Makovecz Imre utolsó terve
Valóra válik Makovecz Imre utolsó terve, megépül Devecserben az iszapkatasztrófa áldozatainak emléket állító ökumenikus kápolna. Ezt közvetlenül halála előtt rajzolta meg a világhírű magyar építész. Nézzétek meg, milyen lesz!
Szeretlek Magyarország
2012. március 11.

Valóra válik Makovecz Imre utolsó terve, megépül Devecserben az iszapkatasztrófa áldozatainak emléket állító ökumenikus kápolna. Ezt közvetlenül halála előtt rajzolta meg a világhírű magyar építész. Nézzétek meg, milyen lesz!

Forrás: Bakonyerdő

A sokat szenvedett embereknek és a természetnek állít emléket Makovecz Imre tervei alapján Devecserben megépülő ökumenikus kápolna, 22 magyar állami erdőgazdaság adományából. Az organikus építészet stílusjegyeit viselő emlékkápolna a mester utolsó terve volt, Makovecz Imre közvetlenül a halála előtt rajzolta meg.

A kápolnatér egy hat méter átmérőjű, félgömb alakú, természetes palával fedett kupola lesz. A létesítmény függőleges falait kívülről földdel burkolják, tetején bevilágítókat helyeznek el.

Az emlékkápolna másik részét a félgömb kupola előtt álló 13 méter magas, arany tűben végződő, bejáratként is funkcionáló harangtorony alkotja. A közel harminc négyzetméteres imahely jellegzetes motívuma lesz a torony oldalaira tervezett két szárny.

A szentély építése az engedélyezést követően három hónap múlva kezdődhet, az átadására 2012 október negyedikén - a vörösiszap-katasztrófa második évfordulóján - kerülhet sor.

"A templom az üzeni, hogy még a bajban is velünk az Isten, hiszen ha ez a borzalom éjjel történik, akkor sok száz embert temetünk" - mondta Turi Attila, Devecser főépítésze. "Aki a szent helyen megáll egy pillanatra, az talán meghallja majd az angyal szárnyának a susogását, aki erőt adott az élet folytatásához, az újjáépítéshez."

A kápolna helyszínének szánt a területet a város ingyen adja, a beruházáshoz szükséges 27 millió forint előteremtését az állami erdőgazdaságok vállalták.

Csóka Balázs képe, Forrás: http://blog.vandoriskola.hu

Emellett a Kossuth-díjas, Corvin-lánccal kitüntetett építészről Makovecz Imre-lakóparknak neveik el a károsultaknak megépített új devecseri lakóparkot.

A névadó ünnepséget a tervek szerint az emlékkápolna átadásával egyidőben, az iszapömlés második évfordulóján, 2012 október 4-én tartanák, amelyre a névfelvételt jóváhagyó Makovecz család több tagját is meghívná a devecseri önkormányzat.

Ha tetszik Makovecz Imre utolsó terve, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!