Ilyen volt az Édes Napok
Az Édes Napok Fesztivál ma este zárul. Képes beszámolónkból megtudhatjátok, hogy milyen a hangulat és mi a trend jelenleg a hazai csokipiacon.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2011. szeptember 18.


Csokoládé-, és édességközponttá alakult át a Budavári Palota Savoyai-terasza. Nemcsak a meséből ismert kerek, szögletes, gömbölyű, lapos, tömör, keserű és édes csoki vár rátok, hanem személyesen Gombóc Artúr is. Az Édes Napok Fesztivál ma este zárul. Képes beszámolónkból megtudhatjátok, hogy milyen a hangulat és mi a trend jelenleg a hazai csokipiacon.

Gerlachfalvy Réka cikke, Mervai Márk képeivel

Pom Pom meséit feltételezzük, hogy mindannyian ismeritek. Most azonban a valóságban is megtapasztalhatjátok milyen egy igazi csoki-, és édességsziget, ahol személyesen Gombóc Artúr sétál.

Első alkalommal rendeztek Édesség Fesztivált, a helyszín - a többi jelentős gasztronómiai rendezvényhez hasonlóan - a Budai Vár. Velünk együtt sokan vártátok ezt az eseményt, és ez a gyakorlatban is meglátszott. Pénteken is sok érdeklődő volt, tegnap igazi tömeg, ma pedig valószínűleg még többen látogattok ki. A belépés négy oldalról lehetséges, a fesztivál főbejárata a Siklónál van.

Már az első lépéseknél megcsapta orrunkat a csokiillat, a látvány pedig egyenesen lenyűgöző volt. Csoki, cukor, sütemény, minden, ami jó. A kóstolás menete már nem ilyen egyszerű, nehéz eligazodni a közel nyolcvan kiállító között.

Osztjuk a szervezők véleményét, miszerint Magyarországon a csokifogyasztásnak nincs magasszintű kultúrája, azonban egyre több feltétel adott ahhoz, hogy ez kialakuljon. Végül úgy döntünk, hogy mindent megismerünk, amit lehet.

Utunkat a kézműves szekciónál kezdtük, hiszen ez a legkevésbé ismert terület, ami évről-évre elképesztő gyorsasággal fejlődik. A helyszínen az egykori úttörők mellett a legújabb csokikészítők is bemutatkoznak.

Mi is egy régi motorosnál, a mára nemzetközileg elismert terméket gyártó Rózsavölgyinél kezdünk.

A választék bőséges, jelen vannak olyan kuriózumok, mint az erőspaprikás csoki. Sőt, élethű, rozsdás szerszámot imitáló édességek is vannak, amelyekről a készítőjük szakmai okok miatt semmit nem árult el. Nem állt szándékukban itthon elkészíteni, de azért jó lett volna tudni, mégis milyen alapanyagokból vannak.

A szomszédban Szántó Tibor jóval kedvesebben fogadott minket. A borászatban jártas szakembert külföldi tapasztalatai ösztönözték arra, hogy csokigyártásba kezdjen.

Tibor a legjobb hozzávalókkal dolgozik, az ismertetést az alapoktól, magától a kakaóbabtól kezdte. Véleménye szerint a tihanyi levendula a legjobb. Az általunk ízlelt levendulás csoki nagyon kellemes, jól eltalált, nem emlékeztetett a nagymama szappanjára.


A Meggy és Jazz hölgyei szintén nagyon vendégszeretőek. A blogból kialakult sütiműhelyben csodálatos finomságok készülnek.Nehéz kiemelni, hogy a mi a legjobb, mert minden ízletes és minőségi. A cantucci egyszerűen verhetetlen. A titok nyitja két alapvető dolog: az édességek kis mennyiségben és lélekkel készülnek.

A Hegyközi Manúfaktúránál is sokat időztünk. A viszonylag fiatal szövetség a tájegységre jellemző legjobb lekvárokat, pálinkákat, borokat és édességeket kínálja, nemcsak önmagukban, hanem kombinációként is. Mi is meggyőződtünk róla, hogy a pálinkával töltött csoki nagyon jó.:)

A Belga Pralinénál macaront fogyasztottunk, habkönnyű, nem ragad, pont olyan, amilyennek lennie kell. A mousse-ok is lenyűgözőek.

A tulajdonostól megtudtuk, hogy a várban és a boltban egyaránt több apró csokikellék található, amelyekkel otthon gyorsan és egyszerűen lehet látványos és finom desszertet varázsolni.

A székefehérvári Csokoládiával is megismerkedünk. A fiatal manufaktúrában többek között indiai fűszeres csoki is készül, sőt csokinyalóka is. A soproni Harrer standnál különleges szivaros hüvelybe töltött forrócsoki alapok várnak titeket, nem beszélve a mesehősös csokiról, amely jókívánságokat is tartalmaz.

Bőséges választékkal a chocoMe is jelen van, akit részletes bemutatónkból már ismerhettek. Nemkülönben az általunk gyakran emlegetett Levendula Pince, akik ezúttal édességet is árulnak.

A nagy gyártók különböző interaktív programokkal készültek, amelyeket kár lenne kihagyni. A Lindt dekoratív lányokkal kínálja bonbonjait és délutánonként több bor-, és csokikóstolót tartanak. A stílusuk azonban nem túl barátságos, a közkedveltség és a húszéves jelenlét után kedvesebb és udvariasabb kommunikációt vártunk tőlük.

A Szamosnak köszönhető a Pom Pom-láz és egy kis játszóház is. A Ziegler helyben süti az ostyáit, a Bobonetti külön udvart rendezett be, a Budapesti Csokoládémúzeum pedig egy ideiglenes tárlatot. Náluk csokiszökőkút és helyben csapolt pálinka is van.

A kedvelt retro csemegékből sincs hiány. A Kockás rudit és a Vitorlás szeletet ne hagyjátok ki, ezek nemcsak a klasszikus jegyeket hordozzák, hanem magyar termékek is.

A sor itt még nem zárul, neves cukrászdák is kitelepültek. A Zila például több ponton van jelen, így ha még nem volt alkalmatok megismerni az ország tortáját, vagy nem az eredeti formában tettétek azt, akkor most pótolhatjátok.

A kávé és csoki kombinációja szintén elmaradhatatlan. Nemkülönben a hagyományos vásári termékek: kürtöskalács, kolbász, kimért édességek. Az óriás palacsintákat ezúttal édes változatokban ehetitek, sőt, ha fanatikusok vagytok, süteményszappant is vásárolhattok.

Gyönyörű sonkákkal is találkoztunk, ezek egy ilyen fesztivál területén nem a legautentikusabb termékek, de az édes élet érzését mindenképpen előidézik. Ha szerencsétek van, Sarah Jean Evans híres bor-, és csokoládészakértőt is láthatjátok, aki nem csak a magyar borokat, de a magyar kézműves csokoládékat is kedveli.

Este hattól United, utána pedig Jazzy Dj koncert vár titeket. Az árak a megszokott eseményekhez hasonlóan magasak, igaz, itt a belépő árát utalvány formájában később le lehet vásárolni. Mi összeségében jól éreztük magunkat és várjuk a jövő évi eseményt!

Ha édesszájú vagy, lájkold!

Reklámvideó, katt:

Tetszett? Nézd meg a többi új cikkünket is! :)

www.szeretlekmagyarorszag.hu - Értékek és élmények


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x