mozi2_ck
Már nem létező budapesti mozik
Több mint száz mozi üzemelt Budapesten a 20. század elején. Ma 31 működik...
Forrás: Ilyen is volt Budapest
2014. április 19.

A Fortepan képei között válogatva Az Ilyen is volt Budapest blog összegyűjtötte majdnem az összes mozit és történetüket, amik egykor Budapesten működtek. Egy korábbi cikkben már mi is bemutattunk jónéhányat, sőt egy korabeli mozibérletet is láthattatok.

Várjuk a ti visszaemlékezéseiteket is: melyik moziban, melyik filmet láttátok? Meséljétek el, milyen élmények fűznek a filmszínházakról, mit történt az egykori mozi-épületekkel, mi található bennük vagy a helyükön manapság?

1915-1923. Rákóczi út. (1918-tól Blaha Lujza tér.)

A mai Corvin áruház helyén 1912-től előbb mozi, később, 1915-től, mint kabaré működött. 1918-tól Apolló színpad volt a neve 1923-ig. Azután a Corvin áruház építése miatt átköltözött a későbbi Royal szállóba. Mindez az 1874 óta Akácfa utcából fényképezve!

apollo

Az útburkolat természetesen kockakő, a közvilágítás természetesen gázlámpa, a háttérben természetesen a Rókus kórház. A kandeláberek természetesen ekkor is szépek, a fákat már ekkor is (természetesen) próbálták védeni. Az öltözködés pedig "már ekkor is korabeli".

1950-es évek. A Baross téren a Verseny utca és a Keleti pályaudvar között állt a Capitol mozi

Itt van ma (2013) a Baross szobor...de talán már nem sokáig. Úgy hírlik, hogy visszakerül az eredeti helyére. Mindenképpen érdemes figyelni az emberek öltözködését és a hajviseletét is!

capitol

Egy kis személyes a végére. Gyökhegyi Bánk észrevétele:

A Capitol moziban a "Nagy Család" című film volt az utolsó, amit 1950. március 22-én vetítettek, és másnap a mozit végleg bezárták. Ezután a MÁV használta tehergépjármű telepként, amíg az épületet (jelenleg) nem ismert időpontban lebontották. A képen látható, hogy az épületen semmilyen nyoma nincs a mozi működésének (filmcím, plakát), ezért biztosra vehető, hogy a kép 1950 tavasza és 1955 között készült, amikor a Mávag N26 'Harcsa' buszokat kivonták a forgalomból. Az öltözetek és a rossz állapotú CA230 rendszámú Steyr 55 alapján inkább az ötéves periódus korábbi részét pártolnám.

Névjegy: Ilyen is volt Budapest blog

A szerkesztő, Popovics András 14 éves kora óta járja Budapest utcáit. Akkor, 1970-ben kapott szüleitől egy Verhovina motort, amit régesrég autó váltott fel, hiszen András taxisként dolgozik. Ő a City Taxi 424-es munkatársa és tulajdonostársa, aki Budapestet örökre a szívébe zárta.

Eleinte csak gyűjtötte a fotókat, majd szenvedélyévé vált, hogy minden képről, minél több információt szerezzen. Innen pedig már csak egy ugrás volt, hogy gyűjteményét nagyon sok Budapest rajongóval megossza, és ezekkel a szavakkal ajánl a figyelmetekbe:

"az oldalamat nem csak a nosztalgiázni vágyóknak ajánlom, hanem azoknak is akik szeretnék tudni, szeretnék látni, hogy milyen is volt Budapest egyik-másik pontja, tere, útja, utcája, kereszteződése, háza, hídja, épülete, egyéb nevezetessége, stb. 20,30,50,70,100, vagy akár 130 évvel ezelőtt!"

Ebből a fantasztikus és kiapadhatatlan gyűjteményből válogatunk mi is és portálunkon időről időre találkozhattok majd a különböző válogatásokkal.

1957. A Népszínház utca még kockaköves

A Bérkocsis utca sarkán maga a Nap mozi. Az egyik film: az Árnyék, a másik pedig az: Aranyalmafácska.

nap

A kép baloldalán látható a kör alakú járdasziget a terület közepén. És ez a kör nagy dolog sok embernek a gyermekkoromból. Akinek beugrik, az kérem, hogy jelentkezzen!

Jobboldalt egy középperonos, osztott ablakos "bukfenc" villamos, ami ekkoriban a 37-es számot viselte.

1957. A Lenin körút még kockaköves

A Zrínyi mozi. (Ma Hunnia, ha még megvan egyáltalán...) Nekem úgy tűnik, mint ha még a Nap is másképp sütött volna akkor!

zrinyi

Az aktuális filmek : Oké Néró, A flotta hőse és töltőtoll javítás garanciával!

1958. Lenin körút

szikra

Szemben a Nyugati pályaudvarral a Szikra mozi és mellette a Tavasz bár. Az út kockakő, de az autókat nem ismerem fel.

1958. A Népszínház utca és a Csokonai mozi

Az egyik járókelő kezében ott látható a kor egyik ikonja a : "cekker"! Jellegzetesség még a falon látható lyukak, amik az 1956-os forradalom nyomai.

csokonai

1970-es évek. Kun Béla tér az Alfa mozival

A film a tüzes íjász Giuliano Gemma-val. Politika nélkül mondom, hogy ezek nagyszerű idők voltak!

alfa

Alfa mozi

alkotmány

Alkotmány mozi

1970-es évek, Újpest, Árpád út

10-es járatszámú Bengálik haladnak a Váci út felé is és Rákospalota felé is. A háttérben még áll az Alkotmány mozi! Jobb oldalon a Lada egy taxi és még nincs rajta szabadjelző!

1970-es évek, Zrínyi utca (Pesterzsébet), a Bocskai Mozi

Első ízben az 1921 után PÓSA néven találunk róla említést. 1926-ban az új neve CORVIN lett, az ekkori adat szerint 600 fő volt a befogadóképessége. 1959. április 2-án HATÁR MOZI néven nyílt meg újra.

bocskai

Ez a név mindössze fél évig létezett, mert 1959. október 8-tól már BOCSKAI MOZI volt a neve.

1980-ban nyári szünetre zárt csak be, ami a mai napig tart...

Az 1980. június 9-én bemutatott film, a "Kínai negyed" volt a mozi búcsúelőadása. Nem egy MULTI PLAZA, de nekünk akkoriban nagyon is megfelelt. Az édesapám képes volt ide citálni a családot, hogy megnézhessük a "Sellő a pecsétgyűrűn" című filmet.

1975. A Rákóczi úton az Otthon áruház és Tisza mozi

Előtte az, azóta már beépített foghíjtelek. Tisza Mozi. A mozi az ötvenes években a büszke Rákóczi nevet viselte!

Ikarus, Mercedes, Zsigulik, Trabant. És itt már van BUSZ-sáv. A háttérben a Keleti pályaudvar. Fellelhető még az ostorlámpa és a fém szemétgyűjtő.

tisza

A villamos és a vágányok már sehol... Egyszerűen felfoghatatlan, hogy ennek már majdnem 40 éve!

1982, Pestújhely, Gőgös Ignác utca, 1., a Széchenyi mozi

Pestújhely községben a Széchenyi színház 1911 május 25-től kezdett működni. Alapvetően színházként, de alkalomszerűen filmvetítés is történt.

Az 1921 óta csak moziként használták. A neve rövid ideig ERZSÉBET mozi lett, de ez a név igen rövid életű lehetett, ugyanis a minden év végefelé kiadott évkönyvekben ez a név sosem szerepelt. 1922 végén is, 1923 végén is, és később is, mindig Széchenyi a név, ebből következtetni lehet, hogy az új elnevezés nem érte meg az év végét sem. A Széchenyit inkább a polgári közönség kedvelte.

szechenyi

A mozi 1949-ben megszűnt. Zöldségraktár lett, 1956-ig. 1957-ben újra mozi lett belőle. Aztán zárva volt, felújítás miatt, 1961. október 12-től 1962. április 15-ig. A továbbiakban is Széchenyi néven működött. Utolsó napja 1989. szeptember 12. volt, a Beverly Hills-i zsaru című filmmel zárt.

Ha pedig ellátogattok az Ilyen is volt Budapest oldalra, a fotókat kinagyítva, minden apró részletet szemügyre vehettek.

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!