hirdetés
pierre-richard1-1.jpg

„Lusta vagyok, de mindig is sokat dolgoztam” – Pierre Richard Budapesten

Már nem ünnepli a születésnapját, de legutóbb, a 85.-en elhatározta, hogy ismétel egyet, ahogy annak idején egy osztályt az iskolában. Milliók nevettetője, Pierre Richard az egyik díszvendége a 3.Budapesti Klasszikus Film Maratonnak.
szöveg és fotó: Göbölyös N. László, címkép: MTI - szmo.hu
2019. szeptember 06.


hirdetés

.

Nem is olyan magas, már természetesen nem szőke, felemás cipőt sem hord, de kék szemében ma is ott van az a gyermeki ártatlanság, amit jól ismerünk a filmvászonról.

Sok-sok kacagtató, de valahol mégiscsak elgondolkodtató film imádnivalóan kétbalkezes, fellegekben járó hőse a Hotel Kempinskiben találkozott az újságírókkal és válaszolt a Szeretlek, Magyarország kérdéseire is.

Pierre Richard jó dolognak tartja, hogy vannak olyan fesztiválok a világon, ahol felújítják a régi filmeket, nemcsak azért, hogy az új nemzedékek felfedezzék, hanem azok is megnézhessék, akik ezeken nőttek fel, és most éretten, más szemszögből láthassák őket.

hirdetés

„Ami engem illet, én sohasem úgy kezdtem bele egy filmbe, hogy az valami konkrét üzenetet hordozzon, ösztönösen dolgoztam, számomra a filmcsinálás olyan természetes ma is, mint az, hogy kék a szemem. Az elemzést rábíztam másokra.

Amikor megnéztem az elkészült filmeket, rendszerint jól szórakoztam, és miután a közönség is jól szórakozott, úgy éreztem, hogy egy hullámhosszon vagyunk”

– mondta a francia színész-rendező.

Két évvel ezelőtt készült el keserédes komédiája, A magas, ősz férfi társat keres (az eredeti cím Un profil pour deux – egy profil két embernek – GNL) az internet uralta világról.

„Sokáig nagyon elutasító voltam az internettel szemben, mert nem értettem, mire jó, de aztán kénytelen voltam megtanulni. Ma már úgy gondolom, hogy csodálatos dolog, mert annyi mindent meg lehet találni rajta. A közelmúltban kerestem egy Baudelaire-verset Az éjszaka kis dicsérete (Petite éloge de la nuit) című színházi előadásomhoz, és pillanatok alatt megtaláltam. De vannak nagyon negatív hatásai is. Valósággal harcolnom kellett az unokáimmal, hogy igazi könyveket olvassanak. Attól sem vagyok túlságosan elragadtatva, hogy évente háromszor halálhíremet költik” – tette hozzá nevetve Pierre Richard.

És ha már az unokák szóba kerültek: kiderült, hogy egyik unokája a filmes szakmával kacérkodik. „Én próbáltam elvenni a kedvét tőle, de tudom, hogy a tiltás nem ér semmit. Mindenesetre jobb képű, mint én, ez már valami. De tehetséges is, bár lusta, mint én. Igaz, én lustaságom ellenére mindig sokat dolgoztam.”

Szóba került a művész nemesi származása. A Pierre Richard valójában két keresztneve az ötből, eredeti vezetékneve DeFays.

„Apai nagyapám valóban arisztokrata volt, anyai nagyapám viszont olasz bevándorló. Szélsőségek között éltem. A kastélyban kezet csókoltam a hölgyeknek, miközben másik olasz nagyapámmal vadorzóskodtunk az erdőben. Ettől lettem ilyen szabad szellem.”

Napjaink mozijáról úgy vélekedett, hogy több társadalmi kérdéssel foglalkozik, mint az ő pályakezdése idején, ez még a vígjátékok esetében is igaz.

„Akkoriban rengeteg hatalmas kamerával dolgoztunk, még több nagyon drága filmszalaggal. Éppen ezért sokkal jobban odafigyeltek a forgatókönyvekre, a pontosan megkomponált jelenetekre. Manapság bárki csinálhat filmet bármilyen kicsi eszközzel. Ez egyfelől jó, mert lehetőséget ad a fiataloknak, hogy befussanak, viszont az érem másik oldala, hogy sokkal gyorsabban, sokkal felületesebben dolgoznak, nincs idő igényesen megírni, megvágni a filmeket. A lényeg, hogy hamar elkészüljön és lehetőleg olcsó legyen. Régebben a rendező megmutatta a forgatókönyvet egy producernek, és ha neki tetszett, nekiláttak. Most már azt is figyelembe kell venni, hogy a leendő film megfelel-e a tv igényeinek.”

Megkerülhetetlen a számára világsikert hozó Magas, szőke férfi felemás cipőben. Ezzel kapcsolatban Richard elmesélte kedvenc sztoriját a női főszereplővel, a két éve elhunyt Mireille Darc-kal.

„Nagyszerű színésznő volt és bátor nő. Amikor a Magas, szőkét forgattuk, ő már sztár volt, én pedig még szinte kezdő a pályán. Kértem a rendezőt, Yves Robert-t még két héttel a forgatás előtt, hogy mutasson be neki, menjünk el ebédelni, vagy igyunk meg egy kávét, hogy legyőzzem a lámpalázamat. Megígérte, aztán nem lett semmi, hiába könyörögtem neki. Jött a forgatás napja, már a sminkszobában voltam, de Mireille-jel még mindig nem találkoztam.

Egyszer csak szóltak, hogy forgatjuk a jelenetet, amelyben kinyitja az ajtót, majd megfordul, kivillan a gyönyörű háta…mitikus képsor lett. Belőlem meg valami értelmetlen zagyvaság tört ki. Utána kérdőre vontam Yves-t, hogy miért nem mutatott be neki. Azért – felelte – mert azt a pillanatot akartam elkapni, amikor először meglátod.”

Lapozz a továbbiakért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
byealex.png

X-Faktor: kiszórták az egyik legtehetségesebb zenekart, és a másik is épp csak átcsúszott

A zenekaroknál extrán kritikusak voltak a mentorok, különösen ByeAlex. De azért lesz kik miatt nézni az élő show-t.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 10.


hirdetés

A mentorház legnagyobb meglepetése az volt, hogy a Speranta csaknem kiesett. Produkciójukat ByeAlex vendéglátósnak titulálta, Peti pedig úgy döntött, hogy a három zsűritagra bízza sorsukat.

A Plan B-vel kellett megvívniuk, és ByaAlex továbbra is ellenük érvelt, mondván, a Plan B-n lehet még építeni, és Peti kódolt üzenete az volt, őket szeretné. De Gáspár Laci kitartott mellettük, és bár Bogi elbizonytalanodott, végül mégiscsak döntőbe kerültek.

VIDEÓ: a Speranta előadása

hirdetés

Mennie kellett az Inverz Duónak és kiesett a végig saját dalokkal érkező, tehetséges erdélyi zenekar, a Kalandor is. Szerencsére azt mondták, folytatják.

VIDEÓ: a Kalandor produkciója

Bejutott viszont a mentorok által összerakott lánycsapat, a Take3, ami nem volt nagy meglepetés a székes feladat során kiváltott zsűri-reakciók alapján. Igaz, most ByeAlex rajtuk is talált fogást, azt állítva össze-vissza énekeltek, Puskás Peti azonban kiállt mellettük. És döntöbe kerül a C.O.O.L., annak ellenére, hogy a most az előadásuk sem volt teljesen meggyőző.

VIDEÓ: a C.O.O.L. produkciója

Összességében azért lesz kikért izgulni, és remélhetően az élő adásokban okoz még meglepetéseket mindhárom továbbjutó csapat.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
bogisirvafakadt.jpg

X-Faktor: ByeAlex beszólt Dallos Boginak, mire ő sírva hagyta ott a forgatást

Az egyik produkció miatt sikerült ilyen csúnyán összeveszniük.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 11.


hirdetés

Heves vita alakult ki Dallos Bogi és ByeAlex között - ez pedig kiboruláshoz vezetett.

Ruszó Tibi produkciója után ugyanis Bogi az évad legjobb énekesének nevezte.

"Nekem is nagyon tetszett, de nem az én világom"

hirdetés

- mondta először ByeAlex. Majd Gáspár Lacival kezdett vitatkozni a versenyzőről.

Bár ByeAlexnek alapvetően tetszett a produkció, nemcsak azt hangsúlyozta, hogy túlzás az, hogy az évad legjobb énekese,

sőt, szerinte a teljesen más stílusú zenét hallgató énekesnő szájából nem hiteles a dicséret.

Dallos Boginál erre, és sírva kirohant a forgatásról.

"Ő dönti el, hogy sír vagy nem" - kommentálta ByeAlex a történteket, Gáspár Laci viszont vitatkozni kezdett vele, főleg azzal az állítással, hogy a Tibi által képviselt stílust Bogi sem szereti.

"Ne akard már őt jobban ismerni, mint ő magát" - mondta Laci.

ByeAlex végül jobb belátásra tért, és kiment bocsánatot kérni.

VIDEÓ: A sírásig fajuló vita


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Bogisir.png

X-Faktor: ennyi sírás még nem volt a mentorházban, mint most

Viszont Vanek Andor beválasztásában egyetértett minden mentor. 'Te vagy a tökéletes felett kettővel" - mondta neki ByeAlex.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 10.


hirdetés

Először Dallos Bogi fakadt sírva, amit a pénteki műsorpromóból már lehetett tudni, most viszont leadták a teljes vitát ByeAlex és közte. A kiboruláshoz vezető előadás Ruszó Tibié volt, akit a produkciója után Bogi az évad legjobb énekesének nevezett.

Bár ByeAlexnek alapvetően szintén tetszett az éneklés, azért ezt a minősítést már költői túlzásnak érezte, és ezt folyamatosan szóvá is tette. Addig, hogy a végén Bogi hangja elcsuklott, majd sírva rohant ki.

"Ő dönti el, hogy sír vagy nem" - kommentálta ByaAlex a történteket, Gáspár Laci azonban vitába szállt vele, főleg azzal az állításával, hogy a Tibi által képviselt stílust Bogi sem szereti. "Ne akard már őt jobban ismerni, mint ő magát." - kérte Laci.

ByaAlex végül jobb belátásra tért, és kiment bocsánatot kérni.

hirdetés

VIDEÓ: A sírásig fajuló vita

A következő sírós jelenet rögtön ezután jött. Markovics Kristóf ugyanis elhunyt nagymamájáról rappelt. Bogi ezúttal a meghatottságtól könnyezett, de meghatódott maga Kristóf is.

"Nagymamád most biztos nagyon büszke rád" - kommentálta Ramóna.

VIDEÓ: Markovics Kristóf rapje

Amiben az összes mentor egyetértett: Vanek Andor remekelt a mentorházban, így nem okozott meglepetést, hogy ByeAlex elsőként őt juttatta tovább. "Te vagy a tökéletes felett kettővel" - mondta neki.

VIDEÓ: Vanek Andor produkciója

Gödöllői Emanuelt annak ellenére viszi az élő show-ba ByeAlex, hogy hibázott a produkciójában, elfelejtette a saját maga által írt rap részt. Viszont olyan számot írt, ami mindegyik mentornak tetszett.

VIDEÓ: Emanuel produkciója

Markovics Kristóf és Ruszó Tibi sorsáról a másik három mentor dönthetett. ByeAlex abban reménykedett, hogy Kristóf mellett teszik le a voksukat, hiszen a többiek "ismerik őt". Sokféle érv csapott össze, végül Ruszó Tibi lett a befutó. Izgalmas kérdés, hogyan folytatódik innen a történet. Jövőhéten, az élő show-ból kiderül.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
SZG_2642.jpg

X-Faktor, Mentorház 2: „Nyálas, a B oldal 5. száma" – hazamentek, akik gyengék voltak, jönnek az élő adások

A zenekarok rossz napot fogtak ki, a fiúknál viszont túlkínálat volt tehetségekből.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2019. november 11.


hirdetés

Puskás Petivel és a zenekarokkal kezdődött a második Mentorház adás.

A 6-os mezőnybe két olyan csapat is bekerült, akiket a mentorok raktak össze. Ezek egyike a Plan B, amely két rapper srácból és egy énekesnőből áll. Alex nagyon várta őket, de a Punnany Massiftól az „Élvezd” kifogott rajtuk. Enikő hamisan énekelt, pedig hát lássuk be,

azért ez a dallam nem olyan nagy kihívás.

A mentorok kicsit összevitatkoztak a kérdésen, Alex védte a formációt, nem egészen értem, miért.

hirdetés

A zenekarok szinte mind rossz formát mutattak. A Cool egy USNK dalt hozott, de nem sikerült elérni az eddig meghozott szintet.

A Speranta most bevallottan könnyedebb dalt akart hozni. Számomra ők azok a mezőnyben, akik bármit játszhatnak, meghallgatom. Sajnos a mentorok két táborra szakadtak. Lacinak és Boginak nagyon tetszett, Peti és Alex viszont nem volt megelégedve.

A Kalandor profi zenekar, de Peti már a Táborból is csak a többi mentor tanácsára engedte tovább őket. A mostani meghallgatásra nem épp a legjobb dalukat hozták, a szövegben volt néhány furcsa fordulat. Például rögtön az elején:

„Úgy érzem, nem számít más, csak hogy mennyit keresel / Amikor egy jó barát folyton felesel”

Többszöri nekifutásra sem sikerült értelmeznem.

„Nyálas, a B oldal 5. száma” hangzott a mentorok kritikája.

A Take3 kapcsán a mentorok folyamatosan azt sulykolják, hogy mennyire különleges, mert gyakorlatilag 20 éve nincs Magyarországon lánycsapat. Mintha ez baj lenne!

Tudtommal senki nem vágat fel az ereit, amiért a Fresh vagy a Bestiák eltűnt a süllyesztőben.

Az Inverz Duót kedvelem, nekem a mostani előadásuk is tetszett, annak ellenére, hogy a Dédapám című dal nem tartozik a kedvenceim közé.

Ebből már szinte egyenesen következik, hogy a mentoroknak nem tetszett a produkció.

Végül a Kalandor és az Inverz Duó hazament (utóbbit sajnáltam, én bennük többet éreztem), továbbjutott a Take3 és a Cool, a vigaszágon pedig Bogi, Alex és Laci a Plan B-vel szemben a Sperantát juttatta tovább.

Amiben az a fura, hogy a Speranta egyáltalán vigaszágra került. Alex egy ideig a Plan B mellett érvelt, mert kicsit túlkombinálva a dolgokat azt gondolta, hogy Peti üzenni akart nekik, azt sugallni, hogy ő a Plan B-t szeretné vinni.

De miután megkérdezték, és Peti elmondta, hogy szó sincs semmiféle kódolt üzenetről, Alex beismerte, hogy tévedett.

Jegyezzük meg, mert nem lesz sok ilyen.

Következett az utolsó kategória: a fiúk, és mentoruk, Alex. Mint tudjuk, Alexnek a rapperek a kedvencei. Rögtön az első színpadra lépő is egy rapper volt, Alfréd, akit én elsősorban a pozitív, mindig mosolygós személyisége miatt kedvelek. Alexet és Lacit meggyőzte, Petit nem.

Ruszó Tibor Járóka Sándor „Úgy mentél el” című dalát hozta, amit eredetileg Bangó Margit énekel.

A 15 éves fiú most sem hibázott, az azonnali továbbjutás csak azért nem volt egyértelmű, mert ott volt a mezőnyben még Emánuel és Andor.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!