hirdetés
ISS-59_Christina_Koch_works_inside_the_Harmony_module_3-1000x667.jpg

Majdnem egy évet töltött az űrben a rekorder űrhajósnő – elmesélte, milyen újra a Földön

Még a visszatérése után egy héttel is vannak problémái. Azt is elmondta, miért nem ajánlatos csak úgy azt mondani az űrben, hogy „ó, Istenem".
Fotó: NASA - szmo.hu
2020. február 13.


hirdetés

Múlt csütörtökön tért vissza a Nemzetközi Űrállomásról három asztronauta, köztük Christina Koch, akinek két rekord is kötődik a nevéhez: 328 nyolc napot töltött az űrben, ezzel ő lett a nők közül a leghosszabb ideig az űrben tartózkodó asztronauta. Emellett ő hajtotta végre a világ első női űrsétáját 2019 októberében Jessica Meirrel.

A NASA űrhajósa a szerdán tartott sajtótájékoztatón mesélt élményeiről és arról, milyen majdnem egy év után visszatérni a Földre.

328 napot eltölteni ugyanis a súlytalanságban, majd utána ismét hozzászokni a gravitációhoz nem is olyan könnyű, mint ahogy azt hihetnénk: Koch szerint kellett egy kis idő, mire ismét hozzászokott a gravitációhoz, ám még a visszatérése után egy héttel is vannak problémái.

Az egyensúlyérzékével ugyanis még gondok vannak, és fájdalmai is voltak.

A visszatérése utáni első napon például alig bírta tartani a fejét, annyira fájt a nyaka, ám ez elmúlt. Megjegyezte, hogy még így is jobban járt, mint kollégája, Scott Kelly, aki négy évvel ezelőtt 340 nap után jött vissza az űrből, amelyet követően rettentően fájtak a lábai és égett a bőre. Koch ehhez képest viszonylag jól megúszta a hazaköltözést komolyabb mellékhatások nélkül.

hirdetés

A misszió legmeghatározóbb pillanatának azt tartja, amikor megérkeztek még tavaly márciusban a Nemzetközi Űrállomásra. A NASA-nál hosszú éveken át képezték ki az űrhajózásra, és mikor valóban megérkezett a helyre, amelyről évekig tanult, akkor vált számára valóságossá az egész küldetése.

Nagyjából három hónap után már az otthonának érezte az Űrállomást, addigra már annyira megszokta a súlytalanságban lebegést, hogy teljesen természetessé vált számára.

Koch ötéves korában döntötte el, hogy asztronauta akar lenni, bár már akkor tudta, hogy ennek kicsi az esélye. Amikor először ment el a Space Camp nevű, űrkutatás iránt érdeklődő fiatalok számára nyitott oktatási központjába, akkor tudta, hogy ennek fogja szentelni az életét. Ennek ellenére nem azt akarta, hogy mindenáron kijusson az űrbe.

"Csak akkor jelentkezem [a programba], ha a tapasztalatok, amiket szereztem, lehetővé teszik számomra, hogy hozzájárulhassak az űrprogram sikerességéhez."

- döntötte el még a kiképzése előtt.

Ennek érdekében inkább a készségeit fejlesztette: szenvedélyes sziklamászó, amelyet a munka mellett sem hanyagolt, ráadásul a mérnöki állását is feladta a NASA-nál, hogy elmehessen az Antarktiszra dolgozni - elmondása szerint ez a két tevékenység nagyban hozzásegítette ahhoz, hogy sokkal jobb asztronauta legyen.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
mti-horvat2.jpg

Fotókon a hatalmas dugó, ami a horvát határnál alakult ki a kánikulában

Érdemes Szlovénia felé kerülni, arrafelé jelenleg nem kell torlódásra számítani.
MTI, SZM - szmo.hu
2020. július 11.


hirdetés

Már beszámoltunk arról, hogy hatalmas dugó alakult ki a magyar-horvát határon, mert a kötelező regisztráció a horvát oldalon jelentősen lelassítja a forgalmat.

Több órás várakozásra kell számítaniuk az M7-es autópályán Horvátországba utazóknak a határátkelő előtt. A Horvátországba belépőket kötelezően regisztrálják az ottani hatóságok, ezért a személyforgalomban a Magyarország felől érkezőknek a határátlépés előtt kétórányi várakozásra kell felkészülniük.

A rendőrség azt javasolja, hogy az utazók az előzetes regisztrációt lehetőség szerint még indulás előtt végezzék el az internetes felületen, így megkönnyítik a hatóságok munkáját.

Ezt EZEN A FELÜLETEN tehetitek meg.

hirdetés

Érdemes Szlovénia felé kerülni, arrafelé jelenleg nem kell torlódásra számítani.

Lapozz a fotókért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
gulyas-gergely-kormanyinfo.jpg

Vasárnap 11-kor jelenti be Gulyás Gergely a járvány miatti változásokat

Orbán Viktor korábban már beszélt arról, hogy újra szükségesek lehetnek a korlátozások.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 11.


hirdetés

Vasárnap délelőtt 11-kor jelenti be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a járvány terjedésének megelőzése érdekében hozott kormányzati döntéseket

- írja a Hvg.hu.

Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában már elmondta, hogy a közeljövőben újra korlátozásokat vezethetnek be.

Az operatív törzstől péntek délig kért javaslatokat arra, mit lehet tenni a járvány terjedése ellen. Péntek délután az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője, Lakatos Tibor elmondta, Magyarországra leginkább olyan környező országokból került be a koronavírus, ahol egyre több a fertőzött. Azóta a helyzet romlott, mára már Horvátországban és Romániában is rekordot döntött a napi új fertőzöttek száma - írja a lap.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
vihar_velencei-to.jpg

Videón, ahogy megérkezett a vihar Fejér megyébe - máshol is ez várható

Székesfehérváron és a Velencei-tónál is szupercellát filmezett az Időkép kamerája.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 11.


hirdetés

Elérte a lehűlést hozó front Fejér megye térségét. Székesfehérvár és a Velencei-tó térségében látványos szupercellák alakultak ki.

A látványos jelenségeket az Időkép.hu kamerái meg is örökítették.

Velencei-tó:

Szupercella a Velencei-tónál - 2020.07.11.

Generálva az Időkép.hu kameráiból

hirdetés

Székesfehérvár:

Szupercella Székesfehérvárnál - 2020.07.11.

Generálva az Időkép.hu kameráiból

A front folyamatosan kelet felé húzódik. Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja szerint délután a Dunántúl keleti peremén, a Duna-Tisza közén és északkeleten, este pedig inkább keletebbre számíthatunk zivatarok kialakulására, az ország északkeleti negyedén heves zivatar is lehet.

Éjszaka egy tartósabb esőt okozó csapadékzóna vonul át nyugatról kelet felé, amelyben helyenként szintén megdörrenhet az ég, de ekkor heves kísérőjelenségek nem valószínűek. Vasárnap reggel a front kelet felé távozik, ezt követően zivatarokra már nem kell készülni.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
horvat-hatar.jpg

Bejelentette Horvátország az új beutazási szigorításokat

Az EU-n kívüli belépőkre karantén vár déli szomszédunknál.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 11.


hirdetés

A horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) szombaton új intézkedéseket hozott a külföldiek határátlépésére vonatkozóan, írja a 24sata horvát hírportálra hivatkozva a 24.hu.

Az Európai Unión kívüli országokból érkező, harmadik országbeli utasoknak 14 napos kötelező karantént írtak elő. Ez lerövidíthető, ha az adott állampolgár a beutazását követő hét napon belül a saját költségén PCR-tesztet végeztet, és az negatív lesz.

Az átutazók esetében a rendőrség mostantól ellenőrizni fogja, hogy a belépést követően 12 órán belül elhagyták-e az országot. Ez csak akkor alkalmazható, ha a szomszédos célország beengedi Horvátországból az utasokat.

Nem kötelesek ugyanakkor karanténba vonulni azok a bosnyák és szerb állampolgárok, akik az új intézkedések hatálybalépése előtt megérkeztek Horvátországba.

A határozat nem vonatkozik az EU és a schengeni övezet állampolgáraira, valamint azon harmadik országbeli utasokra, akik tartózkodási engedéllyel rendelkeznek Horvátországban.

hirdetés

A szigorítás továbbá nem vonatkozik egészségügyi szakemberekre, kutatókra, sürgősségi orvosi ellátást igénylő személyekre, teherfuvarozókra és szállítási személyzetre, diplomatákra, rendőrökre, a polgári védelmi szolgálatot ellátókra, a nemzetközi katonai feladatot ellátókra, az átutazókra, az idegenforgalmi vagy oktatási célból beutazókra és a sürgős személyes okokból érkező állampolgárokra.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!