hirdetés
csiz_sajtmuhely_baracska_5.jpg

Magyarország legjobb sajtját készíti, de még fejlesztené

A baracskai Csíz Sajtműhely képviselheti Magyarországot a világ legrangosabb sajtversenyén. Az alaptóval, Kun Anitával beszélgettünk.
Szegedi Éva - szmo.hu
2018. február 19.


hirdetés

Magyarország legjobb sajtja 2017-ben egy hat hónapos érlelésű, gouda formában készült termék lett. A baracskai Csíz Sajtműhely terméke a Nemzetek Sajtfesztiválján megnyerte a hazai sajtok versenyét. Készítői álmodni sem mertek volna a helyezésről, és arról sem, hogy ezzel kijutnak a 2019-es Mondial du Fromage-ra, és ott ők képviselhetik Magyarországot.

Mi a nyertes sajt különlegessége? Szép a kiállása, aranysárga a színe, ezt vesszük észre először. Kun Anita, a Csíz Sajtműhely alapítója azt mondta róla, hogy mivel egy 10 kilós gurigáról beszélünk, a közönségnek nagyon tetszik, úgy vannak vele, hogy ha már ilyen szép nagy, akkor abból szeretnének egy szeletet hazavinni. A másik különlegessége pedig az, hogy a több hónapos érlelés után már kap egy kellemes, jellegzetes, sajtos utóízt, ami valódi gasztronómiai élményt nyújt.

Kun Anita, aki néhány éve még nem gondolta volna, hogy sajtokkal foglalkozik majd, lelkesen beszélt a kézműves sajtok készítéséről.22814377_1954531818144805_6613660836464468658_ncsiz_sajtmuhely_baracska_1

- Mi magyarok mennyire szeretjük a sajtokat, mennyire népszerű nálunk?

- A sajt itthon alapvető élelmiszer, kedveljük. Más kérdés, hogy nem nagyon válogatunk. Az előző ötven-száz évben a trappista szinte egyeduralkodó volt, ezt vásárolták a legtöbben.

hirdetés

Az ipari termelés tönkretette a magyar sajtgyártást, nem alakult ki az a sokszínűség, ami francia, holland, olasz sajtokat jellemzi.

Nálunk a trappistán kívül nehéz mondani még két magyar sajtot, talán az Óvárit, a Lajtát, ha valaki még emlékszik rá.

Ehhez képest egy francia - mivel a hazájában legalább négyszázféle sajtot készítenek -, egy kezén nem tudja megszámolni, hirtelen mennyit tudna említeni. Ott a mindennapi étkezés része a sajt. Mást sütnek, mást grilleznek, hidegen mást fogyasztanak, és más kerül az asztalra étkezés végén.

A sajtfogyasztásnak ez a fajta kultúrája és hagyománya hiányzik Magyarországon. Talán az utóbbi tíz évben történt változás a jelenleg is zajló gasztroforradalomnak köszönhetően. Az étterem-tulajdonosok is jelezték már, hogy kezd az ízlésünk kifinomulni.

A multiknak nagy szerepük volt abban, hogy elkezdjük kóstolgatni a különféle sajtokat, mivel ezeket behozták Nyugat-Európából, és elárasztották velük a piacot.

De nem csak a sajtoknál indult el a folyamat: igényesebben vásárolunk húsokat, füstölt árukat és zöldségeket is. A Csíz Sajtműhellyel ebben a folyamatban szeretnénk részt vállalni, hogy egy kicsit közelebb hozzuk az emberekhez a sajtfogyasztást, és átvigyük mindennapokba.

"Ha néhány éve azt mondják nekem, hogy sajtkészítő leszek, biztos kinevetem az illetőt! Városi lányból lettem vidéki, majd irodistából őstermelő.Sajtokat álmodok meg és készítem őket saját ízlésem szerint valódi tejből tartósítószer és adalékanyagok nélkül. Hobbiból lett főállás a sajtkészítés.

Számtalan rossz ízű és állagú bolti sajt után gondoltam, hogy miért ne tudnék én is sajtot csinálni, hisz történelmi tanulmányaimból tudom, több ezer éve készít az ember sajtot. Lila hagymás gomolyával kezdtem és már az első darab olyan jól sikerült, hogy azóta abba sem hagytam! :-) Eleinte a barátaim és családtagjaim, később és remélem még sokáig a kedves vevőim nagy örömére!"

Forrás: Csíz Sajtműhely

csiz_sajtmuhely_baracska_3

- Miért fontos, hogy kijutottak a franciaországi versenyre?

- Magyarországon egy bizonyos szint elérése után rendkívül nehéz továbbfejlődni. Amikor az ember már tudja, hogy jó sajtot csinál, megfelelő a minősége, akkor azt nehéz utána tovább finomítani, mert ehhez hiányzik itthon a megfelelő képzés, nincsen olyan szakmai fórum, amelyhez segítségért lehetne fordulni.

A franciákkal való kapcsolatfelvétel azonban segíthet a továbbfejlődésben; szóba jöhet például külföldi tanulás, valamilyen képzés, fejlesztés. Igazából ezért mentünk el a versenyre.

Bár eleve a Nemzetek Sajtfesztiválja ámulatba ejtő volt, rengeteg érdeklődő gyűlt össze, 365 féle sajtot mutattak be a kiállítók, és sok inspirációt gyűjthettünk, a versenyre igazából az vonzott bennünket, hogy a francia sajtlovagrendből jöttek bírálni.

Miután kiderült, hogy nyertünk, és kijuthatunk a Mondial du Fromage-ra, a sajtversenyek Bocuse d’Or-jára, azzal a felismeréssel járt, hogy úristen, ki kell vinni egy sajtot! Ehhez pedig fejleszteni kell még a terméket: finomítani, szépíteni, a színvonalát még jobban felhozni, hogy valóban méltók legyünk arra, hogy ott megjelenjünk.

- Elmondaná, hogy a kézműves sajt mitől kézműves?

- A hivatalos megfogalmazás szerint azért, mert

a folyamat nagyobbik részét az ember kézzel végzi. Nincsen gépesített sor, amelynek a végén a futószalagról lejön a csomagolt sajt, hanem valójában a két kezünkkel készítjük a sajtokat.

Nálunk csupán annyi a gépesítés, hogy a sajtkádban gép végzi a tej pasztőrözését és a keverést. Onnantól kezdve a formázást is mi végezzük el, kézzel.

- Mi minden szükséges a jó minőségű kézműves sajthoz?

- Először is

kiváló alapanyag, kiváló tej kell hozzá.

Ez ott kezdődik, hogy a tehenet mivel etetik: Legel? Mivel táplálunk hozzá? Hogyan tartjuk?

A másik követelmény a magas fokú higiénia.

A jó alapanyagot könnyű beszennyezni, ha piszkos műhelybe kerül. Megfertőződik és a termék nem lesz jó. Ez a követelmény igaz a már elkészült termékre is. Hiába készítem el szépen a sajtot; ha ráteszem egy piszkos polcra vagy beleteszem egy piszkos edénybe, akkor abból már nem lesz egy jó termék.

Attól kezdve, hogyan fejem meg a tehenet, odáig, hogy hogyan adom el a sajtot, nagyon precíz és magas higiéniai szintet kell tartani. Ez roppant nehéz, és csak kevesen képesek teljesíteni. Az a tisztaság ugyanis, ami még elmegy egy háztartásban, a sajtkészítéshez már nem felel meg. A sajtosoknak ki kell emelkedniük az átlagból, mivel a tej könnyen szennyezhető, gyorsan romló alapanyag.

A harmadik követelmény a hozzáértés, azért, hogy tényleg jó sajt készüljön.

Ebben a szakmában is folyamatosan képeznünk kell magunkat. Az ember soha nem érzi úgy, hogy már tud sajtot készíteni, mindig fejleszt, mindig próbálgat, például versenyeken vagy szakmai körökben. Mindig figyelni kell, miben tudunk megújulni, hogyan tudjuk jobban csinálni. Mi a férjemmel ezért járunk folyamatosan külföldre is. Sokat olvasunk idegen nyelven, kapcsolatot tartunk külföldi sajtkészítőkkel. Ha valami gondom van, vagy érdekességet látok, akkor annak utánamegyek.csiz_sajtmuhely_baracska_2

- És milyen buktatói lehetnek ennek a szakmának?

- Az előbb elmondottak ellentéte: ha nem tartjuk be a higiéniai követelményeket, ha rossz az alapanyag, ha nem képezzük magunkat, ha rossz minőségű terméket állítunk elő. Ezen az úton ha nem is mindig bukásra, de szenvedésre van ítélve a sajtkészítő. Sokan nem értik, miért nem jutnak egyről a kettőre. Hát ezért. A bukáshoz egyébként az is hozzájárulhat, hogy amikor az ember vállalkozó lesz, akkor arra van hagyatva, hogy egyedül menedzselje a vállalkozását.

Az remek, ha tudok sajtot készíteni, és különlegesen finom a termékem, de azt utána el is kell adni.

Marketingtevékenységet kell folytatni, és jó kommunikációs készséggel kell rendelkezni. A piacra kiállni sem olyan egyszerű; ha nem beszélgetek, ha nem rokonszenves a megjelenésem, ha nem szimpatikus a termékem, akkor senki nem fog odajönni.

- Néha az az érzése az embernek, főleg a nagyvárosokban, hogy lépten-nyomon sajtot készítő őstermelőkbe botlik. Nem túl nagy a konkurencia?

- Valóban sokan vagyunk, azonban tapasztalataim szerint a vállalkozások 80 százaléka rossz minőségű terméket állít elő. Ahogy a vevők egyre tudatosabbá válnak, az ízlésük pedig egyre kifinomultabbá, 15-20 év múlva már valószínűleg nem fogják megvenni ezeket a termékeket, mert észreveszik a különbséget a tucatáru és a valóban jó minőségű termékek között.

Sok vevőm mondja el, hogy fesztiválon járva vásároltak egy sajtkészítőtől, de olyan rossz volt, hogy kidobták. Most tehát még az egész mezőnynek fejlődnie és tanulnia kell.

100 liter tejből vajon mennyi sajt lesz?

Kun Anita elárulta, hogy a tej 10 százalékából lesz sajt, vagyis 100 literből 10 kilogramm, a többi pedig melléktermék.

A mellékterméket mi mindenre lehet használni? A tejsavóból orda sajtot készítenek. Ezt Olaszországban ricottának hívják. Erdélyben is népszerű, de ott juhtejből készítik.

Az orda tápanyagokban gazdag, hasznos élelmiszer, és azok is fogyaszthatják, aki valamilyen okból csak sovány sajtokat ehetnek. Tehetjük süteményekbe, salátákba, grillezhető. Kun Anita tippje az, hogy ha a túrógombócot fele túró-fele orda felhasználásával készítjük, sokkal könnyebb lesz.

A megmaradt savót egy őstermelőnek adják oda, aki állattenyésztéssel foglalkozik, és takarmányként tudja hasznosítani.

csiz_sajtmuhely_baracska_4

- Melyik sajt készül a leggyorsabban?

- A krémsajt és a gomolya sajt. Mind a kettőből sokat készítünk, kedvelt fajták. A krémsajt a vajat helyettesítő, krém állagú sajt, nem keverendő össze a sajtkrémmel! Ez utóbbiban sok a más összetevő is, például a túró is bele kerülhet. A krémsajt az csak sajt.

A gomolya pedig egy tradicionális magyar sajt. Mi, magyarok szeretjük, sokféle ízben kapható. Hófehér guriga, amit friss vagy szárított fűszerekkel ízesíthetünk. A szakma egy kicsit haragszik a gomolyára, én ezt nem osztom. Én magam is nagyon szeretem, remekül kiegészíti a reggelit vagy a vacsorát. Sokat vesznek tőlünk, hat-nyolcféle ízesítéssel készítjük.

- Mi az, ami rekordhosszúságú ideig érik? Milyen típusú sajt ez?

- Nekünk ilyen nincsen, egyszerűen azért, mert a körülményeink nem alkalmasak erre. A leghosszabb érlelésű sajtunk a 10 hónapos volt.

Ennek a Baracskai félkemény sajtnak, ami a versenyen nyert, a hat hónapos verzióját adtunk be, de próbáljuk ugyanennek a 10 hónapos és egy éves változatát is elkészíteni. Ezen dolgozunk most, de ennél tovább nem tudunk érlelni, nincs elég tejünk hozzá, ugyanis hamarabb elfogy a sajt, minthogy egy évig érjen. Másrészt pedig még nem kísérleteztük ki a kemény sajtokat, csak a félkeményig mentünk el.

- Milyen terveik vannak erre az évre?

- Sok minden hiányzik még a műhelyünkből, szeretnénk minilabort vásárolni, hogy napról napra követhessük a tej változásait, és reagálhassunk rá. Most ugyanis szekciónként van tejvizsgálat. Fontos például az érlelt sajtoknál a zsírszázalék beállítása, hogy ne legyen túlságosan zsíros, mert az érés során olyan bomlás alakul ki, ami mellékízt ad a sajtnak. A finomhangolásokat szeretnénk megtanulni és a munkában alkalmazni.

Tökéletesítenünk kell azt a sajtot, amivel nyertünk a magyar versenyen, még akkor is, ha finom és jó sajt. A mi szintünkön ez már laboros finomítást jelent, szigorú mikrobiológiai fejlesztést.

2018 feladata az, hogy 2019 júniusára olyan sajtot tudjunk kigurítani a Csíz Sajtműhelyből, ami megállja a helyét Franciaországban.

Nyitókép és fotók: Csíz Sajtműhely


hirdetés
KÖVESS MINKET:




Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
barb-919x760.jpg

Esküvőszervezés, melldaganat, kemoterápia, koronavírus – Barbi számára 2020 mégis varázslatos év lesz

Bartus Barbarával legutóbb idén év elején beszélgettünk. Azóta túl van a kemón és férjhez ment. A Szeretlek Magyarországnak arról mesélt júliusban, hogyan érintette őt a járványhelyzet, hogyan viselte a kemoterápiát, hogyan éli meg a kezelések mellékhatásait és arról is beszélt, mit terveznek újdonsült férjével.
K.U.D. - szmo.hu
2020. július 09.


hirdetés

Aki követi Barbi blogját, az tudja, hogy a 29 éves lány igazi energiabomba, optimista, vidám, és igyekszik meglátni a jót még a legrosszabb helyzetekben is.

"7 hónap alatt kaptam 8 kemoterápiás kezelést, 7 hormoninjekciót, 40 fehérvérsejt képző injekciót, és ezen kívül még húszszor szúrtak meg különböző tűkkel. Engem, aki még a háziorvoshoz is csak akkor ment, ha lógni akart a suliból. Kihullott a hajam, klimaxolok, nem igazán érzek ízeket, dagad a lábam, kicsit hízok is, alig van szempillám, szemöldököm, nagyon hamar, nagyon kis dologtól is elfáradok, és még sorolhatnám. (…) Minden fentebb felsorolt tünet és kezelés ellenére nagyon szeretem az életem, és őszintén ki tudom jelenteni: köszönöm, az éppen aktuális kisebb rosszullétektől eltekintve JÓL VAGYOK"

– írta blogján, így, csupa nagybetűvel. Tényleg mindenben meglátja a jót, a Szeretlek Magyarországnak úgy fogalmaz, nem gondolta volna, de az esküvőnek sikerült 2020-at is varázslatossá tenni számára, mindig emlékezetes év lesz, sok-sok pozitív emlékkel.

Amikor kirobbant a koronavírus-járvány, eszébe sem jutott, hogy esetleg átszervezzék a nyárra tervezett esküvőt. Hitt benne, hogy június 20-án a családjuk és a barátaik körében mondhatják majd ki a boldogító igent.

hirdetés

"Május elejéig nem izgultam, addig még olyan messzinek tűnt, hogy nem foglalkoztatott a kérdés. Na de utána... Minden csütörtöki kormányinfót feszült figyelemmel hallgattam, és azt mantráztam magamban, hogy nincs az a bolygóegyüttállás, ami ezt elvegye tőlünk. Pontosan emlékszem arra a napra, május 14-e volt, és bejelentették, hogy 200 főig június 1-től lehet lagzit is tartani. Zokogtam a tv előtt. Annyi mindenen voltunk túl az év első felében, nem nagyképűségből, de tényleg megérdemeltük, hogy megtarthassuk az esküvőnket, úgy ahogy azt terveztük" – mondta Barbi, hozzátéve, az esküvőn aztán tényleg közel százan voltak, és ő maga is meglepődött, mennyire jól bírja, mert hajnalig tartott a mulatság.

"Csodálatos nap volt, semmit sem csinálnék másképp"

– jegyezte meg. A menyecsketánc végéig parókában volt, hajnalban vette csak le.

"Nagyon jól megcsinálta a fodrászom, és mivel nem volt annyira meleg, így teljesen jól bírtam. Persze azért a kreatív fotózáson készítettünk néhány képet kopaszon is" – mondta mosolyogva. A kopaszság sohasem feszélyezte, ahogy a kemoterápia többi mellékhatásában is igyekszik meglátni a jót, még ha ez furcsán is hangzik. Úgy fogalmaz, ez mind "új kaland" a számára.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:




hirdetés
tabornok-ikrek.jpg

A magyar ikerpár mindkét tagjából kétcsillagos tábornok lett, most elárulják, hányszor keverték össze őket

Még a komoly katonai körülmények között is adódott vicces szituáció a hasonlóságból. Ugyanakkor a testvérek számos dologban különböznek is egymástól.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 07.


hirdetés

Szinte nincs olyan magyar katona, aki ne ismerné a Magyar Honvédség leghíresebb ikerpárját, a Sándor testvéreket - írja a Magyar Honvédség honlapja.

Mindketten évtizedek óta szolgálják a hazát. Sándor Zsolt vezérőrnagy, aki jelenleg a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnökének műveleti helyettese, mindössze öt perccel született korábban, mint öccse, Sándor Tamás vezérőrnagy, különleges műveleti haderőnemi szemlélő.

Ahogy Sándor Zsolt elmondja, eredetileg nem is akartak katonák lenni, alapvetően szüleikhez hasonlóan a rendőri pályában gondolkoztak. Ám őt alkata predesztinálta arra, hogy lövész legyen. Ugyanakkor az fel sem merült bennük, hogy egy helyőrségbe kerüljenek, így pályafutásukat más településen kezdték.

Végül 1996-ban kerültek egy helyre. A testvérek elmesélték, hogy többször több helyen összekeverték őket, és ezek a szituációk bizony a komoly fegyelemhez szokott hadseregben is okozott néhány nevetésre okot adó pillanatot. Ahogy hozzátették,

egy idő után feletteseik is óvatosabban vonták őket felelősségre egy-egy kérdéses szituációban, nem mindig tudva, hogy éppen melyikükhöz beszélnek.

hirdetés

A Sándor-fivérek arról is beszélnek a videóban, hogy bizonyos tulajdonságaikban és hobbijaikban alapvetően különböznek egymástól. Ugyanakkor az életútjukból adódóan sem jellemző rájuk, hogy rivalizálnának egymással. Egyedül a testedzés az, ahol Zsolt saját bevallása szerint szeretné utolérni Tamást.

A történetüket megnézheted a Honvédség rövid videójában:

Kétszer két csillag a parolin

Szinte nincs olyan magyar katona, aki ne ismerné a Magyar Honvédség leghíresebb ikerpárját, a Sándor testvéreket. Mindketten évtizedek óta szolgálják a hazát...


hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
bor2.jpg

Hatalmas sikert értek el magyar borászok Bordeaux-ban, a világ legrangosabb borminősítő eseményén

A Challenge International du Vin nemzetközi borversenyen 10 arany- és 10 ezüstérmet szereztek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 10.


hirdetés

Komoly nemzetközi elismerést kaptak megint a magyar borászok. A június végén megrendezett Challenge International du Vin nemzetközi borversenyen tíz arany és tíz ezüstérmet szereztek a magyar borok.

A világ legrangosabb és legnagyobb múltra visszatekintő borminősítő eseményén, a Challenge International du Vin nemzetközi borversenyen június 26-án kimagasló magyar siker született. A franciaországi Bordeaux-ban - az 1976 óta megrendezett - idei bormustrán 33 ország 3544 versenyző bora közül húsz magyar bor is felkerült a top-listára.

A díjazott borok egy rosé kivételével fehérborok, melyek közül 11 édes - írja a Bor és piac.

Aranyérmes tételek:

Söptei Varázslat 2018 (Balatonfüred-Csopak)

hirdetés

Bárdos Irsai Olivér 2019 (Mátra)

Bujdosó Csomó 2019 (Balatonboglár)

Orosz Gábor Tokaji Hárslevelű Király dűlő 2012

Pannon Tokaj Tokaji Szamorodni Édes 2017

Bujdosó Tramontana 2018 (Balatonboglár)

Varga Pincészet Royal Egri Hárslevelű 2018

Varga Pincészet Royal Egri Hárslevelű 2017

Orosz Gábor Tokaji Aszú 6 puttonyos 2005

Pátzay Pinot Noir rosé 2019 (Balaton)

Ezüstérmes tételek:

Nyakas Irsai Olivér 2019 (Etyek-Buda)

Varsányi Pincészet Grand Selection Debrői Hárslevelű Superior 2017 (Eger)

Nyakas Menadok Rajnai Rizling 2017 (Etyek-Buda)

Patricius Tokaji Furmint Selection 2018

Varga Pincészet Aranymetszés Friss Irsai Olivér 2019 (Balaton)

Pannon Tokaj Tokaji Dominium Aszú 6 puttonyos 2013

Petrény December 2016 (Eger)

Zörgő Édes 2017 (Felső-Magyarország)

Patricius Tokaji 5 puttonyos Aszú Selection 2016

Béres Tokaji Aszú 6 puttonyos 2016

Az egyik győztes a csopaki Söptei Pincészet, amely az 2018-as “Varázslat” olaszrizlingjével nyert a fehér bor kategóriában aranyérmet.

A borászat vezetőjének tájékoztatása szerint a Balatonfüred-Csopaki Történelmi Borvidéken immár több mint 150 éves termelői hagyományokkal büszkélkedő Söptei családi pincészet nem először kap különleges elismerést a legjelentősebb francia borversenyen. 2017-ben “Hangulat” névre keresztelt 2015-ös évjáratú száraz sárgamuskotályuk aranyat, a 2015-ös “Harmónia” nevű pinot blanc-chardonnay-szürkebarát házasításuk, valamint a 2013-as kései szüretelésű sárgamuskotályuk ezüstöt hozott haza, míg 2011-ben két bronz, 2010-ben pedig egy ezüstéremmel díjazták boraikat.

A pincészetet vezető Söptei Zsolt tételei a Balatonfüred-Csopaki Történelmi Borvidék legrangosabb minősítő eseményének is rendszeres díjazottjai. Legutóbb épp a francia eredményhirdetéssel egy időben, június 25-26-án zajlott XXIX. Balatonfüredi Borversenyről hoztak el Aranyérmet borai. Köztük a Challenge-en is díjazott 2018-as “Varázslat” olaszrizlingje, vagy a szintén 2018-as évjárat kései szüretelésű „Desszert” sárgamuskotálya.

Fotók forrása: Söptei Pincészet

hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
kutatok-koronavirus-fertozes-alkalamas-hatoanyag.jpg

A koronavírus-fertőzés kezelésére alkalmas hatóanyagot találtak pécsi és osztrák kutatók egy orrsprayben

A hatóanyag nem mint a fertőzést megelőző vakcina, hanem a már kialakult fertőzés, megbetegedés kezelésére ígéretes.
MTI, A címkép illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. július 09.


hirdetés

Pécsi és osztrák kutatók együttműködésével olyan - jelenleg allergia elleni orrsprayben megtalálható - hatóanyagot azonosítottak, amely a későbbiekben a koronavírus-fertőzés kezelésében lehetséges gyógyszerként alkalmazható - közölte Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutató Központ virológiai kutatócsoportjának vezetője az MTI-vel.

A szakember tájékoztatása szerint

a pécsi kutatóközpont virológusai az osztrák Cebina biotechnológiai céggel közösen folytatott vizsgálat eredményeként találtak rá a lehetséges hatóanyagra, amely új terápiás gyógyszert jelenthet a koronavírus fertőzésben. A kutatók hangsúlyozzák, a hatóanyag nem mint a fertőzést megelőző vakcina, hanem a már kialakult fertőzés, megbetegedés kezelésére ígéretes

- fűzte hozzá.

Jakab Ferenc - aki a miniszterelnök által korábban bejelentett, egyebek mellett a vírus jobb megismerését, a lehetséges hatékony gyógyszer és gyógymódok későbbi kifejlesztését szolgáló akciócsoportot is vezette - közölte: az azelasztin nevű hatóanyagot egy általánosan használt antihisztamin orrspray alapanyagaként használják jelenleg, a hatóanyag pedig laboratóriumi körülmények között igen jó hatásfokkal csökkentette a vírus fertőzését.

hirdetés

A vizsgálat első lépéseként a Cebina kutatói számítógépes megközelítést alkalmaztak, hogy olyan meglévő és könnyen elérhető gyógyszereket azonosítsanak, amelyek a későbbiekben szerepet játszhatnak a koronavírus-fertőzés kezelésében. Ennek eredményeként sikerült kiszűrni az azelasztint, mint lehetséges hatóanyagot. Ezt követték a laboratóriumi vizsgálatok Pécsen, amelyek igazolták a számítógépes modellezés eredményét és beváltották a hozzá fűzött reményeket.

A professzor felhívta a figyelmet arra, hogy bár a laboratóriumi eredmények nagyon ígéretesek, a kísérleteket széles körű klinikai vizsgálatoknak kell követniük annak érdekében, hogy a hatóanyag tényleges terápiás alkalmazhatóságát is igazolják.

Jakab Ferenc szerint az eredmény azért is nagyon fontos, mert a gyógyszer engedéllyel rendelkező, széles körben - Magyarországon például vény nélkül - kapható orrspray formájában, és közvetlenül hat a vírusfertőzés kezdeti helyén.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:







Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!