hirdetés
koronavirus-gyerek-hogyan-mondjam-el.jpg

„Már a játszótérre sem mehetek? Akkor ez egy járványbörtön!”

Hogyan beszélhetünk a kicsikkel a koronavírusról? Mit érdemes elmondani nekik?
Szegedi Éva - szmo.hu
2020. március 20.


hirdetés

"Megyünk az oviba?" kérdezte a kislányom hétfőn reggel. "Nem, az ovi zárva van" válaszoltam. "Akkor menjünk a játszótérre!" mondta. "Nem megyünk a játszótérre, tudod, a járvány miatt. Most itthon maradunk."

"Már a játszótérre sem mehetek? Akkor ez egy járványbörtön!" jelentette ki drámai hangon.

Aznap pár alkalommal bebújt a ruhák közé, és kiabált, hogy szabadítsam ki a járványbörtönből. Kiszabadítottam, ő ezt mosollyal nyugtázta, és ezzel vége is volt, kijátszotta magából és megnyugodott.

Valójában már hetek óta beszélek neki a koronavírus-járvány miatt a fertőzésveszélyről, arról is volt szó otthon korábban, hogy ha bezárnak az oktatási intézmények (erre is hetek óta számítottam), akkor nem megyünk el itthonról sehova, nem találkozunk az ismerősökkel, barátokkal, így nem volt számára sem túl meglepő, sem túl megrázó a hír.

Már februárban, amikor tudtam, bennünket is elér, muszáj volt elkezdeni beszélgetni a járványról, a betegségekről és a megelőzésről. A legfontosabb az volt, hogy ne zúduljon rá egyszerre sok információ, megértse a lényeget, ne terheljem felesleges információkkal, de betartsa az egyszerű szabályokat.

hirdetés

Eddig is, a járvány kitörése előtt is próbáltuk rászoktatni arra, hogy amint hazaér az óvodából, vagy bárhonnan, menjen kezet mosni, a játékokkal való babrálás után szintén, evés előtt is mindig. Ez egyelőre nem megy automatikusan, mindig külön szólni kell.

Néhány hete új elem lépett a folyamatba: óvoda után, hazatérés előtt fertőtlenítő kendővel töröltem meg a kezét, és már otthon is speciális szappannal mostunk kezet.

Na, a törlőkendőnél az elején volt egy intenzívebb verbális csata, piszok nehéz volt megértetni a gyerekkel, hogy ezt muszáj.

Ezekről azért is kell beszélni, mert a kicsiket meg kell tanítani arra, hogyan vigyázhatnak magukra és másokra. És arra, hogy felelősséggel tartoznak magukért és mások életéért is.

Amikor kiabált a kézmosás és a fertőtlenítés miatt, akkor leguggoltam elé, megfogtam a kezét, és szigorú pillantással azt mondtam: "Nem akarom, hogy beteg legyél, nem akarok beteg lenni, és nem akarom, hogy Mama és Papa beteg legyen azért, mert te nem mosol kezet."

Utólag úgy érzem, túl kemény voltam, de abban a pillanatban nem láttam más módszert, és egyszerűen kiszakadt belőlem.

Nem sokat, de beszéltünk arról is, a lehető legegyszerűbben, mégis őszintén arról, hogy most miért nem megyünk együtt vásárolni, miért kerüljük a társaságot. "Sok lesz a beteg ember, és ha elkapjuk, a sokáig tarthat, nagyon rosszul leszünk, sokáig lehetnek fájdalmaink, és ezt nem szeretnénk."

Arról is beszéltünk vele, miért töltjük a soron kívül jött tavaszi szünetet a nagyvároson kívül, a nagyszülőkkel, másoktól viszonylag elszeparálva. Arról, röviden, egyszerűen, hogy most nem puszilgatjuk egymást. A betegségről is beszéltünk vele, és amikor jelezte, hogy éppen nem akar hallani róla, nem erőltettük a témát.

Viszont pár hetes szájtépés és a folyamatos otthoni példa (eszméletlenül sok kézmosás) után valamelyik nap már ő szólt, hogy töröljem meg a kezét a fertőtlenítő kendővel.

Amikor pár napja szóba került ismét az, hogy miért nem megyünk a játszótérre, a következő párbeszéd zajlott le köztünk:

"A koronavírus nagyon ronda és veszélyes." (Lélegzetvételnyi csönd.) "Akkor ez a betegségek királya?" "Igen szívem, sajnos most az: a betegségek királya."

Ezután kértem a kislányomat, rajzolja le, hogy szerinte hogyan néz ki, és azt is, hogyan nyiffan ki a vírus a fertőtlenítőszertől. Meglepődtem, amikor megláttam a rajzot. Kérdeztem, honnan tudja, hogyan néz ki. Azt felelte, látta egy reklámban, amiben azt is elmondták, hogy kezet kell mosni.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
adult-alone-black-and-white-blur-568021-1000x667.jpg

„Azt látják a gyerekek, hogy rángat a hajamnál fogva” – a koronavírus rejtett áldozatai: a családon belüli erőszak elszenvedői

Két nő - egy amerikai és egy indiai - mesélt arról, hogy a családon belüli erőszak áldozatainak még nagyobb szenvedéssel jár a koronavírus-járvány.
Kép: Illusztráció (Pexels) - szmo.hu
2020. március 31.


hirdetés

A koronavírus-járvány többek közt azt is eredményezte, hogy több országban vesztegzár alá vonták a városokat: jelenleg nagyjából a világ harmada van a kijárási tilalomnak megfelelően szobafogságra ítélve, és szintén rengeteg ember van korlátozva a kijárásban. A szakértők szerint a válság magában hordozza az agressziót és a frusztráltságot is, a helyzet pedig azokra a háztartásokra nézve sokszorosan veszélyes, ahol a családon belüli erőszak felütötte a fejét.

Nagy-Britanniában csak ezen a hétvégén 65 százalékkal emelkedett a bántalmazottak által hívható ingyenes zöldszám forgalma,

ez is tisztán mutatja, hogy a probléma nagyon is valós. A BBC megkeresett két olyan nőt, akik jelenleg vesztegzár alatt vannak egy lakásba zárva bántalmazójukkal.

Az indiai Geetával még azelőtt készített a portál interjút, hogy bevezették volna a 21 napos kijárási tilalmat. Geeta férje, Vijay riksasofőrként dolgozik, ám, mivel a járvány miatt nagyon kevesen használják a tömegközlekedési eszközöket, a férfinak jelentősen visszaesett a jövedelme, az átlagos napi 1500 rúpiáról 700 rúpiára. Emiatt Vijay érthetően feldúlt, ám mindezt az alkoholba és az agresszióba fojtja. Az egyik estén például ismét részegen jött haza, "hány ilyen nap lesz még?" - üvöltötte, és a falnak vágta az üveget. A gyerekek Geeta mögé bújva reszkettek.

"Időbe telt, mire lenyugtattam a gyerekeket.

hirdetés

Sokszor látták már az apjukat dühösnek, de az utóbbi hetek mindennél rosszabbak voltak. Azt látják, hogy tárgyakat hajigál a falnak, vagy engem rángat a hajamnál fogva."

Geetát korábban is bántalmazta már a férfi - először a nászéjszakájukon ütötte meg. A nő már többször próbálta elhagyni, ám a férfi azzal fenyegeti, hogy akkor nem láthatja többé a gyerekeit.

Egy átlagos hétköznapon Geeta hajnalban indul, hogy vizet hozzon a családnak az egy kilométerrel messzebb található kútról. Amint hazavitte a vizet, a szomszédokkal beszélgetve várja meg, hogy a helyi ételárus megérkezzen, majd miután bevásárolt, nekiáll reggelit készíteni. A férje 7-kor megy el otthonról, ebédre és egy kis pihenőre érkezik haza, akkor megy vissza dolgozni, amikor a két idősebbik gyerek hazaér az iskolából.

Mindez azonban megváltozott, amióta kevesebb a munkája, és amióta bezárták az iskolákat. A gyerekek ennek köszönhetően folyamatosan otthon vannak, Geeta szerint ez hihetetlenül idegesíti a férjét.

"Általában a dühét nekem tartogatja, ám mostanában már a gyerekekkel is üvölt teljesen jelentéktelen dolgokért. Ilyenkor általában valamivel megpróbálom magamra terelni a figyelmét, ám minél többet vagyunk együtt, annál kevésbé sikerül elvonni a figyelmét."

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
design-intro-e-plus.jpg

A viharban született telefon, ami csendben lealáz mindent: Huawei P40 Pro

Leteszteltük a Huawei legújabb csúcskategóriás készülékét.
Csákvári Péter - szmo.hu
2020. március 31.


hirdetés

Pontosan 1 évvel ezelőtt Párizsban a helyi Hungexpo szerűség előtti kávézóban bontottam ki a Huawei P30 Pro-t, amit nemes egyszerűséggel tegnapig a legjobb telefonnak tartottam a világon. Ott azonnal a parádés premier után, a rózsaszín virágba borult lombkoronák alatt örökre letettem az IPhone-omat, és az addig gyűlölt Androiddal együtt beleszerettem abba a telefonba. Végre nem merült le fél nap alatt, gyönyörű a kijelző, brutális kamerarendszer forradalmi újításokkal, és még most 1 év után sem vesztett ezekből semmit. Így érthető, hogy miért vártam aztán epekedve, hogy megjelenjen végre a P40 Pro, ami majd újra letehet valami nagyon komolyat az asztalra. Aztán történt egy s’ más, és úgy tűnt az összes létező rúd rájár a kínai cégóriásra az elmúlt egy évben. 

Először is ott van az a bizonyos kereskedelmi háború az USA-val, aminek végeredményeképp Google alkalmazások nélkül és az alap Androiddal kellett kiadniuk már a P40 szériát. Aztán az egész csapást megfejelte egy világjárvány, hogy még véletlenül se tudják eladni, ha mégis sikerül olyat alkotniuk, ami indokolttá tenné, hogy túl tegyük magunkat az előbbin. No de milyen is lett ez a P40 Pro?

Pár napja kaptam egy mail-t, hogy adjam meg a címemet, jönne egy telefon tesztelésre. Nyilván tudtam melyik lesz az, de nagyon meglepett, pedig pontosan a premier napján érkezett meg. A világ most teljesen mással foglalkozik, ezáltal mi is, és pontosan ezért nagyon jól esett, hogy végre valami elvonja a figyelmemet. Tavaly azért voltam izgatott a kibontásnál, mert egy számomra teljesen új márka teljesen új rendszerét kaptam kézhez, idén pedig azért, mert úgy ismerem az elődjét, mint a tenyeremet. Az első dolog ami szembetűnik amint a kezembe vettem, hogy egy kolosszális kamerasziget van a hátoldalon, ami egyből arra engedett következtetni, hogy a Huawei ismételten a fényképezésre helyezi a hangsúlyt. Megfordítva ebben további megerősítést kapok, mert az első kijelzőn már nem egy csepp alakú szelfi kamera finomkodik, hanem egy batár nagy kapszula, amiben  egy 32 megapixeles, autofókuszos szenzor és az infra alapú, mélységérzékelős rendszer a portrékhoz és a 3D arcazonosításhoz kapott helyet. Ez utóbbi igencsak jól jött, ugyanis érezhetően akadálymentesebb az az arcfelismerés, négy nap alatt eddig mindig felismert (olyan szituációkban is, amikor magamat sem ismerném fel), míg az elődnél egy erős 70% volt az arány.  

A kijelző már 6,58"-es HDR OLED panel, 1200 x 2640 pixel felbontással, ami látványosan jobb, mint az elődé, pedig nehéz volt elképzelni, hogy ilyen létezhet. Ezáltal az ikonok kisebbek lettek, a vezérsávon alul már öt ikon fér el négy helyett. A telefon fényei, színei egy árnyalattal melegebbek lettek, ez egyrészt jó a szemünknek, másrészt sokkal barátságosabb hangulata van. A káva teljesen eltűnt, most már minden irányba lefolyik a kijelző, ugyanakkor a sarkokon felfutnak a hátlap élvédői, megelőzvén egy agyérgörcsöt, ha leejtenénk. A képernyőbe épített ujjlenyomat olvasó nagyobb lett, így 30%-al gyorsabb is. 

A fő kamera ezúttal már  50 megapixeles, 1/1,28"-re növelt RYYB szenzorral és 27 mm-es lencsével f/1,9-es blendével. Az ultraszéles lencse 40 megapixeles, 10 megapixelre skálázva, (1/1,54", 18 mm, f/1,8-as Cine lencse, PD-autofókusz), a P30 Pro-ban bemutatott periszkópos zoom rendszer pedig 12 megapixeles (RYYB szenzor, 1/4", PD-autofókusz, f/3,4, 125 mm, OIS, 5x-ös optikai nagyítás). Utóbbi már a RYYB szenzornak köszönhetően sokkal jobban lát félhomályban, mint elődje, így minden sztalker álma lehet. Az ultraszéles lencsére fért rá igazán egy ráncfelvarrás, jelen állapotában a piac legdurvább ultraszéles mobil lencséje. 

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
kezmosas-szebenyi-peti.jpg

A leggyakoribb tévhitek a koronavírusról – a WHO összegyűjtötte őket

A lista szerint a vírus nem terjed szúnyogcsípéssel, az orr sóoldatos öblítése, a fokhagyma fogyasztása, a 15 percenkénti vízivás és az egész test alkohollal és klórral történő permetezése pedig nem véd a vírustól.
MTI - szmo.hu
2020. március 30.


hirdetés

Összegyűjtötte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos tévhiteket. A szervezet többek között cáfolja, hogy a hideg elpusztítja a vírust, és hogy antibiotikummal gyógyítható a betegség.

A koronavirus.gov.hu oldalon hétfőn közzétett összeállításban az olvasható, hogy a hideg időjárás, a hó és a forró fürdő nem pusztítja el a koronavírust, az egészséges ember normális testhőmérséklete ugyanis 36,5 és 37 Celsius-fok között van, - függetlenül az időjárástól, a fürdővíz hőmérsékletétől - ami kedvező feltételt teremt a vírus továbbéléséhez.

A lista szerint a vírus nem terjed szúnyogcsípéssel, az orr sóoldatos öblítése, a fokhagyma fogyasztása, a 15 percenkénti vízivás és az egész test alkohollal és klórral történő permetezése pedig nem véd a vírustól. Utóbbi azért, mert nem öli meg azokat a vírusokat, amelyek már bejutottak a szervezetbe.

A kézszárítók nem pusztítják el a vírust, a UV-lámpa kézen vagy más bőrfelületen történő használata pedig kerülendő, mert irritációt okozhat. A vírus elleni védekezés leghatékonyabb módja a gyakori kézmosás - hangsúlyozták.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
gyogynoveny_korona_ck.jpg

Gyógynövényekkel a koronavírus ellen? – Gyógyszerészek szakszerűen a témáról

Nincs olyan növény vagy növényi készítmény (pl. illóolaj), amely alkalmazásával bizonyítottan megelőzhető vagy gyógyítható lenne az új típusú, COVID-19 elnevezésű koronavírus okozta fertőzés.
Dr. Tóth Barbara tudományos segédmunkatárs cikke a Gyógynövénylap oldalon, Camkép: Vektor Kunst képe a Pixabay -en. - szmo.hu
2020. március 31.


hirdetés

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztály vezetőségi tagjai szerkesztik azt a portált, ahol hasznos, szakszerű és érdekes cikkeket olvashattok a gyógynövényekről. Céljuk a szakszerű gyógynövény-alkalmazás terjesztése, propagálása és az olvasók célzott tájékoztatása egy-egy gyógynövénnyel kapcsolatban.

Akkor nincsenek vírusellenes hatású növények?

Vannak ugyan igazoltan vírusellenes hatású gyógynövények, de ez a hatás mindig adott növény (vegyület, kivonat) és adott vírusok esetén értelmezhető,

nem létezik ugyanis általános vírusellenes hatású növény.

Az, hogy egy növény valamely vírus ellen hatásos (pl. a citromfű a herpesz vírus ellen), még nem jelenti azt, hogy más vírusok, így akár az új koronavírus ellen is hatásos lenne. Jelenlegi ismereteink alapján nem védekezhetünk tehát sem citromfű, sem más tea fogyasztásával a koronavírus ellen.

Mi a helyzet a fokhagymával, a mézzel és a citrommal?

hirdetés

A magyar köztudatban előforduló házi praktikák egyikére vonatkozóan sincs semmiféle bizonyíték.

Ugyanakkor elmondható, hogy a citromban és más gyümölcsökben, zöldségekben (pl. paprika, káposzta) található C-vitamin nélkülözhetetlen az immunrendszer egészséges működéséhez, ezért a járvány idején is ügyeljen a kiegyensúlyozott táplálkozásra.

Pexels képe a Pixabay -en.

És az aromaterápia?

Az illóolajok párologtatása, inhalálása sem véd a koronavírus ellen.

Jelenlegi ismereteink alapján sem a szájon át fogyasztott, sem a belélegzett illóolajokkal nem előzhető vagy gyógyítható meg a betegség.

Mit tehetek az immunrendszer megfelelő működéséért?

Az egészséges immunrendszer minden élethelyzetben fontos.

A kiegyensúlyozott, állati fehérjét is tartalmazó táplálkozás az immunrendszer egészséges működéséhez szükséges vitamin- és ásványianyag-szükségletet többnyire fedezi.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!