dam-szarvas_
Magyarország legváltozatosabb erdeje – irány a somogyi erdő
Ha szeretnél kicsit kiszakadni a folyton nyüzsgő és zajos belvárosból, szereted a természetet, szívesen sétálnál a tiszta, csillagos ég alatt és örömmel merülsz el a változatos élővilág szépségeiben, már veheted is a túrabakancsodat, és irány a somogyi erdő!
Szponzorált tartalom (x)
2016. december 13.

A hatalmas területen elterülő erdőt nem hiába tartják Magyarország legváltozatosabb erdejének, hiszen már földrajzi helyzete is sokszínű. Az erdő magába foglalja a Balatoni-medence sík területeit, a Külső-Somogy széles és mély völgyeit, a Belső-Somogy patakjait, a Dráva menti síkság homokvidékeit, a Zselic romantikus tájait és a Zalai dombság Somogyba átnyúló lankáit.

Így legyél a magaslatok szerelmese vagy a biztos egyenes rajongója, a somogyi erdőben biztos nem válik majd unalmassá a séta.

Már csak azért sem, mert útközben rengeteg dologra lehet rácsodálkozni. Mintha egy tökéletes biológiaórán lennék, a térségben megcsodálhatjuk a legtöbb hazánkban őshonos fafajt. Vannak büszke tölgyesek, cserek, gyertyánok, juharfák, égerek, nyárfák, fűzfák, szilek, kőrisek, erdei fenyők, borókák és hársak is.

szarvas01

Ha Kaposvár környékén jártok, a várostól délre haladva felfedezhetitek a Zselic csodáit. A séta alatt útba ejthetitek Bőszénfán a Kaposvári Egyetem Szarvasfarmját, ahol egy seregnyi büszke gím és dámszarvas tanyázik.

A somogyi erdőt üzemeltető SEFAG Zrt. vadászterületein egyébként minden itthon élő nagyvadfaj megtalálható, így a szarvasok mellett vaddisznók, őzek és kisebb számban muflonok is élnek.

somogyierdo

Az erdőben egyébként komoly vadászturizmus folyik, saját vadászirodájuk is van. A jelentős vadászmúltat bizonyítja az is, hogy 1971-ben itt rendezték meg a vadászati világkiállítást, a tervek szerint pedig a 2021-ben visszatérő Vadászati Világkiállítás egyik lehetséges vidéki helyszíne lesz.

A környéken élők nagy kedvence a Ropolyi-tó. Jó időben, hétvégente a tó mellett lévő tűzrakóhelyek környéke megtelik piknikező, kiránduló családi és baráti társaságokkal. A tó környékén egyébként gyakran rendezvényeket is tartanak: innen indul például a Nyárköszöntő futóverseny vagy a mountain bike verseny, amihez kiváló terep a Zselic és környéke.felfedezzuk-az-erdot

A Zselicben a gyerekeknek több fejlesztő, oktató helyszínt is építettek nemrégiben, a Zselici Csillagpark beruházásának részeként. A Ropolyi-tó melletti építmény például a vizet szimbolizálja, hullámos alakjával annak mozgását mutatja be. A Ropolyi-tó és környéke hamarosan nagy változásokon mehet át, a SEFAG Zrt. ugyanis további turisztikai fejlesztéseket is tervez arrafelé.

Így ha a horvátokkal közösen benyújtott pályázattal elnyerik a támogatást, itt hamarosan táj-és természetismereti ház, csónakázótó és két lovas kikötő is épülhet. A tótól pár száz méterre pedig hamarosan táborhely épül. Ide, egy, az erdőt bejáró sajtóút során újságírókkal közösen kajszibarack és cseresznyefa csemetéket ültettek. A gyümölcsfákról az itt táborozó gyerekek csemegézhetnek majd.

csillagvizsgalooo

Kevesen tudják, de itt található Magyarország egyik Csillagoségbolt-parkja is, amit Európában elsőként alapított a Nemzetközi Csillagoségbolt Szövetség itt, a Zselicben. Az ilyen parkok azért különlegesek, mert itt nagyon alacsony a fényszennyezés, azaz a közlekedés, kirakatok, házak fénye nem akadályozza azt, hogy természetes állapotában lássuk a sötét éjszakai égboltot.

Ennek köszönhetően, ha nem felhős az ég, holdtalan éjszakákon több ezer csillag is látható. Derült nyári éjjeleken pedig a Tejutat is megcsodálhatod itt, szabad szemmel. A Csillagoségbolt-park és a Csillagvizsgáló egyébként rendszeresen szervez csillagnéző túrákat is, ahol szakavatót vezetők ismertetnek meg a csillagok rejtélyeivel.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!