hirdetés
Megfejtették a rejtélyt? A balkezesség titka nem ott van, ahol gondoltuk!
A világ népességének 10%-a balkezes, de ennek oka nem az agyban keresendő, mint azt sokáig hitték.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2018. június 11.


hirdetés

Egy közelmúltban közzétett tanulmány szerint a jobb – vagy balkezességet egy olyan géntevékenység dönti el, amely a gerincvelőben zajlik még a magzati állapotban.

A balkezesek a történelem folyamán sokszor szenvedtek hátrányokat, sőt üldöztetéseket is. Volt idő, amikor boszorkánysággal vádolták őket, és számos nyelvben a „bal” szónak és származékainak máig negatív kicsengése van, a gonoszra, a szerencsétlenségre is utalhat.

Gondoljunk csak a magyar „balsors”, „baleset”, vagy a „kétbalkezes” kifejezésekre. Miközben tudjuk, hogy számos zseniális elme és nagyszerű művész volt balkezes, Leonardo Da Vincitől Jimi Hendrixig, Julius Caesartől Albert Einsteinig.

Már az 1980-as években végzett kutatások bebizonyították, hogy kézpreferenciák eldőlnek a születésünk előtt – az ultrahangos felvételek szerint már a magzat nyolcadik hetében. A 13. héttől árulkodó lehet, hogy a baba a jobb vagy a bal hüvelykujját szopja. Korábban azt hitték, hogy az agy bal- és jobb féltekéje közötti genetikai különbség okozza a jobb- vagy balkezességet. De az eLife-ban közölt tanulmány szerint a válasz a gerincvelőben lehet – idézte az IflScience .

A bochumi Rurh-egyetem munkatársai, holland és dél-afrikai kollégáikkal együtt azt állapították meg, hogy a gerincvelő géntevékenysége aszimmetrikus az anyaméhben, és ez lehet az oka a jobb- vagy balkezesség kialakulásának. A kar- és kézmozgások az agy motoros kéregnek nevezett zónájából indulnak ki, ez küld jelet a gerincvelőnek, amely mozgássá alakul át.

A kutatók szerint a motoros kéreg és a gerincvelő a 15. hétig nincs egymással kapcsolatban, ugyanakkor a jobb- vagy balkezesség már kialakul.

Ennek tanulmányozásra elemezték a gerincvelőben folyó géntevékenységet a terhesség 8. hetétől a 12.-ig és jelentős különbségeket fedeztek fel a gerincvelő bal- és jobboldali szakaszában. Ebből azt szűrték le, hogy a gerincvelő aszimmetrikus természete miatt az emberi szervezetre nem a maguk a gének, hanem azok tevékenységei hatnak.

Akkor viszont miért van olyan kevés balkezes? Ez is régóta foglalkoztatja a tudósokat. 2012-ben az amerikai Northwestern University kutatói kifejlesztettek egy matematikai modellt, amellyel kimutatták, hogy a balkezesek aránya az emberi fejlődés eredménye, szorosan összefügg a közösségi élettel. Ugyanis ott, mint azt Daniel Abrams, a modell egyik kidolgozója hangsúlyozta, ahol fontos a közösség tagjainak együttműködése, a többség egy oldal felé hajlik. Így alakult ki az embernél a jobbkezes többség.

Ezt alátámasztja az új tanulmány egyik szerzője, Judith Schmitz is, aki szerint az ikreken végzett kutatások a jobb- vagy balkezesség kialakulásában 25%-ban játszik szerepet a genetika.

A tudomány még nem tart ott, hogy előre meg lehessen mondani, jobb vagy balkezes lesz-e a születendő gyermek.

Az viszont tény, hogy a bal- és jobbkezesek közötti neurológiai különbségek csekélyek, és a feltételezett magatartásbeli vagy pszichológiai eltérések többsége nem bizonyítható.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Óriási panorámakép készült a leégett tetejű Notre-Dame-ról
Döbbenetes így látni...
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 17.360 fokos, hatalmasra nagyított fotót készített egy orosz oldal a leégett tornyú és tetejű Notre-Dame-ról. A Gigarama nevű portálon ugyan nem csak ezt az épületet lehet panorámaképként egészen "közelről" nézegetni, de kétségkívül a katedrális a legaktuálisabb most.

Ha a teljes méretet szeretnétek látni, kattintsatok a képre!

Разбитое сердце Парижа

Последствия знаменитого пожара в столице Франции


KÖVESS MINKET:hirdetés
Elhagyja az országot a családapa, aki több száz ágyat juttatott el kórházakba anyukáknak
Orosvári Zsoltnál betelt a pohár, meg is írta, hogy miért.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 18.Orosvári Zsoltról korábban többször írtunk: ő indította el az Ágyat az anyukáknak nevű mozgalmat, azzal a céllal, hogy a kórházakban gyermekeik mellett fekvő szülőknek ne a földön legyen a helyük. Közösségi adományokból többszáz összecsukható ágy jött össze az akció keretében, amiket az ország több pontján lévő 50 intézménybe juttattak el.

A HVG most azt írja, Zsolt úgy döntött: elhagyja az országot. Az 52 éves sárbogárdi családapa Facebookon írta meg, miért jutott erre az elhatározásra. A minap ugyanis

kertben játszó, hároméves kislányát kezdte el azzal zaklatni a kerítésnél egy idős nő, hogy tudja-e, terrorista migránst fogtak Magyarországon. Erről egy szórólapot is akart adni "ismeretterjesztés" gyanánt.

Zsolt kifejtette:

elege van a gyűlölködésből és az uszításból, és azt sem akarja, hogy a gyerekei egy ilyen közegben nőjenek fel,

úgyhogy több évnyi felújítás után frissen elkészült házát is eladja, majd külföldre utaznak.

Egy másik oka még a távozásnak, hogy egészségi problémákkal küzd, emiatt évek óta nem talál számára megfelelő munkát.

"Szegény vagyok évek óta, és egyre szegényebb leszek, mert beteg vagyok. 59000 Ft-ot kapok 2 kisgyermekkel. Lopni, csalni sajnos nem tudok"

– idézi a HVG egy korábban írt bejegyzését.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Megszűnnek a szakgimnáziumok 2020 szeptemberétől
Ötéves technikummá alakítják őket, de ezen kívül is lesznek változtatások.
MTI, Címkép: Pixabay - szmo.hu
2019. április 17.A szakképzés megújítása érdekében 2020 szeptemberében a mostani szakgimnáziumok ötéves technikummá, a szakközépiskolák pedig hároméves szakképző iskolákká alakulnak - jelentette be Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára szerdai budapesti sajtóbeszélgetésén, a Szakképzés 4.0 stratégiát ismertetve.

A szakképzési rendszernek meg kell felelnie a negyedik ipari forradalom kihívásainak; a szakmai képzés fejlesztését az új szakképzési struktúra mellett a lemorzsolódás csökkentésének új rendszere, valamint új ösztöndíjrendszer is támogatja majd - hangsúlyozta. A helyettes államtitkár felidézte, a kormány elfogadta a Szakképzés 4.0 stratégiát, ehhez az ITM cselekvési feladattervet készít, a dokumentum hamarosan a kormány elé kerülhet.

Az idei az előkészítés éve, az átalakuláshoz szükséges törvényt és rendeleteket ebben az évben meghozzák, ezek 2020. január 1-jén lépnek majd hatályba. Az összetett stratégia végrehajtásához szükséges intézkedések bevezetését 2020 szeptemberében tervezik - közölte Pölöskei Gáborné.

A helyettes államtitkár ismertette:

a stratégia egyik fő pillére a környezet, elsősorban a tanműhelyek fejlesztése.

Mint mondta, a képzéseket olyan környezetben kell végezni, amelyek a legkorszerűbb eszközökkel felszereltek.

Kiemelten fontosnak nevezte, hogy a szakképzésben karrierlehetőséget lássanak a tanulók, illetve a szülők. A gazdaság fejlesztéséhez minőségi munkaerőre van szükség, és ehhez minőségi képzést kell nyújtani - fogalmazott.

A harmadik fő pillérként említette, hogy

a legújabb ismeretekkel rendelkezők oktassanak a szakképzésben, ezért a vállalati mérnököket bevonnák az oktatásba, illetve a gyakorlati oktatókat vállalati helyszíneken képeznék tovább.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
David Attenborough-nak hála 47 százalékkal kevesebb műanyagot vásárolnak az emberek
Valamit tényleg tudhat... :)
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 17.Korunk egyik legégetőbb problémája a környezetszennyezés, és bár egyre drasztikusabb sebeket ejt az ember a környezetén, szerencsére egyre több törekvés hívja fel a figyelmet a tudatosabb, fenntarthatóbb életformára.

David Attenborough alkotásai, a Kék Bolygó II. és az Our Planet egyértelműen idesorolandók, ugyanis mint kiderült, az április 5-én debütált sorozatok pozitív hatást gyakoroltak a rajongók fogyasztói szokásaira.

Egy nemrégiben készült brit kutatáson 3800 embert kérdeztek meg vásárlási szokásaikról, és mint kiderült, a vásárlók 42%-a szem előtt tartja a fenntarthatóság és a környezetvédelem szempontjait, amikor kosarába helyezi az élelmiszereket az üzletekben. A megkérdezettek hozzátették: fontos számukra a környezet megóvása, és szeretnék, ha ők is hozzájárulhatnának a szemét csökkentéséhez, legalább a saját háztartásukon belül.

A témában elsősorban a fiatalabb generáció, a 16 és 24 év közöttiek érdekeltek - számukra a termék csomagolásának minősége fontosabb szempont az árnál, míg az 50 év felettiek az anyagi megfontolás alapján választanak. Emellett az is kiderült, hogy 10-ből legalább 3 vásárló úgy érzi, nincs elég információja még arról, mely csomagolásokat lehet újrahasznosítani.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x