ikrek1
Magyar orvosok választják szét a fejüknél összenőtt sziámi ikreket
Az orvosokat meghatotta a kislányok története, és elkezdtek gondolkodni a megoldáson. Az első műtét már sikerült.


Magyar sebészek hajtanak végre egy nehéz műtétet: fejüknél összenőtt sziámi ikerpárt választanak szét. A hírről a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány számolt be a honlapján.

A szervezet orvosai – Dr. Csókay András, Dr. Hudák István és Dr. Pataki Gergely – sikeresen megkezdték a bangladesi műtétet.

"Rabia és Rukiya épp olyanok, mint bármelyik kétéves gyermek: járnak, mosolyognak, kommunikálnak a külvilággal, csak épp a koponyájuknál összenőttek, és bár az agyuk külön-külön kifejlődött, az agykéreg összetapadt" - mondta a Blikknek Dr. Csókay András. "Közös volt a fő agyi szállítóér-hálózatuk is. Néztem az MR-leleteiket, és imádkoztam. Majd eszembe jutott: mi lenne, ha az ­óriás agydaganatok viselkedését próbálnánk utánozni, így segítve a gyerekeken. Azaz szépen lassan elzárnánk az ereket, így a keringés másfele terelődik. Ezt csináltuk meg katéteres eljárással! Tudtam, hogy erre egyetlen ember képes, dr. Hudák István kollégám, akivel a Honvédkórházban dolgozunk. Őt rendszeresen hívják a híres külföldi klinikák az eddig megoldhatatlan esetek műtétjét elvégezni. Hazavittem neki a leleteket, és majd három hónapon át konzultáltunk az ügyről. Végül belevágtunk."

Az első lépcső az agyi szállítóér-hálózat szétválasztása volt - a hír szerint ez a legnehezebb, mert igen magas a kockázata, még a legfejlettebb ellátást biztosító klinikákon is 60-80%-os halálozási aránnyal jár.

"A magyar sebészek az eddigiektől eltérően, rendhagyó módon endovaszkuláris úton (a vénák felőli agyi megközelítést alkalmazva) választották szét az ikrek közös agyi fő vénáját egy ötórás műtét során 2018. február 28-án. A sikeres beavatkozás Hudák doktor vezetésével történt, aki a világ egyik legelismertebb szakembere ezen a területen" - írja a Cselekves.org.

A műtét után a gyerekek mosolyogva ébredtek, és most már külön működi az agyuk. Még speciális szövettágítókat helyeznek be, és szeptemberben választják el egymástól a kislányok agyát.

ikrek2

Mint arról az alapítvány beszámolt, 2010 óta végeznek magyar szakemberek plasztikai helyreállító sebészeti missziót Dr. Pataki Gergely, a Szent János Kórház gyermeksebészeti osztályának plasztikai ambulanciáját vezető orvos vezetésével.

Dr. Csókay András főállásban a Honvéd Kórház idegsebészeti osztályát vezeti, Dr. Hudák István pedig ugyanott főorvos.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x