hirdetés
232.jpg

Magyar a pápa legjobb barátja

Magyar hölgy Ferenc pápa legjobb barátja. A Baranyából Buenos Airesbe került Lukács-Stier Mária beszélt arról is, hogy az új pápa rendkívül büszke az argentin sportolókra. Ferenc pápát ma iktatták be hivatalába. Áder János gratulációjára magyarul válaszolt az új egyházfő
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2013. március 19.


hirdetés

Magyar hölgy Ferenc pápa legjobb barátja. A Baranyából Buenos Airesbe került Lukács-Stier Mária beszélt arról is, hogy az új pápa rendkívül büszke az argentin sportolókra. Ferenc pápát ma iktatták be hivatalába. Áder János gratulációjára magyarul válaszolt az új egyházfő.

A balkáni háborúban szerbek által porig rombolt horvát falucskából, Szentlászlóról vándorolt ki szüleivel Lukács-Stier Mária Argentínába, ahol később a Buenos Aires-i katolikus egyetem filozófiatanára lett – írja a a Jutarnji List című horvát napilap cikkére hivatkozva a Bors. Évtizedek óta ismeri Jorge Mario Bergogliót, aki az egyetem nagykancellárjaként a felettese volt. Két hónapja váltak el, miután a bíboros lemondott tisztségéről, de előtte Máriát kinevezte a filozófiai kar élére.

"Harmincöt éve ismerjük egymást. A város egyazon negyedében lakunk, még az is kiderült, egykor ugyanabba a bölcsődébe jártunk. Az egyházmegye is közös, ahol szolgálni kezdtünk, s később, amikor a szentatya elkerült, visszajárt hozzánk, miséket celebrált, beszélgetett, barátkozott a hívekkel" – mondta a Jutarnji List című délvidéki lapnak Mária, aki kellemes embernek tartja az új egyházfőt.

hirdetés

"Barátságos, vicces, szóba áll az emberekkel, akár a buszokon az idegenekkel is élcelődik, de nem tolakodó. Rendezvényeken, vitákban hallgat és figyel. Ha megszólal, normálisan beszél, nem magas lóról" – folytatta az asszony, aki arról is beszámolt, hogy Ferenc imádja a filozófiát és a könyveket, de fanatikus futballszurkoló is.

"Argentinként büszke Di Stefanó-ra, Maradonára és Messire. Kedvenc csapata mégis a firenzei San Lorenzo. A politikáját nehéz besorolni. Nem konzervatív, inkább hagyománytisztelő – szögezte le Mária. – Viszont tántoríthatatlan ellenzője az abortusznak, a fogamzásgátlásnak és a melegházasságnak. Hitvallását mutatja, hogy soha nem tud megbékélni a szegénységgel."

"Mindig volt egy fiatalokból szervezett csapata, akikkel járta a nyomornegyedeket, élelmet vitt az utcán alvóknak. Megérdemelte, hogy pápa legyen" – tette hozzá a jó barát, aki egyelőre nem tervezi meglátogatni a Szentszéket. "Kivárom, hogy lecsendesedjen körötte a helyzet, talán egy év múlva. Már ha őszentsége meghív… Ez csak vicc, tudom, előbb-utóbb felhív" – nevetett Mária.

Ferenc pápát ma iktatták be pápai hivatalába. "Az egész teremtett világ, de különösen a szegények, elesettek őrzése Róma püspökének feladata; a pápának ezt az alázatos, hitben gazdag szolgálatot kell szem előtt tartania" – mondta szentbeszédében az új katolikus egyházfő a Szent Péter-bazilika lépcsőjén rendezett szentmisén. „Legyünk figyelemmel az egész teremtett világra, a környezetre és minden élőlényre, különösen az elesettekre, a szegényekre” – tette hozzá egyebek mellett a péteri szolgálatának megkezdése alkalmából tartott ünnepélyes szentmisén Ferenc pápa. Arra kérte a világ gazdasági és politikai vezetőit, hogy ők is legyenek a teremtett világ őrzői. Egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy nem szabad félni a jóságtól és a gyengédségtől.

Ferenc pápa magyar nyelven köszönte meg Magyarország üdvözletét. Áder János köztársasági elnök részt vett Rómában a pápa beiktatási ceremóniáján, majd audiencián találkozott a katolikus egyház új vezetőjével. A magyar köztárasági elnök üdvözletében jó egészséget és erőt kívánt Szent Péter szolgálatához Ferenc pápának Magyarország nevében, amire az új egyházfő az "Isten éltesse" szavakkal válaszolt magyar nyelven.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.


hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.


hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.


hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.


hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!