hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
mikulas_4
Magyar Mikulás visz ajándékot a gyerekeknek Srí Lankán
A nyugdíjas Tamás öt éve él az ázsiai szigeten feleségével. Korábban ők is a túlélésért küzdöttek, de most már ott segítenek a helyieknek, ahol tudnak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. december 06.


hirdetés

Az Index számolt be róla, hogy Srí Lankán minden évben piros kabátot és ősz szakállat ölt egy magyar férfi, hogy Mikulásként megajándékozza a helyi gyermekeket. Felkerestük, és be is mutatjuk nektek!

Smidtné Horváth Zsuzsa és férje, a fent már Mikulásként említett Tamás öt éve él Dalawellában. Nyugdíjba vonulásuk után választották otthonuknak Srí Lankát, nem kis részben azért, mert ahogy a helyiek, úgy ők is buddhisták. A házaspár amikor csak teheti, vagy amikor szükség van rá ajándékoz, adakozik és segít: sportkört alapítottak, részt vesznek egy lepusztult kis buddhista templom felújításában és a szegények iskolájának működtetésében is.

Olyankor is lehet rájuk számítani, ha egy viharban lepusztult házat kell újjáépíteni, vagy ha az utcabeli szegény családoknak nincs pénzük a gyereküket megfelelő iskolai felszereléssel ellátni. Egy programban pedig szegény gyerekeket utaztatnak el busszal olyan helyekre, ahol még sosem jártak.

terembuszos
buszos_2

A buszos utazás emlékére rajzolta egy kifiú.

De hogyan kerül a Mikulás Srí Lankára?

Az első Mikulás-napi partit 3 évvel ezelőtt tartották, ilyenkor fagylaltot és Mikulás-csomagot osztanak a gyerekeknek - meséli lapunknak Smidtné Horváth Zsuzsa, aki hozzáteszi, azért csak három éve, mert előtte nem volt rá alkalmuk, mert ők korábban ők is a túlélésért küzdöttek a kezdeti nehézségek miatt.

"Azért választottuk a Mikulást, mert az itteniek ugyan hallottak már róla, de mivel buddhisták, itt nem jár a Mikulás. Azt gondoltuk, meglepjük őket."

A Mikulás-csomag tartalma évről évre változik. Tavaly például almát kaptak a gyerekek, amit év közben csak nagyon ritkán tudnak megvenni. "Év közben is kérdezik sokszor, hogy kaphatnak-e almát" - meséli Zsuzsa. Ezen kívül a csomagba került még néhány ismertető a saját országuk szépségeiről, iskolai eszközök, apró játékok és magyar szaloncukor.

"Idén arab édességek és gyümölcsök, illetve kis gyümölcspudingok lapultak a csomagokban" - számolt be.

mikulas_1

Nem úgy megy az, hogy egyszer csak megjön a Mikulás és kész, nagy készülődés előzi meg az eseményt: szórólapot készítenek és már egy hónappal előtte szólnak mindenkinek, hogy terjesszék, milyen program közeledik. A vasárnapi iskolában még a szerzetes is kihirdeti, így mindig nagyon sokan összegyűlnek.

120-150 gyermeket biztosan megajándékoznak ilyenkor, de Zsuzsa elmondása szerint sok "nyugdíjas bácsi és néni" is megpróbál a gyerekek között hozzájutni egy kis finomsághoz, mert eléggé édesszájúak a helyiek.

mikulas2

"Nekünk az a legkedvesebb pillanat, amikor úgy tűnik, hogy fehér ember létünkre a gyerekek nem ismernek fel - az egyébként nagyon meleg - télapó filcruha alatt. Csorog a homlokunkról a verejték, és amikor megkérdezi Tamás, hogy »jó gyerek voltál?« (szingalézül: oya hondayi lamayi?) látszik az arcukon az a végtelen megilletődöttség."

Zsuzsáék jótékony akcióiról, adakozásukról a helyi újságok is szoktak cikkezni. A házaspár magyar vendégeknek szervez nyaralásokat Srí Lankára, aki "velük" utazik, pontosan tudja, a Facebook-oldalukról vagy a honlapjukon fellelhető információkból, hogy bátran vihet magával apró ajándékot a helyieknek, amit aztán személyesen adhat át.

"Nagyon hálásak ezért, már most tele van az otthonunk általuk készített karácsonyi üdvözletekkel" - meséli.

kissmas

De hogy miért éppen Srí Lanka, és mi hiányzik Magyarországból?

"A miértekre mi most nem válaszolunk, mert amikor elindultunk, azt hittük, hogy tudjuk, mit teszünk. Már látjuk, hogy akkor is nagyon sok homok volt a szemünkön, és az elmúlt évek alatt csak kevés pergett le róla. De az biztos, hogy amiket el akartunk hagyni, azok távolabbra kerültek, és amikhez közelebb akartunk kerülni, azok kis lépésekkel haladnak előre. Önmagunk, párkapcsolatunk és interperszonális kapcsolataink megismerése, az együttérzés, lemondás, vágytalanság megközelítése, ebben segít nekünk Srí Lanka" - mondja Zsuzsa.

"Nem vagyunk vallásosak, a buddhizmus, mint a világ legrégebbi erkölcsi tanítása, hozott minket ide. Minden nap napsütés, óceánpart, banán, görögdinnye, egész évben. És mosolygós, egyszerű emberek. A legjobban talán a magyar ételek hiányoznak néha, nagy örömmel fogyasztjuk az otthonról kapott tejfölt, túrót, disznósajtot..."

Zsuzsa úgy tudja, körülbelül két tucat magyar él Srí Lankán, de nincs kialakult közösségük, mindenki a maga útját járja. Ők a Facebook-oldalunkon és a honlapukon keresztül szereztek maguknak nagyon sok kedves ismerőst, amióta ott élnek.

"Magyarország és Ceylon között időben is és mindenben nagyon nagy az eltérés, de mivel Lord Buddha szerint minden bennünk van és mi vagyunk önmagunk menedéke, ezért a fontos dolgokat továbbra is magunkban keressük."

zsuzsabuvoskocka

"A környékbeli bennszülöttek már elfogadtak bennünket, mi vagyunk Madame Susanna és a fehér úr, Sir Thomas (Susanna nona; Thomas mahattiya). Már a gyerekek is bátran becsengetnek azzal, hogy »Madame, születésnapom lesz, kapok tortát?«. Körbejár köztük egy otthonról hozott Rubik-kocka is."

Zsuzsa és Tamás rengeteget tesz a helyiekért, de úgy érzik, ők is nagyon sokat köszönhetnek a helyi embereknek.

"Csak megköszönni tudjuk a szingaléz embereknek, hogy lassan leszoktatnak minket a panaszkodásról, és azt, hogy a magyar vendégeink pedig feltöltődve, kisimulva és napbarnítottan mennek haza; s ha szerencsések, önmagukban is tettek egy utazást itt, az Indiai óceán partján."


KÖVESS MINKET:
Sorstársait keresi, és küzd a lehetetlennel a szegedi édesanya
A diagnózis szerint disszociatív (konverzió) zavar miatt ráng mindene. Sem dolgozni, sem magát, sem gyermekét nem tudja ellátni. Most sorstársakat, vagy gyógymódot keres.
Dobó Maitz Petra cikke - szmo.hu
2019. február 19.


hirdetés

Szabó Szilviát (43) kilenc éve ismerem. Akkoriban még hosszú haja volt és annyira vágyott saját gyermekre. Egy teljesen energikus, pozitív szemléletű harmincas nőt ismertem meg benne, aki olyan volt, mint bármelyik kortársa.

Részesei voltunk egymás életének akkor, amikor megszületett a kisfia, aki ma már másodikos általános iskolás. És akkor is, amikor úgy döntött, a hosszú haj helyett egy cuki, rövidebb frizurára vált.

Aztán elsodródtunk egymás mellől, míg tavaly decemberben nagyon keresett engem. Arra kért, szóljak a férjemnek, hogy menjen el érte autóval és vigye őt a kórházba, mert baj van. Mert nagy a baj.

Egész teste rángatózott, szinte alig tudott a korlátba kapaszkodva lejönni az ötödik emeleti lakásából. Ezt követte sok-sok hétnyi kórházi ápolás, benne karjaikat széttáró orvosok hadával, akik számtalan vizsgálat, koponya MRI, EEG, röntgen után sem tudták megmondani, konkrétan mi a baja.

Ő változatlanul remegett, önműködően, tehát nem ő irányítja és ez a remegés azóta is az élete része.

Szilvi régen és most:

Saját felelősségére immár otthon van, édesanyja ápolja, gyógyul, de ... nem gyógyul. Mert semmilyen biztatót nem mondanak neki. Csupán a diagnózis született meg: disszociatív (konverzió) zavar.

A történetbe már a közepén folytunk bele, volt egy előzménye is 2018 szeptemberében. Ekkor Szilvinél a pánikbetegség jelei mutatkoztak, amire gyógyszert kapott. A gyógyszerek viszont inkább ártottak, mint segítettek, hiszen ennek lett a folyománya ez a bizonyos remegés. Ma már mindössze egy gyógyszert, Seduxent szed a tünetekre.

Szilvi élete eközben romokban hever. Ő küzd, de egyelőre kilátástalan minden perce.

A munkahelyén elköszöntek tőle, határozott időre vették fel az előző helyre, ami lejárt december 31-én. A munkaügyi központba nem tud bejelentkezni, hiszen egyrészt nem tud eljutni oda, másrészt a központ által kiadott munkahelyekre sem, sőt, tanfolyamokra sem tudna beülni.

A rokkantosítási folyamat egyelőre nem játszik, hiszen Szilvia egyrészt még bizakodik, hogy egyszer majd elmúlik ez az egész és a jövőben nem lesz más, mint rémálom, másrészt maga a diagnózis is nem olyan régen fogalmazódott meg.

A kisfia az elmúlt hónapokban az édesapánál és annak új kedvesénél van. Az egész történetben talán ez a legnagyobb tragédia.

A gyereket ellátni nem tudná, de nem is tenné ki őt annak a látványnak, amely Szilvia életét most kíséri. Karácsonykor, Szentestén egyszer hazamehetett a kórházból és akkortájt megölelhette a fiát.

"Zombi vagyok, ugráló lábakkal, kezekkel" - fogalmaz és arra is utal, hogy bár a Seduxen szorongásgátló, nyugtató gyógyszer, de aludni immár hetek óta képtelen. 1-3 óra a maximum, amikor már a végkimerültségtől alszik, de alvás közben is tart a remegés, így az minden, csak nem pihentető.

Néha hajnal 5-kor, 6-kor képes valamennyit aludni, de napközben erre már képtelen,

akkor azonnal hányinger fogja el. Nagyon fontos, hogy tudd, ez nem epilepszia.

Szilvi mindig is filigrán, vékony nő volt, akin az is meglátszódott azonnal, ha egy kisebb vírus miatt 1-2 kilót fogyott. Jelenleg mínusz 7 kilónál tart és nekem nincs jogom kimondani olyat, hogy csont és bőr, de tényleg nagyon lesoványodott.

Hogy miért is született ez a cikk? A saját eszközeimmel szeretnék abban segíteni neki, hogy a története nyilvánosságot kaphasson. Sorstársak jelentkezését várja a szasziszi@gmail.com e-mail címre. Hátha van, aki ezt a betegséget már maga mögött tudhatja. Hátha van egy olyan közeg, ahová fordulhat, ahol sorstársakra lel, ahol megértik mindazt, amin keresztül megy. Vagy valaki, aki ebből már sikeresen kigyógyult és tudja, mi a gyógyír.

Arra kérlek, ha tudsz ilyenről, írj!


KÖVESS MINKET:
Az utolsó pillanatban mentették meg az egyéves gyerek életét, aki félrenyelt egy csokidarabot
A kicsit autóval vitték szülei a mentők elé, félúton találkoztak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 20.


hirdetés

Csokoládédarabkát nyelt félre az az egyéves kisgyermek, akihez a gyöngyösi mentőket riasztották egy közeli településre - számolt be az esetről Facebook-oldalán az Országos Mentőszolgálat.

A szülők pánikba esve hívták a segélykérő vonalat, miközben próbálták eltávolítani a szemmel nem látható idegentestet a kicsi torkából. A mentésirányító azonnal indította a legközelebbi esetkocsit, miközben folyamatosan instruálta a szülőket, hogy mit tegyenek. Miután a csoki eltávolítása sikertelen volt, a gyermeket azonnal saját autójukba tették a szülők és elindultak a mentővel szembe.

A pár perces út felénél találkoztak a mentővel, talán az utolsó pillanatban. Az esetkocsi személyzete, az akkor már eszméletlen gyermeket, gyér légzéssel, és éppen megtartott keringéssel vette át a szülőktől.

A kiérkező mentőtiszt gyorsan, és helyesen az azonnali emelt szintű légútbiztosítás mellett döntött, ami megmentette a gyermek életét. A kicsit ellátás után, végül stabil állapotban szállították kórházba.


KÖVESS MINKET:

Gödörbe esett cicát mentettek a budapesti tűzoltók
A felszínen már állatvédők vártak a megrémült állatra, akit végül alpintechnikával sikerült felhozni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 18.


hirdetés

Tűzoltók mentettek ki egy tíz méter mély gödörbe esett macskát Budapesten, a XVIII. kerületi Alacskai úton - szúrta ki a Blikk.

A folyamatról a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tett közzé a Facebookon egy videót, amiből kiderül: pontosan hogyan segítettek a bajba jutott állaton. A budapesti tűzoltók alpintechnika használatával mentették ki a pórul járt macskát. A cicát a felszínen már állatvédők várták.


KÖVESS MINKET:

Több mint 37 millió forint gyűlt össze a kollégiumtűzben meghalt férfi családjának
A megözvegyült édesanya négy gyermeket nevel egyedül a családapa halála után.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 20.


hirdetés

A református egyház nyilvános gyűjtést szervezett a kollégiumtűzben meghalt férfi családjának még a történtek után. Most azt is kiderült, hogy rengeteg adomány érkezett a félárván maradt négy gyerek és az özvegy édesanya számára.

"A felhívásra február 20-ig 37.555.320 forint érkezett. A pénzt a református egyház szerdán átutalta az özvegy számlájára."

- írja a 24.hu.

Az egyház még a temetés előtt 3 millió forintos gyorssegélyt küldött az édesanyának, ezután különítettek el egy számlát, amin az adományokat gyűjtötték.

A református kollégium még január 23-án este gyulladt ki. A legtöbb ott tartózkódó ember még időben kijutott, de egy 45 év körüli férfi bent rekedt a tűzben. Később kiderült, hogy egy veszprémi családapa volt az áldozat, aki négy gyermeket hagyott hátra. A férfi az egyik fővárosi egyetemen végzett doktori munkája miatt minden héten egy napot Budapesten töltött, ilyenkor a kollégiumban szállt meg egy vendégszobában.

Később pedig bebizonyosodott, hogy szándékos gyújtogatás okozta tüzet, három fiatalt gyanúsítanak a tűz keletkezésével kapcsolatban.

A kollégium épülete a tűz után teljesen használhatatlanná vált, ezért rövid időre felfüggesztették a vizsgaidőszakot. A diákokat sikerült máshol elszállásolni, de mivel a holmijaik bennégtek a tűzben, gyűjtést indítottak számukra. A jótékony segítőknek köszönhetően pedig rengeteg ruhát kaptak. A Károli Gáspár Református Egyetem számláján összesen 24 és fél millió forintnyi adomány gyűlt össze a tanulók megsegítésére.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x