hirdetés
rawpixel-587858-unsplash.jpg

Megfejtették a rejtélyt? A balkezesség titka nem ott van, ahol gondoltuk!

A világ népességének 10%-a balkezes, de ennek oka nem az agyban keresendő, mint azt sokáig hitték.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2018. június 11.


hirdetés

Egy közelmúltban közzétett tanulmány szerint a jobb – vagy balkezességet egy olyan géntevékenység dönti el, amely a gerincvelőben zajlik még a magzati állapotban.

A balkezesek a történelem folyamán sokszor szenvedtek hátrányokat, sőt üldöztetéseket is. Volt idő, amikor boszorkánysággal vádolták őket, és számos nyelvben a „bal” szónak és származékainak máig negatív kicsengése van, a gonoszra, a szerencsétlenségre is utalhat.

Gondoljunk csak a magyar „balsors”, „baleset”, vagy a „kétbalkezes” kifejezésekre. Miközben tudjuk, hogy számos zseniális elme és nagyszerű művész volt balkezes, Leonardo Da Vincitől Jimi Hendrixig, Julius Caesartől Albert Einsteinig.

Már az 1980-as években végzett kutatások bebizonyították, hogy kézpreferenciák eldőlnek a születésünk előtt – az ultrahangos felvételek szerint már a magzat nyolcadik hetében. A 13. héttől árulkodó lehet, hogy a baba a jobb vagy a bal hüvelykujját szopja. Korábban azt hitték, hogy az agy bal- és jobb féltekéje közötti genetikai különbség okozza a jobb- vagy balkezességet. De az eLife-ban közölt tanulmány szerint a válasz a gerincvelőben lehet – idézte az IflScience .

A bochumi Rurh-egyetem munkatársai, holland és dél-afrikai kollégáikkal együtt azt állapították meg, hogy a gerincvelő géntevékenysége aszimmetrikus az anyaméhben, és ez lehet az oka a jobb- vagy balkezesség kialakulásának. A kar- és kézmozgások az agy motoros kéregnek nevezett zónájából indulnak ki, ez küld jelet a gerincvelőnek, amely mozgássá alakul át.

A kutatók szerint a motoros kéreg és a gerincvelő a 15. hétig nincs egymással kapcsolatban, ugyanakkor a jobb- vagy balkezesség már kialakul.

Ennek tanulmányozásra elemezték a gerincvelőben folyó géntevékenységet a terhesség 8. hetétől a 12.-ig és jelentős különbségeket fedeztek fel a gerincvelő bal- és jobboldali szakaszában. Ebből azt szűrték le, hogy a gerincvelő aszimmetrikus természete miatt az emberi szervezetre nem a maguk a gének, hanem azok tevékenységei hatnak.

Akkor viszont miért van olyan kevés balkezes? Ez is régóta foglalkoztatja a tudósokat. 2012-ben az amerikai Northwestern University kutatói kifejlesztettek egy matematikai modellt, amellyel kimutatták, hogy a balkezesek aránya az emberi fejlődés eredménye, szorosan összefügg a közösségi élettel. Ugyanis ott, mint azt Daniel Abrams, a modell egyik kidolgozója hangsúlyozta, ahol fontos a közösség tagjainak együttműködése, a többség egy oldal felé hajlik. Így alakult ki az embernél a jobbkezes többség.

Ezt alátámasztja az új tanulmány egyik szerzője, Judith Schmitz is, aki szerint az ikreken végzett kutatások a jobb- vagy balkezesség kialakulásában 25%-ban játszik szerepet a genetika.

A tudomány még nem tart ott, hogy előre meg lehessen mondani, jobb vagy balkezes lesz-e a születendő gyermek.

Az viszont tény, hogy a bal- és jobbkezesek közötti neurológiai különbségek csekélyek, és a feltételezett magatartásbeli vagy pszichológiai eltérések többsége nem bizonyítható.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
mom-sport-tuzeset-1000x665.jpg

Kiderült, miért halhatott meg a 8 éves kislány a MOM Sportközpontnál

A rendőrség közleményt adott ki a kedd esti tűzesetről.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 25.Mint megírtuk, halálos tűzeset történt kedd este Budapesten, a MOM Sportközpontnál. A Csörsz utcában lévő sportlétesítmény tetején kigyulladt egy 15-20 négyzetméteres fabódé.

A tűzoltók egy nyolcéves gyereket eszméletlen állapotban hoztak ki az épületből, újraélesztését azonnal megkezdték a mentőszolgálat munkatársai, de a szakszerű ellátás ellenére sem sikerült megmenteni az életét. Egy másik gyereknek viszont sikerült kimenekülnie a faházból.

Három ember könnyebb füstmérgezést szenvedett, őket a mentők ellátást követően toxikológiai osztályra szállították.

Azóta kiderült, hogy a tűz áldozata egy 8 éves kislány volt. Édesanyja közösségi oldalán jelentette be a tragédia hírét, megrázó sorokkal búcsúzott gyermekétől.

A BRFK a tűz keletkezésének okát büntetőeljárás keretében vizsgálja, és gondatlanságból elkövetett emberölés gyanúja miatt nyomozást indított ismeretlen tettes ellen.

A rendőrség kedden délelőtt kiadott egy közleményt, amelyből kiderül, mi okozhatta a tragédiát.

A részletekért kérjük, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
mom-sportközpont.jpg

MOM Sport-tűz: hónapok óta rendszeresen azt álmodta a kislány, hogy bennég valahol

Interjút adott az RTL-nek az az édesanya, aki 8 éves kislányát vesztette el a MOM Sportnál történt bódétűzben.
Fotó: MTI - szmo.hu
2019. június 25.Sokáig küzdöttek a 8 éves kislány életéért, de már nem tudták megmenteni. A kislány hétfőn este vesztette életét, mikor kigyulladt a MOM sportközpont tetején egy fabódé. A lány a testvéreivel a játszótéren játszott, mikor 11 éves bátyjával felszöktek a lezárt tárolóba - hangzott el az RTL Klub híradójában. A rendőrség szerint az ablakon másztak be és maguk okozták a tüzet. Édesanyjuk a közelben dolgozott, és kis időre engedte le gyerekeit a játszótérre.

A családnak 3 éve leégett a háza, azóta a gyerekeket az édesanyjuk egyedül nevelte. Most Pilisen laknak, de augusztusban onnan is menniük kell és nem tudják hova.

Mint ahogy mi is megírtuk, a Csörsz utcában, a MOM Sportközpont tetején gyulladt ki egy fabódé hétfő este. 18 óra 32 perckor érkezett bejelentés, a tűzoltók egy nyolcéves gyereket eszméletlen állapotban hoztak ki az épületből, újraélesztését azonnal megkezdték a mentőszolgálat munkatársai. A gyerek a szakszerű ellátás ellenére a helyszínen életét vesztette.

A másik gyereknek sikerült kimenekülnie, további három ember könnyebb füstmérgezést szenvedett, őket a mentők ellátást követően toxikológiai osztályra szállították.

Lapozz az RTL-videóért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
nasa-falcon-heavy.jpg

Felrobbant és a tengerbe esett a SpaceX középső rakétája, az űrmisszió viszont sikeres volt

A 24 űreszközt, kísérleti műholdakat, űrlaboratóriumokat és egy szuperpontos atomórát állított Föld körüli pályára. Emellett 152 ember hamvait tartalmazó fémkapszulákat szórt ki az űrbe.
MTI, Fotó: NASA - szmo.hu
2019. június 25.A SpaceX, Elon Musk űrkutatási cége harmadszor bocsátotta fel sikeresen a Falcon Heavy óriásrakétáját a floridai Kennedy Űrközpontból, a rakéta most 24 űreszközt vitt magával.

A megbízó az amerikai védelmi minisztérium volt, ez volt a Falcon Heavy első katonai megrendelése, és egyben a legnagyobb kihívás a cég számára.

A három Falcon 9 hordozórakéta bázisán épített, 27 hajtóműves Falcon Heavy - amely 64 tonnás teherbírásával jelenleg a világ legerősebb működő hordozórakétája - ezúttal 3,7 tonna hasznost terhet vitt az űrbe.

A 24 űreszközt, kísérleti műholdakat, űrlaboratóriumokat és a NASA által kifejlesztett rendkívül pontos - kilencmillió év alatt csupán egy másodperc eltérést mutat - atomórát állított három különböző Föld körüli pályára. Emellett 152 ember hamvait tartalmazó fémkapszulákat szórt ki az űrbe.

A Falcon Heavy két oldalsó, többször felhasználható gyorsítórakétája - amelyekkel egyszer már Föld körüli pályára állítottak műholdakat - rendben landolt Cape Canaveralon. A középső rakétának az Atlanti-óceánon horgonyzó, 90 méter hosszú, 50 méter széles platformon kellett volna landolnia, de ütközött vele, felrobbant, majd a tengerbe esett. Ugyanígy végződött a Falcon Heavy első, február eleji, kísérleti felbocsátása, amikor hasznos teherként egy Tesla Roadster típus gépkocsit bocsátottak fel az űrbe.

Lapozz a folytatásért és a rakéta videójáért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
feet-619399_960_720.jpg

Fontos módosítás jöhet a babaváró hitelnél: könnyítenek a feltételeken

Jó hír azoknak, akik július legelejére várják a gyereküket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 25.Újabb fontos részlet derült ki a július 1-től igényelhető babaváró hitellel kapcsolatban. Azt már korábban megírtuk, hogy mi kell ahhoz, hogy jogosultak legyenek a párok, melyik banknál milyen feltételek mellett lehet igényelni a támogatást. Nemrég pedig kiderült az is, hogy CSOK-hitelt és babaváró hitelt sem kaphat az, aki rajta van az adóslistán.

Most egy újabb aspektus került előtérbe, amely akár módosítással is járhat.

A babaváró hitelről szóló rendeletben ugyanis az szerepel, hogy csak az a gyerek számít bele első gyerekként a gyerekszámba, aki úgy születik meg, hogy már megkötötték a szülei a kölcsönszerződést a babaváró hitelre. Ezzel szemben a hivatalos kommunikációban a Csalad.hu-n az jelent meg, hogy az a gyerek is számít, aki az igénylés beadása után, de még a szerződés megkötése előtt születik - szúrta ki az Index.

A folyamat továbbra sem egyszerű: az igényléshez szükséges tb-jogviszony-igazolást (legalábbis az érintett pénzintézetek tudomása szerint) csak a NEAK adhatja ki. Ők viszont július 1-je előtt ezt nem kezdik meg, így a bankok sem tudnak elébe menni a dolognak, ami tovább nyújthatja a családok pénzhez jutásának idejét.

A hivatalos állásfoglalás szerint

a gyermekek születésével kapcsolatos rendelet még nem lépett hatályba, keresik a megoldást, hogy a kérdéses időszakban születő babák se maradjanak ki.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x