hirdetés
Leningrad-npp.jpg

Magas radioaktív sugárzást észleltek a skandináv országokban

Holland tudósok szerint Oroszország felől érkezett a háromféle sugárzó anyag, az oroszok ezt tagadják.
Fotó: Wikipedia-illusztráció - szmo.hu
2020. június 29.


hirdetés

Nagyobb mennyiségű radioaktív izotópot észleltek Finnország, Norvégia és Svédország felett az atmoszférában az elmúlt napokban - írta a BBC.

A holland hatóságok azt közölték, hogy az anyag Oroszország nyugati részéről érkezett Skandinávia légterébe. Szerintük az eset arra utal, hogy egy atomerőmű fűtőelemében keletkezett károsodás.

De a kutatók szerint ez a mennyiség még nem ártalmas az emberi szervezetre. Észak-nyugaton két nukleáris erőműve van az oroszoknak: a Leningrád (képünkön) és a Kola.

Lassina Zerbo, az egyik ilyen watchdog (figyelő) szervezet titkára tett ki a múlt héten egy tweetet, hogy a stockholmi megfigyelőállomásuk három izotópot - Cs-134, Cs-137 és Ru-103 - fedezett fel a szokásosnál magasabb mennyiségben június 22-23-án.

Lapozz a térképért:

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
mti-orban-lukasenka-scaled.jpg

Hosszú hallgatás után megszólalt a magyar kormány Fehéroroszország ügyében

Szijjártó Péter szerint olyan EU-s döntésekre van szükség, amelyek nem lehetetlenítik el Fehéroroszország és az EU kapcsolatépítését.
MTI, fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán - szmo.hu
2020. augusztus 13.


hirdetés

Olyan, párbeszédre alapuló európai uniós döntésekre van szükség, amelyek nem lehetetlenítik el Fehéroroszország és az Európai Unió (EU) jövőbeli kapcsolatépítését, valamint nem vetik vissza a Keleti Partnerség programot sem - közölte a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán.

A bejegyzés szerint Szijjártó Péter szerdán telefonon egyeztetett Edgars Rinkevics lett külügyminiszterrel. A beszélgetésből egyértelművé vált, hogy a két ország helyzetértékelése hasonló - írta a magyar diplomácia vezetője.

Több uniós tagország azt szeretné, ha szankciókat vezetnének be Belarusz ellen. Körülbelül úgy, ahogy annak idején Oroszország ellen.

Az Európai Parlament néppárti és liberális frakciója is szorgalmazta a szankciókat, a lengyelek pedig különleges uniós csúcs összehívását kérték.

A lengyelek léptek fel egyébként a legkeményebben és a legaktívabban a fehérorosz ügyben:

hirdetés

A szankciók akadálya lehet viszont Magyarország, ugyanis egyhangúlag kell őket elfogadni a tanácsban, és a magyar álláspont korábban az volt, hogy megvétózna egy ilyen kezdeményezést.

Orbán Viktor június elején járt Minszkben, ahol találkozott Lukasenkával (képünkön). Orbán akkor azt mondta, hogy Magyarország azt az álláspontot képviseli, hogy az Európai Unió szüntesse meg a Fehéroroszországgal szembeni szankciókat.

Orbán azt is mondta, hogy Fehéroroszország résztvevője az EU keleti partnerség stratégiájának, és partnerség nem építhető szankciókkal. A két ország kapcsolatáról pedig azt mondta, hogy:

"a két nép és a két ország sokkal közelebb van egymáshoz, mint azt gondolni szoktuk."

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
hiros-vital-kerekegyhaza-nav-tulajdonos-orizet2.jpg

Őrizetbe vette a rendőrség egy kerekegyházi élelmiszeripari cég tulajdonosát

Az ügyvédje azt mondta, védence ártatlannak tartja magát. A NAV nyomozói iratokat szedtek össze, számítógépeket gyűjtöttek be, IT-mentéseket végeztek, benéztek a raktárakba, irodákba a cégnél.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 13.


hirdetés

Kedden korán reggel a NAV Bűnügyi Igazgatóságának munkatársai jelentek meg Kerekegyházán egy élelmiszeripari cégcsoport telephelyén, iratokat szedtek össze, számítógépeket gyűjtöttek be, IT-mentéseket végeztek, benéztek a raktárakba, irodákba. Ezt megelőzően pedig, hajnalban őrizetbe vették a cégcsoport irányítóját, tulajdonosát – értesült a 24.hu több forrásból.

A lap azt írja, információik szerint rajta kívül még hárman kerültek őrizetbe, és a bíróság dönt arról, hogy előzetes letartóztatásba helyezik-e őket. Szerdán a NAV folytatta a razziát a telephelyen.

A 24.hu munkatárs beszélt a cég tulajdonosának ügyvédjével, aki annyit mondott: ügyfele ártatlannak tartja magát, és tanulmányozzák azokat az iratokat, amelyeket kaptak.

Az adóhatóság a lap kérdésére annyit írt, hogy folyamatban lévő ügyről a NAV nem hozhat nyilvánosságra részleteket.

A lap korábban arról írt, hogy a kft. hatástalan kézfertőtlenítőt terített, és még a koronavírus-járvány európai terjedésének kezdetén is szállított ki belőle, ám miután írtak az ügyről, a megyei tiszti főorvos kivonatta a forgalomból a kézfertőtlenítőt. Ezután a NAV razziát tartott a raktáraknál.

hirdetés

Nem sokkal később a lap arról számoltunk be, hogy veszélyes baktériumot tartalmaz a cégcsoport másik tagja, a Hírös-Vitál Zrt. által gyártott egyik ásványvíz - ebből a kft. szállított be az Országos Vérellátó Szolgálathoz, még a koronavírus-járvány alatt is, több ezer palackkal. A megyei kormányhivatal ez után betiltotta a palackozást, és kivonta a forgalomból a szénsavmentes ásványvizet.

A lap információi szerint a jelenlegi NAV-vizsgálat a Hírös-Vitálra koncentrál. Ez a cég 2017-ben körülbelül 7 milliárd forintos állami támogatást kapott egy élelmiszeripari feldolgozóüzem építésére a kerekegyházi telepen.

"A cég több száz dolgozó foglalkoztatását vállalta, a telepen azonban messze nincs ekkora mozgás, a befőttrészleg több mint egy éve áll, az ásványvíz-palackozás több hónap szünet után nemrég újraindult, aztán megint leállt, a chipsüzem áll, a lekvárkészítés kisüzemi méretekben folyik csak" - írják.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
iskola-iskolakezdes-ovoda-hibrid-oktatas.jpg

Hibrid oktatást javasol a kormánynak szeptembertől a Pedagógusok Szakszervezete

A szakszervezet a hibrid oktatási renddel kapcsolatban és az óvodai nevelés területén is fogalmazott meg javaslatokat a kormány részére.
A címkép illusztráció: Pixabay/Wokandapix - szmo.hu
2020. augusztus 13.


hirdetés

A Pedagógusok Szakszervezete arra kéri a kormányt, hogy legkésőbb augusztus 24-ig hozza nyilvánosságra az oktatási intézményekre vonatkozó járványügyi protokollt, hogy az óvodák és az iskolák felkészülten tudják elkezdeni a 2020/21-es tanévet - írják a PSZ közleményében.

A szakszervezet néhány pontban összefoglalta, mit vár az oktatási kormányzattól a hibrid vagy online oktatási rend bevezetésekor az iskolákban, illetve, ha a járványügyi helyzet az óvodákat is korlátozott működésre kényszeríti.

A PSZ közleményében azt írják, indokolt járványügyi helyzetben nem utasítják el a hibrid (párhuzamosan online és tantermi) oktatási rend bevezetését az osztrák minta alapján. Ebben az esetben a következőket javasolják:

• A protokoll kidolgozásába vonja be a szakmai, a szülői és az érdekvédelmi szervezeteket.

• Ismerje el a kormány járványügyi elkülönítésnek azokat a napokat, amelyeken a szülők a kisgyermekkel otthon maradnak az online oktatás ideje alatt.

hirdetés

• Havonta szűrjenek minden köznevelésben és szakképzésben dolgozót ingyenesen, függetlenül a fenntartótól (nem fordulhat elő még egy mezőkövesdi eset). A veszélyeztetett korosztályba tartozó és krónikus betegséggel élő kollégák csak online oktatást folytathassanak.

• Biztosítsanak minden 100 tanulóra kettő érintés nélküli homloklázmérőt és tantermenként megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt az oktatási intézményekben.

• Egyértelmű utasításban határozzák meg a szaktantermi oktatás felfüggesztését a hibrid tanítás ideje alatt, helyette az osztálytermi oktatást helyezzék előtérbe.

• Határozzák meg a biztonságos menzai étkezés módját, az iskolai büfék működésének rendjét.

• Egy tanteremben 14 gyermeknél több ne legyen (kétméteres szociális távolság betartása).

• A hibrid oktatás keretében egyik héten 3 nap, másik héten 2 nap tantermi tanítás, a kimaradó napokon távoktatás legyen. Viszont az első és második évfolyamon tanuló gyermekeknek a folyamatos tantermi oktatást javasoljuk.

• A pedagógusok hibrid oktatásból eredő túlmunkáját minden megkötés nélkül fizessék ki a fenntartók.

• Rugalmasabb tantervi szabályozást a hibrid vagy online oktatás ideje alatt.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
gazdasag-koronavirus.jpg

Régóta nem látott gazdasági krízis van Magyarországon

Idén legalább 4,3 százalékkal maradhat el a GDP a 2019-estől. Hasonló mértékű visszaesésre a 2008–2009-es válság óta nem volt példa.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2020. augusztus 13.


hirdetés

Az idei második negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) 10,5 százalékkal maradhatott el a tavalyitól, az előző negyedévhez képest szezonálisan és naptárhatással igazítottan 11,6 százalékkal zsugorodhatott a gazdaság - írja a Világgazdaság. Az elemzői konszenzus szerint

idén 4,3 százalékkal maradhat el a GDP a 2019-estől – hasonló mértékű gazdasági krízisre a 2008–2009-es válság óta nem volt példa –, jövőre 4,5 százalékos felpattanás várható.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!