hirdetés
mikulas_4.jpg

Magyar Mikulás visz ajándékot a gyerekeknek Srí Lankán

A nyugdíjas Tamás öt éve él az ázsiai szigeten feleségével. Korábban ők is a túlélésért küzdöttek, de most már ott segítenek a helyieknek, ahol tudnak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. december 06.


hirdetés

Az Index számolt be róla, hogy Srí Lankán minden évben piros kabátot és ősz szakállat ölt egy magyar férfi, hogy Mikulásként megajándékozza a helyi gyermekeket. Felkerestük, és be is mutatjuk nektek!

Smidtné Horváth Zsuzsa és férje, a fent már Mikulásként említett Tamás öt éve él Dalawellában. Nyugdíjba vonulásuk után választották otthonuknak Srí Lankát, nem kis részben azért, mert ahogy a helyiek, úgy ők is buddhisták. A házaspár amikor csak teheti, vagy amikor szükség van rá ajándékoz, adakozik és segít: sportkört alapítottak, részt vesznek egy lepusztult kis buddhista templom felújításában és a szegények iskolájának működtetésében is.

Olyankor is lehet rájuk számítani, ha egy viharban lepusztult házat kell újjáépíteni, vagy ha az utcabeli szegény családoknak nincs pénzük a gyereküket megfelelő iskolai felszereléssel ellátni. Egy programban pedig szegény gyerekeket utaztatnak el busszal olyan helyekre, ahol még sosem jártak.terembuszos

buszos_2

A buszos utazás emlékére rajzolta egy kifiú.

De hogyan kerül a Mikulás Srí Lankára?

hirdetés

Az első Mikulás-napi partit 3 évvel ezelőtt tartották, ilyenkor fagylaltot és Mikulás-csomagot osztanak a gyerekeknek - meséli lapunknak Smidtné Horváth Zsuzsa, aki hozzáteszi, azért csak három éve, mert előtte nem volt rá alkalmuk, mert ők korábban ők is a túlélésért küzdöttek a kezdeti nehézségek miatt.

"Azért választottuk a Mikulást, mert az itteniek ugyan hallottak már róla, de mivel buddhisták, itt nem jár a Mikulás. Azt gondoltuk, meglepjük őket."

A Mikulás-csomag tartalma évről évre változik. Tavaly például almát kaptak a gyerekek, amit év közben csak nagyon ritkán tudnak megvenni. "Év közben is kérdezik sokszor, hogy kaphatnak-e almát" - meséli Zsuzsa. Ezen kívül a csomagba került még néhány ismertető a saját országuk szépségeiről, iskolai eszközök, apró játékok és magyar szaloncukor.

"Idén arab édességek és gyümölcsök, illetve kis gyümölcspudingok lapultak a csomagokban" - számolt be.mikulas_1

Nem úgy megy az, hogy egyszer csak megjön a Mikulás és kész, nagy készülődés előzi meg az eseményt: szórólapot készítenek és már egy hónappal előtte szólnak mindenkinek, hogy terjesszék, milyen program közeledik. A vasárnapi iskolában még a szerzetes is kihirdeti, így mindig nagyon sokan összegyűlnek.

120-150 gyermeket biztosan megajándékoznak ilyenkor, de Zsuzsa elmondása szerint sok "nyugdíjas bácsi és néni" is megpróbál a gyerekek között hozzájutni egy kis finomsághoz, mert eléggé édesszájúak a helyiek.mikulas2

"Nekünk az a legkedvesebb pillanat, amikor úgy tűnik, hogy fehér ember létünkre a gyerekek nem ismernek fel - az egyébként nagyon meleg - télapó filcruha alatt. Csorog a homlokunkról a verejték, és amikor megkérdezi Tamás, hogy »jó gyerek voltál?« (szingalézül: oya hondayi lamayi?) látszik az arcukon az a végtelen megilletődöttség."

Zsuzsáék jótékony akcióiról, adakozásukról a helyi újságok is szoktak cikkezni. A házaspár magyar vendégeknek szervez nyaralásokat Srí Lankára, aki "velük" utazik, pontosan tudja, a Facebook-oldalukról vagy a honlapjukon fellelhető információkból, hogy bátran vihet magával apró ajándékot a helyieknek, amit aztán személyesen adhat át.

"Nagyon hálásak ezért, már most tele van az otthonunk általuk készített karácsonyi üdvözletekkel" - meséli.kissmas

De hogy miért éppen Srí Lanka, és mi hiányzik Magyarországból?

"A miértekre mi most nem válaszolunk, mert amikor elindultunk, azt hittük, hogy tudjuk, mit teszünk. Már látjuk, hogy akkor is nagyon sok homok volt a szemünkön, és az elmúlt évek alatt csak kevés pergett le róla. De az biztos, hogy amiket el akartunk hagyni, azok távolabbra kerültek, és amikhez közelebb akartunk kerülni, azok kis lépésekkel haladnak előre. Önmagunk, párkapcsolatunk és interperszonális kapcsolataink megismerése, az együttérzés, lemondás, vágytalanság megközelítése, ebben segít nekünk Srí Lanka" - mondja Zsuzsa.

"Nem vagyunk vallásosak, a buddhizmus, mint a világ legrégebbi erkölcsi tanítása, hozott minket ide. Minden nap napsütés, óceánpart, banán, görögdinnye, egész évben. És mosolygós, egyszerű emberek. A legjobban talán a magyar ételek hiányoznak néha, nagy örömmel fogyasztjuk az otthonról kapott tejfölt, túrót, disznósajtot..."

Zsuzsa úgy tudja, körülbelül két tucat magyar él Srí Lankán, de nincs kialakult közösségük, mindenki a maga útját járja. Ők a Facebook-oldalunkon és a honlapukon keresztül szereztek maguknak nagyon sok kedves ismerőst, amióta ott élnek.

"Magyarország és Ceylon között időben is és mindenben nagyon nagy az eltérés, de mivel Lord Buddha szerint minden bennünk van és mi vagyunk önmagunk menedéke, ezért a fontos dolgokat továbbra is magunkban keressük."zsuzsabuvoskocka

"A környékbeli bennszülöttek már elfogadtak bennünket, mi vagyunk Madame Susanna és a fehér úr, Sir Thomas (Susanna nona; Thomas mahattiya). Már a gyerekek is bátran becsengetnek azzal, hogy »Madame, születésnapom lesz, kapok tortát?«. Körbejár köztük egy otthonról hozott Rubik-kocka is."

Zsuzsa és Tamás rengeteget tesz a helyiekért, de úgy érzik, ők is nagyon sokat köszönhetnek a helyi embereknek.

"Csak megköszönni tudjuk a szingaléz embereknek, hogy lassan leszoktatnak minket a panaszkodásról, és azt, hogy a magyar vendégeink pedig feltöltődve, kisimulva és napbarnítottan mennek haza; s ha szerencsések, önmagukban is tettek egy utazást itt, az Indiai óceán partján."


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
caravan-1000x667.jpg

Azt hitte, mindkét gyerekét kihozta a tűzből a hős apa, ám kiderült, hogy egyik fia bennégett

Ugyanannak a gyerekének a kezét és a lábát ragadta meg, mivel nem látott a füsttől. Másik fia csodával határos módon felépült az égési sérülésekből.
Fotó: Erin Harvey / SWNS.COM / Northfoto - szmo.hu
2020. október 22.


hirdetés

Hiába hitte azt, hogy mindkét gyermekét kihozta a tűzből a hős édesapa, valójában ugyanannak a fiának a kezét és lábát ragadta meg, másik gyermeke bennégett a lakókocsiban - írta meg a Harvey család tragikus történetét a Daily Mail.

A hároméves Zac és négyéves Harley édesapjuknál, Shaunnál tartózkodtak a walesi Ffair Rhosban található lakóautójában, amikor egyelőre nem tisztázott okokból tűz ütött ki a járműben. A férfi megpróbálta kimenteni két fiát a tűzből, és saját életét kockáztatva ment be a lángok közé, ám a sűrű füsttől semmit sem látott. Kitapogatott azonban két végtagot, amiket abban a hitben ragadott meg, hogy a két kisfiú karjai azok, és így rohant ki a tűzből. Amikor azonban már kijutott az égő objektumból, akkor látta, hogy Harley van csak a kezében, az ő kezét és lábát ragadta meg, Zac továbbra is a lángok fogságában van. A tűz azonban ekkorra olyannyira szétterjedt a járműben, hogy a férfi nem tudott visszamenni érte, a kisfiú bennégett.

Az apát és a megmentett fiút is kórházba vitték, az utóbbi volt súlyosabb állapotban. Harley rendkívül súlyos égési sérüléseket szenvedett és kómába esett.

A gyermekek édesanyja telefonon értesült a tragédiáról, a szemtanúk hívták őt, majd a kórházból is felhívták azzal a hírrel, hogy Shaun és Harley bent vannak, ő azonban várjon otthon, mert a rendőrség hamarosan megkeresi őt. Mikor a kisebb fiáról kérdezett, csupán annyit mondtak neki, hogy várja meg a rendőröket. A nő elmondása szerint már akkor tudta, hogy nagy a baj, amit aztán a rendőrök meg is erősítettek.

Erin Harvey / SWNS.COM / Northfoto

A 28 éves édesanya ezt követően ment be a kórházba a fiához, akivel kapcsolatban szintén nem jósoltak túl sok jót, mivel rendkívül súlyos állapotban volt. Harley azonban küzdött, és végül felébredt a kómából, és rögtön apjáért kiáltozott, nem sokkal később pedig azt mondta anyjának, hogy Zac meghalt.

hirdetés

"Ez volt az, amikor a legdurvábban szíven ütött a dolog, amikor ő is kimondta."

- mondta az anya a Real Fix nevű podcastben.

A kisfiú csodával határos módon épült fel a januári súlyos balesetből, szülei szerint élettelibb, mint valaha. Az, hogy mi okozta a tüzet, azóta sem derült ki teljesen, ám a vizsgálatok szerint nem volt szándékos a gyújtogatás, baleset történhetett.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
gift-1760869_1920-1000x667.jpg

Már a karácsonyi ajándékokat is becsomagolta a brit nagymama, aki belehalt a Covid-fertőzésbe

Szívszorító felfedezést tett a család az imádott nagymama halálát követően.
Fotó: Illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2020. október 23.


hirdetés

Néhány nappal azután, hogy a család imádott nagymamája belehalt a koronavírus-fertőzésbe, gondosan becsomagolt karácsonyi ajándékokat találtak az otthonában - írta meg a szívszorító történetet a The Mirror.

Iris Daviest még szeptemberben vitték kórházba gyomorproblémákkal és hörghuruttal. A walesi Ynysmaerdy-ben található Royal Glamorgan Hospital kórházban kezelték, ott, ahol a helyi gócpontja volt a koronavírusnak - az intézményben 43 halottja volt a betegségnek. Az életvidám nagymama azonban nem keseredett el, Facebook-oldalán folyamatosan blogolt a kórházból, és családjáról is gondoskodott: férjének például futárral szervezte meg a bevásárlásait. Szeptemberben negatív teszteket produkált, így kezelése végén hazaengedték a kórházból. Október 6-án az egyik nővérke jött házhoz ellenőrizni az állapotát, amikor látta, hogy baj van, ezért beküldte tesztelésre. Ekkor derült ki, hogy mégis elkapta a vírust.

A 69 éves asszony visszakerült a kórházban, ahonnan továbbra is blogolt, minden bejegyzésében arról írt, hogy igenis le fogja győzni a kórt.

Sajnos végül a betegség kifogott rajta, hamarosan lélegeztetőgépre került, majd nem sokkal később belehalt a betegségbe.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
dog-4608266_1920-1000x666.jpg

60 kilométerről hazatalált egy kutya, amit véletlenül otthagytak egy benzinkúton

Majdnem egy hónapon át bolyongott, de hazatalált.
Fotó: illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2020. október 26.


hirdetés

26 napon és 60 kilométeren át gyalogolt egy hétéves kutya, míg végül haza nem ért gazdáihoz, akik véletlenül ottfelejtették az ebet egy kínai benzinkúton - írja a kínai híresztelésekre hivatkozva a Daily Mail.

A Dou Dou nevű hétéves állat a családdal utazott, akik éppen rokonlátogatásra indultak. Útközben megálltak egy benzinkúton, ahonnan abban a hitben indultak tovább, hogy a kutya az autóban maradt.

A lapnak elmondták, hogy a velük utazó kisgyerekük kötötte le minden figyelmüket, és nem vették észre, hogy a kutya meglógott az autóból.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
0_Alder-Hey-Childrens-HospitalWest-Derby.jpg

Abba a kórházba tért vissza szakmai gyakorlatra egy ápolónő, ahol kigyógyították a leukémiából

Így hálálja meg a gondoskodást.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 25.


hirdetés

Tizenöt évesen állapítottak meg leukémiát egy brit lánynál. Abi Duffy szerencsésen felgyógyult, és olyan mély nyomot hagyott benne a kórházi gondoskodás, hogy elhatározta: ápolónő lesz.

A St. Helens-i Abi most 23 éves, és szakmai gyakorlatát annak a liverpooli Alder Hey kórháznak az onkológiai osztályán kezdte meg, ahol az ő életét megmentették. Most kolléganőként láthatja viszont azokat a nővéreket, akik annak idején pályaválasztását ihlették – írja Daily Mail.

„Ez volt életem legjobb döntése. Most valamit meghálálhatok. Ők tettek valamit értem, nekem pedig most lehetőségem nyílt arra, hogy másokért tehessek valamit” – mondta Abi.

A lánynál 2013 májusában állapították meg a leukémiát és azonnal négy sorozat kemoterápiát kapott Alder Hey-ben. A kezelés azonban nem járt sikerrel, ezért az orvosok úgy döntöttek, hogy Abinek csontvelő-átültetéssel van a legtöbb esélye a túlélésre. Szerencsére bátyja, Ciaran megfelelő donor volt és még abban az évben megoperálták a manchesteri gyermekkórházban.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!