Magyar kutató kapta a Balzan-díjat, a világ egyik legjelentősebb tudományos elismerését
Kondorosi Éva akadémikusnak a szakmai elismerés mellé 212 millió forintnyi pénzjutalom is jár, amelynek a felét fiatal kutatók támogatására fordítja.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. november 23.


Idén Kondorosi Éva akadémikus kapta a világ egyik legjelentősebb tudományos elismerésének számító Balzan-díjat, melyet Eugenio Francesco Balzan olasz újságíró lánya, Lina Balzan alapított 1957-ben édesapja emlékére. A 750.000 svájci frankkal járó elismerést november 23-án Sergio Mattarella olasz államfő adja át Rómában a magyar kutatóprofesszornak.

A Nemzetközi Balzan-díj Alapítvány célja a kultúra, a tudományok és azoknak a kezdeményezéseknek támogatása, amelyek az emberiséget szolgálják az egész világon a béke és a testvériség jegyében.

Kondorosi Éva a kémiai ökológia, Detlef Lohse a folyadékdiamika, Jürgen Osterhammel a világtörténelem, Marilyn Strathern a szociális antropológai területén kifejtett tudományos munkásságáért kapta 2018-ban a Balzan-díjat. (A díj eddigi egyetlen magyar kitüntetettje Ligeti György zeneszerző volt, aki 1991-ben részesült az elismerésben.)

A 750.000 svájci frankkal járó elismerést az olasz államfő adja át a négy díjazottnak. A nyertesek a jutalom 50 százalékát fiatal kutatók támogatására fordítják,

a négy tudósnak részletes pályázatban kellett indokolniuk egy bizottság előtt, hogy kit és milyen célból támogatnak.

Kondorosi Éva Széchenyi-díjas akadémikus, több ország akadémiájának tagja, az Európai Kutatási Tanács alelnöke Rómába utazása előtt adott interjút a 21 Nő az egészségügyért stábjának. Az interjúban megszólal Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, aki elmondta, hogy a díj szól Kondorosi Éva kutatómunkájának és az európai tudományért tett szolgálatainak egyaránt. Bár az eredményeit elismerés övezi világszerte, Kondorosi Éva, mégsem remélte hogy a Nobel-díjhoz hasonló rangos tudományos díjat kap. Kutatásainak eredménye a nem túl távoli jövő legnagyobb problémáira kínálhat megoldást. A század közepére nagy éhínségnek nézhetünk elébe, ha nem tudjuk a növénytermelést megduplázni.

Az interjúban kitért a kezdetekre, amikor férjével, Kondorosi Ádámmal együtt tették az első felfedezéseket, és elárulta azt is, hogy miről fog beszélni Rómában, a díjátadó ünnepségen, ahol szigorúan 5 percben mondja el gondolatait személyes motivációiról, a tudományról, a tudomány szabadságának fontosságáról.

VIDEÓ: A Balzan-díjas Kondorosi Évával készült interjú


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x