hirdetés
macron-1.jpg

Macron: Azonnali, 20 millió dolláros segély az amazonasi erdőtüzek megfékezésére a G7 országcsoporttól

Hosszú távú globális projektet kezdeményeznek az amazóniai esőerdő védelmére. Pár napja még voltak nézeteltérések, főleg Trumppal, de úgy látszik, ezeket megoldották.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 26.


hirdetés

20 millió dollárt adnak azonnali segélyként a G7 országcsoport tagjai az Amazonas-medencében fekvő országoknak. Emellett hosszú távú projektet dolgoznak ki az esőerdők megmentésére.

– jelentette be Emmanuel Macron francia elnök a biarritzi G7-csúcstalálkozón.

Macron hétfőn azt mondta, hogy közel vannak ahhoz, hogy egy technikai és pénzügyi tervet fogadjanak el az amazonasi tűzvész kezeléséhez a G7 csúcson résztvevő országok vezetői — írja a BBC.

Az Egyesült Államok, Japán, Németország, Franciaország, Olaszország, az Egyesült Királyság és Kanada vezetői Biarritzban egyeztetnek. A brazíliai erdőtűz a találkozó egyik kiemelt témája.

Az azonnali segélyt arra használják majd, hogy tűzoltó repülőgépeket küldenek az esőerdők fölé, hosszú távon pedig az erdők újratelepítését tűzik ki célul, ezt az ENSZ közgyűlésén véglegesítik szeptember végén, Brazília hozzájárulását is kérve.

Macron szerint az USA is támogatja a közös kezdeményezést, kiemelte, hogy hosszan beszélgettek Donald Trump amerikai elnökkel az amazóniai erdőtüzekről.

Sokan kritizálták a brazil elnököt, Jair Bolsonarót, hogy környezetellenes retorikájával és azzal, hogy nem akadályozta meg az erdőirtásokat, hozzájárul ahhoz, hogy megsemmisüljön az amazonasi őserdő jelentős része. Nem véletlen, hogy nemzetközi tiltakozáshullám indult el, amikor a világ szembesült az erdőtüzek nagy számával, és főként Bolsonaro reakcióival.

A brazil kormány közben bejelentette, 44 ezer katonát és katonai repülőgépeket vet be a tomboló erdőtüzek megfékezése érdekében, miután Bolsonaro pénteken felhatalmazást adott a hadsereg bevetésére.

Az elmúlt 50 évben az amazonasi esőerdő 20 százalékát veszítettük el az erdőirtások, erdőtüzek és más folyamatok következtében. A mostani erdőtüzek sokkal intenzívebbek, és több helyen bukkannak fel, mint rendszeresen szoktak.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
trump.png

Trump szerint atombombával lehet megállítani a hurrikánokat

Az elnök azt javasolta, hogy amikor a hurrikánok végigmennek az Atlanti-óceánon, dobjanak bombát a közepükbe.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 26.Az Egyesült Államok elnöke szerint atombombával lehetne megfékezni az amerikai partokat elérő pusztító hurrikánokat. Az elnök mindezt nemzetbiztonsági vezetők ülésén vetette fel, írja az amerikai Axios nevű hírportál, amelynek egy, az ülésen részt vevő, de neve elhallgatását kérő szemtanú nyilatkozott.

Donald Trump állítólag többször is javasolta, hogy az amerikai hadsereg bombázza le a hurrikánokat annak érdekében, hogy véget érjenek, mielőtt a partokhoz érnének. A fültanú szerint az elnök azt javasolta, hogy amikor a hurrikánok végigmennek az Atlanti-óceánon, egyszerűen dobjanak bombát a közepükbe.

"Miért nem tudjuk ezt megcsinálni?"

- kérdezte az elnök, amire a válasz az volt, hogy majd megvizsgálják a kérdést.

Az portál szerint Trump egyszer korábban is felvetette a kérdést, még 2017-ben került egy nemzetbiztonsági jegyzőkönyvbe, amiben kifejezetten a nukleáris szót használta. Egy szakember megvédte Trumpot, aki szerint „az elnök célja, hogy távol tartsa a hurrikánt, mielőtt a szárazföldön pusztításba kezd, nem rossz. A szempontja nem rossz.”

Úgy tűnik, Donald Trump sok mindenhez ért: voltak javaslatai a Notre Dame eloltására ("gyorsan kell cselekedni, vízszállító repülőket kell bevetni"), majd közölte, hogy az erdőtüzeket az okozza, hogy nincs felgereblyézve az erdő. Az elnök nemrég Grönlandot is meg akarta venni.

Egyetlen dolog fogott ki rajta: esernyője összecsukása.

Időközben Trump is reagált, ma már azt mondja: nevetséges, hogy atombombával ment volna neki a hurrikánoknak. Twitterén azt írja: sosem mondott ilyet, az Axios cikke nemcsak nevetséges, csak egy újabb kamuhír.


KÖVESS MINKET:hirdetés
rezsi-ut.jpg

Át lehet majd ruházni a nyugdíjasok rezsiutalványát

Mint kiderült, nem névre szólnak, akár hozzátartozóikat is segíthetik vele.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 26.Nem névre szóló a nyugdíjasok rezsiutalványa, ezért ha nekik nincs rá szükségük, akkor azzal hozzátartozóikat is segíthetik - közölte a nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár az M1 aktuális csatornán hétfőn.

Fónagy János elmondta, az öregségi nyugdíjban és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők egyszeri kilencezer forint értékű rezsiutalványt kapnak, azokat a posta szeptember 30-ig kézbesíti ki, és 2020. március 31-ig használhatók fel gáz- és áramszámla fizetésére.

Postai fizetés esetén az utalványon túli összeget csak készpénzzel lehet kiegészíteni. Az utalványból visszaadni nem lehet, a többletet a következő számlán írják jóvá. Banki átutalás esetén az utalványt a szolgáltató ügyfélszolgálatán kell leadni, amelyet a szolgáltató 15 napon belül ír jóvá.

Hozzátette,

a rezsiutalványokra nagyjából 2,6 millió ember jogosult.

A jogosultságról a 1818-as kormányzati ügyfélvonalon lehet tájékozódni.

Magyarország gazdasági helyzete lehetővé teszi, hogy a nyugdíjasok, az adómentes rezsiutalványon felül, a korábbi évekhez hasonlóan, az év végéig nyugdíjprémiumot is kapjanak, mondta még a téma kapcsán az államtitkár.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
nyar2.jpg

Még 35 fok is lehet, kitart a nyáriasan meleg idő augusztus utolsó napjaiban is

A záporok, zivatarok sem tágítanak, a hét elején országosan sárga figyelmeztetés lesz érvényben.
MTI - szmo.hu
2019. augusztus 25.Augusztus utolsó napjaiban is marad a nyárias meleg, 30 Celsius-fok körüli maximumokkal.

Továbbra is sok lesz a napsütés, helyenként lehetnek záporok, zivatarok

- derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Hétfőn és kedden a többórás napsütés mellett szórványosan várható zápor, zivatar. Hétfőn a leghidegebb órákban 15-22, kedden 15-21 fok lesz. Mindkét nap napközben 28-34 fokig melegszik a levegő.

Lapozz a további napokért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
allat.jpg

Az állatkínzás ellen tüntetett 170 állatvédő szervezet, súlyosabb büntetést követelnek

Szerintük a felfüggesztett börtönnek nincs visszatartó ereje.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 25.Országszerte 26 helyen, 170 állatvédő szervezet és civilek tüntettek az állatkínzás ellen.

Egyértelműbb és szigorúbb szabályozást, valamint súlyosabb büntetés kiszabását követelték azokra, akik bántják állataikat.

A Noé Állatotthon vezetője szerint eddig többnyire felfüggesztett börtönt kaptak az állatkínzók, aminek nincs visszatartó ereje. Szerinte fontos lenne, hogy az élet kioltásáért, a fájdalom okozásáért, a kegyetlenkedésért lehessen letöltendő büntetésre ítélni az elkövetőket.

Az szeretnék, ha az állatkínzást átminősítenék bűntetté, így akár öt évet is kiszabhatnának arra, aki állatot bánt.

Az Igazságügyi Minisztérium a Híradónak azt írta, hogy szerintük megfelelőek a szabályozások, és Európában a szigorúbbak közé tartoznak, de nyitottak a civilek javaslataira.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x