hirdetés
szennyviziszap-kamion-kotro-illusztracio-pixabay.jpg

Magyarországra szállítják Szlovénia összes szennyvíziszapját

De Szlovénián kívül Magyarországon landol még fél Horvátország szennyvíziszapja is.
Címkép: illusztráció, Pixabay - szmo.hu
2019. július 19.


hirdetés

2018-ban Szlovénia egy éves termelésének megfelelő mennyiségű szennyvíziszap érkezett két magyar feldolgozótelepre – értesült 24.hu. A lap korábban már több cikket is készített a témában, azokban pedig kiderült már, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal 2018-ban 41 ezer tonna szennyvíziszap behozatalára adott ki engedélyt, aminek következménye az volt, hogy a horvát állami tulajdonban lévő Girk Kalun 34 ezer, a Kemis Termoclean pedig 7 ezer tonna szennyvíziszapot hozott be Magyarországra.

A 24.hu azt írja, "szennyvíziszap minden lakott helyen keletkezik, nem igényel különleges kezelést (ezt mondta a magyar zöldhatóság a zágrábi iszapról), a mezőgazdasági, rekultivációs hasznosítás helyben is megoldható", ezért nem értik, hogy miért szállítják Magyarországra azt.

Az országba érkező szennyvíziszappal egyébként korábbi közlések szerint tájsebet gyógyítanak, később majd "talajhelyettesítő lesz belőle, amin energianád és erdő növekedhet, majd a növényeket erőművekben hasznosítják".

A lap most egy szlovén hírportál segítségével próbált információt gyűjteni azokról a szennyvízszállítmányokról, amik az országba érkeztek. Megkeresték a helyi környezetvédelmi és területrendezési felügyeletet (IRSOP), ahonnan megerősítették a lap korábbi információit, miszerint

"2018-ban 30 ezer tonna szennyvíziszap érkezett Szlovéniából a magyarországi telepekre."

hirdetés

Ez pedig az Eurostat adatai alapján körülbelül Szlovénia éves szennyvíziszapjának felel meg, amit hazánkba dolgoztak fel.

A lapnak az IRSOP azt is elárulta, hogy Pápa-Tapolcafőre 2015-ben kezdték meg a szállítást, Székesfehérvárra pedig 2018-ban.

A 24.hu ezek után a Pest Megyei Kormányhivatalhoz és a hulladékügyekben illetékes két minisztériumhoz, az agrár-, illetve az innovációs tárcához fordult az ügyben, de nem kaptak választ a kérdéseikre. Közben Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön közölte, hogy a magyar hatóságok nem engedélyeznek további importot, a meglévő engedélyeket pedig felülvizsgálják majd. Viszont az áruk szabad áramlása uniós alapelv, ezért teljes tilalmat nem vezethetnek be.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
koronavirus-1000x758.jpg

Franciaországban is megjelent a koronavírus

Ez az első megerősített eset Európában.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 24.


hirdetés

Franciaországban is megjelent a tüdőgyulladást okozó új koronavírus jelentette be Agnes Buzyn francia egészségügyi

miniszter péntek esti sajtótájékoztatóján.

Mint mondta,

ez az első megerősített eset Európában. Az első esetet Bordeaux-ban, a másodikat Párizs térségében jelentették.

A miniszter valószínűsítette, hogy további esetek is lesznek.

hirdetés

Európában eddig csak az Egyesült Királyságból érkezett hír gyanús esetekről. A koronavírusra jellemző fertőzési tünetekkel négy beteget vizsgálnak Skóciában, egyet pedig Észak-Írországban.

Magyarországon jelenleg nincs koronavírusos beteg és kevés az esélye a járványnak a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint. De jelezték, hogy fokozottan figyelemmel kísérik a kínai koronavírus járványt, és amint indokolttá válik, megteszik a szükséges intézkedéseket.

A koronavírus már az Egyesült Államokban is megjelent, ahol 22 tagállamban összesen 63 gyanús esetet vizsgálnak, 11 páciens esetében a betegség gyanúja nem igazolódott be, viszont két betegnél már egyértelműen azonosították a koronavírust.

Kínában péntekre már 26-ra nőtt a koronavírus halálos áldozatainak száma, a fertőzötteké pedig már 800 felett jár.

Az egészségügyi hatóságok szerint még további 1072 fertőzésgyanús esetet tartanak számon, a betegeket még vizsgálják.

Péntekre már tizenhárom várost kellett lezárni a vírus miatt: a 11 milliós lakosságú Vuhant már korábban elszigetelték a külvilágtól, repülők és vonatok sem mehetnek se ki, se be, és a buszok, metrók kompok se járnak. Csütörtöktől pedig korlátozásokat vezettek be a több mint hétmilliós Huanggangban és a kb. egymilliós Ezhou-ban is.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
osztrak-teve-magyar-mediahelyzet-1000x580.jpg

A magyar médiahelyzet volt a téma negyed órán keresztül egy osztrák tévéműsorban

Az internetre is felkerült az adásrészlet, amit magyar felirattal is meg lehet nézni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 24.


hirdetés

Magyarország, pontosabban a magyarországi médiahelyzet volt a téma az osztrák közszolgálati tévé 1-es csatornájának Gute Nacht Österreich című műsorában.

Ebben többek közt elhangzott, hogy "Magyarországon az egyetlen független sajtó a hotelben, a reggelinél lévő gyümölcsprés, amin a PRESS (angolul sajtót jelent) felirat látható". Majd részletesen bemutatták, hogyan vált valamennyi közszolgálati médium egyetlen médiaholdinggá.

Ezután szóba került Heinrich Pecina osztrák pénzügyi befektető, majd Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc befolyása is a médiában.

Peter Klien műsorvezető humorizálva beszélt a témáról, és több poént is elsütött, de az adásszerkesztők is kitettek magukért a különböző bevágott képekkel és animációkkal.

Az adásról felkerült egy 16 perces videó a YouTube-ra is, ahol magyar felirattal is meg lehet nézni.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
kod-mti-mohai-balazs-1000x675.jpg

Sűrű köddel és ónos esővel indul a hétvége - a fél országra kiadták a figyelmeztetést

A köddel borított tájakon hószállingózás is lehet szombaton.
Fotó: MTI/Mohai Balázs - szmo.hu
2020. január 24.


hirdetés

Az ország nagy részén ismét tartós, sűrű ködre figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Péntek estétől a déli határvidék kivételével ismételten nagy területen sűrű (zúzmarás) köd képződésére lehet számítani, amely szombaton tartósabban is megmaradhat. A köddel borított tájakon ónos szitálás, hószállingózás előfordulhat.

Szombaton - jelentős bizonytalanság mellett - a Dunántúlon, annak is a nyugati részén kis mennyiségű (néhány tized milliméter) ónos eső hullhat.

Szombatra a tartós, sűrű köd veszélye miatt Budapestre, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyére adtak ki figyelmeztetést.

Az előrejelzés szerint szombaton a hőmérséklet hajnalban mínusz 9 és mínusz 1 Celsius-fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 2 és plusz 4 fok között várható.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
koronavirus-kozeli-kep-1000x583.jpg

Közeli képeken mutatták meg a halálos koronavírust

A kínaiak azért hozták nyilvánosságra a felvételeket, hogy a szakemberek időben felismerhessék a kórokozót.
Fotók: Kínai Tudományos Akadémia Mikrobiológiai Intézete - szmo.hu
2020. január 24.


hirdetés

Először sikerült közeli képeken megörökíteni az eddig már 26 halálos áldozatot szedő koronavírust.

Ahogy arról mi is folyamatosan beszámoltunk, az újfajta vírus Kínából, Vuhan városából indult egy állatpiacról. A fertőzés gyorsan terjed, már Európában is kezelnek betegeket.

A halálos áldozatok száma két nap alatt 17-ről 26-ra, a fertőzötteké 470-ről 830-ra ugrott.

Az egészségügyi hatóságok szerint még további 1072 fertőzésgyanús esetet tartanak számon, a betegeket még vizsgálják.

Péntekre már tizenhárom várost kellett lezárni a vírus miatt: a 11 milliós lakosságú Vuhant már korábban elszigetelték a külvilágtól, repülők és vonatok sem mehetnek se ki, se be, és a buszok, metrók kompok se járnak. Csütörtöktől pedig korlátozásokat vezettek be a több mint hétmilliós Huanggangban és a kb. egymilliós Ezhou-ban is.

hirdetés

A Kínai Tudományos Akadémia Mikrobiológiai Intézete pénteken hozta nyilvánosságra azokat a közeli felvételeket, amiken megörökítették a fertőzésért felelős kórokozót.

A Vuhan-koronavírus (2019-nCoV) a szakemberek szerint rokonságban áll a közel-keleti légúti koronavírussal (MERS) és a súlyos akut légzőszervi szindrómával (SARS). Ezek a betegségek az enyhe megfázás tüneteitől a súlyos tüdőgyulladáshoz hasonló tünetekkel járnak.

A kínai hatóságok létrehoztak egy globális adatplatformot, amelyen beszámolnak a kutatásaikról és eredményeikről. Bíznak benne, hogy a vírus genetikai adataira vonatkozó és egyéb információkkal segíthetnek abban, hogy a világ minden táján időben felismerhessék a vírust és megkezdhessék a megelőzést.

Forrás: RT

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!