9 év után újra magyar rövidfilmet válogattak be a rangos fesztiválra
Traub Viktória Sellők és Rinocéroszok című alkotása több Oscar-kvalifikáló fesztiválon is versenyez majd.
Szeretlek Magyarország
2018. június 13.

Újabb magyar kulturális siker: az animációs filmszakma legnevesebb eseménye, az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál versenyprogramjába válogatták Traub Viktória Sellők és Rinocéroszok című alkotását.

Utoljára 9 éve, 2009-ben szerepelt ott magyar rövidfilm.

A filmben a 8 éves Tilda emlékképei elevenednek meg a saját cirkuszukat működtető családjáról, és jelenetről jelenetre tárul fel, milyen titkokat rejt a család múltja. A filmben keveredik a valóság és a képzelet, a szexualitást a sellő, a bánatot a rinocérosz jelképezi.

"Szerettem volna egy filmet készíteni az érzelmi kiszolgáltatottságról, több nézőpontból is bemutatva a témát"

- mondta a film rendezője, Traub Viktória.

"A családban betöltött szerepek dinamikus változása, ezen belül a nő helyzetének egy konfliktuson keresztül bemutatott átalakulása és annak hatásai érdekeltek. Hogyan lehet a lelki átalakulást képileg ábrázolni, a realitásból kiindulva metaforákon keresztül végigvezetni a nézőt? Ezen kívül dramaturgiailag régóta foglalkoztat a párhuzamos és nem lineális történetmesélés, amire a Sellők és Rinocéroszok több idősíkban játszódó története jó lehetőséget biztosított."

VIDEÓ: A film előzetese

Mermaids and Rhinos - trailer from - Mermaids and Rhinos on Vimeo.

A Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Program támogatásával készült 15 perces animációs film korábban olyan fesztiválok versenyprogramjában szerepelt már, mint a csehországi Anifilm vagy az Oscar-kvalifikáló Zágrábi Animafest.

Júliusban a szlovákiai Fest Ancán, majd Olaszországban a La Guarimba és a brazíliai Anima Mundi, aztán az Guanajuato Nemzetközi Filmfesztiválon Mexikóban szerepel majd Traub Viktória alkotása.

Az alkotók

A Sellők és Rinocéroszok forgatókönyvét Gergely Dorka, Traub Viktória és Dus Polett írta.

A zeneszerző Chris Allan Tod volt. A film vágói Bacskai Brigitta és Polecsák Lajos, sound designere Vadon Zoltán, producere Dus Polett.

Traub Viktória 2006-ban az ESAD animációs szakán Portugáliában, majd 2008-ban a MOME animáció szakán végzett. Eső című rövidfilmje 2009-ben elnyerte a Pozsonyi Early Melons Fesztivál fődíját, valamint a Szentpétervári Filmfesztivál The Best Figurative Decision Open díját. Vastojás című munkája 2015-ben a San Diegoi Nemzetközi Gyermek Filmfesztiválon a Legjobb Animációs Rövidfilm díját kapta, a 4. Delhi Shorts Nemzetközi Filmfesztiválon pedig a zsűri neki ítélte a Legjobb Animáció díjat.

A filmet a tervek szerint ősszel fogják Magyarországon forgalmazni.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!