hirdetés
pierre-richard1-1.jpg

„Lusta vagyok, de mindig is sokat dolgoztam” – Pierre Richard Budapesten

Már nem ünnepli a születésnapját, de legutóbb, a 85.-en elhatározta, hogy ismétel egyet, ahogy annak idején egy osztályt az iskolában. Milliók nevettetője, Pierre Richard az egyik díszvendége a 3.Budapesti Klasszikus Film Maratonnak.
szöveg és fotó: Göbölyös N. László, címkép: MTI - szmo.hu
2019. szeptember 06.


hirdetés

.

Nem is olyan magas, már természetesen nem szőke, felemás cipőt sem hord, de kék szemében ma is ott van az a gyermeki ártatlanság, amit jól ismerünk a filmvászonról.

Sok-sok kacagtató, de valahol mégiscsak elgondolkodtató film imádnivalóan kétbalkezes, fellegekben járó hőse a Hotel Kempinskiben találkozott az újságírókkal és válaszolt a Szeretlek, Magyarország kérdéseire is.

Pierre Richard jó dolognak tartja, hogy vannak olyan fesztiválok a világon, ahol felújítják a régi filmeket, nemcsak azért, hogy az új nemzedékek felfedezzék, hanem azok is megnézhessék, akik ezeken nőttek fel, és most éretten, más szemszögből láthassák őket.

„Ami engem illet, én sohasem úgy kezdtem bele egy filmbe, hogy az valami konkrét üzenetet hordozzon, ösztönösen dolgoztam, számomra a filmcsinálás olyan természetes ma is, mint az, hogy kék a szemem. Az elemzést rábíztam másokra.

Amikor megnéztem az elkészült filmeket, rendszerint jól szórakoztam, és miután a közönség is jól szórakozott, úgy éreztem, hogy egy hullámhosszon vagyunk”

– mondta a francia színész-rendező.

Két évvel ezelőtt készült el keserédes komédiája, A magas, ősz férfi társat keres (az eredeti cím Un profil pour deux – egy profil két embernek – GNL) az internet uralta világról.

„Sokáig nagyon elutasító voltam az internettel szemben, mert nem értettem, mire jó, de aztán kénytelen voltam megtanulni. Ma már úgy gondolom, hogy csodálatos dolog, mert annyi mindent meg lehet találni rajta. A közelmúltban kerestem egy Baudelaire-verset Az éjszaka kis dicsérete (Petite éloge de la nuit) című színházi előadásomhoz, és pillanatok alatt megtaláltam. De vannak nagyon negatív hatásai is. Valósággal harcolnom kellett az unokáimmal, hogy igazi könyveket olvassanak. Attól sem vagyok túlságosan elragadtatva, hogy évente háromszor halálhíremet költik” – tette hozzá nevetve Pierre Richard.

És ha már az unokák szóba kerültek: kiderült, hogy egyik unokája a filmes szakmával kacérkodik. „Én próbáltam elvenni a kedvét tőle, de tudom, hogy a tiltás nem ér semmit. Mindenesetre jobb képű, mint én, ez már valami. De tehetséges is, bár lusta, mint én. Igaz, én lustaságom ellenére mindig sokat dolgoztam.”

Szóba került a művész nemesi származása. A Pierre Richard valójában két keresztneve az ötből, eredeti vezetékneve DeFays.

„Apai nagyapám valóban arisztokrata volt, anyai nagyapám viszont olasz bevándorló. Szélsőségek között éltem. A kastélyban kezet csókoltam a hölgyeknek, miközben másik olasz nagyapámmal vadorzóskodtunk az erdőben. Ettől lettem ilyen szabad szellem.”

Napjaink mozijáról úgy vélekedett, hogy több társadalmi kérdéssel foglalkozik, mint az ő pályakezdése idején, ez még a vígjátékok esetében is igaz.

„Akkoriban rengeteg hatalmas kamerával dolgoztunk, még több nagyon drága filmszalaggal. Éppen ezért sokkal jobban odafigyeltek a forgatókönyvekre, a pontosan megkomponált jelenetekre. Manapság bárki csinálhat filmet bármilyen kicsi eszközzel. Ez egyfelől jó, mert lehetőséget ad a fiataloknak, hogy befussanak, viszont az érem másik oldala, hogy sokkal gyorsabban, sokkal felületesebben dolgoznak, nincs idő igényesen megírni, megvágni a filmeket. A lényeg, hogy hamar elkészüljön és lehetőleg olcsó legyen. Régebben a rendező megmutatta a forgatókönyvet egy producernek, és ha neki tetszett, nekiláttak. Most már azt is figyelembe kell venni, hogy a leendő film megfelel-e a tv igényeinek.”

Megkerülhetetlen a számára világsikert hozó Magas, szőke férfi felemás cipőben. Ezzel kapcsolatban Richard elmesélte kedvenc sztoriját a női főszereplővel, a két éve elhunyt Mireille Darc-kal.

„Nagyszerű színésznő volt és bátor nő. Amikor a Magas, szőkét forgattuk, ő már sztár volt, én pedig még szinte kezdő a pályán. Kértem a rendezőt, Yves Robert-t még két héttel a forgatás előtt, hogy mutasson be neki, menjünk el ebédelni, vagy igyunk meg egy kávét, hogy legyőzzem a lámpalázamat. Megígérte, aztán nem lett semmi, hiába könyörögtem neki. Jött a forgatás napja, már a sminkszobában voltam, de Mireille-jel még mindig nem találkoztam.

Egyszer csak szóltak, hogy forgatjuk a jelenetet, amelyben kinyitja az ajtót, majd megfordul, kivillan a gyönyörű háta…mitikus képsor lett. Belőlem meg valami értelmetlen zagyvaság tört ki. Utána kérdőre vontam Yves-t, hogy miért nem mutatott be neki. Azért – felelte – mert azt a pillanatot akartam elkapni, amikor először meglátod.”

Lapozz a továbbiakért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
1.jpg

Gal Gadot, a gyönyörű Wonder Woman az életben is szupernő

Direkt veszített a világszépe választáson, ENSZ-nagykövet és ötféle harcművészethez ért.
Szajki-Vörös Adél, fotók: Instagram - szmo.hu
2019. szeptember 05.Rendhagyó portrénkban összegyűjtöttük, miért fantasztikus jelenség a filmvilágba mindössze pár éve berobbant színésznő. A DC-univerzum mögött álló alkotók nem is találhattak volna nála tökéletesebb Wonder Womant, lássuk, miért.

Művelt, szép, sportos

Az Izraelben, 1985-ben született Gadot számára fontos volt, hogy komoly végzettsége legyen, így jog és nemzetközi kapcsolatok szakon folytatta tanulmányait Tel Avivban. Már főiskolásként elkezdett érdeklődni a színészet iránt, és egyre inkább ebbe az irányba igyekezett fordulni.

#VFOscars ?by @markseliger

2m Likes, 9,377 Comments - Gal Gadot (@gal_gadot) on Instagram: "#VFOscars ?by @markseliger"

Csakhogy előbb még szolgált két évet az Izraeli Védelmi Erőknél, ahol fegyelmet, önvédelmet és fegyverhasználatot tanult - ez bevallása szerint nagyon jól jött a későbbi akciószerepeinél, sőt, emiatt kapta meg első szerepeit - , valamint megnyert egy szépségversenyt is: konkrétan ő volt Miss Izrael 2004-ben. Utána elindult a Miss Worldön is, de állítása szerint direkt vesztett (?!), mert nem akart 18 évesen világszépe lenni.

Modellből lett színész

Gadot a kétezres években kezdett modellkedni, majd az évtized végére a Halálos iramban-franchise-ban landolt, ő volt Gisele a 2009-es moziban. Utána játszott a Halálos iramban: Ötödik sebességben (2011) és a Halálos iramban 6.-ban (2013) is. Már ekkor tudni lehetett róla, hogy minden akciójelenetet ő maga csinált meg, kaszkadőr nélkül. A 2010-es Párterápiában és a Kéjjel-nappalban is megjegyezhettük az arcát, ha addig nem tettük meg.

Wonder Woman, az új korszak

2013 decemberében kiválasztották Wonder Woman szerepére a Batman Superman ellen - Az igazság hajnalába, amit 2016-ban mutattak be. 2014-ben forgatták a filmet, amire felkészülve Gadot megtanult kung fuzni, kickboxolni, profin kardot forgatni, capoeirázni, sőt, brazil jiu-jitsu képzésen is részt vett.

A karaktert először alakította nem-amerikai színésznő a filmvásznon, és eléggé beégett a nézők memóriájába, sőt, az egyébként gyenge fogadtatású mozi sokak szerint legjobb pillanatait Gadot-nak köszönhette. Jövőre jön a Wonder Woman 1984, már le is forgatták, jelenleg utómunka-fázisban van.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
2.jpg

Sekélyen gázolunk a vérben: Az – Második fejezet kritika

Pennywise visszatér, és rondább, mint valaha. A folytatás pedig vérben tocsogóbb, mint az első, viszont felszínesebb is.
Szajki-Vörös Adél, fotók: YouTube, Instagram - szmo.hu
2019. szeptember 04.A 2017-es Az nagyszabású, látványos horrorfilm volt, és sokkal több is annál. A nyolcvanas évek, a fiatalság iránti nosztalgia működtette, és az a tudás, amivel Stephen King megírta 1986-ban több, mint ezer oldalas regényét. Az Az egyszerre mutatta meg a gyermekkor legszebb pillanatait - első szerelem, a barátságok örökre szóló volta, a nyári szünidő végtelen szabadsága - és a legborzalmasabbakat is, utóbbit pedig hatásos szimbólumokba burkolva.

A családon belüli erőszak, elhanyagoltság, bullying, szexuális bántalmazás sötét felhője lebegett a kiskamasz főhősök feje felett,

akik még nagyon nem voltak elég idősek ahhoz, hogy ilyen korán találkozzanak az emberi mocsokkal.

Logikus, hogy a főhősök ezért traumatizálódtak felnőttkorukra, a trauma minden ismérvével: rémálmokkal, felejtéssel és tagadással. A kínok és bántások megtestesítője Pennywise, a vicsorgó Bohóc - vagyis "Az", és a név jól eltalált, mert érzékelteti a gyerekkori rettegések verbalizálhatatlanságát -, akivel ugyan felvették a harcot az első rész végén, de végleg nem tudták legyőzni (ergo: életben maradtak, de tovább hordozták a sebeiket).

King a felejtést a tőle megszokott mesei módon illesztette a sztoriba: a Második fejezetre felnőtté vált hősei a Bohóccal vívott élet-halál harc után egyikük kivételével elhagyták a várost, amelytől minél távolabb költöztek, annál kevésbé emlékeztek az eseményekre (a sikeres szőnyeg alá söprés lélektani mechanizmusának szép metaforájaként).

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
omega-Copy.jpg

Rekord árat fizettek az Omega együttes 1968-as albumáért

A Nagy-Britanniában felvett album, a From Hungary egy sikeres angliai turné után készült.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 05.A legdrágábban eladott lemezek közé került júliusban az Omega együttes 1968-as, Nagy-Britanniában felvett albuma, a From Hungary. A legismertebb lemezkereskedő oldal, a Discogs összesítése szerint a 29. lett a rangsorban.

A lemezért 1442 dollárt (mintegy 400 ezer forintot) fizettek.

Az Omega-tagok elmondása szerint az LP-t a Rolling Stones kiadója jelentette meg, de elég hirtelen rögzítették a számokat. Angliában nem lett végül siker, amit többek között azzal is magyaráztak, hogy a turné után került piacra, és a marketingje nem volt így már erős.

Az albumon még nem Kóbor János énekel, hanem Mihály Tamás és Presser Gábor, mivel Kóbor nem vett részt a turnén.

A brit utazásra 1967-ben kaptak felkérést, a Magyar Rádió angol szekciójának vezetője, Charlie Coutts ajánlotta őket John Martin menedzsernek, aki egy magyar zenekart szeretett volna meghívni Angliába. A banda tagjai ekkor Benkő László, Kóbor János, Laux József, Mihály Tamás és Molnár György és Presser Gábor volt.

Az Omega 24 koncertet adott, a menedzserük javaslatára az Omega Red Star néven léptek fel.

A szakma nagyon pozitívan nyilatkozott róluk, ekkor merült fel, hogy a szabadnapjukon játsszák fel a számaikat egy stúdióban - írta a 444.hu.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
190319_MNSZ_Cyrano_082.jpg

Jó hír a színház rajongóinak: 17 bemutatóval vár a Miskolci Nemzeti Színház az új évadban

A színház bemutatói között lesz opera, balett, musical, operett, klasszikus és kortárs színdarab is. Lássuk, milyen bemutatókkal készülnek a 2019-2020-as évadban.
Szponzorált tartalom(X) - szmo.hu
2019. szeptember 02.A hazai színházak közül a legtöbb bemutatóval, összesen 17-tel készül az idei évadban a Miskolci Nemzeti Színház. A produkciókat három helyszínen nézheted majd meg és opera, balett, musical, operett, mesejáték, klasszikus és kortárs színdarabok közül egyaránt válogathatsz.

Az évad első bemutatója szeptember 20-án lesz: a Luxemburg grófja, melyben egy kormányzó szerelmes lesz az Opera énekesnőjébe, de hiába venné feleségül, rangon alul nem házasodhat.

Erre születik meg a csel, hiszen ha az énekesnő, Angéle elvált grófnő lenne, utána semmi sem állhatna a gróf útjába és ehhez kapóra jön René, a szegény párizsi festő, aki hirtelen grófi rangot örököl, de pénzt nem. A két fiatalt így összeesketik – úgy, hogy nem láthatják egymást – és három hónap múlva kellene elválniuk, de az élet egymás mellé sodorja őket és szerelmesek lesznek… Vajon pénzzel és hatalommal megvásárolható a szerelem?

Kicsit más oldalról közelíti meg a szerelmet a Don Juan, melyet októberben mutatnak be. A vígjátékban a híres nőcsábász habzsolja az életet és a nőket és nem tűri, hogy bárki az útjába álljon vagy ellenálljon életszomjának.

Az évadban szerepel Sólem Aléchem világhírű musicale is, a Hegedűs a háztetőn, amely bölcs derűvel mesél a szívekben megőrzött otthonról, a hagyomány éltető és gúzsba kötő erejéről, közös középkelet- európai történelmünkről.

A világirodalom egyik legnagyobb klasszikusát, a gyűlölet és a szerelem együttélését elemei erővel bemutató Üvöltő szeleket ezúttal szavak helyett mozdulatok segítségével élheted át újra, a Miskolci Balett előadásában.

London és a budapesti Madách Színház bemutatója után a Miskolci Nemzeti Színházban is láthatjuk a Betörő az albérlőm című nagysikerű komédiát. A fekete humorban bővelkedő film színpadi adaptációján garantált a nevetés. Szintén egy film színpadi adaptációját mutatja be a színház márciusban: az Oscar-díjas Szerelmes Shakespeare mesterien ötvözi a tényeket és a fikciót, a tiszta költészetet és a művész romantikus mítoszát kikezdő iróniát. A filmes adaptációk vonalát erősíti a Nem félünk a farkastól is, melynek történetében egy ötvenen túli értelmiségi házaspár, Martha és George egy alkoholgőzös éjszakán vendégül látják George fiatal kollégáját és feleségét, ám az idő múlásával a baráti ismerkedés feszült játszmává alakul. A huszadik századi amerikai drámairodalom egyik legismertebb darabját Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője állítja színpadra.

A Trianoni békeszerződés 100. évfordulója alkalmából tűzik műsorra a Feketeszárnyú cseresznye előadást, melyet októberben nézhetsz meg a Kamaraszínházban. Egy igazán pikáns, kortárs magyar darab is bekerült az idei repertoárban: a Francia rúdugrás egy sodró lendületű, és még fülledtebb erotikájú komédia a párkapcsolatokról, a szex titkos szabadkőműveseiről, és magáról a szexről azoknak, akiknek kevés a Káma-Szútra. Egy darab arról, amit még a chatszobában sem mersz megbeszélni, és talán még az is kiderül, hogy milyen küzdősport is az a francia rúdugrás.

A bemutatók között igazi klasszikusok is lesznek, mint Ibsen Vadkacsája vagy az Ördögök, az opera rajongók láthatják a Don Carlost, de a nagysikerű dán-német film, az Ádám almái is színpadon elevenedik meg az évadban. A Miskolci Balett előadásában – a már említett Üvöltő szeleken túl – láthatod a Gépnarancsot, de mesebalettal is várják a legkisebbeket. Ezúttal Arany János művét, a Rózsa és Ibolyát táncolják el. Szintén a gyerekeknek kedvez majd Lázár Ervin A legkisebb boszorkány című zenés mesejátéka. A miskolci színház külön tantermi előadással is készül a középiskolás korosztálynak: az első szerelemről szóló M.A. naplója lehetőséget ad, hogy a fiatalok a színház segítségével beszéljenek a témáról, és vitassák meg a szereplőkkel fiatal koruk meghatározó élményeit.

Ha te sem szeretnél lemaradni erről a színes és változatos évadról, a bérletetekről és a jegyekről ide kattintva tájékozódhatsz.

Te melyik darabot várod a legjobban?


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x