hirdetés
koronavirus-gyerek-hogyan-mondjam-el.jpg

„Már a játszótérre sem mehetek? Akkor ez egy járványbörtön!”

Hogyan beszélhetünk a kicsikkel a koronavírusról? Mit érdemes elmondani nekik?
Szegedi Éva - szmo.hu
2020. március 20.


hirdetés

"Megyünk az oviba?" kérdezte a kislányom hétfőn reggel. "Nem, az ovi zárva van" válaszoltam. "Akkor menjünk a játszótérre!" mondta. "Nem megyünk a játszótérre, tudod, a járvány miatt. Most itthon maradunk."

"Már a játszótérre sem mehetek? Akkor ez egy járványbörtön!" jelentette ki drámai hangon.

Aznap pár alkalommal bebújt a ruhák közé, és kiabált, hogy szabadítsam ki a járványbörtönből. Kiszabadítottam, ő ezt mosollyal nyugtázta, és ezzel vége is volt, kijátszotta magából és megnyugodott.

Valójában már hetek óta beszélek neki a koronavírus-járvány miatt a fertőzésveszélyről, arról is volt szó otthon korábban, hogy ha bezárnak az oktatási intézmények (erre is hetek óta számítottam), akkor nem megyünk el itthonról sehova, nem találkozunk az ismerősökkel, barátokkal, így nem volt számára sem túl meglepő, sem túl megrázó a hír.

Már februárban, amikor tudtam, bennünket is elér, muszáj volt elkezdeni beszélgetni a járványról, a betegségekről és a megelőzésről. A legfontosabb az volt, hogy ne zúduljon rá egyszerre sok információ, megértse a lényeget, ne terheljem felesleges információkkal, de betartsa az egyszerű szabályokat.

hirdetés

Eddig is, a járvány kitörése előtt is próbáltuk rászoktatni arra, hogy amint hazaér az óvodából, vagy bárhonnan, menjen kezet mosni, a játékokkal való babrálás után szintén, evés előtt is mindig. Ez egyelőre nem megy automatikusan, mindig külön szólni kell.

Néhány hete új elem lépett a folyamatba: óvoda után, hazatérés előtt fertőtlenítő kendővel töröltem meg a kezét, és már otthon is speciális szappannal mostunk kezet.

Na, a törlőkendőnél az elején volt egy intenzívebb verbális csata, piszok nehéz volt megértetni a gyerekkel, hogy ezt muszáj.

Ezekről azért is kell beszélni, mert a kicsiket meg kell tanítani arra, hogyan vigyázhatnak magukra és másokra. És arra, hogy felelősséggel tartoznak magukért és mások életéért is.

Amikor kiabált a kézmosás és a fertőtlenítés miatt, akkor leguggoltam elé, megfogtam a kezét, és szigorú pillantással azt mondtam: "Nem akarom, hogy beteg legyél, nem akarok beteg lenni, és nem akarom, hogy Mama és Papa beteg legyen azért, mert te nem mosol kezet."

Utólag úgy érzem, túl kemény voltam, de abban a pillanatban nem láttam más módszert, és egyszerűen kiszakadt belőlem.

Nem sokat, de beszéltünk arról is, a lehető legegyszerűbben, mégis őszintén arról, hogy most miért nem megyünk együtt vásárolni, miért kerüljük a társaságot. "Sok lesz a beteg ember, és ha elkapjuk, a sokáig tarthat, nagyon rosszul leszünk, sokáig lehetnek fájdalmaink, és ezt nem szeretnénk."

Arról is beszéltünk vele, miért töltjük a soron kívül jött tavaszi szünetet a nagyvároson kívül, a nagyszülőkkel, másoktól viszonylag elszeparálva. Arról, röviden, egyszerűen, hogy most nem puszilgatjuk egymást. A betegségről is beszéltünk vele, és amikor jelezte, hogy éppen nem akar hallani róla, nem erőltettük a témát.

Viszont pár hetes szájtépés és a folyamatos otthoni példa (eszméletlenül sok kézmosás) után valamelyik nap már ő szólt, hogy töröljem meg a kezét a fertőtlenítő kendővel.

Amikor pár napja szóba került ismét az, hogy miért nem megyünk a játszótérre, a következő párbeszéd zajlott le köztünk:

"A koronavírus nagyon ronda és veszélyes." (Lélegzetvételnyi csönd.) "Akkor ez a betegségek királya?" "Igen szívem, sajnos most az: a betegségek királya."

Ezután kértem a kislányomat, rajzolja le, hogy szerinte hogyan néz ki, és azt is, hogyan nyiffan ki a vírus a fertőtlenítőszertől. Meglepődtem, amikor megláttam a rajzot. Kérdeztem, honnan tudja, hogyan néz ki. Azt felelte, látta egy reklámban, amiben azt is elmondták, hogy kezet kell mosni.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
betegseg.jpg

Koronavírus: hogyan kezeljük magunkat, ha nincsenek súlyos tüneteink?

Néhány apróságtól eltekintve ugyanazt kell csinálni, mintha influenzásak lennénk.
képünk illusztráció, fotó: Pexels - szmo.hu
2020. április 03.


hirdetés

A fertőzöttek túlnyomó része tünetmentes, vagy enyhe tünetekkel vészeli át a koronavírus-fertőzést. Ők jellemzően otthon gyógyulnak, nem szorulnak kórházi ellátásra. A Business Insider nekik gyűjtötte össze a Harvardi Orvosi Iskola munkatársának segítségével, hogy az házi karantén alatt mivel kezeljék magukat a minél gyorsabb gyógyulás érdekében.

Abraar Karan egyik legfontosabb tanácsa, hogy a pozitív teszt után haladéktalanul értesítsünk mindenkit, akivel a tünetek jelentkezése előtti két hétben kapcsolatba kerültünk. Ezzel akár további fertőzéseket is megelőzhetünk.

Ha már jelentkeztek a betegnél a tünetek, akkor a koronavírus kezelése szinte teljesen megegyezik a hagyományos influenzáéval.

Az egészségügyi szakember szerint fontos a megfelelő hidratálás, vagyis a folyamatos és állandó folyadékpótlás. A fertőzöttek minél jobban izolálják magukat a velük egy háztartásban élőktől, ha lehet, használjanak külön mosdót és aludjanak egyedül. A koronavírusos betegek semmilyen körülmények között ne hagyják el a lakóteret.

A tünetek enyhítésére fájdalomcsillapítót és lázcsillapítót javasol Abraar Karan, aki hozzáteszi, hogy a szimptómák súlyosbodása esetén azonnal fel kell hívni a kijelölt szakembert.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
orvosi-maszk-pixabay.jpg

Miért hiszi azt bárki, hogy ő aztán nem kaphatja el a koronavírust?

Egy konkrét példa mutatja meg, miből alakul ki a sértetlenség érzése.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2020. április 05.


hirdetés

Egy egészségügyi tanácsadás csak abban az esetben hatásos -, legyen szó a jelenlegi járványról vagy egy átlagos megbetegedésről -, ha az emberek képesek magukat veszélyeztetettnek tekinteni. Ha ez nem valósul meg, akkor olyan döntéseket hoznak az érintettek, amivel nemcsak magukat veszélyeztetik, hanem mindenkit, akivel kapcsolatba kerülnek.

Az a gondolat, hogy a „vírus engem nem ér utol”, leginkább a fiatal felnőttek körében gyakori, és ez annak köszönhető, hogy a csapból is az folyik, leginkább az idősekre veszélyes a COVID-19. Ennek köszönhetően sok fiatal még most is eljár bulizni – főleg Amerika szerte.

Nem csak a fiatalokat érinti a sérthetetlenség érzése, bár David Elkind pszichológus szerint ez is egy szakasza a „serdülőkori egocentrizmusnak”, amit kinő egy idő után az ember. Ennek jó példája Psychology Today szerint, hogy a 15-24 éves korosztály körében gyakori az ittasvezetés és az abból származó balesetek száma.

A személyes történetekből arra lehet következtetni, hogy a fiatalok a saját világukban hősökként/hősnőkként látják magukat, így őket nem érhetik olyan hétköznapi veszélyek, mint az egyszerű halandókat. Ezért mernek például beülni ittasan a kormány mögé.

Egy francia tanulmányban 368 francia sofőrt (71% nő) kérdeztek meg, akiknek az átlagéletkoruk 23 év volt, hogy fogyasztottak-e alkoholt az elmúlt évben vezetést megelőzően. Csaknem egyharmada a megkérdezetteknek válaszolt igennel a kérdésre.

hirdetés

A sértetlenség mérésére a kutatócsoport kidolgozott egy három részre osztott skálát, ami a „sértetlenség három arca” nevet kapta:

- Veszélytelen sértetlenség: Nem valószínű, hogy egy balesetben megsebesülök.

- Interperszonális sértetlenség: Mások véleményére nem adok.

- Pszichológiai sértetlenség: Az érzéseim nem sérülhetnek.

Ez az elméleti modell, és a vizsgálatban résztvevők előtörténetének ismerete lehetővé tette a kutatók számára, hogy nagy százalékban jól megjósolják, ki fog ittasan vezetni.

A sérthetetlenség gondolatával együtt élők egy egocentrikus dimenzióban élnek. Életkortól függetlenül az ilyen emberek túl egészségesnek tartják magukat ahhoz, hogy ők is elkaphassák a vírust a jelenlegi helyzetben.

Ezeknek az embereknek külső segítségre van szükségük, akik kidurrantják a lufit, amit maguk köré fújtak. Tehát, ha van olyan ismerősöd, aki nem tarja be az egészségügyi előírásokat, akár fiatal akár nem, próbáld felvilágosítani, hogy a vírus nem kivételez. Erre jó módszer lehet konkrét példákkal való illusztrálás, amiből akad szép számmal a világsajtóban.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
jeromeadams.png

Az amerikai tisztifőorvos bemutatja: arcmaszk 45 másodperc alatt

Amerikában a maszk viselésére bízatatnak mindenkit, illetve arra, hogy saját kezűleg készítsék el, ne vásárolják fel a készletet az egészségügyi dolgozók elől.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 05.


hirdetés

Az Egyesült Államokban nem a maradj otthon az egyetlen tanács, amelyet sujkolnak az állampolgárok fejébe, hanem az is, hogy hordjanak arcmaszkot. Dr. Jerome Adams, amerikai tisztifőorvos egy rövid oktatóvideóban mutatja be, hogyan lehet mindössze 45 másodperc alatt varrás nélkül elkészíteni a maszkot.

Ehhez mindössze egy nagyobb anyagdarab kell, amely lehet kendő, sál vagy bármilyen anyagból kivágott darab. Ezt néhányszor be kell hajtogatni, majd két gumit tenni a sarkára, és kész is a maszk.

Amerikában egyébként azért is próbálnak mindenkit saját maszkgyártásra bíztatni, mivel az N-95-ös, szűrővel ellátott maszkokból óriási a hiány, és még az egészségügyi dolgozóknak sem jut, nekik viszont tényleg létszükséglet a munkájukhoz.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
blog_elokep_varazsloval-2.jpg

Ingyenes szabadulós játékkal segítik a szabadulószobák az otthon maradtakat

A játékot egyénileg, de akár társas formában is játszhatod, hiszen van benne furfangos fejtörő bőven.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 01.


hirdetés

A szabadulószobák nagyon népszerűek Magyarországon, de mostanában még többen szeretnénk kiszabadulni! Mondhatni a lakásunk alakult át saját szabadulószobánkká, ahonnan nehéz kijutni. Ezt a problémát hidalja át egy röpke órára az újdonságnak számító digitális szabadulós játék!

Szabadulószoba, mely kényelmesen a kanapéról élvezhető

Egy csapatépítő játékokra szakosodott szabadulószobás társaság elkészítette úttörőnek számító első digitális szabadulós játékát. Ez egy ingyenes, 60 perces virtuális kihívás Neked is, ha most épp Te is otthon gubbasztasz. A játékot egyénileg, de akár társas formában is játszhatod, hiszen van benne furfangos fejtörő bőven, jól jöhet a barátok „távsegítsége” is.

Egyszerű Google Űrlapok segítségével készített játék

„A digitális oktatás hozzánk is begyűrűzött, és ekkor láttam meg ennek a játékverziónak az elkészítési lehetőségét! Profi látványt nem ígérünk, a játék esztétikája és mechanikája meglehetősen csupasz, de igyekeztük a Google lapok speciális lehetőségeit maximálisan kreatív módon kihasználni. Azért ne becsüljük le!" – mesélt a kezdeti lépésekről Pattantyús Ádám, a Sweet Escape szabadulószoba vezetője.

hirdetés

A szabadulószobák bezártak a karantén alatt?

Amíg mellőznünk kell a valódi szabadulós játékokat, ezzel az ingyenes, virtuális kihívással pótolhatjuk a szabadulószobák hiányát. Résztvevőként még csak online regisztrációra sincs szükséged. Laptopról, mobiltelefonról is játszhatsz, talán egy papírt és egy ceruzát vegyél majd magadhoz!

„A játék remek időtöltés, felnőtteknek és tizenéveseknek is, melyben az Időmágus fogságába esünk, és különböző rejtvények, fejtörők révén szabadulhatunk. Most az élet egy időre átterelődik az online világba, nem tartom kizártnak, hogy több online szabadulós játékot is tervezni fogunk a közeljövőben.” – mondta el véleményét és jövőbeli elképzeléseit az ötletgazda.

Még nem voltál szabadulószobában?

Akik még nem jártak valódi szabadulószobában, azoknak is ez egy remek alkalom, hogy belekóstoljanak a szabadulós játékok világába, hiszen hasonló kihívások elé állítja a virtuális játék is a kalandorokat, mintha egy igazi szobában lennének.

Kiváló unaloműző!

A kalandos történet videókat, linkeket és fényképeket tartalmaz, izgalmas online rejtvényekbe ágyazva. Trükkös tevékenységek sorozata vár mindenkit! Aktiváld a kódokat, találd meg a kulcsokat, oldd meg a fejtörőket, és juss kis a szobából!

A játék itt érhető el: Az időmágus – digitális szabadulószoba.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!