Ma éjjel lesz az év leglátványosabb meteorzápora
Óránként több mint 100 hullócsillagot is láthatsz.
Címkép: Youtube - szmo.hu
2018. december 13.Évente tucatnyinál is több meteorzáport lehet megfigyelni a Földről. Közülük kettő emelkedik ki igazán: a Perszeidáknak nevezett meteorraj menetrendszerűen augusztusban, míg a Geminidák meteorraj decemberben produkálja ezt a látványos égi jelenséget. Utóbbi az Ikrek, vagyis Gemini csillagképről kapta a nevét, mert olyan, mintha a hullócsillagok e csillagkép irányából közelítenék meg a Földet.

A Geminidákat tekintik az év legszaporább meteorrajának, idén december 4-én érkeztek, és körülbelül két héten át lehet őket megfigyelni.

A legnagyobb számban december 13-ról 14-re virradó éjjel láthatóak, akár óránként több mint száz is lehet. Ez lehet a 2018-as év leglátványosabb meteorzápora

- írja a Space.com.

A megfigyeléshez a jó idő mellett fontos a megfelelő helyszín kiválasztása is. A kivilágított nagyvárosokban ugyanis kis eséllyel lehet bármit is látni a jelenségből, mert az erős földi fények elnyomják a légkörben elégő porszemcsék felvillanásait.

A légkört 35 kilométer/másodperces sebességgel érik el. Ez lassabb más meteorrajoknál, de cserébe fényesebbek az átlagnál.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x