Magyar Költészet Napja
Ma mindenhol verset lehet hallgatni: iskolákban, utcákon, színházakban, hírportálokon, közösségi oldalakon, a rádióban és a televízióban is. Aki szereti a verseket, annak azért ünnep a mai nap, a többiek pedig talán megkedvelik.
Szeretlek Magyarország
2012. április 11.

1964 óta ünnep a mai nap, József Attila születésnapja, a Magyar Költészet Napja. (Létezik a Költészet Világnapja is, ami március 21-én van.)

Ma szinte mindenhol olvashattok, hallhattok verseket. Találkozhattok a régi kedvencekkel és mai újakkal is. Érdemes tájékozódni, mert országszerte és a határon túl is rengeteg rendezvényt szerveznek a magyar vers ünnepére.

József Attila: Tiszta szívvel

Babits Mihály: Jónás imája

Radnóti Miklós: Nem tudhatom

Elképzelhető, hogy manapság már nem annyira divatos verseket hallgatni vagy olvasni, de vannak olyan költemények, amik hallatán az ember libabőrös lesz. Valahol itt van elrejtve a lényeg. Amikor valaminek több év – sőt, több száz év – után is ilyen hatása van, az megérdemli az ünnepnapot.

Jó ok a Magyar Költészet Napja arra is, hogy pár percre lelassítsunk, megálljunk és gondolkozzunk. Azokról a dolgokról, amiket már a költők is évszázadok óta próbálnak megfejteni: szeretet, gyűlölet, isten, világ, haza, háború. Nekünk se fog sikerülni – ebben biztos vagyok – de a versek sokat segíthetnek! :)

A magyar Költészet Napján a legtöbb embernek a klasszikusok jutnak eszébe. Vagyis Kölcseytől körülbelül a Nyugat nemzedékéig. De ne feledkezzünk meg Balassiról, Berzsenyiről és a kortárs költőkről sem.

A magyar költészet szinte kiapadhatatlan forrás mindazok számára, akik szeretnék megismerni nyelvünket, kultúránkat és történelmünket.

Romhányi József verseiből

Arany János: Epilógus

Kosztolányi Dezső: Akarsz-e játszani?

A verseken keresztül pontos rajzot kapunk minden korszakról, a társadalmi, kulturális és gazdasági állapotokról.

Mindezek mellett a versek olyan élményt nyújtanak, ami meghatározó lehet egész életünkön keresztül. A legtöbb embernek van kedvenc verse, ami kézenfogva vezeti élete során és segíti eligazodni az érzelmek és a világ dolgaiban.

Jó lenne, ha nem csak ezen a napon találnánk rá a gyönyörű versekre, hanem lenne időnk erre máskor is!

József Attila: Mama

Ady Endre: Elbocsátó, szép üzenet

Ti melyik verset hallgatjátok meg ma?

Ha szereted a verseket, nyomj egy lájkot! :)


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!