hirdetés
maga-zoltan.jpg

Mága Zoltán reagált a kritikákra: „Tiszta vizet kell öntenem a pohárba”

Több zenész, zenei szakember is bírálta, hogy Mága produkciója idén 350 millió forint támogatást kapott a kormánytól. Közleményben válaszolt nekik.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 04.


hirdetés

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy a valaszonline.hu cikkében több zenész és zenei szakember is bírálta, hogy Mága Zoltán templomi koncertsorozata idén 350 millió forint támogatást kapott a kormánytól.

Horváth László, a Fonó Budai Zeneház vezetője, a Dombos egyik alapítója úgy fogalmazott "most például a templomokat rohanta le, olyan programot képviselve, amelynek köze nincs a szakralitáshoz." Horváth László szerint a magyar kulturális elit "kamuművészeket futtat" külföldön és ezzel "a hazai kulturális piacot alázzák meg".

hirdetés

De Vass András, a Pannon Filharmonikusok karmestere is kritizálta a zenészt, aki Mága Zoltán művészetéről azt mondta, "népzenének nem autentikus, világzenének nem elég színvonalas, komolyzenének komolytalan".

Mága Zoltán most közleményben reagált az őt ért bírálatokra. A zenész közleményét változtatás nélkül közöljük:

"Tiszteletben tartom a véleménynyilvánítás szabadságát, a sajtó-, és szólásszabadságot, de azt gondolom, a tudatos félrevezetéssel szemben meg kell szólalnom és tiszta vizet kell öntenem a pohárba.

Tisztázzuk: eddig állami támogatást személyesen sohasem kaptam, és nem is kértem.

Az újságcikkek által említett támogatást az a koncertszervező iroda kapta, mely - más előadóművészek mellett - az én koncertjeimet is szervezi, azzal a céllal, hogy 100 kárpát-medencei településen 100 templomban 100 különálló rendezvény keretében jótékonysági koncertet adjon.

A hangulatkeltést célul kitűző cikkírók sajnos sosem gondolják végig, milyen költségei vannak egy nagyzenekari hangversenynek, és az ahhoz kapcsolódó feladatoknak. A 100 koncert során több mint ezer nagyszerű művész működött közre, köztük Kossuth-díjas művészek, a Nemzet Művészei, neves előadóművészek, énekkórusok, szimfonikus zenekar, kamarazenekar, zenészek, stb. A támogatás az ő tiszteletdíjaikat, a technikai költségeket, az utazási, logisztikai és egyéb szervezési költségeket fedezi.

Hangsúlyoznom kell, hogy a mindenhol teltházas templomi koncertek bevételének jótékony célú felhasználásáról mindig a helyi szervezők döntenek. A koncertek során magánvagyonomból további 45 millió forinttal segítettem súlyos beteg gyermeknek, hátrányos helyzetben élő iskolásoknak vagy rászorulóknak.

Állami támogatás nélkül egy ilyen volumenű 100 állomásos koncertsorozatot lehetetlen megrendezni,

ezért ezúton is köszönetet mondok az Emberi Erőforrások Minisztériumának, hogy felkarolta ezt a világon is egyedülálló kezdeményezést, amelyen több mint százezren vehettek részt a Kárpát-medencében és élhették meg a magyarság összetartozásának érzését és a zene felemelő erejét."

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
BDG_3803-1.jpg

Nemcsak a világot, bennünket is teljesen megváltoztat a negyedik ipari forradalom

Milyen lesz a gépekkel együttélni? Átadhatjuk-e az irányítást? Átalakítja-e a technológia a beteg-orvos kapcsolatot? Ezeket az izgalmas kérdéseket járta körül a Telekom legújabb Most fóruma.
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2019. december 03.


hirdetés

"A negyedik ipari forradalom minket változtat meg, nem azt, amit csinálunk" - nyitotta egy elég erős kijelentéssel a Telekom fórumát Frankó-Csuba Dea, a Spark Institute alapítója. Szerinte először nyílik rá lehetőség, hogy a biológiai, digitális és fizikai rendszereket összeolvasszuk. Például olyan szintetikus bőrt fejlesszünk, amivel távoli tárgyakat megfogva úgy érezzük, mintha épp ott lennénk. Vagy belenyúljuk az emberi DNS-be.

A kérdés csak az: mire használjuk ezeket a szédítő lehetőségeket? Hogyan tudunk olyan problémákat megoldani, amitől jobb lesz embernek lenni?

A Telekom fórumának első előadója sorba vette az eddigi ipari forradalmakat: a gépek forradalmát, az elektromosság forradalmát, és az internet, valamint a mobilkommunikáció jelentette forradalmat. Szemléletes ábrán mutatta be, hogy a változások egyre gyorsabbak: a nyomtatás kora óta az innovációs minta exponenciálisan gyorsul, és ma már olyan sebességgel követik egymást az áttörések, hogy az igazi kérdés az: képesek leszünk-e ezekhez kellő gyorsasággal alkalmazkodni.

hirdetés

A Google nemrég bejelentett kvantumszámítógépe például 200 másodperc alatt old meg egy olyan problémát, amihez egy hagyományos számítógépnek 10 ezer évre lett volna szüksége. A gyorsulás szédítő távlatokat nyit, és komoly kihívás elé állít mindenkit.

Az emberi agy ugyanis nemigen változott az elmúlt 50 ezer évben.

Korábban volt idő evolúciósan hosszászokni az átalakulásokhoz, most viszont folyamatosan tanulnunk kell, nincs idő tapasztalatokat szerezni. Az van belénk kódolva, hogy várjuk meg, amíg valaki megmondja a jó megoldást. De most senki sincs, aki megmondja, merre van az előre, mire tanítsuk a gyerekeket. Most mindenkinek magának kell egy új tudást létrehoznia a rengeteg elérhető információból, magának kell eldöntenie, mi igaz, és mi nem, és kitalálnia, hogyan állhat helyt. Vagyis felelősséget kell vállalnunk.

Meskó Bertalan orvosi jövőkutató, a The Medical Futurist Institue vezetője szerint az egyik legfontosabb kérdés az,

a technológia mellé kialakul-e a technológiai intelligenciánk?

Milyen viszonyt alakítunk ki a technológiával? Hogyan reagálunk rá érzelmileg?

Ehhez a kórházakat hozza példaként, amiket szerinte hiába pakolunk tele szuperszenzorokkal és mesterséges intelligenciával, semmi sem lesz jobb, ha az orvosokat és a betegeket nem vonják mindebbe bele. A kórházakban emberek dolgoznak. Lesz, aki idegenkedik a technológiától, lesz, aki fél tőle.

Ha viszont sikerül megmutatni, mindez mire jó, ha a technológia segítségével egyenlőbb viszony alakulhat ki a betegek és az orvosok között, ha a betegeket engedik hozzáférni a saját adataikhoz, és rádöbbennek, hogy van választási lehetőségük, akkor teljesen átalakulhat az egészségügy.

Meskó az első mesterséges hasnyámirígy történetét hozta fel példaként. Ez öt éve készült el, összekötötték a vércukormérőt és az inzulinpumpát, és egy algoritmus adagolta az inzulint, amikor a vércukorszint alapján szükség volt rá. Csakhogy a betegek látták, hogy még évek kellenek a piacra kerüléshez szükséges szabályozás megalkotásához, és utána is nagyon drága lesz. Mit csináltak? Mivel tudták, hogy van választási lehetőségük, barkácsmódszerrel létrehozták a saját verziójukat, a felhőben tárolták a hozzá szükséges algoritmust, ahol mindenki hozzáfért, és 5 ezren elkezdték használni, mert senki sem akart az éjszaka közepén meghalni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
racz-zsofia-helyettes-allamtitkar-kinevezese.jpg

Törvényt módosíthatnak, hogy a 22 éves egyetemista helyettes államtitkár lehessen

Jelenleg felsőfokú végzettség kell a poszt betöltéséhez.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 04.


hirdetés

A 24.hu kormányzati körökből származó információjára hivatkozva azt írja, hogy a 22 éves joghallgató, Rácz Zsófia kinevezése érdekében módosítják az államtitkárok kinevezésének szabályait.

Erre azért van szükség szerintük, mert az új helyettes államtitkárnak nincsen még diplomája.

hirdetés

A jelenleg hatályos jogszabályban az áll:

Közigazgatási államtitkárrá és helyettes államtitkárrá minden büntetlen előéletű, az országgyűlési képviselők választásán választható személy kinevezhető, aki

jogász mesterképzési szakon szerzett szakképzettséggel vagy közigazgatási mesterképzési szakon szerzett okleveles közigazgatási szakértő vagy okleveles közigazgatási menedzser szakképzettséggel

vagy gazdaságtudományok képzési területen alap- vagy mesterképzésben szerzett közgazdász szakképzettséggel

vagy felsőfokú végzettséggel és a feladat- és hatáskörének megfelelő szakirányú szakképzettséggel rendelkezik.

A 24.hu úgy tudja, a kormány szándéka az, hogy akár a diplomaszerzéshez szükséges életkornál fiatalabbak is kinevezhetők legyenek az ifjúságért felelős helyettes államtitkári pozícióra.


KÖVESS MINKET:


hirdetés
takacs-marton.jpeg

Éber kómában fekszik a 17 éves magyar focista a súlyos balesete után

Takács Márton, a DVTK játékosa utasként szenvedett sérülést. Már elhagyhatta az intenzív osztályt, az állapota stabil.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 04.


hirdetés

Takács Márton, a DVTK U17 csapatkapitánya utasként súlyos autóbalesetet szenvedett szeptemberben - írta meg a Blikk. A diósgyőri egyesület most tájékoztatott az állapotáról egy közleményben.

"Ugyan még mindig éber kómában fekszik, de a gondos kezelésnek köszönhetően a fiatal labdarúgó a közelmúltban elhagyta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház És Egyetemi Oktatókórház intenzív osztályát, s az állapota stabil" – írja a klub.

Azt írják, hogy a csapattársakat és a klub minden játékosát, edzőjét, dolgozóját megrázta a baleset. A fiatalok Marciért is küzdenek, a szezon felénél a 2. helyen állnak a bajnokságban. A DVTK és a DVTK Labdarúgó Akadémia vezetői támogatják a családot, és tartják a kapcsolatot a szülőkkel.

hirdetés

„A DVTK-család tagjai egy emberként szorítanak, hogy játékosunk mielőbb felépüljön, még ha tudjuk is, hosszú lesz a gyógyulás útja” – írják a közleményben.


KÖVESS MINKET:


hirdetés
kaszasgabor1.jpg

25 milliót követel a képzésről kirúgott egykori gyakornokától a HungaroControl – a havi fizetése harmadát letiltják

A Kúria jogerős ítélete a cégnek adott igazat, elindult a végrehajtás. Kaszás Gábor szerint elvettek két évet az életéből, most pedig a jövőjét is el akarják, ezért közösségi finanszírozási kampányt indított.
Láng Dávid - szmo.hu
2019. december 04.


hirdetés

A most 37 éves Kaszás Gábor életének legnagyobb álma volt, hogy légiforgalmi irányítóként dolgozhasson. 2009-ben jelentkezett a HungaroControl Zrt. képzésére, ahol egy többlépcsős, komoly kiválasztási eljárás során a cég alkalmasnak találta.

A jelentkezőknek speciális, irányítójelöltekre kidolgozott számítógépes teszten, orvosi alkalmassági vizsgálaton, pszichológiai vizsgálaton és egy interjún kellett átesniük (ezt a folyamatot néhány éve mi is bemutattuk).

Több száz emberből kilenc fiatalt vettek fel akkor, köztük őt is.

hirdetés

A képzés ára 18,8 millió forint volt, amit a HungaroControl automatikusan átvállalt, cserébe a hallgatóknak alá kellett írniuk, hogy a képzés után minimum öt évig a cégnél dolgoznak. Emellett a képzés ideje alatt havi bruttó 120 ezer forintos ösztöndíjat és lakhatási támogatást is kaptak a felvettek.

„Álomból rémálom”

Gábor szerint eleinte minden rendben ment, azonban a szimulátoros oktatáson és az ezt követő gyakorlati képzésen már rendre negatív kritikákat kapott az oktatóitól, mondván, nem látják rajta a fejlődést. 2011 szeptemberében, a kétéves képzés 24. hónapjában derült ki, hogy nem engedik vizsgázni, a képzését nem folytatják.

Arra hivatkoztak, hogy az oktatói szerint nem hozza az elvárt szintet, megbukna a vizsgán.

Azt mondták neki, a 18,5 milliós képzési díjat nem kell visszafizetnie, de az ösztöndíját és a lakhatási támogatását igen, kivéve, ha a cég által kijelölt szakpszichológus megvizsgálja, és igazolja, hogy nem tudja kezelni a stresszt munka közben, vagyis orvosilag alkalmatlan a légiforgalmi irányításra. Ő azonban azt mondja, 29 évesen nem akart olyan szakvéleményt, amiben pszichológiailag bármire is alkalmatlannak minősítik, így egy másik szakpszichológushoz ment el, aki szakvéleményében azt állapította meg, hogy a "fokozott terheléshez jól alkalmazkodik", és "a cselekvőképesség esetleges beszűkülése nem valószínűsíthető."

Ezután a Hungarocontrol felajánlott egy részletfizetési megállapodást arra a 2,3 millió forintra, amit addig ösztöndíjként és a lakhatási támogatásként folyósítottak neki. Ő ezt először elfogadta, majd ügyvédje tanácsára később nem írta alá. Azt közölte a céggel, a közös megegyezéssel történő felmondást akkor írja alá, ha semmit nem kell visszafizetnie. Ezután hónapokig tartó csend következett.

Négy hónappal később, 2012 januárjában azonban tudatták vele, hogy a képzés megszakítása miatt kötelezik 18,2 millió forint, tehát a teljes képzési díj időarányos részének a megfizetésére.

A per és az ítélet

A cég pert indított, hogy behajtsák a pénzt. Ebben Kaszás Gábor úgy érvelt, szerinte a HungaroControlnak kell vállalnia a pénzügyi kockázatot, ha a saját kiválasztási eljárása után nyilvánít valakit mégis alkalmatlannak.

Véleménye szerint nonszensz, hogy a cég nem engedte őt el vizsgázni, majd beperelte amiatt, mert nem vizsgázott le.

Azt is felhozta védekezésül, hogy ő mindent megtett a képzés sikeres teljesítése érdekében, de a cég nem biztosított számára elég gyakorlati órát, hiszen hiába volt meg neki is a minimum 300 órányi gyakorlata, a végül sikeresen levizsgázott hallgatók mindegyike többet teljesíthetett nála.

Azzal is érvelt, hogy oktatói nem tartották be a képzési szabályzatot – szerinte nem is voltak tisztában vele –, mivel számos alkalommal nem készítették el az egyébként kötelező szöveges értékeléseket.

hirdetés

A hét évnyi pereskedés végén azonban a bíróság mindenben a HungaroControlnak adott igazat.

Megállapították, hogy Gábor oktatása a jogszabályokban és a képzési tervben foglaltaknak megfelelően történt, az oktatók pedig maximálisan törekedtek az objektivitásra, nem látszott, hogy ellenszenvvel viseltettek volna iránta. A bíróság szerint az egyenlő bánásmód elve sem sérült, mivel Gábor részére is biztosították a minimálisan szükséges 300 gyakorlati órát (összesen 306-ot).

A pszichológiai alkalmassággal kapcsolatban arra jutottak: "az, hogy Gábort személyiségjegyei alkalmassá tették a munkakör betöltésére, nem jelenti azt, hogy az oktatók által a gyakorlatban tapasztalt hiányosságok mellett szükségképpen folytatni kellett volna a képzését további gyakorlati órák biztosításával, és ezáltal a munkáltatónak további költségeket okozva." A Kúria szerint a képzést amúgy sem ezzel összefüggő ok miatt szakították meg, hanem "a szakmai elméleti tudás gyakorlatban történő alkalmazásával kapcsolatos problémák miatt. Ennek megítélése pedig nem pszichológus szakértői, hanem szakmai oktatói kompetencia."

Az ítélet szempontjából a döntő körülmény az volt, hogy Gábor nem írta alá közös megegyezést, amely szerint csak a 2,3 millió forint körüli ösztöndíjat és lakhatási támogatást kellett volna visszafizetnie (akár részletekben), a képzés teljes díját nem. A bíróság szerint a HungaroControl törekedett a megállapodás létrehozására, ami végül Gábor miatt hiúsult meg.

Utólag visszatekintve Gábor is úgy látja, ezen múlt a dolog, mindazonáltal ma sem döntene másképp, mivel – mint fogalmaz – „azért, mert valakinek nem volt szimpatikus, nem hajlandó fizetni közel 2,5 milliót.”

A követelést átadták egy végrehajtónak, aki napra pontosan tíz évvel azután, hogy Gábort felvették a képzésre, a teljes összegre inkasszót nyújtott be a folyószámlájára.

Ez folyamatosan kamatozik, az inkasszó benyújtásának idején, 2019. július 23-án már 24.714.490 Ft volt. Az inkasszó nem járt sikerrel, mivel ennek az összegnek a tizedével sem rendelkezik, ezért két hónapja a fizetése 33%-át levonják.

Kaszás Gábor most egy közösségi finanszírozási kampánnyal szeretné a pénzt összegyűjteni.

„Ezzel a követeléssel és ítélettel tönkretettek és elvették a jövőmet. Életem végéig azért dolgozhatok, hogy visszafizessek egy olyan összeget, amivel azért tartozom, mert egy magyar állami cég szerint nem vagyok alkalmas arra a pályára, amire eredetileg alkalmasnak talált és amire kiválasztott több száz emberből. Nem lehet megtakarításom, tulajdonom, nem lehet saját otthonom, nem lehet életem. Két évet elvett az életemből a képzés. További hét évet tönkretett a pereskedés. És most a jövőmet is elvették” – írja a gyűjtés érdekében indított honlapon, ahol részletesen elmeséli saját verzióját a történtekről.

A témával kapcsolatban a HungaroControl sajtóosztályát is megkerestük, akik a következő reakciót juttatták el nekünk:

"Az irányítók képzését 15-20 éves képzési tapasztalattal rendelkező, aktív légiforgalmi irányítók végzik társaságunknál. Mivel a légi forgalom biztonságáról, emberi életekről van szó, a HungaroControl európai színvonalú képzése szigorú és zárt rendszerben működik. Azok a hallgatók, akiket a szakértő oktatók a képzés folyamán mégsem találnak alkalmasnak, nem válhatnak légiforgalmi irányítóvá. A Kúria jogerős ítéletében a HungaroControl Zrt.-nek adott igazat Kaszás Gáborral szemben, így kérjük a cikk írásakor – a hiteles tájékoztatás érdekében – ezt vegyék figyelembe."


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!