hirdetés
konyvtar.jpg

Több évre börtönbe kerülhet a magyar műkincstolvaj-banda

Többszáz éves könyvekből vagdostak ki térképeket különböző francia könyvtárakban. Eddig csak egyikük tett beismerő vallomást.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. május 18.


hirdetés

A héten Bordeaux-ban kezdődött a büntetőpere annak a magyar műkincstolvaj-bandának, akik éveken át francia könyvtárakat fosztogattak. A hét magyar állampolgárt azzal vádolják, hogy nagy értékű térképeket vágtak ki és loptak el francia közkönyvtárak tulajdonában álló régi könyvekből.

A becslés szerint 4,7 millió eurónyi (közel 1,5 milliárd forintos) kárt okoztak.

A banda hat férfiból és egy nőből állt, valószínűleg egy egész Európában aktív hálózat tagjai voltak. 2011 és 2013 júniusa között rengeteg XVI. és XVII. századi térképet vágtak ki különböző francia könyvtárak régi köteteiből.

Módszeresen dolgoztak: hamis olvasójeggyel kértek ki régi köteteket, és egyszerűen, sniccerrel kivágták belőlük a térképeket, amelyeket vélhetően erre szakosodott kereskedőknek adtak tovább Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban.

A magyar banda járt és ténykedett Besancon, Toulouse, Albi, Dijon, Nancy, Narbonne és Lille városainak könyvtáraiban.

Végül úgy buktak le, hogy

magyar vámosok 2012-ben egy ellenőrzés során felfedeztek az egyikük autójában 110 régi térképet, amelyek közül több darabon látható volt a toulouse-i közkönyvtár pecsétje.

A magyar hatóságok figyelmeztették francia kollégáikat, akik vizsgálódni kezdtek.

A tolvajok közül csak az egyik férfi tett vallomást, aki 20 éve Franciaországban él. Azt mondta, befolyásos emberek környékezték meg a feladattal, bár nem nevezte meg őket. Ő öt évet kaphat, a többiek 2-3-at.

Az orgazda a 69 éves Sz. Tibor műtárgykereskedő volt, aki akár hét évet is kaphat.

A nyomozók szerint a térképeket brit és amerikai megrendelőknek adhatták tovább, de egyelőre nem akadtak a nyomukra.

Via MTI, AFP


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
kamille-mckinney-gyerekrablas-gyilkossag-1000x583.jpg

Kukában találták meg a 3 éves kislány holttestét, akit egy szülinapi partiról raboltak el

Az amerikai Kamille McKinney 10 napja tűnt el egy parkból, és már csak holtan került elő.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 23.Holtan, egy kukában találták meg azt az amerikai kislányt, aki 10 napja tűnt el egy szülinapi buliról Alabamában.

Kedden este a rendőrség jelentette be, hogy Kamille McKinney maradványaira egy szemeteskukában bukkantak rá egy hulladéklerakóban az amerikai Birmingham városában.

A 3 éves kislány október 12-én egy szülinapi bulin vett részt egy park játszóterén, amikor este fél 9 körül eltűnt. A rendőrség múlt pénteken közzétette egy közeli térfigyelő kamera felvételét, amin az látszik, hogy

Kamille egy másik gyerekkel játszik, amikor egy férfi megjelenik és elkezd beszélgetni velük, majd kisétál velük együtt a képből.

Előtte egy másik férfi is elment mellettük, ő a rendőrök szerint szemtanú lehet, ezért azt kérik, hogy álljon elő, mert fontos információkat mondhat az üggyel kapcsolatban.

A rendőrség 24 órán belül két gyanúsítottat is megnevezett, akiket őrizetbe is vettek. Egyikük a 39 éves Patrick Devone Stallworth, a másik pedig a barátnője, a 29 éves Derick Irisha Brown.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x

hirdetés
72531583_601796160564630_1588485206224928768_n-1000x667.jpg

Évek óta halott nőt találtak egy családi házban Pápán

A rendőrök gondozási kötelezettség elmulasztása miatt folytatnak eljárást egy 61 éves nő ellen.
Forrás: police.hu - szmo.hu
2019. október 23.A rendőrségre 2019. október 21–én érkezett bejelentés arról, hogy egy pápai családi házban egy női holttestet találtak. A helyszíni szemle és a nyomozás adatai alapján a rendőrök megállapították, hogy

az idős asszony közel két évvel ezelőtt hunyt el.

A halálesettel kapcsolatban a Pápai Rendőrkapitányság gondozási kötelezettség elmulasztása miatt indított büntetőeljárást, melynek során a nyomozók egy 61 éves nőt gyanúsítottként kihallgattak.

A nyomozásról egyelőre további részleteket nem árultak el.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
borkai-nyomozas.png

Hivatalosan is kezdeményezték Borkai életjáradékának megvonását a MOB-nál

A törvényjavaslatot a jobbikos Steinmetz Ádám terjesztette be, aki szintén olimpiai bajnok.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 23.Bár már eddig is volt szó arról, hogy Borkai Zsolttól botrányai miatt vonják meg az olimpikonokat megillető életjáradékot, most a parlamentben is kezdeményezték az eljárást - értesült a HVG.

Steinmetz Ádám, a Jobbik képviselője állt elő a törvényjavaslattal, miszerint a polgármester méltatlan viselkedése miatt a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) vonja meg tőle az életjáradékot. A javaslatot már benyújtotta a MOB jogi osztályának, ahol véleményezik azt, majd etikai bizottságot állítanak fel, hogy ők döntsenek a polgármester sorsáról.

Amennyiben arra jutnak, hogy Borkai valóban olimpikonhoz nem méltó magatartást tanúsított, megvonják tőle az életjáradékot.

Steinmetz, aki maga is olimpiai bajnok - 2004-ben Athénban nyert aranyérmet vízilabdázóként -, volt az, aki kedden megkérdezte a parlamentben Orbán Viktortól, mit gondol a kiszivárogtatott szexvideóról. Miután a miniszterelnök elmondta, hogy beteg dolognak tartja a szexuális együttlétek lefilmezését, azt tanácsolta Steinmetznek, hogy ha úgy ítéli, nyújtson be törvényjavaslatot ezzel kapcsolatban.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
kyle-alwood-gyujtogato-kisfiu-csalad-1000x563.jpg

Szándékosan gyújthatta családjára a házukat a 9 éves kisfiú – öt rokona halt meg a tűzben

Egyedül az amerikai fiú és édesanyja élte túl a halálos tüzet, amelyben három kisgyerek is életét vesztette. A mentális betegségekkel küzdő gyereket fél évvel a tragédia után bíróság elé állították.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 23.Egy 9 éves fiút állítottak bíróság elé Amerikában öt családtagja szándékos megöléséért.

A tragédia még április elején történt Illinois állam Peoria városában, egy mobilházas lakóparkban, ahol a fiú családja élt. Az otthonukban késő este tűz ütött ki, és hiába érkeztek ki hat perc alatt a tűzoltók, a lángok addigra már felemésztették a mobilépületet. Egy szomszéd szerint hallani lehetett a házban rekedt emberek sikoltását, de a tűz olyan intenzív volt, hogy nem tudták kimenteni őket.

Öt családtag halt meg, mindannyian már a házban terjengő, nagy mennyiségű füst belélegzésétől életét vesztette. Köztük volt az említett kisfiú 34 éves mostohaapja, a 69 éves nagymamája, és három kisgyerek, az 1 éves és a 2 éves féltestvérei, valamint a szintén 2 éves unokatestvére.

A Kyle Alwood nevű fiút és édesanyját, Katrina Alwoodot kórházba szállították az eset után, de ők nem szenvedtek komolyabb sérülést a tűzesetben, mivel csak nekik sikerült kimenekülniük az otthonukból.

A családi tragédia kapcsán a 9 éves kisfiút vádolták meg a tűz okozásával. A vád szerint ugyanis szándékosan csinált tüzet, amely végül öt családtagját megölte.

A megyei államügyész azt mondta, nehéz döntés volt egy 9 éves gyereket megvádolni az egyik legsúlyosabb bűncselekménnyel, de az igazságszolgáltatás érdekében meg kellett tenni.

Kyle most először állt bíróság elé, ahová apai nagyszülei kísérték el, mivel jelenleg ők a hivatalos gondviselői. A CBS helyszínről tudósító riportere szerint a kisfiú alig volt magasabb, mint az a szék, amin ült, a lábai pedig épphogy leértek a padlóra. Ügyvédjének el kellett neki magyaráznia néhány olyan kifejezést, amit a bíró mondott. Ilyenek voltak például az "állítólagos", a "gyújtogatás" és a "lakók" szavak. A meghallgatás végén a beszámolók szerint sírva hagyta el a bíróság épületét.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy Kyle miért akarta rágyújtani családtagjaira az otthonukat.

Édesanyja, Katrina szerint a gyerek mentális betegségekben szenved: nemrég skizofréniát, bipoláris személyiségzavart és figyelemhiányos hiperaktivitási zavart (ADHD) állapítottak meg nála.

Azt is elárulta, hogy fia korábban érdeklődést mutatott a fények és a tűz iránt. Abban viszont biztos, hogy Kyle nem egy gonosz gyerek.

"Mindenki úgy néz rá, mintha valami szörnyeteg lenne, de ő nem az. Az emberek hibáznak, ez is ilyen eset. Igen, ez egy borzalmas tragédia, de akkor sem olyasmi, ami miatt el kell venni az életét"

- mondta a CBS-nek Katrina Alwood.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!