hirdetés
mikulas_4.jpg

Magyar Mikulás visz ajándékot a gyerekeknek Srí Lankán

A nyugdíjas Tamás öt éve él az ázsiai szigeten feleségével. Korábban ők is a túlélésért küzdöttek, de most már ott segítenek a helyieknek, ahol tudnak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. december 06.


hirdetés

Az Index számolt be róla, hogy Srí Lankán minden évben piros kabátot és ősz szakállat ölt egy magyar férfi, hogy Mikulásként megajándékozza a helyi gyermekeket. Felkerestük, és be is mutatjuk nektek!

Smidtné Horváth Zsuzsa és férje, a fent már Mikulásként említett Tamás öt éve él Dalawellában. Nyugdíjba vonulásuk után választották otthonuknak Srí Lankát, nem kis részben azért, mert ahogy a helyiek, úgy ők is buddhisták. A házaspár amikor csak teheti, vagy amikor szükség van rá ajándékoz, adakozik és segít: sportkört alapítottak, részt vesznek egy lepusztult kis buddhista templom felújításában és a szegények iskolájának működtetésében is.

Olyankor is lehet rájuk számítani, ha egy viharban lepusztult házat kell újjáépíteni, vagy ha az utcabeli szegény családoknak nincs pénzük a gyereküket megfelelő iskolai felszereléssel ellátni. Egy programban pedig szegény gyerekeket utaztatnak el busszal olyan helyekre, ahol még sosem jártak.

terem
buszos
buszos_2

A buszos utazás emlékére rajzolta egy kifiú.

De hogyan kerül a Mikulás Srí Lankára?

Az első Mikulás-napi partit 3 évvel ezelőtt tartották, ilyenkor fagylaltot és Mikulás-csomagot osztanak a gyerekeknek - meséli lapunknak Smidtné Horváth Zsuzsa, aki hozzáteszi, azért csak három éve, mert előtte nem volt rá alkalmuk, mert ők korábban ők is a túlélésért küzdöttek a kezdeti nehézségek miatt.

"Azért választottuk a Mikulást, mert az itteniek ugyan hallottak már róla, de mivel buddhisták, itt nem jár a Mikulás. Azt gondoltuk, meglepjük őket."

A Mikulás-csomag tartalma évről évre változik. Tavaly például almát kaptak a gyerekek, amit év közben csak nagyon ritkán tudnak megvenni. "Év közben is kérdezik sokszor, hogy kaphatnak-e almát" - meséli Zsuzsa. Ezen kívül a csomagba került még néhány ismertető a saját országuk szépségeiről, iskolai eszközök, apró játékok és magyar szaloncukor.

"Idén arab édességek és gyümölcsök, illetve kis gyümölcspudingok lapultak a csomagokban" - számolt be.

mikulas_1

Nem úgy megy az, hogy egyszer csak megjön a Mikulás és kész, nagy készülődés előzi meg az eseményt: szórólapot készítenek és már egy hónappal előtte szólnak mindenkinek, hogy terjesszék, milyen program közeledik. A vasárnapi iskolában még a szerzetes is kihirdeti, így mindig nagyon sokan összegyűlnek.

120-150 gyermeket biztosan megajándékoznak ilyenkor, de Zsuzsa elmondása szerint sok "nyugdíjas bácsi és néni" is megpróbál a gyerekek között hozzájutni egy kis finomsághoz, mert eléggé édesszájúak a helyiek.

mikulas2

"Nekünk az a legkedvesebb pillanat, amikor úgy tűnik, hogy fehér ember létünkre a gyerekek nem ismernek fel - az egyébként nagyon meleg - télapó filcruha alatt. Csorog a homlokunkról a verejték, és amikor megkérdezi Tamás, hogy »jó gyerek voltál?« (szingalézül: oya hondayi lamayi?) látszik az arcukon az a végtelen megilletődöttség."

Zsuzsáék jótékony akcióiról, adakozásukról a helyi újságok is szoktak cikkezni. A házaspár magyar vendégeknek szervez nyaralásokat Srí Lankára, aki "velük" utazik, pontosan tudja, a Facebook-oldalukról vagy a honlapjukon fellelhető információkból, hogy bátran vihet magával apró ajándékot a helyieknek, amit aztán személyesen adhat át.

"Nagyon hálásak ezért, már most tele van az otthonunk általuk készített karácsonyi üdvözletekkel" - meséli.

kissmas

De hogy miért éppen Srí Lanka, és mi hiányzik Magyarországból?

"A miértekre mi most nem válaszolunk, mert amikor elindultunk, azt hittük, hogy tudjuk, mit teszünk. Már látjuk, hogy akkor is nagyon sok homok volt a szemünkön, és az elmúlt évek alatt csak kevés pergett le róla. De az biztos, hogy amiket el akartunk hagyni, azok távolabbra kerültek, és amikhez közelebb akartunk kerülni, azok kis lépésekkel haladnak előre. Önmagunk, párkapcsolatunk és interperszonális kapcsolataink megismerése, az együttérzés, lemondás, vágytalanság megközelítése, ebben segít nekünk Srí Lanka" - mondja Zsuzsa.

"Nem vagyunk vallásosak, a buddhizmus, mint a világ legrégebbi erkölcsi tanítása, hozott minket ide. Minden nap napsütés, óceánpart, banán, görögdinnye, egész évben. És mosolygós, egyszerű emberek. A legjobban talán a magyar ételek hiányoznak néha, nagy örömmel fogyasztjuk az otthonról kapott tejfölt, túrót, disznósajtot..."

Zsuzsa úgy tudja, körülbelül két tucat magyar él Srí Lankán, de nincs kialakult közösségük, mindenki a maga útját járja. Ők a Facebook-oldalunkon és a honlapukon keresztül szereztek maguknak nagyon sok kedves ismerőst, amióta ott élnek.

"Magyarország és Ceylon között időben is és mindenben nagyon nagy az eltérés, de mivel Lord Buddha szerint minden bennünk van és mi vagyunk önmagunk menedéke, ezért a fontos dolgokat továbbra is magunkban keressük."

zsuzsabuvoskocka

"A környékbeli bennszülöttek már elfogadtak bennünket, mi vagyunk Madame Susanna és a fehér úr, Sir Thomas (Susanna nona; Thomas mahattiya). Már a gyerekek is bátran becsengetnek azzal, hogy »Madame, születésnapom lesz, kapok tortát?«. Körbejár köztük egy otthonról hozott Rubik-kocka is."

Zsuzsa és Tamás rengeteget tesz a helyiekért, de úgy érzik, ők is nagyon sokat köszönhetnek a helyi embereknek.

"Csak megköszönni tudjuk a szingaléz embereknek, hogy lassan leszoktatnak minket a panaszkodásról, és azt, hogy a magyar vendégeink pedig feltöltődve, kisimulva és napbarnítottan mennek haza; s ha szerencsések, önmagukban is tettek egy utazást itt, az Indiai óceán partján."


KÖVESS MINKET:

hirdetés
snapshot-1.jpg

75 év után találkoztak a háborús szerelmesek, milliókat hatott meg Jeanine és Kara Troy románca

A normandiai partraszállás 75. évfordulója hozott össze újra egy amerikai férfi és egy francia nőt, akiknek szerelmét a háború szülte.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 13.A ma egy metzi öregotthonban élő Jeanine Pierson 17 éves volt, amikor 1944-ben a kelet-franciaországi Briey kisvárosban találkozott egy jóképű amerikai katonával, Kara Troy Robbinsszal. A szövetségesek már felszabadították Párizst a náci megszállás alól, és kelet felé nyomultak. A 23 éves Robbins éppen kimenőn volt, és Jeanine öccsén keresztül ismerkedtek meg. A katona keresett valakit, aki kimossa a ruháit, a fiú elvitte őt hozzájuk, és édesanyja vállalta a feladatot. Jeanine és Kara Troy között azonban fellobbant a szerelem. Boldogságuk azonban alig két hónapig tartott. A fiatalembert szólította a parancs, egy éjjel váratlanul eltűnt, és soha többé nem tért vissza.

Jeanine és Kara Troy ma 92, illetve 98 éves. Mindketten megházasodtak, majd megözvegyültek. És 75 év után újra találkoztak, hála a D-nap évfordulójának és a France 2 tv-csatornának.

Ez utóbbi ugyanis a megemlékezések kapcsán felkereste Amerikában a partraszállás több veteránját.

Miután Robbins elmesélte szerelme történetét, a France 2 Jeanine keresésére indult. Így aztán, amikor a közel 100 éves Kara Troy megérkezett Franciaországba, egykori szerelme várta őt. Robbins nem akart hinni a szemének, azt hitte, Jeanine nem él már, pedig soha egy percre sem felejtette el őt.

A tv-kamerák megörökítették a nagy találkozást, ölelésüket, a felvétel azóta bejárta a világot és milliókat hatott meg.

Lapozz a videóért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
writing-1149962_1920.jpg

„Azután találtam rá édesapám levelére, hogy eltemettük – azóta minden évben elolvasom”

Megható történetet osztott meg egy netező a közelgő apák napja apropóján.
Címkép: illusztráció - szmo.hu
2019. június 15.Magyarországon június harmadik vasárnapján ünnepeljük az Apák napját, az apaság és a szülői szeretet ünnepnapját. Ez idén június 16-ra esik.

Ugyan világszerte különböző időpontokra datálják és nem is olyannyira elterjedt, mint az édesanyák ünnepe, ám érdemes megemlékeznünk róla, hiszen apukáinktól jó eséllyel kortalan és örök üzeneteket hordozunk a szívünkben.

Cathy Free számára, aki a The Washington Post hasábjain osztotta meg történetét, ez a nap különös jelentőséggel bír.

Szeretett apukájára - akit 11 évvel ezelőtt a demencia vett el tőle - minden évben annak levelével emlékezik, amit rejtélyes körülmények között talált meg a temetés után.

Cathy máig nem tudja, hogy az egykor "kincsek" feliratú dobozkájába rejtett levél miként kerülhetett az ominózus napon a mosógép mellé, ám a temetés utáni gyásszal terhes pillanatokban a lehető legjobbkor bukkant fel.

Mikor az asszony éppen azon töprengett, hogy hogyan is birkózzon majd meg édesapja hiányával, egyszercsak megpillantott a fehér borítékot a padlón.

A levelet a férfi még 1975-ben írta neki, amikor a most 59 éves hölgy épp tinédzserkori nehézségeivel küzdött.

A sorok újraolvasásánál pedig ismét átjárja az az apai szeretet és gondoskodás, amit az apuka elsőszülött gyermeke iránt érzett - noha Cathy nem is lehetett volna különbözőbb ember, mint ő.

"Kedves lányom, az ilyen helyzetekben azt kívánom, hogy bárcsak egy híres költő vagy író lehetnék, hogy még tisztábban kifejezhessem az irántad érzett szeretetem és aggodalmam"

- kezdte sorait az apa.

Hogy megértsük, miből is fakad ez az aggodalom, kicsit vissza kell mennünk az időben.

Cathy 12 éves volt, amikor egy hálaadás utáni hétvégén szülei a nappaliba hívták őt és három fiatalabb testvérét, hogy elmondják: elválnak.

Noha ritkán veszekedtek, az anyuka, aki 18 évesen ment férjhez, boldogtalan volt, mivel úgy érezte, hogy nem tapasztalta meg az életet annak teljes valójában.

Miután eladták a házat, Cathy öccse és húga néhány háztömbbel arréb költözött édesanyjukkal, míg a lány és másik öccse az apukával maradtak.

Eleinte ezt a döntést azzal magyarázták, hogy "a férfi máskülönben egyedül érezte volna magát", ám később kiderült, hogy az anya attól fért, nem tudna elbírni ennyi gyermekkel. Cathy most már megérti ezt, ám annak idején mélyen megbántódott az igazságtól.

Az apa minden tőle telhetőt megtett, hogy boldog csemetéket neveljen, ám egy kicsit későbbi költözés és újraházasodás még inkább megkeverte lánya érzelmi világát, aki tinédzser évei beköszöntével heves lázadásba kezdett.

Egy éjszaka aztán, amikor a megengedettnél később ért haza, meglátta édesapja négy oldalas levelét az ágyon, a borítékra pedig az volt írva, hogy "személyes".

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
berelj-kenut-szemetert.jpg

Nem vicc: egy zsák szemétért kölcsönözhetsz kenut Tiszafüreden

Ingyen kenuzhatsz a Tisza-tavon. Az ötlet óriási sikert aratott Facebookon.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 16.Annyira népszerű lett egy bejegyzés Facebookon, hogy rövid idő alatt több mint 3 ezren osztották meg.

Egy remek kezdeményezésről szól, és a Tisza-tavi túra indította útjára.

Ezt írják:

"Bérelj kenut és fizess egy zsák szeméttel. Igen, jól hallottad, a tavi túra csapata nem kér mást, csak szedj össze egy zsák szemetet a Tisza-tavon és kapsz egy kenut fél napra.

Az akció 2019.06.14 től péntektől kezdődik folyamatosan. Várunk szeretettel a Bázisunkon. Tiszafüred, Albatrosz kikötő, Tavi túra bázis, keresd a Tutajost."

Sokaknak tetszik a kezdeményezés, azt írták kommentben, hogy az év egyik legjobb ötlete, és követendő példa. Úgy tudjuk, Dunaföldváron is működik ilyen szolgáltatás.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
egy.jpg

Megjutalmazzák a Hableány mentésében résztvevőket – kiemelten a búvárokat és a segítőket

A műveletben 498 ember vett részt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 15.Megjutalmazzák a Hab­leány sétahajó és a benne rekedt halottak kiemelésében résztvevőket, írja a Magyar Nemzet.

A napilap információi szerint kiemelten kezelik majd azokat, akik a műveletben az életüket veszélyeztették, tehát a búvárokat és a közvetlen felszíni segítőiket.

A BRFK nyomozócsoportja és a Fővárosi Főügyészség különleges csoportja folytatják a katasztrófa okainak feltárását, elemzik és összevetik a bizonyítékokat, beleértve a 16 ipari kamera felvételeit. Végül a szakértők modellezik a történteket.

A Hableányt üzemeltető Panoráma Deck Kft. képviselője elmondta, hogy az eddigi nyomozások alapján a Viking Sigyn szállodahajó szabályszegést követett el, ugyanis nem jelezte előzési szándékát, nem adott hangjelzést és nem tartotta be az oldaltávolságot a Hableány felé.

A lap úgy értesült, hogy a büntetőeljárással párhuzamosan több kártérítési per is indulhat.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x