Magyar Idők: megszületett a döntés Gruevszki menedékkérelméről
Arról viszont, hogy kap-e a menedékjogot a korrupció miatt elítélt volt macedón miniszterelnök, a lap egyelőre nem közölt információt.
Forrás: 444, HírTV, MTI - szmo.hu
2018. november 20.


A Magyar Idők november 20-i, keddi számában azt írja, hogy megszületett a döntés Nikola Gruevszki menedékkérelmének ügyében a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalban.

Arról azonban, hogy kap-e a menedékjogot a korrupció miatt elítélt volt macedón miniszterelnök, a lap egyelőre nem közölt információt.

A Macedóniát 2006 és 2016 között vezető politikusnak két héttel ezelőtt kellett volna megkezdenie kétéves börtönbüntetését egy korrupciós ügy miatt, de a hatóságok nem találták, ezért elfogatóparancsot adtak ki ellene. Az ítélet azért született, mert Gruevszki évekkel ezelőtt arra utasította Gordana Jankuloszka akkori belügyminisztert, hogy szerezzen be neki egy 600 ezer eurós (192,85 millió forint) Mercedest privát használatra. A perdöntő bizonyíték Nikola Gruevszki és a belügyminiszter egyik telefonbeszélgetése volt, amelyben az autó megvásárlásáról esett szó.

Az, hogy a volt macedón miniszterelnök Magyarországon van, úgy derült ki, hogy Nikola Gruevszki Facebook-posztban tette közzé, hogy Budapesten van

- ezt a 444 szúrta ki.

Mivel Gruevszki útlevelét bevonták, csak illegális módon juthatott Magyarországra. Több albán lap is azt írta, hogy Albánián keresztül, magyar segítséggel - szerintük a tiranai magyar nagykövetség autójával mehetett Magyarországra Gruevszki.

A macedón külügyminisztérium november 19-én, hétfőn bekérette a magyar nagykövetet, Dux Lászlót a Gruevszki-ügy miatt, és tiltakozó jegyzéket nyújtottak át

a volt macedón miniszterelnök Magyarországra utazásával és ott benyújtott menedékkérelmével kapcsolatos legutóbbi információk ügyében. A macedón külügyi tárca honlapján megjelent sajtóközlemény szerint a magyar nagykövetet Viktor Dimovszki külügyi államtitkár fogadta. Dimovszki reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Magyarország a jó kétoldalú kapcsolatok, valamint a jogállamisággal összefüggő európai értékek és elvek szellemében fog cselekedni, haladéktalanul elutasítja "az elítélt szökevény", Nikola Gruevszki menedékjog iránti kérelmét, és kiadja őt Macedóniának börtönbüntetése letöltése és a vele szemben fennálló bírósági eljárások folytatása érdekében.

Ezzel kapcsolatban a kormány olyan nyilatkozatot adott ki az MTI-nek, amelyben ezt írják: "A macedón parlament elnöke örömmel nyugtázta a magyar álláspontot a volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki ügyében - tájékoztatta telefonon az MTI-t hétfőn Németh Zsolt, a magyar parlament külügyi bizottságának elnöke. A külügyi bizottság elnöke és a macedón házelnök négyszemközti megbeszélést is folytatott egymással. Németh Zsolt az MTI-nek elmondta: a megbeszélésen azt hangsúlyozta, hogy a Gruevszki-ügyet Budapest jogi kérdésnek tekinti, és a menedékkérelem elbírálása nem változtat Magyarország Macedónia iránti elkötelezettségén. Talat Xhaferi örömmel nyugtázta a magyar álláspontot, leszögezve azt is, hogy országa örömmel fogadta és fogadja Magyarország támogatását a NATO-csatlakozáshoz - tette hozzá a bizottsági elnök."


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x