hirdetés
pierre-richard1-1.jpg

„Lusta vagyok, de mindig is sokat dolgoztam” – Pierre Richard Budapesten

Már nem ünnepli a születésnapját, de legutóbb, a 85.-en elhatározta, hogy ismétel egyet, ahogy annak idején egy osztályt az iskolában. Milliók nevettetője, Pierre Richard az egyik díszvendége a 3.Budapesti Klasszikus Film Maratonnak.
szöveg és fotó: Göbölyös N. László, címkép: MTI - szmo.hu
2019. szeptember 06.


hirdetés

.

Nem is olyan magas, már természetesen nem szőke, felemás cipőt sem hord, de kék szemében ma is ott van az a gyermeki ártatlanság, amit jól ismerünk a filmvászonról.

Sok-sok kacagtató, de valahol mégiscsak elgondolkodtató film imádnivalóan kétbalkezes, fellegekben járó hőse a Hotel Kempinskiben találkozott az újságírókkal és válaszolt a Szeretlek, Magyarország kérdéseire is.

Pierre Richard jó dolognak tartja, hogy vannak olyan fesztiválok a világon, ahol felújítják a régi filmeket, nemcsak azért, hogy az új nemzedékek felfedezzék, hanem azok is megnézhessék, akik ezeken nőttek fel, és most éretten, más szemszögből láthassák őket.

„Ami engem illet, én sohasem úgy kezdtem bele egy filmbe, hogy az valami konkrét üzenetet hordozzon, ösztönösen dolgoztam, számomra a filmcsinálás olyan természetes ma is, mint az, hogy kék a szemem. Az elemzést rábíztam másokra.

Amikor megnéztem az elkészült filmeket, rendszerint jól szórakoztam, és miután a közönség is jól szórakozott, úgy éreztem, hogy egy hullámhosszon vagyunk”

– mondta a francia színész-rendező.

Két évvel ezelőtt készült el keserédes komédiája, A magas, ősz férfi társat keres (az eredeti cím Un profil pour deux – egy profil két embernek – GNL) az internet uralta világról.

„Sokáig nagyon elutasító voltam az internettel szemben, mert nem értettem, mire jó, de aztán kénytelen voltam megtanulni. Ma már úgy gondolom, hogy csodálatos dolog, mert annyi mindent meg lehet találni rajta. A közelmúltban kerestem egy Baudelaire-verset Az éjszaka kis dicsérete (Petite éloge de la nuit) című színházi előadásomhoz, és pillanatok alatt megtaláltam. De vannak nagyon negatív hatásai is. Valósággal harcolnom kellett az unokáimmal, hogy igazi könyveket olvassanak. Attól sem vagyok túlságosan elragadtatva, hogy évente háromszor halálhíremet költik” – tette hozzá nevetve Pierre Richard.

És ha már az unokák szóba kerültek: kiderült, hogy egyik unokája a filmes szakmával kacérkodik. „Én próbáltam elvenni a kedvét tőle, de tudom, hogy a tiltás nem ér semmit. Mindenesetre jobb képű, mint én, ez már valami. De tehetséges is, bár lusta, mint én. Igaz, én lustaságom ellenére mindig sokat dolgoztam.”

Szóba került a művész nemesi származása. A Pierre Richard valójában két keresztneve az ötből, eredeti vezetékneve DeFays.

„Apai nagyapám valóban arisztokrata volt, anyai nagyapám viszont olasz bevándorló. Szélsőségek között éltem. A kastélyban kezet csókoltam a hölgyeknek, miközben másik olasz nagyapámmal vadorzóskodtunk az erdőben. Ettől lettem ilyen szabad szellem.”

Napjaink mozijáról úgy vélekedett, hogy több társadalmi kérdéssel foglalkozik, mint az ő pályakezdése idején, ez még a vígjátékok esetében is igaz.

„Akkoriban rengeteg hatalmas kamerával dolgoztunk, még több nagyon drága filmszalaggal. Éppen ezért sokkal jobban odafigyeltek a forgatókönyvekre, a pontosan megkomponált jelenetekre. Manapság bárki csinálhat filmet bármilyen kicsi eszközzel. Ez egyfelől jó, mert lehetőséget ad a fiataloknak, hogy befussanak, viszont az érem másik oldala, hogy sokkal gyorsabban, sokkal felületesebben dolgoznak, nincs idő igényesen megírni, megvágni a filmeket. A lényeg, hogy hamar elkészüljön és lehetőleg olcsó legyen. Régebben a rendező megmutatta a forgatókönyvet egy producernek, és ha neki tetszett, nekiláttak. Most már azt is figyelembe kell venni, hogy a leendő film megfelel-e a tv igényeinek.”

Megkerülhetetlen a számára világsikert hozó Magas, szőke férfi felemás cipőben. Ezzel kapcsolatban Richard elmesélte kedvenc sztoriját a női főszereplővel, a két éve elhunyt Mireille Darc-kal.

„Nagyszerű színésznő volt és bátor nő. Amikor a Magas, szőkét forgattuk, ő már sztár volt, én pedig még szinte kezdő a pályán. Kértem a rendezőt, Yves Robert-t még két héttel a forgatás előtt, hogy mutasson be neki, menjünk el ebédelni, vagy igyunk meg egy kávét, hogy legyőzzem a lámpalázamat. Megígérte, aztán nem lett semmi, hiába könyörögtem neki. Jött a forgatás napja, már a sminkszobában voltam, de Mireille-jel még mindig nem találkoztam.

Egyszer csak szóltak, hogy forgatjuk a jelenetet, amelyben kinyitja az ajtót, majd megfordul, kivillan a gyönyörű háta…mitikus képsor lett. Belőlem meg valami értelmetlen zagyvaság tört ki. Utána kérdőre vontam Yves-t, hogy miért nem mutatott be neki. Azért – felelte – mert azt a pillanatot akartam elkapni, amikor először meglátod.”

Lapozz a továbbiakért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
magdianyus.jpg

Magdi anyust negyedszerre is visszahozzák a Barátok köztbe, pedig már rég meghalt

11 éve írták ki a sorozatból, de időről időre visszatér. Most újra.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 14.Habár Magdi anyus már hosszú évek óta nem szerepel a Barátok köztben, a sorozat írói újra és újra visszahozzák őt holtából egy-egy epizód erejéig. A Blikk azt írja,

a Fodor Zsóka által megformált karakter most negyedjére jelenik meg ismét a képernyőn, dacára annak, hogy már 11 (!!!) éve kiírták a sorozatból egy halálos baleset folytán.

Természetesen nem materiális formájában tűnik fel, hanem

egykori férje, Vili bácsi élő lelkiismereteként.

Vili bácsi a történet szerint ki akarja penderíteni a lakásából a befogadott gyerekeket, erre Magdi anyus álmában megjelenik, hogy jobb belátásra bírja.

Fodor Zsóka nyilatkozott a lapnak, és elmondta: napi forgatást már nem vállalna, de alkalmanként nagyon szívesen mond igent az ilyen jellegű felkérésekre. Tapasztalata szerint még mindig nagyon szeretik a sorozat rajongói.

"Rendszeresen előfordul, hogy például a taxis nem engedi kifizetni a fuvart, mert annyira örül, hogy Magdi anyust szállíthatta, de az még megdöbbentőbb, amikor 15-16 éves gyerekek jönnek oda hozzám rajongva, hiszen amikor én még szerepeltem, ők karonülők voltak"

- mesélte a Blikknek a színésznő, aki hozzátette: hatalmas népszerűségét a sorozatnak köszönheti.

"Az, hogy engem 77 évesen még mindig hívnak szerepekre, hogy hol Pécsett, hol Békéscsabán, hol Budapesten dolgozom, hogy tényleg úgy élek, mint egy serpa, mert állandóan utaznom kell a munkák között, a sorozat hozadéka. A népszerűség, az ismertség ebből fakad, és én bevallom, imádom ezt. Nem vagyok hajlandó nyugdíjba menni, amíg bírom, dolgozom!"


KÖVESS MINKET:hirdetés
x_faktor_mentorok_2019.jpg

Megvan, mikor startol el az X-Faktor

Új mentorral és régi műsorvezetővel indul.
Fotó: RTL Klub/Szabó Gábor - szmo.hu
2019. szeptember 16.Idén már a kilencedik évaddal és egy új mentorral érkezik az X-Faktor.

Mint arról mi is beszámoltunk, augusztusban megtartotta az őszi tévés szezon nyitányát jelző sajtótájékoztatóját az RTL Magyarország. Kolosi Péter, a médiavállalat programigazgató vezérigazgató-helyettese ismertette, milyen műsorokra építi stratégiáját az RTL Klub a következő időszakban. Az eseményen arról is szó volt, hogy az egyik legnépszerűbb műsor, az X-Faktor 2019 őszén is elindul.

A mostani mentorcsapatban Gáspár Laci, Puskás Peti, ByeAlex és Dallos Bogi terelgeti a jelentkezőket.

A műsorvezető Kiss Ramóna lesz. Az előzetes videója Instagramon:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

X-Faktor (@xfaktorhun) által megosztott bejegyzés,

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Fahidi-Éva-Cuhorka-Emese-Campfilm.jpg

Élni csodálatos, még ha rettenetes is az élet – gondolatok A létezés eufóriája című filmről

Két gyönyörű ember keresi, érinti egymást, majd összefonódnak. Egy álombéli, sudár fiatal nő és egy időntúli, öröklétű asszony test-lelke válik eggyé.
Göbölyös N. László - szmo.hu
2019. szeptember 12.Mindig nagy tisztelettel tekintettem azokra az emberekre, akik megjárták a 20. század legsötétebb poklait, visszatértek onnan, és még 90 éves koruk körül is tele vannak életerővel, nem egyszer derűvel, humorral, és leckét tudnak adni azoknak, akik kis mindennapi nyűgjeiket tragédiaként élik meg és adják elő. Néhányukat közelről is ismerhettem, szavaik, de puszta lényük is örök élményként élnek bennem ma is.

Fahidi Éva több, mint holokauszt-túlélő. Több, mint szemtanú, aki ma is emlékezteti a feledékenységre hajlamos új nemzedékeket az emberi aljasság legsötétebb mélységére, könyvével, előadásaival.

Ha Theodor Adorno, aki egy gyenge pillanatában azt írta, hogy Auschwitz után nem lehet verset írni, látná őt, nemcsak hogy visszavonná szállóigéjét, hanem még hozzátenné: sőt, el is lehet táncolni, az élet nevében. Mert élni csodálatos, még akkor is, ha az élet rettenetes dolgokat képes elkövetni ellenünk.

Sóvirág – A létezés eufóriája. Ezt a címet adta Szabó Réka annak a vígszínházi előadásnak, amely Éva életét mondja el szavakban és kétszemélyes mozgásszínházban, és ugyancsak ő készítette el a filmet, amely az előadás születése közben rajzolja meg Éva portréját.

Azét a ragyogó asszonyét, aki 90 évesen is a szépség szerelmese, aki számára az emberi test a legnagyobb gyönyör, kivéve, ha embertelen körülmények között tárul fel. Azét a ragyogó asszonyét, aki nem tud sírni, pedig 49 családtagját irtották ki, aki nem a gyilkosoknak nem tud megbocsátani, hanem azoknak, akik milliók agyát mosták át, hogy gyűlölettel teli gyilkoló gépekké alakítsák őket.

Azét az asszonyét, aki apját vádolja 70 év után, mert az egyre feketülő fellegek ellenére sem menekült el a több százezer hitsorosát megsemmisítő ítéletidő elől. Azét a ragyogó asszonyét, aki nem véletlenül szereti nevét: igazi Éva, őserejű nőiességgel.

Lélegzetelállító, ahogyan a film bemutatja a reneszánsz festők ecsetjére kívánkozó táncművész,

Cuhorka Emese és Fahidi Éva egymásra találását, ahogyan meghangszerelik közös mozdulataikat, miközben szó szerint kitárulkoznak, tanítják, táplálják egymást, kölcsönösen átadják és leveszik egymásról a rossz terheket. A nézőnek kezdettől fogva van olyan érzése, mintha az érdekes arcú Emese valójában maga Éva lenne, egyben Gilike, Éva húga, aki a gázkamrában örökre 11 éves maradt.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
saul-fia.jpg

A 21. század legjobb filmjei közé választotta a Saul fiát a Guardian

A 12. helyre rangsorolták a 100-as listán.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 13.A The Guardian összeállított egy listát, ami a 21. száza szerintük legjobb 100 filmjét tartalmazza.

Ekkora mezőnyből nem könnyű kiemelkedni, azonban

a Nemes Jeles László rendezte, Oscar-díjas Saul fiát a 12. helyre sorolták,

ami igen szép eredmény.

Olyan filmeket pipált le, mint például a Grand Budapest Hotel, A nagy szépség, a Távol a mennyországtól, A Wall Street farkasa vagy a Volver.

Az első helyen a Vérző olaj végzett, dobogós még a 12 év rabszolgaság és a Sráckor.

A listát egyébként Oscar-díjaktól függetlenül állították össze.

A filmről a megjelenésekor itt írtunk kritikát, itt pedig az előzetese látható:


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x