így a helyszínen csak olyan kisebb építményeket helyeztek el, mint az északi oldal tűzrakóhelye, különböző (azóta többször cserélt) padok, vagy legújabban a gyerekek számára készült, a helyi élővilágot bemutató kis meseszobrok.

Fotó: Hegyvidék TV/YouTube

Az északi rész felé indulva megtalálhatjuk az egykori kőfejtő területét, amit aktív időszaka óta erősen visszafoglalt a természet, illetve kisebb betonplacc és egy rövid lépcsős szakasz után a fentebb említett lőréses betonbunker-szerű építményt is. A hegyet körülölelő alsó és felső utat több helyen régi építésű lépcsők kötik össze, de akkor is jól járunk, ha két út között letérünk a járt ösvényekről, és néhány rejtett utat keresünk. A csekély szintkülönbség miatt a gyakorlatlanabb túrázóknak sem megterhelő az itteni kirándulás.

Fotó: Wikipédia

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!