hirdetés
csiz_sajtmuhely_baracska_5.jpg

Magyarország legjobb sajtját készíti, de még fejlesztené

A baracskai Csíz Sajtműhely képviselheti Magyarországot a világ legrangosabb sajtversenyén. Az alaptóval, Kun Anitával beszélgettünk.
Szegedi Éva - szmo.hu
2018. február 19.


hirdetés

Magyarország legjobb sajtja 2017-ben egy hat hónapos érlelésű, gouda formában készült termék lett. A baracskai Csíz Sajtműhely terméke a Nemzetek Sajtfesztiválján megnyerte a hazai sajtok versenyét. Készítői álmodni sem mertek volna a helyezésről, és arról sem, hogy ezzel kijutnak a 2019-es Mondial du Fromage-ra, és ott ők képviselhetik Magyarországot.

Mi a nyertes sajt különlegessége? Szép a kiállása, aranysárga a színe, ezt vesszük észre először. Kun Anita, a Csíz Sajtműhely alapítója azt mondta róla, hogy mivel egy 10 kilós gurigáról beszélünk, a közönségnek nagyon tetszik, úgy vannak vele, hogy ha már ilyen szép nagy, akkor abból szeretnének egy szeletet hazavinni. A másik különlegessége pedig az, hogy a több hónapos érlelés után már kap egy kellemes, jellegzetes, sajtos utóízt, ami valódi gasztronómiai élményt nyújt.

Kun Anita, aki néhány éve még nem gondolta volna, hogy sajtokkal foglalkozik majd, lelkesen beszélt a kézműves sajtok készítéséről.22814377_1954531818144805_6613660836464468658_ncsiz_sajtmuhely_baracska_1

- Mi magyarok mennyire szeretjük a sajtokat, mennyire népszerű nálunk?

- A sajt itthon alapvető élelmiszer, kedveljük. Más kérdés, hogy nem nagyon válogatunk. Az előző ötven-száz évben a trappista szinte egyeduralkodó volt, ezt vásárolták a legtöbben.

hirdetés

Az ipari termelés tönkretette a magyar sajtgyártást, nem alakult ki az a sokszínűség, ami francia, holland, olasz sajtokat jellemzi.

Nálunk a trappistán kívül nehéz mondani még két magyar sajtot, talán az Óvárit, a Lajtát, ha valaki még emlékszik rá.

Ehhez képest egy francia - mivel a hazájában legalább négyszázféle sajtot készítenek -, egy kezén nem tudja megszámolni, hirtelen mennyit tudna említeni. Ott a mindennapi étkezés része a sajt. Mást sütnek, mást grilleznek, hidegen mást fogyasztanak, és más kerül az asztalra étkezés végén.

A sajtfogyasztásnak ez a fajta kultúrája és hagyománya hiányzik Magyarországon. Talán az utóbbi tíz évben történt változás a jelenleg is zajló gasztroforradalomnak köszönhetően. Az étterem-tulajdonosok is jelezték már, hogy kezd az ízlésünk kifinomulni.

A multiknak nagy szerepük volt abban, hogy elkezdjük kóstolgatni a különféle sajtokat, mivel ezeket behozták Nyugat-Európából, és elárasztották velük a piacot.

De nem csak a sajtoknál indult el a folyamat: igényesebben vásárolunk húsokat, füstölt árukat és zöldségeket is. A Csíz Sajtműhellyel ebben a folyamatban szeretnénk részt vállalni, hogy egy kicsit közelebb hozzuk az emberekhez a sajtfogyasztást, és átvigyük mindennapokba.

"Ha néhány éve azt mondják nekem, hogy sajtkészítő leszek, biztos kinevetem az illetőt! Városi lányból lettem vidéki, majd irodistából őstermelő.Sajtokat álmodok meg és készítem őket saját ízlésem szerint valódi tejből tartósítószer és adalékanyagok nélkül. Hobbiból lett főállás a sajtkészítés.

Számtalan rossz ízű és állagú bolti sajt után gondoltam, hogy miért ne tudnék én is sajtot csinálni, hisz történelmi tanulmányaimból tudom, több ezer éve készít az ember sajtot. Lila hagymás gomolyával kezdtem és már az első darab olyan jól sikerült, hogy azóta abba sem hagytam! :-) Eleinte a barátaim és családtagjaim, később és remélem még sokáig a kedves vevőim nagy örömére!"

Forrás: Csíz Sajtműhely

csiz_sajtmuhely_baracska_3

- Miért fontos, hogy kijutottak a franciaországi versenyre?

- Magyarországon egy bizonyos szint elérése után rendkívül nehéz továbbfejlődni. Amikor az ember már tudja, hogy jó sajtot csinál, megfelelő a minősége, akkor azt nehéz utána tovább finomítani, mert ehhez hiányzik itthon a megfelelő képzés, nincsen olyan szakmai fórum, amelyhez segítségért lehetne fordulni.

A franciákkal való kapcsolatfelvétel azonban segíthet a továbbfejlődésben; szóba jöhet például külföldi tanulás, valamilyen képzés, fejlesztés. Igazából ezért mentünk el a versenyre.

Bár eleve a Nemzetek Sajtfesztiválja ámulatba ejtő volt, rengeteg érdeklődő gyűlt össze, 365 féle sajtot mutattak be a kiállítók, és sok inspirációt gyűjthettünk, a versenyre igazából az vonzott bennünket, hogy a francia sajtlovagrendből jöttek bírálni.

Miután kiderült, hogy nyertünk, és kijuthatunk a Mondial du Fromage-ra, a sajtversenyek Bocuse d’Or-jára, azzal a felismeréssel járt, hogy úristen, ki kell vinni egy sajtot! Ehhez pedig fejleszteni kell még a terméket: finomítani, szépíteni, a színvonalát még jobban felhozni, hogy valóban méltók legyünk arra, hogy ott megjelenjünk.

- Elmondaná, hogy a kézműves sajt mitől kézműves?

- A hivatalos megfogalmazás szerint azért, mert

a folyamat nagyobbik részét az ember kézzel végzi. Nincsen gépesített sor, amelynek a végén a futószalagról lejön a csomagolt sajt, hanem valójában a két kezünkkel készítjük a sajtokat.

Nálunk csupán annyi a gépesítés, hogy a sajtkádban gép végzi a tej pasztőrözését és a keverést. Onnantól kezdve a formázást is mi végezzük el, kézzel.

- Mi minden szükséges a jó minőségű kézműves sajthoz?

- Először is

kiváló alapanyag, kiváló tej kell hozzá.

Ez ott kezdődik, hogy a tehenet mivel etetik: Legel? Mivel táplálunk hozzá? Hogyan tartjuk?

A másik követelmény a magas fokú higiénia.

A jó alapanyagot könnyű beszennyezni, ha piszkos műhelybe kerül. Megfertőződik és a termék nem lesz jó. Ez a követelmény igaz a már elkészült termékre is. Hiába készítem el szépen a sajtot; ha ráteszem egy piszkos polcra vagy beleteszem egy piszkos edénybe, akkor abból már nem lesz egy jó termék.

Attól kezdve, hogyan fejem meg a tehenet, odáig, hogy hogyan adom el a sajtot, nagyon precíz és magas higiéniai szintet kell tartani. Ez roppant nehéz, és csak kevesen képesek teljesíteni. Az a tisztaság ugyanis, ami még elmegy egy háztartásban, a sajtkészítéshez már nem felel meg. A sajtosoknak ki kell emelkedniük az átlagból, mivel a tej könnyen szennyezhető, gyorsan romló alapanyag.

A harmadik követelmény a hozzáértés, azért, hogy tényleg jó sajt készüljön.

Ebben a szakmában is folyamatosan képeznünk kell magunkat. Az ember soha nem érzi úgy, hogy már tud sajtot készíteni, mindig fejleszt, mindig próbálgat, például versenyeken vagy szakmai körökben. Mindig figyelni kell, miben tudunk megújulni, hogyan tudjuk jobban csinálni. Mi a férjemmel ezért járunk folyamatosan külföldre is. Sokat olvasunk idegen nyelven, kapcsolatot tartunk külföldi sajtkészítőkkel. Ha valami gondom van, vagy érdekességet látok, akkor annak utánamegyek.csiz_sajtmuhely_baracska_2

- És milyen buktatói lehetnek ennek a szakmának?

- Az előbb elmondottak ellentéte: ha nem tartjuk be a higiéniai követelményeket, ha rossz az alapanyag, ha nem képezzük magunkat, ha rossz minőségű terméket állítunk elő. Ezen az úton ha nem is mindig bukásra, de szenvedésre van ítélve a sajtkészítő. Sokan nem értik, miért nem jutnak egyről a kettőre. Hát ezért. A bukáshoz egyébként az is hozzájárulhat, hogy amikor az ember vállalkozó lesz, akkor arra van hagyatva, hogy egyedül menedzselje a vállalkozását.

Az remek, ha tudok sajtot készíteni, és különlegesen finom a termékem, de azt utána el is kell adni.

Marketingtevékenységet kell folytatni, és jó kommunikációs készséggel kell rendelkezni. A piacra kiállni sem olyan egyszerű; ha nem beszélgetek, ha nem rokonszenves a megjelenésem, ha nem szimpatikus a termékem, akkor senki nem fog odajönni.

- Néha az az érzése az embernek, főleg a nagyvárosokban, hogy lépten-nyomon sajtot készítő őstermelőkbe botlik. Nem túl nagy a konkurencia?

- Valóban sokan vagyunk, azonban tapasztalataim szerint a vállalkozások 80 százaléka rossz minőségű terméket állít elő. Ahogy a vevők egyre tudatosabbá válnak, az ízlésük pedig egyre kifinomultabbá, 15-20 év múlva már valószínűleg nem fogják megvenni ezeket a termékeket, mert észreveszik a különbséget a tucatáru és a valóban jó minőségű termékek között.

Sok vevőm mondja el, hogy fesztiválon járva vásároltak egy sajtkészítőtől, de olyan rossz volt, hogy kidobták. Most tehát még az egész mezőnynek fejlődnie és tanulnia kell.

100 liter tejből vajon mennyi sajt lesz?

Kun Anita elárulta, hogy a tej 10 százalékából lesz sajt, vagyis 100 literből 10 kilogramm, a többi pedig melléktermék.

A mellékterméket mi mindenre lehet használni? A tejsavóból orda sajtot készítenek. Ezt Olaszországban ricottának hívják. Erdélyben is népszerű, de ott juhtejből készítik.

Az orda tápanyagokban gazdag, hasznos élelmiszer, és azok is fogyaszthatják, aki valamilyen okból csak sovány sajtokat ehetnek. Tehetjük süteményekbe, salátákba, grillezhető. Kun Anita tippje az, hogy ha a túrógombócot fele túró-fele orda felhasználásával készítjük, sokkal könnyebb lesz.

A megmaradt savót egy őstermelőnek adják oda, aki állattenyésztéssel foglalkozik, és takarmányként tudja hasznosítani.

csiz_sajtmuhely_baracska_4

- Melyik sajt készül a leggyorsabban?

- A krémsajt és a gomolya sajt. Mind a kettőből sokat készítünk, kedvelt fajták. A krémsajt a vajat helyettesítő, krém állagú sajt, nem keverendő össze a sajtkrémmel! Ez utóbbiban sok a más összetevő is, például a túró is bele kerülhet. A krémsajt az csak sajt.

A gomolya pedig egy tradicionális magyar sajt. Mi, magyarok szeretjük, sokféle ízben kapható. Hófehér guriga, amit friss vagy szárított fűszerekkel ízesíthetünk. A szakma egy kicsit haragszik a gomolyára, én ezt nem osztom. Én magam is nagyon szeretem, remekül kiegészíti a reggelit vagy a vacsorát. Sokat vesznek tőlünk, hat-nyolcféle ízesítéssel készítjük.

- Mi az, ami rekordhosszúságú ideig érik? Milyen típusú sajt ez?

- Nekünk ilyen nincsen, egyszerűen azért, mert a körülményeink nem alkalmasak erre. A leghosszabb érlelésű sajtunk a 10 hónapos volt.

Ennek a Baracskai félkemény sajtnak, ami a versenyen nyert, a hat hónapos verzióját adtunk be, de próbáljuk ugyanennek a 10 hónapos és egy éves változatát is elkészíteni. Ezen dolgozunk most, de ennél tovább nem tudunk érlelni, nincs elég tejünk hozzá, ugyanis hamarabb elfogy a sajt, minthogy egy évig érjen. Másrészt pedig még nem kísérleteztük ki a kemény sajtokat, csak a félkeményig mentünk el.

- Milyen terveik vannak erre az évre?

- Sok minden hiányzik még a műhelyünkből, szeretnénk minilabort vásárolni, hogy napról napra követhessük a tej változásait, és reagálhassunk rá. Most ugyanis szekciónként van tejvizsgálat. Fontos például az érlelt sajtoknál a zsírszázalék beállítása, hogy ne legyen túlságosan zsíros, mert az érés során olyan bomlás alakul ki, ami mellékízt ad a sajtnak. A finomhangolásokat szeretnénk megtanulni és a munkában alkalmazni.

Tökéletesítenünk kell azt a sajtot, amivel nyertünk a magyar versenyen, még akkor is, ha finom és jó sajt. A mi szintünkön ez már laboros finomítást jelent, szigorú mikrobiológiai fejlesztést.

2018 feladata az, hogy 2019 júniusára olyan sajtot tudjunk kigurítani a Csíz Sajtműhelyből, ami megállja a helyét Franciaországban.

Nyitókép és fotók: Csíz Sajtműhely


hirdetés
KÖVESS MINKET:





Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
arya_permana_kover.png

108 kilót fogyott a világ legkövérebb kisfiúja 3 év alatt

Az indonéz kisfiú már 10 éves korában 190 kilót nyomott.
Fotó: Instagram/arya permana - szmo.hu
2020. január 25.


hirdetés

Teljesen elhagyta a cukrot, étrendjében ma már a zöldségfélék és a gyümölcsök dominálnak, egy gyomor bypass műtét és egy jó személyi edző - ennyi a titka a 108 kilótól megszabaduló tininek, írja a Daily Star.

A most 13 éves Arya Permana döbbenetes átalakulásához 3 év kellett, de megérte: az indonéz kisfiú 10 éves korában valamivel 190 kiló felett járt, és semmi jót nem jósoltak neki az orvosok.

Kezdésnek a világ legkövérebb gyerekének tartott indonéz kisfiú gyomor bypass műtéten esett át, majd egy ismert személyi edző és táplálkozási szakértő vette gondozásába.

Az eredményről előtte-utána fotót osztott meg a joggal büszke edző az Instagramon:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

“Mas ade, katanya kalau kita fitness , badan nya nanti tambah besar tapi ‘anu’ nya kita nanti jadi tambah kecil ya?” ?... Fitnessmania... dahulu kala berat badan saya hanya 55 kg dengan tinggi badan yang sama seperti hari ini 183 cm, pada saat itu ukuran JARI KELINGKING saya besar nya normal spt ini?... Beberapa tahun kemudian ketika saya tambah rajin fitness nya, berat saya menjadi 87 kg, terutama massa otot saya bertambah termasuk bagian OTOT PAHA saya, uniknya UKURAN jari kelingking saya pun tetap sama. Dalam hal ini tidak terjadi pemBESARan atau pengKECILan ukuran jari kelingking saya, yang terjadi sesunguhnya adalah justru bagian tubuh saya yang lain lah yang membesar, terutama otot PAHA saya .. sehingga ILUSI yang tersampaikan seolah-olah ukuran jari kelingking saya yang mengecil... Mohon tidak salah paham ya fitnesmania? FOTO di atas pun demikian.. tidak terjadi pemBESARAN atau pengKECILan pada tubuh saya, namun yang terjadi adalah pengecilan di tubuh @ariaa.prm ( dari 193 kg menjadi 83 kg), sehingga ILUSI yang tersampaikan seolah-olah di foto ini UKURAN saya yang bertambah membesar ha3... Moral dari cerita ini, Fitnessmania .. bagi TEMAN-TEMAN yg sampai saat ini masih merasa TAKUT kalau nanti kita fitness, badan atau otot nya membesar akan menyebabkan “anu” mengecil? Jangan khawatir yaa .. TIPSnya sederhana.. ingin “anu” nya terlihat besar? “kecilin paha !” ???.... ?? #cerdasfitness #selfreliance #lifelongfitness #naturalbodybuilding #fatloss #wellbeing #pleasantness #body #body #health #mind #peace #emotion #love #lifeenergy #bliss #being #conciousness #infinity #sca #alliswell ?

hirdetés

Ade Rai (@ade_rai) által megosztott bejegyzés,

Arya Permana álma az volt, hogy profi focista legyen, de ebben a 190 kilós súlya jelentősen akadályozta. Ezért is vágott bele a drasztikus életmódváltásba.

A nagy fogyás előtt naponta ötször evett, az elfogyasztott mennyiség pedig bőven fedezte volna két felnőtt egész napi kalóriamennyiségét.

A radikális váltás elején gyomor bypass műtétet hajtottak végre a gyereken, akire később még több műtét vár: eltávolítják a karjáról, a mellkasáról és a hasáról is a felesleges bőrt.

Az első beavatkozás után átalakították az étrendjét, és elkezdte az edzéseket, az eredmény pedig gyorsan jött.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
ferfi-vizilabda-valogatott-eb-olimpiai-reszvetel-971x760.jpg

Kijutottak az olimpiára és Eb-döntősök férfi vízilabdásaink Montenegró legyőzésével

A budapesti Európa-bajnokságon megszerezhető egyetlen olimpiai kvóta a magyar válogatotthoz került.
MTI, fotó: MTI/Szigetváry Zsolt - szmo.hu
2020. január 24.


hirdetés

A magyar válogatott bejutott a döntőbe, amivel olimpiai kvótát szerzett a Duna Arénában zajló vízilabda Európa-bajnokság férfitornáján.

Märcz Tamás együttese a pénteki elődöntőben 10-8-ra győzte le Montenegró csapatát.

Mivel a másik ágon a világbajnoki ezüstérmüknek köszönhetően a már olimpiai kvótás spanyolok jutottak a döntőbe, a magyar válogatotté lett a Budapesten megszerezhető egyetlen tokiói indulási jog.

A magyar válogatott a 2014-es hazai rendezésű Eb óta először jutott döntőbe, győznie legutóbb 1999-ben Firenzében sikerült, annak a csapatnak még játékosként tagja volt a mostani szövetségi kapitány.

A magyarok a spanyolokkal együtt szerepeltek a csoportkörben, a két csapat egymás elleni rangadóján múlt csütörtökön 11-11-es döntetlen született.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:






hirdetés
sajtofotolegjobb15cimkep.jpg

Szerintünk ezek a legjobb képek az idei Magyar Sajtófotó Pályázaton

Mutatjuk, a legjobb 15 fotót.
Címkép:MTI/Komka Péter - szmo.hu
2020. január 27.


hirdetés

Mi is beszámoltunk róla, hogy kihirdették a 38. Magyar Sajtófotó Pályázat díjazottait. A legjobb munkákból április 16-án nyílik kiállítás a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.

A pályázatra ezúttal 267 fotográfus 2488 pályaművet küldött, a beérkezett képek száma összesen 6079 volt.

A fotók közül kiválasztottuk azt a 15 képet, amely szerintünk a legjobb.

Illyés Tibor, az MTI/MTVA fotóriportere Úszás egy kicsit "máskép" című sorozatának hatodik felvétele. A glasgowi rövidpályás úszó Európa-bajnokságon készült fotósorozat a 38. Magyar Sajtófotó Pályázat Sport Sorozat kategóriájában harmadik helyezést ért el 2019. január 27-én.

hirdetés

Czeglédi Zsolt, az MTI/MTVA fotóriportere Csodálkozó szem címû felvétele, amely Forma-1-es Magyar Nagydíj első szabadedzésén készült Daniel Ricciardóról, a Renault ausztrál versenyzőjéről a mogyoródi Hungaroringen. A kép a 38. Magyar Sajtófotó Pályázat Sport egyedi kategóriájában harmadik díjat nyert 2020. január 27-én.

Illyés Tibor, az MTI/MTVA fotóriportere Úszás egy kicsit "máskép" címû sorozatának első felvétele. A glasgowi rövidpályás úszó Európa-bajnokságon készült fotósorozat a 38. Magyar Sajtófotó Pályázat Sport Sorozat kategóriájában harmadik helyezést ért el 2019. január 27-én.

Komka Péter, az MTI/MTVA fotóriportere Hospice címû képriportjának első felvétele. Az egri Markhot Ferenc Kórház Hospice-osztályán készült fotósorozat a 38. Magyar Sajtófotó Pályázat Mindennapi élet sorozat kategóriájában dicséretben részesült 2019. január 27-én.

Komka Péter, az MTI/MTVA fotóriportere Hospice címû képriportjának ötödik felvétele. Az egri Markhot Ferenc Kórház Hospice-osztályán készült fotósorozat a 38. Magyar Sajtófotó Pályázat Mindennapi élet sorozat kategóriájában dicséretben részesült 2019. január 27-én.

Komka Péter, az MTI/MTVA fotóriportere Hospice címû képriportjának harmadik felvétele. Az egri Markhot Ferenc Kórház Hospice-osztályán készült fotósorozat a 38. Magyar Sajtófotó Pályázat Mindennapi élet sorozat kategóriájában dicséretben részesült 2019. január 27-én.

Koszticsák Szilárd, az MTI/MTVA fotóriportere Határvadászok szilveszterkor címû képriportjának hatodik felvétele. A Magyarország déli határszakaszának védelmérõl szóló fotósorozat a 37. Magyar Sajtófotó Pályázat Képriport kategóriájában második helyezést ért 2019. január 27-én.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:






hirdetés
noi-vizilabda-valogatott-budapest-eb-mti-foto2-1000x553.jpg

Bronzérmet nyert a női vízilabda-válogatott a budapesti Európa-bajnokságon

A címvédő hollandokat győzték le női pólósaink az izgalmas bronzmeccsen.
MTI, fotó: MTI/Szigetváry Zsolt - szmo.hu
2020. január 25.


hirdetés

Bronzérmet nyert a magyar női vízilabda-válogatott a budapesti olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon, mivel a szombati helyosztón 10-8-ra legyőzte a címvédő holland csapatot.

Az olimpiai kvalifikációs viadal egyetlen kvótáját az oroszok szerezték, akik a tokiói indulásukat már korábban bebiztosító spanyolokkal játszanak a 19 órakor kezdődő fináléban.

A magyar csapat március közepén a Triesztben sorra kerülő olimpiai kvalifikációs tornán harcolhatja ki az ötkarikás indulást. Ott 12 csapat két hatos csoportban küzd majd egymással. Amennyiben lesz afrikai résztvevője a tokiói viadalnak, akkor kettő, ellenkező esetben három válogatott szerezhet kvótát.

hirdetés
KÖVESS MINKET:








Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!