Magyar tinilány fejlesztett ki nyomtatható robotkezet
Vas Alexa Zsófia szeretné, ha biciklizhetnének vagy kutyát sétáltathatnának a végtaghiányos gyerekek is. És nem kellene százezreket költeniük művégtagra.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. június 09.Háromdimenziós nyomtatással készült, könnyített, színes robotkezet terveztek a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán.

Az ötlet egy tinédzserlánytól származik.

Vas Alexa Zsófia, aki még csak most érettségizik, és mérnöknek készül, meggyőzte Cserey György infobionikai mérnököt, így elkészülhetett a robotkéz.

"Ha majd elnyeri végleges formáját, arra lesz jó, hogy például végtaghiányos gyerekek tudjanak biciklizni vagy kutyát sétáltatni,

hogy olyan dolgokat végezhessenek, amelyeket amúgy nem tudnának, mert nincsen kézfejük - mondta a Quibit videójában a lány.

A robotkézen egyébként az e-NABLE bárki számára szabadon hozzáférhető, interneten megtalálható alapmodelljét használta fel, ez alapján fejlesztette tovább a végtagot. Az volt a célja, hogy olcsó, mégis használható, mozgatható kezet készítsen. Mivel a gyerekek folyamatosan nőnek,

Alexa szerint nem mindegy, hogy százezres kezet kell félévente gyártatni, vagy 3-4 ezer forintos eszközt.

"A kéz a mérnöknek készülő lány szerint egyszerű, sőt néhány ezer forintból összerakható. A prototípus legdrágább alkatrésze a szervómotor, ez 930 forint" - írja a Blikk.

Az egyelőre még egyedinek számító végtag egy hónap alatt készült el. Alexa a TUDOK (Tudományos Diákkörök XVIII. Kárpát-medencei Konferenciája) elnevezésű versenyen mutatta be, ahol különdíjat kapott érte.

"Hardvert, mechanikát, működő eszközt építeni nehéz dolog. Prototípust sem könnyű összerakni, mivel olyan tudás kell hozzá, ami - úgy gondolom - középiskolában még nem tanítanak" - mondta a mentora.

VIDEÓ: Alexa bemutatja a Qubit riportjában a kezet:

Alexa a Nők a Tudományban Egyesület diáknagykövete.

Én gépészmérnök leszek! ?‍?? Oszd meg te is velünk, mi leszel, hogy ezzel is minél több lányhoz jusson el a Lányok Napja program, ami segíthet nekik is dönteni a továbbtanulásban. Hívd ki te is a barátaidat, hogy rakjanak ki egy képet a céljaikkal, érjünk el együtt mindenkihez! ? #lanyoknapja2018 #sztem http://www.lanyoknapja.hu Kihívottjaim: @vrg.ds @komar.rebi @franciskavigh #mechanicalengineer #engineer #engineering #futureengineer #womeninscience #womeninstem #womeninengineering

82 kedvelés, 5 hozzászólás - Alexa Zsófia Vas (@lexaferrum) Instagram-hozzászólása: "Én gépészmérnök leszek! ?‍?? Oszd meg te is velünk, mi leszel, hogy ezzel is minél több lányhoz..."


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x