ivocsap_cim
Már tűzcsapból is ihattok ivóvizet - megvalósult a projekt
Elsőként Budapesten kezdték el használni a zseniális magyar találmányt, most Pécs is csatlakozott.
Képek: Ivócsap Projekt Facebook - szmo.hu
2015. augusztus 09.


Budapest és Tihany után Pécs utcáin találkozhattok különleges, tűzcsapokból átalakított ivókutakkal. Egy gombnyomásra adnak kitűnő ivóvizet. A kánikulában különösen praktikusak és jó szolgálatot tesznek a felfrissülésre vágyó járókelőknek.

Ahogyan arról korábban mi is beszámoltunk, a Ivócsap Projekt tavaly a Design Terminál Smart City Lab pályázatán győztesként futott be. Az ötletgazda négy építészhallgató: Hüttl Sarolta, Soltész Judit, Zétényi Zsófi és Zoletnik Zsófia alapkoncepciójuk szerint a városi utcákon lévő, használaton kívüli tűzcsapokra speciális fejet szereltek, amelyből gombnyomásra ivóvíz nyerhető. Az új funkció mellett a tűzcsap megtartja eredeti, tűzbiztonsági szerepkörét is.

Pécs központi részein, a Széchenyi téren és a Dóm téren alakították ki az újdonsült frissítő pontokat, ahol nemcsak permetkapuk, de két új ivókút is található. Ezeket tavasztól őszig vehetitek igénybe állandó használatra. A számuk a közeljövőben valószínűleg bővülni fog - tudta meg a pécsma.hu Őri László alpolgármestertől. Az ivócsapokból gombnyomásra fakad kiváló minőségű ivóvíz, amelyet egyébként a kutaktól kezdve folyamatosan ellenőriznek.

ivocsap_pecs2

ivocsap_pecs

Videó: így használják az ivócsapot

A Sas és a Zrínyi utca sarkán is kipróbálták

Budapesten a lányok egy gerinchálózatot hoznának létre a Fővárosi Vízművek tulajdonába bocsátott, 50-100 darab ivócsappal, amelyek mindig felszerelve, készenlétben állnának a közterületeken, ezen felül a kerületi önkormányzatokon, cégeken múlna, hogy plusz csapokkal bővülhet-e a rendszer. Vidéken is van jó néhány érdeklődő - önkormányzatok, vízügyi szervek -, de konkrét megrendelők is, Pécsen kívül például Oroszlány vagy a veszprémi vízművek. Az eladások mellett a csapat azt is fontosnak tartja, hogy egy "örökbefogadási programot" indítsanak be, ami szezonális, rövid távú bérlést jelent és amit bárki, akár magánszemélyek is igénybe vehetnek - mondták el a Magyar Narancsnak egy interjúban.

ivocsap_ceu

Tavasszal a CEU-nál is üzemelt ivócsap

ivocsap_tihany

Tihany felé, a buszmegállóban is elhelyeztek egyet...

ivocsap_bp

... és májusban egy másik budapesti helyszínen, a Gerlóczy utca és a Kiskörút sarkán is

Ha neked is tetszik az ötletes kezdeményezés, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x