Már 21 halott: újabb holttestet találtak a gyilkos diák ámokfutása után Kercsben
Barátainak a tömeggyilkosság előtt azzal dicskedett, hogy a netről megtanulta, hogy kell pokolgépet készíteni házilag.
MTI - szmo.hu
2018. október 18.


21-re nőtt a kercsi iskolai lövöldözés halálos áldozatainak a száma: a helyszínelők az iskola átkutatása során újabb holttestet találtak, az egyik sebesült lány pedig csütörtökön belehalt a sérüléseibe. A 18 éves vegyész szakos tanuló, Vlagyiszlav Roszljakov 15 diákot és 5 felnőttet lőtt le, mielőtt magával is végzett. Több mint 50 sebesültje is van a támadásnak, mert mielőtt karabéllyal lövöldözni kezdett, egy fémdarabokkal megtöltött, házi készítésű bombát is felrobbantott. A sebesültek közül kettőt még nem tudtak azonosítani, 10 sérültet pedig az intenzíven ápolnak. A halottakat már azonosították a hozzátartozóik.

A bombából kicsapódó fémrészecskék többeknél végzetes végtagsérüléseket, valamint súlyos izom- és belső szervi roncsolást okoztak. Többen amputáción estek át, velük pszichológusok foglalkoznak - ahogyan az áldozatok hozzátartozóival is.

A támadó fiúnál rengeteg lőszert, valamint további robbanó- és több gyújtószerkezeteket találtak. Úgy tudni, a lövészklub tagja volt, nem tartozott sem vallási szektához, sem szélsőséges csoporthoz.

A csőtáras vadászpuskát, amivel a tömeggyilkosságot elkövette, egy hónappal a vérengzés előtt vette, törvényesen. A történtek miatt az orosz parlament alsóháza napirendjére tűzte a lőfegyverhez jutás megszigorítását.

Sajtóértesülések szerint egyébként az elkövető társai előtt eldicsekedett azzal, hogy a netről megtanulta, hogyan kell robbanószerkezeteket előállítani. A Komszomolszkaja Pravda pedig arról cikkezett, a fiú a tragédia előtt egy hónappal az összes családi fotót elvitte nagymamájától, hogy azokról másolatot készíthessen. A hatóság posztumusz pszichológusi és pszichiátriai szakértői vizsgálatot rendelt el Vlagyiszlav Roszljakovval kapcsolatban, aki elvált szülők gyermeke volt, az iskolában hallgatag diákként ismerték.

Meg nem erősített információk alapján a fiú érdeklődött a mániákus bűnelkövetők iránt. Az Interfax hírügynökség egy névtelenül nyilatkozó, jól értesült forrásra hivatkozva azt írta, személyes indíték vezérelte, konfliktusban állhatott a tanáraival - ezt azonban hivatalos források még nem erősítették meg.

A történtek miatt a Krímben háromnapos gyászt rendeltek el. Csütörtöktől a félszigeten minden iskola és óvoda mellé fegyveres őrt állítanak. A helyi kormányzat az életüket vesztett áldozatok hozzátartozóinak 1 millió rubel (4,26 millió forint), a sebesültekének pedig 500 ezer rubel fájdalomdíjat fizet ki, és állja a temetés költségeit is.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x