hirdetés
rawpixel-587858-unsplash.jpg

Megfejtették a rejtélyt? A balkezesség titka nem ott van, ahol gondoltuk!

A világ népességének 10%-a balkezes, de ennek oka nem az agyban keresendő, mint azt sokáig hitték.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2018. június 11.


hirdetés

Egy közelmúltban közzétett tanulmány szerint a jobb – vagy balkezességet egy olyan géntevékenység dönti el, amely a gerincvelőben zajlik még a magzati állapotban.

A balkezesek a történelem folyamán sokszor szenvedtek hátrányokat, sőt üldöztetéseket is. Volt idő, amikor boszorkánysággal vádolták őket, és számos nyelvben a „bal” szónak és származékainak máig negatív kicsengése van, a gonoszra, a szerencsétlenségre is utalhat.

Gondoljunk csak a magyar „balsors”, „baleset”, vagy a „kétbalkezes” kifejezésekre. Miközben tudjuk, hogy számos zseniális elme és nagyszerű művész volt balkezes, Leonardo Da Vincitől Jimi Hendrixig, Julius Caesartől Albert Einsteinig.

Már az 1980-as években végzett kutatások bebizonyították, hogy kézpreferenciák eldőlnek a születésünk előtt – az ultrahangos felvételek szerint már a magzat nyolcadik hetében. A 13. héttől árulkodó lehet, hogy a baba a jobb vagy a bal hüvelykujját szopja. Korábban azt hitték, hogy az agy bal- és jobb féltekéje közötti genetikai különbség okozza a jobb- vagy balkezességet. De az eLife-ban közölt tanulmány szerint a válasz a gerincvelőben lehet – idézte az IflScience .

hirdetés

A bochumi Rurh-egyetem munkatársai, holland és dél-afrikai kollégáikkal együtt azt állapították meg, hogy a gerincvelő géntevékenysége aszimmetrikus az anyaméhben, és ez lehet az oka a jobb- vagy balkezesség kialakulásának. A kar- és kézmozgások az agy motoros kéregnek nevezett zónájából indulnak ki, ez küld jelet a gerincvelőnek, amely mozgássá alakul át.

A kutatók szerint a motoros kéreg és a gerincvelő a 15. hétig nincs egymással kapcsolatban, ugyanakkor a jobb- vagy balkezesség már kialakul.

Ennek tanulmányozásra elemezték a gerincvelőben folyó géntevékenységet a terhesség 8. hetétől a 12.-ig és jelentős különbségeket fedeztek fel a gerincvelő bal- és jobboldali szakaszában. Ebből azt szűrték le, hogy a gerincvelő aszimmetrikus természete miatt az emberi szervezetre nem a maguk a gének, hanem azok tevékenységei hatnak.

Akkor viszont miért van olyan kevés balkezes? Ez is régóta foglalkoztatja a tudósokat. 2012-ben az amerikai Northwestern University kutatói kifejlesztettek egy matematikai modellt, amellyel kimutatták, hogy a balkezesek aránya az emberi fejlődés eredménye, szorosan összefügg a közösségi élettel. Ugyanis ott, mint azt Daniel Abrams, a modell egyik kidolgozója hangsúlyozta, ahol fontos a közösség tagjainak együttműködése, a többség egy oldal felé hajlik. Így alakult ki az embernél a jobbkezes többség.

Ezt alátámasztja az új tanulmány egyik szerzője, Judith Schmitz is, aki szerint az ikreken végzett kutatások a jobb- vagy balkezesség kialakulásában 25%-ban játszik szerepet a genetika.

A tudomány még nem tart ott, hogy előre meg lehessen mondani, jobb vagy balkezes lesz-e a születendő gyermek.

Az viszont tény, hogy a bal- és jobbkezesek közötti neurológiai különbségek csekélyek, és a feltételezett magatartásbeli vagy pszichológiai eltérések többsége nem bizonyítható.


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
atm.jpg

Megszüntetnék a havi két ingyenes készpénzfelvételt

A Bankszövetség a béreket és a nyugdíjakat is kizárólag bankszámlára engedné kifizetni.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2019. november 13.


hirdetés

A havi két ingyenes készpénzfelvétel megszüntetését kezdeményezte a Bankszövetség, miután egy év alatt majdnem ötödével, rekordmagasra hízott Magyarországon a készpénzállomány.

A szervezet a béreket és a nyugdíjakat is kizárólag bankszámlára engedné kifizetni.

A kormánynak azonban más elképzelése van erről.

hirdetés

Az RTL Híradó riportja:


KÖVESS MINKET:
hirdetés
honvedelmi_miniszterium.jpg

Kirúgták a honvédségtől a barátnőjét Bujákon félholtra verő katonát

A felismerhetetlenségig összevert hatgyerekes anyuka a Facebookra töltött fel sokkoló fotókat. Azóta már a rendőrség is nyomoz az ügyben.
Fotó: Wikipedia - szmo.hu
2019. november 13.


hirdetés

Soron kívül megszüntették annak a tartalékos katonának a szolgálati viszonyát, aki szombaton a felismerhetetlenségig vert egy nő Bujákon, írja a 24.hu. A lappal közölte a honvédség és a minisztérium, hogy az ügyben rendőrségi vizsgálat indult, melynek befejezéséig nem áll módjukban több információt adni. Azt azonban kiemelték, hogy

"...a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség – még az önkéntes tartalékos katonák esetében is – elítéli a nők elleni erőszak minden formáját."

hirdetés

Korábban beszámoltunk arról, hogy szerdán a Pásztói Rendőrkapitányság büntetőeljárás keretében kezdeményezte az illetékes ügyészségen a férfi távol tartásának elrendelését.

A félholtra vert hatgyerekes miskolci nő még szombaton töltött fel néhány fotót a Facebookra. A posztban elkeseredetten mesélte el, hogy barátja, egy nyugalmazott katonatiszt immár nem először bántalmazta. A férfi ezúttal egy katonai rendezvény után, a szállodai szobában esett a nőnek, a képek tanulsága alapján egyáltalán nem fogta vissza magát. Az esetről ebben a cikkben számoltunk be részletesen:


KÖVESS MINKET:

hirdetés
borkai2.jpg

Döntött a MOB: nem veszik el Borkai Zsolt életjáradékát

Szerintük a törvényjavaslat nincs megfelelően előkészítve, nincs összhangban az olimpiai eszmével, és az alkotmányos jogokkal sem.
Fotó: MTI/Krizsán Csaba - szmo.hu
2019. november 13.


hirdetés

Ma tárgyalta a Magyar Olimpiai Bizottság a jobbikos Steinmetz Ádám javaslatát, amely szerint meg kellene vonni Borkai Zsolt életjáradékát, mivel méltatlanná vált rá – írja a hvg.hu.

Az ellenzéki politikus, aki maga is olimpiai bajnok, azt szerette volna elérni, hogy erkölcstelen életvitel alapján is meg lehessen vonni olimpiai életjáradékot, mint a volt győri polgármester esetében az adriai orgia miatt.

A bizottság azonban úgy reagált: a törvényjavaslat nincs megfelelően előkészítve, nincs összhangban az olimpiai eszmével, és az alkotmányos jogokkal sem.

hirdetés

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma még korábban azt közölte, hogy csak az veszti el érdemtelenség miatt az életjáradékát, aki büntetett előéletű, büntetőeljárás alatt áll, vagy próbaidőre bocsátották.

Mivel Borkai esetében egyik sem áll fenn, továbbra is kapja az olimpiai aranyérméért járó havi összeget a magyar államtól.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
hvaldimir-beluga-balna-video-1000x583.jpg

Tragikus sors várhat az emberekkel játszó belugára, amiről újabb videó terjed a neten

A Hvaldimir nevű bálnát jól ismerik már a norvég tengerbiológusok, mivel általában arrafelé úszkál. Azt is tudják, honnan jött, és mi lesz a sorsa, ha az emberek továbbra is barátkoznak vele. A szomorú valóság a megmosolyogtató videók mögött.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 13.


hirdetés

Az utóbbi időben több aranyos videó is keringett a neten beluga bálnákról, amelyek különösen barátságosak és segítőkészek voltak a körülöttük lévő emberekkel.

Ott van például az az eset, amikor egy fiatal nő a tengerbe ejtette a mobilját, és egy belugától kapta vissza:

Vagy amikor egy beluga ellopta, majd visszaadta egy kajakos GoPro kameráját:

hirdetés

Most ismét egy hasonló videó kezdett el terjedni egy játékos belugáról: egy hajón utazó emberrel játszik egy rögbilabdával, amit a férfi eldob, ő pedig elkapja és visszahozza, akár egy kutya.

A közösségi oldalakon rengetegen látták már a valóban aranyos felvételt. Az IFL Science oldala viszont rávilágít arra, miért nem minden arany, ami fénylik, vagyis mi lehet ennek hátterében.

Több kutató ugyanis azt állítja, hogy

ez a beluga valószínűleg egy orosz kémbálna, amely megszökhetett vagy elengedték a fogságból, ugyanis már többször is látták ugyanazt az állatot Norvégiánál. Az is lehet, hogy ő volt az a beluga, amelyik visszaadta a vízbe ejtett telefont és a GoPro kamerát is.

A Hvaldimir nevű bálnát Norvégia keleti partján látták először idén, és mivel egy jól láthatóan "Szentpétervár felszerelése" feliratú hevedert viselt, egyértelmű, hogy emberek által kiképzett állatról van szó. Norvég szakértők már akkor azt feltételezték, hogy

az oroszok fegyverként használhatják a belugát: kamerát szerelnek fel rá, hogy kémkedjen nekik a vizekben, vagy fegyvert erősítenek hozzá, és arra képzik ki, hogy ha illetéktelenek lépnek az ő területeikre, megtámadja őket.

Amióta Hvaldimir feltűnt a norvég partoknál, a tengerbiológusok igyekezték megfigyelni, mert aggódtak amiatt, hogy hogy képes túlélni a tengerben egyedül. Az egyik szakember attól tart, hogy a beluga csak időnként tud táplálkozni, és nem talál elég élelmet, ezzel magyarázható a súlyvesztése. A bálnát jelenleg a Halászati Igazgatóság gondozza, és már javult az állapota.

A közösségi médiában sokan a Keiko és a Luna nevű kardszárnyú delfinekhez hasonlítják Hvaldimirt. Mindketten arról váltak híressé, hogy különösen szerettek emberek közelében lenni, delfintársaikkal pedig nem tudtak együttélni, és végül tragikus módon ért véget az életük.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!