hirdetés
MG_6389.jpg

Ilyen volt az Édes Napok

Az Édes Napok Fesztivál ma este zárul. Képes beszámolónkból megtudhatjátok, hogy milyen a hangulat és mi a trend jelenleg a hazai csokipiacon.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2011. szeptember 18.


hirdetés

Csokoládé-, és édességközponttá alakult át a Budavári Palota Savoyai-terasza. Nemcsak a meséből ismert kerek, szögletes, gömbölyű, lapos, tömör, keserű és édes csoki vár rátok, hanem személyesen Gombóc Artúr is. Az Édes Napok Fesztivál ma este zárul. Képes beszámolónkból megtudhatjátok, hogy milyen a hangulat és mi a trend jelenleg a hazai csokipiacon.

Gerlachfalvy Réka cikke, Mervai Márk képeivel

Pom Pom meséit feltételezzük, hogy mindannyian ismeritek. Most azonban a valóságban is megtapasztalhatjátok milyen egy igazi csoki-, és édességsziget, ahol személyesen Gombóc Artúr sétál.

Első alkalommal rendeztek Édesség Fesztivált, a helyszín - a többi jelentős gasztronómiai rendezvényhez hasonlóan - a Budai Vár. Velünk együtt sokan vártátok ezt az eseményt, és ez a gyakorlatban is meglátszott. Pénteken is sok érdeklődő volt, tegnap igazi tömeg, ma pedig valószínűleg még többen látogattok ki. A belépés négy oldalról lehetséges, a fesztivál főbejárata a Siklónál van.

Már az első lépéseknél megcsapta orrunkat a csokiillat, a látvány pedig egyenesen lenyűgöző volt. Csoki, cukor, sütemény, minden, ami jó. A kóstolás menete már nem ilyen egyszerű, nehéz eligazodni a közel nyolcvan kiállító között.

Osztjuk a szervezők véleményét, miszerint Magyarországon a csokifogyasztásnak nincs magasszintű kultúrája, azonban egyre több feltétel adott ahhoz, hogy ez kialakuljon. Végül úgy döntünk, hogy mindent megismerünk, amit lehet.

Utunkat a kézműves szekciónál kezdtük, hiszen ez a legkevésbé ismert terület, ami évről-évre elképesztő gyorsasággal fejlődik. A helyszínen az egykori úttörők mellett a legújabb csokikészítők is bemutatkoznak.

Mi is egy régi motorosnál, a mára nemzetközileg elismert terméket gyártó Rózsavölgyinél kezdünk.

A választék bőséges, jelen vannak olyan kuriózumok, mint az erőspaprikás csoki. Sőt, élethű, rozsdás szerszámot imitáló édességek is vannak, amelyekről a készítőjük szakmai okok miatt semmit nem árult el. Nem állt szándékukban itthon elkészíteni, de azért jó lett volna tudni, mégis milyen alapanyagokból vannak.

A szomszédban Szántó Tibor jóval kedvesebben fogadott minket. A borászatban jártas szakembert külföldi tapasztalatai ösztönözték arra, hogy csokigyártásba kezdjen.

Tibor a legjobb hozzávalókkal dolgozik, az ismertetést az alapoktól, magától a kakaóbabtól kezdte. Véleménye szerint a tihanyi levendula a legjobb. Az általunk ízlelt levendulás csoki nagyon kellemes, jól eltalált, nem emlékeztetett a nagymama szappanjára.


A Meggy és Jazz hölgyei szintén nagyon vendégszeretőek. A blogból kialakult sütiműhelyben csodálatos finomságok készülnek.Nehéz kiemelni, hogy a mi a legjobb, mert minden ízletes és minőségi. A cantucci egyszerűen verhetetlen. A titok nyitja két alapvető dolog: az édességek kis mennyiségben és lélekkel készülnek.

A Hegyközi Manúfaktúránál is sokat időztünk. A viszonylag fiatal szövetség a tájegységre jellemző legjobb lekvárokat, pálinkákat, borokat és édességeket kínálja, nemcsak önmagukban, hanem kombinációként is. Mi is meggyőződtünk róla, hogy a pálinkával töltött csoki nagyon jó.:)

A Belga Pralinénál macaront fogyasztottunk, habkönnyű, nem ragad, pont olyan, amilyennek lennie kell. A mousse-ok is lenyűgözőek.

A tulajdonostól megtudtuk, hogy a várban és a boltban egyaránt több apró csokikellék található, amelyekkel otthon gyorsan és egyszerűen lehet látványos és finom desszertet varázsolni.

A székefehérvári Csokoládiával is megismerkedünk. A fiatal manufaktúrában többek között indiai fűszeres csoki is készül, sőt csokinyalóka is. A soproni Harrer standnál különleges szivaros hüvelybe töltött forrócsoki alapok várnak titeket, nem beszélve a mesehősös csokiról, amely jókívánságokat is tartalmaz.

Bőséges választékkal a chocoMe is jelen van, akit részletes bemutatónkból már ismerhettek. Nemkülönben az általunk gyakran emlegetett Levendula Pince, akik ezúttal édességet is árulnak.

A nagy gyártók különböző interaktív programokkal készültek, amelyeket kár lenne kihagyni. A Lindt dekoratív lányokkal kínálja bonbonjait és délutánonként több bor-, és csokikóstolót tartanak. A stílusuk azonban nem túl barátságos, a közkedveltség és a húszéves jelenlét után kedvesebb és udvariasabb kommunikációt vártunk tőlük.

A Szamosnak köszönhető a Pom Pom-láz és egy kis játszóház is. A Ziegler helyben süti az ostyáit, a Bobonetti külön udvart rendezett be, a Budapesti Csokoládémúzeum pedig egy ideiglenes tárlatot. Náluk csokiszökőkút és helyben csapolt pálinka is van.

A kedvelt retro csemegékből sincs hiány. A Kockás rudit és a Vitorlás szeletet ne hagyjátok ki, ezek nemcsak a klasszikus jegyeket hordozzák, hanem magyar termékek is.

A sor itt még nem zárul, neves cukrászdák is kitelepültek. A Zila például több ponton van jelen, így ha még nem volt alkalmatok megismerni az ország tortáját, vagy nem az eredeti formában tettétek azt, akkor most pótolhatjátok.

A kávé és csoki kombinációja szintén elmaradhatatlan. Nemkülönben a hagyományos vásári termékek: kürtöskalács, kolbász, kimért édességek. Az óriás palacsintákat ezúttal édes változatokban ehetitek, sőt, ha fanatikusok vagytok, süteményszappant is vásárolhattok.

Gyönyörű sonkákkal is találkoztunk, ezek egy ilyen fesztivál területén nem a legautentikusabb termékek, de az édes élet érzését mindenképpen előidézik. Ha szerencsétek van, Sarah Jean Evans híres bor-, és csokoládészakértőt is láthatjátok, aki nem csak a magyar borokat, de a magyar kézműves csokoládékat is kedveli.

Este hattól United, utána pedig Jazzy Dj koncert vár titeket. Az árak a megszokott eseményekhez hasonlóan magasak, igaz, itt a belépő árát utalvány formájában később le lehet vásárolni. Mi összeségében jól éreztük magunkat és várjuk a jövő évi eseményt!

Ha édesszájú vagy, lájkold!

Reklámvideó, katt:

Tetszett? Nézd meg a többi új cikkünket is! :)

www.szeretlekmagyarorszag.hu - Értékek és élmények


KÖVESS MINKET:




hirdetés
dsgl3491-2.jpg

Élőben követheted a több, mint 600 hajót - kezdődik a Kékszalag vitorlásverseny

A Balatonfüredről rajtoló hajókra légvonalban több mint 150 kilométer vár a vízen. Egy applikáció segítségével az összes hajó pozícióját akár telefonon is lehet követni.
Fotók: Mernyó Ferenc - szmo.hu
2019. július 17.



Július 18-án kezdődik a Balatonfüredről rajtoló 51. Kékszalag Nagydíj. Az elmúlt öt évben a Kékszalag bajnokai átlagosan több mint 11 óra alatt tették meg a távot. Az időrekord pedig 7 óra 13 perc, amit az Opel Fifty-Fifty tart. Ha az idei versenyen megfelelő szél lesz, akkor akár megdőlhet ez a rekord.

„Nem véletlenül vált a Kékszalag a Balaton ünnepévé az elmúlt években. A vitorlázók mellett az itt élők és a turisták részéről is egyre nagyobb az érdeklődés a verseny és a kapcsolódó színes programok iránt" - mondta a Kékszalag sajtótájékoztatóján Bóka István, Balatonfüred polgármestere.

Számok a Kékszalagról

Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke pedig azt emelte ki, hogy a Kékszalag egyesíti magában a hagyományokat és a fejlődést. „Sok, több évtizede épült klasszikus hajó újult meg az elmúlt években, és ezzel párhuzamosan a Kékszalagon rendszeresen indulnak a túravitorlázás felső kategóriáját képviselő, ultramodern többtestű hajók". A mostani Kékszalagra több mint 600 indulót vár a Magyar Vitorlás Szövetség.

Az elmúlt öt év győztesei átlagosan 11 óra 8 perc alatt tették meg a Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred útvonalat. Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára szerint, ha elég erős szél lesz, akkor megdőlhet a 7 óra 13 perces időrekord, amit a 2014-ben a Józsa Márton kormányozta Opel Fifty-Fifty ért el. Holczhauser András közölte azt is, hogy az abszolút értékelés alapján a többtestű hajók lesznek az élmezőnyben, de emellett több mint 30 hajóosztály tagjai önálló versenyt vívnak egymással.

A legnépesebb hajóosztályokban - például a Nautic, a 8m One Design, Dolfin - az utóbbi öt évben több mint 20 hajó állt rajthoz.

Innováció és hagyomány

A sebességé lesz a főszerep pénteken is. A látványos Audi Race Cup versenyen a Kékszalag leggyorsabb, innovatív hajói vívnak egymással sebességi versenyt. „Az idén az Audi Race Cup először a Kékszalag történetében pénzdíjas lesz" - fogalmazott Holczhauser András.

A hagyományokat a klasszikus hajók mellett azzal is őrzi a Kékszalag, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan a leggyorsabb hajó legénysége a Herendi Porcelánmanufaktúra díszes kupáját emelheti a magasba a szombati, balatonfüredi díjkiosztó ünnepségen.

Mobilon, tableten és az interneten is lehet követni a hajókat

Szinte mindenki szurkolhat Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő vitorlásversenyén, a Kékszalagon induló hajóknak egy magyar fejlesztésű, nemzetközi szinten is bevált nyomkövető alkalmazásnak köszönhetően. A július 18-án rajtoló 51. Kékszalag Nagydíjon ugyanis a Kwindoo rendszerén keresztül több felületen, így a Kwindoo weboldalán, a Kékszalag hivatalos oldalán, valamint iPhone vagy androidos okostelefonra telepített Kwindoo LiveView applikáció segítségével az összes hajó pozícióját élőben lehet követni. A nyomkövetési rendszert már a 2019. július 13-án sorra kerülő, a Kékszalag főpróbájának tartott Fehér Szalag vitorlásversenyen is kipróbálhatták az érdeklődők.


KÖVESS MINKET:



hirdetés
levendula_ck.jpg

5 varázslatos hely, ahol idén is lesz levendulaszüret

Többségük június eleje körül már kezdetét vette, de hónap végére, sőt július elejére is maradnak még bőven levendulás programok és szüretek.
Alexandra cikke a Prémium-Barbie blogon, Címkép: Pixabay - szmo.hu
2019. június 24.



A Prémium Barbie szerzője a blogon keresztül szeretne nektek segítséget nyújtani ahhoz, hogy hogyan lehettek a mindennapok hősnői. Olyan nők, akik mindig csinosak, edzettek, egészségesek, kreatívak, remekül főznek, és nem utolsósorban: boldogok. És ehhez még szuperhősnek sem kell lennetek, hiszen elég hozzá pár rafinált trükk...

A levendula mindig is közkedvelt növény volt, hiszen ezer módon fel lehet használni. Készíthetünk belőle lekvárt, szörpöt, izgalmassá tehetjük vele a kávénkat vagy egy egyszerű sütit, de illatosításra vagy a molyok távol tartására is nagyszerű. Számos gyógyhatása is ismert és remek fegyver a stressz ellen.

Az elmúlt pár évben pedig még nagyobb imádat övezi és már a lakásdekorációban is visszaköszön, nem beszélve az instagramon hemzsegő fehér ruhás, kalapos lány a levendulamezőben című képekről. Mindezeknek köszönhetően egyre nagyobb igény van kis hazánkban is a provence-i jellegű hangulatos levendulamezőkre, ahol évről- évre levendulaszürettel és kisebb- nagyobb fesztiválokkal várják a fanatikusokat.

1. Kőröshegyi Levendulás

A Balaton déli partjához közeli levendulamezőn több időpontban is várják a látogatókat. A fesztivál ugyan véget ért, de július 21-ig még szedhettek levendulát. Különböző méretű aratótáskákból választhattok, melyek mérettől függően 1000 és 3500 ft között mozognak.

További infókat, a megközelítést és a részletes programot itt találjátok.

2. Szent Balázs-hegyi levendulás

A csodálatos Balaton-felvidéken, Balatoncsicsó és Szentantalfa szomszédságában elhelyezkedő levendulás sok szeretettel vár mindenkit a mostani (június 29-30.) hétvégén is. Itt általában nincs tömeg, csodálatos a kilátás, a levendula igazi francia tövekről ered, metszőollót adnak, sőt meg is mutatják, hogyan lehet szakszerűen "learatni" a nemes növényt.

Minden érkezőt frissítő levendula szörppel vagy levendula fröccsel fogadnak, ez utóbbit a szomszédos Gergely borházzal közösen készítik el.

Hmmmm..... Ezt nagyon megkóstolnám. Sose ittam még levendula fröccsöt, de most felkerült a bakancslistára.

Az aratótáskák itt is különböző méretben és árban kaphatóak, 1000ft-tól 5000 ft-ig.

További infókért kattintsatok ide!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:




hirdetés
efott3.jpg

A 3 legjobb dolog az idei EFOTT-on

Hamarosan indul az EFOTT, ami olyan, mint egy fesztiválba oltott nyaralás a legjobb haverokkal. Mi ezért a három dologért várjuk leginkább az idei fesztivált.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 28.



Az EFOTT a nyár legnagyobb egyetemi bulija, ahol egy héten át a Velencei-tó partján pörög a buli. Július 9. és 15. között kétszáz fellépő koncertezik majd, a fesztivál -1. és 0. napján pedig karnevállal és tábortüzes házibulival várnak majd, de napközben is több tucat program, sportlehetőség vár a tóparti csobbanás mellett. A listánk így szinte végtelen is lehetne, de mi most igyekszünk kiemelni a 2019-es EFOTT három legjobb húzását!

1. A retro örök

Nincs az a buli, ahol ne indulna be féktelen tombolás a retro slágerekre, mert valljuk be, megunhatatlan és reflexként törnek elő belőlünk a dalszövegek. Éppen ezért biztosan hatalmas buli lesz a Scooter és a Brooklyn Bounce koncertjén, de alig várjuk már azt is, hogy Dévényi Tibi bácsi dobálja a pöttyös labdát és a Kozmix, valamint az UFO partyjáról sem maradnánk le. De még mielőtt túladagolást kapnánk a retróból (lehet olyat?), azért megemlítjük a friss neveket is, ugyanis belőlük is van bőven, akiknek a koncertje felejthetetlennek ígérkezik. Kezdjük mindjárt Rita Orával és Borgore-ral, de itt lesz az idén 15 éves Halott Pénz is és Magyarországon először lép fel Gianluca Vacchi, az Instagram sztárja.

2. 6 dl-es a korsó sör 5 helyett

Ilyen kánikulában bizony könnyen csúszik a sör. Már az előző években is szerettük, most sem hagyhatjuk említés nélkül: az EFOTT-on 6 dl-es a korsó sör, de 5 dl áráért mérik! Ilyen egyetlen másik hazai fesztiválon sincs.

3. SUP a tavon és egyéb izommunkáló sportprogramok

Ilyen se nagyon van máshol: az EFOTT-on minden évben kiemelt szerepet kap a sport és a csapatsportok, sőt az előválogatók során belépőket is nyerhetnek a sportos fesztiválozók. Ám idén a Decathlon támogatásával még több sportágat kipróbálhatsz teljesen ingyen! Lesznek bulis fitnesz órák, megmérettetheted magad a Goldsprint kerékpáros görgőversenyen, benevezhetsz egy SUP- vagy kajaktúrára és kikapcsolhatsz egy nyugtató SUP jógán.

Szerinted mi lesz a legjobb az idei EFOTT-on? Írd meg kommentben!


KÖVESS MINKET:




hirdetés
Szeretlek_MO_Sunset_Cinema_0712.jpg

Különleges szabadtéri mozivá alakul a Kopaszi gát

Július 25-én a szabadban nézheted meg Bradley Cooper és Lady Gaga romantikus sztoriját, a Csillag születiket.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2019. július 16.



A lemenő nap fénye csiklandozza a válladat, hűs szellő képében érkezik a naplemente, miközben egy puha piknikpléden heverve a naplemente díszleténél elevenedik meg előtted az elmúlt év legromantikusabb sztorija, a Csillag születik. Jól hangzik, ugye?

A szabadtéri mozizást most július 25-én új szintre emelik a Kopaszi-gáton, ahol pop-up mozit varázsolnak az LG CineBeam lézerprojektorával, hogy egy ilyen festői környezetben élhesd át a legszabadabb moziélményt!

Mozizz akár a saját kertedben is

Az esemény támogatója az LG CineBeam 4K lézerprojektor, amely forradalmasította a smart (házi)mozizást. Formájának és méretének köszönhetően bárhol könnyedén elhelyezhető és elképesztő élményt biztosít akár 150 hüvelyk méretű vetítővásznon, hála a 4K UHD-nek, a 8,3 megapixelnek és a 2500 lumenes fényerőnek. Ennek köszönhető az is, hogy ezzel a technológiával akár több száz néző számára, szabadtéren is tökéletes lesz a moziélmény.

A Csillag születik sikeréről tanúskodik, hogy a filmet nyolc Oscarra is jelölték. Nem érdemtelenül. A Csillag születik a show business gyakran kegyetlen világáról szól, ahol Jackson Maine (Bradley Cooper) és egy fiatal, naiv énekesnő (Lady Gaga) története elevenedik meg. Mert míg Jackson hírneve leáldozóban van, addig az éjszakában megismert énekesnőben egy csiszolatlan gyémántra lel.

A kezdeti mentori kapcsolat később szenvedélyes szerelembe csap át, ám ahogy a lány csillaga egyre fényesebb, a kapcsolatuk egyre sötétebb fordulatokat vesz… A Csillag születik nemcsak, hogy modern köntösben mutatja be az 1937-ben debütált történetet, de dalaival és Coachellán forgatott jeleneteivel garantálják a hidegrázós élményt. És hol is lehetne stílszerűbb megnézni ezt a filmet, mint a csillagok alatt piknikezve?


KÖVESS MINKET:






Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x