romaipart
Mégis tarthatnak népszavazást a római-parti mobilgátról
Tavaly októberben végül meghiúsult, de most ismét hitelesítettek egy kérdést, lehet gyűjteni az aláírásokat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. április 16.


Az országgyűlési választások idején újabb népszavazási kérdést hitelesített a Fővárosi Választási Bizottság a Római-parti mobilgátról.

Tavaly októberben lett volna népszavazás a Róma-parti védműről, de az akkor meghiúsult. A kérdés ugyanis egy önkormányzati határozatra vonatkozott, de ezt a rendelet visszavonta a főváros, így már a népszavazásnak sem volt értelme.

A mostani kérdés viszont már konkrétan a mobilgátra vonatkozik:

"Akarja-e, hogy a Duna Budapest római-parti szakaszán a parti sávban mobil árvízvédelmi gát épüljön?"

Mivel a kérdést egy magánszemély adta be, az aláírásgyűjtés csak akkor hozhat eredményt, ha civilszervezetek és néhány párt is a kezdeményezés mellé áll. A HVG megkérdezte az LMP-t és a Momentumot is, hogy támogatják-e a népszavazást.

"A Momentum is támogatja az aláírásgyűjtést és csatlakozunk hozzá, helyi szinten már meg is kezdték a szerveződést a párt óbudai tagjai."

- mondta a lapnak Hajnal Miklós, a Momentum Mozgalom szóvivője.

Az LMP parlamenti képviselőjét Csárdi Antalt is megkérdezték a témával kapcsolatban.

"A budapestiek számára egy nagyon fontos ügyről van szó, ezért egyértelmű, hogy az LMP is támogatja a népszavazást és beszáll az aláírásgyűjtésbe."

- nyilatkozta.

A munkálatok viszont nem kezdődnek el addig, amíg a Római-parti mobilgáttal kapcsolatos aláírásgyűjtés, vagy később a népszavazás le nem zárul. Ezt a Fák a Rómain civil csoport közölte Facebook-oldalán, akik csütörtökön egyeztettek Tarlós István főpolgármesterrel.

Az aláírásgyűjtést viszont legkorábban csak május 18-án tudják megkezdeni, hiszen a törvény szerint a választások előtt és után 40 napig nem folytatható népszavazási ügyekre vonatkozó aláírásgyűjtés. Ha a szükséges papírok megérkeztek, akkor 30 nap alatt 138 aláírást kell összegyűjteni majd.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x